Vind de beste zonnepanelen installateur

Op zoek naar een goede zonnepanelen installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €500,- per stuk, dit is afhankelijk het soort zonnepaneel. Plaats je acht zonnepanelen? Dan ben je dus gemiddeld €4.000,- kwijt. Dit is wel inclusief de plaatsing en btw. Hiermee kan je jaarlijks tot €497,- besparen. Hier gaan we uit van een verbruik van 1.825 kWh per jaar, dit is meestal voor een huishouden van één persoon.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Dit is geheel afhankelijk van je stroomverbruik en gezinssamenstelling. Een huishouden van drie personen verbruikt gemiddeld 3.400 kWh per jaar. Met 14 zonnepanelen, dit kost €7.000,- inclusief btw en plaatsing, bespaar je gemiddeld €896,- per jaar. De besparing uit zonnepanelen is te vergelijken met een rente van 4% op je spaarrekening. Gemiddeld verdien je de panelen in zeven jaar terug. Het is dus een flinke investering, maar in de lange termijn zal het je veel opleveren.

In de onderstaande tabel kan je in een handig overzicht bekijken hoeveel Wp, wattpiek, je huishouden gemiddeld nodig heeft aan de hand van hoeveel stroom je verbruikt. De prijzen zijn inclusief plaatsing en btw. Wil je liever de exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes en kom in contact met zonnepanelen installateurs in je regio.

kosten zonnepanelen

Zonnepanelen kosten 2023

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €4.000,- €497,-
2 2.860 3.365 12 €6.000,- €745,-
3 3.400 4.000 14 €7.000,- €896,-
4 3.930 4.624 16 €8.000,- €994,-
5 4.180 4.918 17 €8.500,- €1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en plaatsing.


Besparen op de kosten van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren bepalen de prijs van zonnepanelen laten plaatsen?

De prijs van zonnepanelen laten plaatsen is afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld het soort zonnepaneel, het merk, de hoeveelheid zonnepanelen, het type omvormer en de kosten van de installateur.

Hieronder leggen we de verschillende factoren uit met een aantal prijsvoorbeelden.

Soort zonnepaneel

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Deze hebben elk hun eigen specificaties en hebben een grote invloed op de kosten van het plaatsen van zonnepanelen.

Je hebt de keuze uit drie soorten zonnepanelen:

  • Dunne film: dit zijn vaak kleinere zonnepanelen. Het is de zonnepaneel met de laagste opbrengst, maar is ook de goedkoopste optie. Gemiddeld kost dit €100,- tot €150,- per zonnepaneel.
  • Polykristallijn: deze panelen zijn wat groter en zijn te herkennen aan de blauwe kleur. Het rendement ligt wat lager, daarom wordt het aangeraden om deze te plaatsen op grote daken. Deze panelen kost gemiddeld €125,- tot €250,- per stuk.
  • Monokristallijn: de meest gekozen optie. Ze hebben een hoog rendement en kunnen op zowel grote als kleine daken geplaatst worden. Deze panelen kosten €175,- tot €350,- per stuk.

Misschien ben je ook benieuwd naar de beste zonnepanelen.

Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs per zonnepaneel
Dunne film €100,- tot €150,-
Polykristallijn €125,- tot €250,-
Monokristallijn €175,- tot €350,-

Merk zonnepanelen

Ook het merk zonnepanelen heeft invloed op de kosten. Voor bekende merken, zoals BenQ, betaal je vaak iets meer. Dit betekent niet dat een duurder merk ook betere kwaliteit geeft. Je kan het beste advies vragen van zonnepanelen installateurs over het soort en merk paneel, dan weet je precies wat het beste is voor je situatie.

Hoeveelheid zonnepanelen

De hoeveelheid zonnepanelen bepalen voor een groot gedeelte de prijs. Een zonnepaneel, inclusief plaatsen en btw, kost gemiddeld €500,-. Je betaalt voor meerdere zonnepanelen dus het meervoud van deze €500,-.

Let er wel op dat dit gaat om een gemiddelde. Sommige installateurs zijn goedkoper dan anderen en bovendien verschillen de prijzen ook per soort zonnepaneel. Je kan het beste rekening houden met het gemiddelde van €500,- per zonnepaneel, maar de exacte prijs kan dus hoger of lager liggen afhankelijk van de situatie.

Installateur

De kosten van de installateur verschillen per specialist. Gemiddeld betaal je rond de €500,- aan installatiekosten voor het plaatsen van drie tot zes zonnepanelen. De prijs voor het installeren van zeven tot twaalf zonnepanelen kost ongeveer €800,-. Voor 41 tot 50 zonnepanelen betaal je €2.500,- aan installatiekosten.

Voor meer dan twaalf zonnepanelen zal er ook een driefasenaansluiting geplaatst moeten worden. Dit komt omdat er maximaal twaalf zonnepanelen op één groep kan worden aangesloten.


Zonnepanelen monteren prijs per zonnepaneel 2023

€500,- tot €2.500,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van zonnepanelen installateurs uit de de regio.)

Laag
€500,-

3 tot 6 zonnepanelen

Hoog
€2.500,-

41 tot 50 zonnepanelen

Start gratis offerteaanvraag!

Lees ook onze tips voor het vinden van de beste zonnepanelen installateur.

Type omvormer

Bij zonnepanelen horen ook omvormers. De omvormer is de schakel die het vermogen van de zonnepanelen omzet naar wisselspanning. Ook hierin heb je verschillende opties.

Welke opties zijn er dan?

Een string omvormer is de goedkoopste optie. Deze wordt voornamelijk gebruikt wanneer er geen schaduw valt op de zonnepanelen. Een micro omvormer zit verwerkt achter de zonnepanelen, dit betekent dat je geen omvormer in huis hoeft te plaatsen. Een power optimizer is een combinatie van een omvormer in huis en kleine omvormers achter elk paneel. Wanneer er schaduw valt op een zonnepaneel wordt alleen dat zonnepaneel tijdelijk uitgeschakeld, de rest blijft dan gewoon energie opleveren.

prijs zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen per m²?

Zonnepanelen kosten gemiddeld rond de 77 tot 215 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief de installatie en btw. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een oppervlakte van 1,63 m². De prijs per vierkante meter is wel afhankelijk van het vermogen van het paneel.

Het daktype heeft een invloed op de totale kosten van zonnepanelen. Er wordt gesproken over platte en hellende daken. Op platte daken kost het vaak meer om zonnepanelen te plaatsen, dit komt omdat de zonnepanelen schuin moeten staan. Hier komt meer materiaal bij kijken. Bij hellende daken is het eenvoudiger en goedkoper omdat er dus minder materiaal nodig is.

Wil je weten hoeveel de installatie van zonnepanelen gaat kosten? Vergelijk gratis offertes van zonnepanelen installateurs en bespaar zo tot wel 40%!

Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Er zijn helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. In sommige gevallen is het mogelijk dat je gemeente een plaatselijke subsidie aanbiedt. Dit kan je eenvoudig bekijken op verbeterjehuis.nl.

Wanneer je zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler laat plaatsen kan je wel een landelijke subsidie aanvragen. Let wel op dat dit alleen mogelijk is voor bestaande woningen en dus niet voor nieuwbouw. Het is het altijd waard om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

Het is algemeen bekend dat met je kan besparen op je energierekening met zonnepanelen. Dit is allemaal afhankelijk van het soort, maar ook het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen.

Wanneer je acht zonnepanelen laat plaatsen haal je gemiddeld 2.147 wattpiek op. Hiermee bespaar je tot wel 497 euro per jaar. Dit gaat dan om een huishouden van één persoon. Bij een groter huishouden heb je dus meer zonnepanelen nodig. Woon je met vijf of meer mensen? Dan heb je ongeveer zeventien zonnepanelen nodig. Bij een groot huishouden verbruik je gemiddeld 4.180 kWh per jaar. Met 17 zonnepanelen behaal je ongeveer 4.918 wattpiek, dit betekent een besparing van €1.056 per jaar.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Bekijk onze hoeveel zonnepanelen heb ik nodig pagina.

prijzen zonnepanelen

Besparen op zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes!

Je weet nu dus dat je flink kan besparen met zonnepanelen en hebt een idee van hoeveel het je kan kosten. Het plaatsen van zonnepanelen is een lastige klus, je laat dit daarom het beste over aan een professional. Zo ben je verzekerd van een professioneel en goedwerkend resultaat. Op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wist je dat het aanvragen van offertes gratis en vrijblijvend is? Je krijgt kosteloos tot wel vijf offertes van vakmannen uit je regio, je zit daarnaast nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met specialisten bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland