Vind de beste zonnepanelen installateur

Op zoek naar een goede zonnepanelen installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kosten zonnepanelen in 2023?

De kosten van zonnepanelen in 2023 liggen gemiddeld op €500,- per zonnepaneel, inclusief installatie. De exacte kosten kunnen echter flink verschillen, afhankelijk van het type zonnepaneel, het merk, de keuze voor de omvormer en het tarief van de installateur.

Zijn zonnepanelen in 2023 nog een goede investering? Ja, het is nog steeds een goede investering! Alhoewel er weinig subsidies zijn, en de salderingsregel langzaam wordt afgebouwd, blijft het gunstig om zonnepanelen te plaatsen. De besparing op je energiekosten in combinatie met de lange levensduur en garantie op zonnepanelen maakt het nog altijd een goede investering. Gemiddeld heb je zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdiend, daarna is het alleen maar profiteren.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van zonnepanelen. Zo vind je de gemiddelde kosten voor een zonnepanelen installatie, lees je over de kosten van een zonnepaneel per stuk, krijg je alle informatie over factoren die de prijs beïnvloeden en krijg je enkele bespaartips. Je vindt op de pagina ook enkele prijsvoorbeelden en veelgestelde vragen. Op zoek naar informatie over een specifiek onderwerp? Kijk eens op onze zonnepanelen kennisbank.

Zonnepanelen kosten: korte samenvatting

 • Een zonnepaneel is gemiddeld €500,- per stuk. Afhankelijk van het soort zonnepaneel, het merk en andere factoren kan dit verschillen.
 • De prijs van een zonnepaneel per m² is €77,- tot €215,-. De gemiddelde oppervlakte van een zonnepaneel is 1,63 m².
 • De kosten van een zonnepaneleninstallatie worden beïnvloed door het soort zonnepaneel, merk, aantal panelen, tarief van de installateur, keuze voor omvormer en de huidige markt.
 • Er zijn drie veelvoorkomende soorten zonnepanelen: dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Dunne film panelen zijn de goedkoopste optie, monokristallijn de duurste.
 • Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten merken zonnepanelen. Enkele grote namen zijn SunPower, LG en Trina Solar.
 • De kosten van een omvormer liggen tussen de €700,- en €1.350,-, afhankelijk van hoeveel vermogen de omvormer aan moet kunnen.
 • Een thuisbatterij kost gemiddeld €4.000,- tot €10.000,-. Dit is geen verplicht onderdeel van een zonnepaneleninstallatie.
 • Besparen op zonnepanelen doe je door samen met anderen zonnepanelen te kopen, en te installeren, en gebruik te maken van subsidies en regelingen. Er zijn momenteel geen landelijke subsidies, maar sommige gemeenten bieden nog wel een subsidie aan.

Hulp nodig met het kiezen van de beste installateur? Op onze pagina over het vergelijken van zonnepanelen installateurs vind je enkele tips.Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de €500,- per stuk, dit is afhankelijk van het soort zonnepaneel. Plaats je acht zonnepanelen? Dan ben je dus gemiddeld €4.000,- kwijt. Dit is wel inclusief de plaatsing en btw. Hiermee bespaar je jaarlijks tot wel €497,-. Hier gaan we uit van een verbruik van 1.825 kWh per jaar, dit is meestal voor een huishouden van één persoon.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Dit is geheel afhankelijk van je stroomverbruik en gezinssamenstelling. Een huishouden van drie personen verbruikt gemiddeld 3.400 kWh per jaar. Met 14 zonnepanelen, dit kost €7.000,- inclusief btw en plaatsing, bespaar je gemiddeld €896,- per jaar. De besparing uit zonnepanelen is te vergelijken met een rente van 4% op je spaarrekening. Gemiddeld verdien je de panelen in zeven jaar terug. Het is dus een flinke investering, maar op de lange termijn zal het je veel opleveren.

In de onderstaande tabel kan je in een handig overzicht bekijken hoeveel Wp, wattpiek, je huishouden gemiddeld nodig heeft aan de hand van hoeveel stroom je verbruikt. De prijzen zijn inclusief plaatsing en btw.

Zonnepanelen prijs 2024

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €4.000,- €497,-
2 2.860 3.365 12 €6.000,- €745,-
3 3.400 4.000 14 €7.000,- €896,-
4 3.930 4.624 16 €8.000,- €994,-
5 4.180 4.918 17 €8.500,- €1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en plaatsing.

Wat kost een zonnepaneel per stuk?

De kosten van een zonnepaneel per stuk verschillen per soort zonnepaneel. Daarbij heeft ook het merk een grote invloed. Gemiddeld kost een zonnepaneel tussen de €150,- tot €350,- per stuk, dit is de prijs voor alleen een zonnepaneel. Wanneer je de zonnepanelen laat installeren kom je op een gemiddelde van €500,- per stuk.

Kosten zonnepanelen per m2

Zonnepanelen kosten gemiddeld rond de €77,- tot €215,- per m2. Deze prijs is inclusief de installatie en btw. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een oppervlakte van 1,63 m². De prijs per vierkante meter is wel afhankelijk van het vermogen van het paneel.

Het daktype heeft een invloed op de kosten van zonnepanelen per m2. Er wordt gesproken over platte en hellende daken. Op platte daken kost het vaak meer om zonnepanelen te plaatsen, dit komt doordat de zonnepanelen schuin moeten staan. Hier komt meer materiaal bij kijken. Bij hellende daken is het eenvoudiger en goedkoper omdat er dus minder materiaal nodig is.

Zonnepanelen prijs per Wp

Een zonnepaneel kost gemiddeld €1,45 per Wp. Met Wp wordt het vermogen van de zonnepanelen bedoeld. Dit is het vermogen dat wordt opgewekt door het omzetten van zonlicht.

Koop je zonnepanelen van 300 Wp? Dan moet je gemiddeld rekening houden met een prijs van €435,-. Dit gaat dan om de prijs inclusief btw en installatie. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een gemiddelde is, de exacte kosten kunnen hoger of lager liggen afhankelijk van het merk en type zonnepaneel.

kosten zonnepanelen

Kosten installatie zonnepanelen: welke factoren hebben invloed?

De kosten van de installatie van je zonnepanelen worden beïnvloed door een hoop verschillende factoren:

 • Het soort zonnepaneel
 • Het merk van de zonnepanelen
 • De hoeveelheid panelen
 • Het tarief van de installateur
 • De omvormer
 • Een optionele thuisbatterij
 • De huidige markt

Hieronder lees je meer per factor hoe dit de prijs beïnvloedt.

Soort zonnepaneel

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Deze hebben elk hun eigen specificaties en hebben een grote invloed op de kosten van het plaatsen van zonnepanelen.

Je hebt de keuze uit drie soorten zonnepanelen:

 • Dunne film: dit zijn vaak kleinere zonnepanelen. Het is het zonnepaneel met de laagste opbrengst, maar is ook de goedkoopste optie. Gemiddeld kost dit €150,- tot €200,- per zonnepaneel
 • Polykristallijn: deze panelen zijn wat groter en zijn te herkennen aan de blauwe kleur. Het rendement ligt wat lager, daarom wordt het aangeraden om deze te plaatsen op grote daken. Deze panelen kosten gemiddeld €175,- tot €275,- per stuk.
 • Monokristallijn: de meest gekozen optie. Ze hebben een hoog rendement en kunnen op zowel grote als kleine daken geplaatst worden. Deze panelen kosten €225,- tot €350,- per stuk.
Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs per zonnepaneel*
Dunne film €150,- tot €200,-
Polykristallijn €175,- tot €275,-
Monokristallijn €225,- tot €350,-

*Let op: dit is slechts een gemiddelde.

Merk van de zonnepanelen

Ook het merk zonnepanelen heeft invloed op de kosten. Voor bekende merken, zoals SunPower, betaal je vaak iets meer. Dit gaat dan in de meeste gevallen ook om zonnepanelen met een hoge efficiëntie en vermogen.

Zo heb je bijvoorbeeld de LG NeON, met een vermogen van 340 Wp en een efficiëntie van 21,1%. De prijs van dit paneel is gemiddeld €270,-. Bij een SunPower X-serie, met een vermogen van 370 Wp en een efficiëntie van 22,8%, moet je dan weer rekening houden met een gemiddelde van €470,- per paneel.

In de onderstaande tabel vind je de prijzen terug van enkele modellen van bekende merken zonnepanelen.

Merk en model Vermogen (Wp) Efficiëntie Totaalprijs per paneel*
LG NeON 2 340 21,1% €270,-
SunPower X-serie 370 22,8% €470,-
Solar Frontier SF165-S 165 13,8% €160,-
First Solar Series 6 420 18,4% €260,-
REC Alpha Series 380 21,7% €280,-
SunPower E-serie 435 20,1% €390,-
Jinko Solar Cheetah 390 20,4% €190,-
Trina Solar TSM-PA05 320 19,7% €150,-

De hoeveelheid panelen

De hoeveelheid zonnepanelen bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Een zonnepaneel, inclusief plaatsen en btw, kost gemiddeld €500,-. Je betaalt voor meerdere zonnepanelen dus het meervoud van deze €500,-.

Let er wel op dat dit gaat om een gemiddelde. Sommige installateurs zijn goedkoper dan anderen en bovendien verschillen de prijzen ook per soort zonnepaneel. Je kunt het beste rekening houden met het gemiddelde van €500,- per zonnepaneel, maar de exacte prijs kan dus hoger of lager liggen afhankelijk van de situatie.

Kosten van de installateur

De kosten van de installateur verschillen per specialist. Gemiddeld betaal je rond de €500,- aan installatiekosten voor het plaatsen van drie tot zes zonnepanelen. De prijs voor het installeren van zeven tot twaalf zonnepanelen kost ongeveer €800,-. Voor 41 tot 50 zonnepanelen betaal je €2.500,- aan installatiekosten.

Voor meer dan twaalf zonnepanelen zal er ook een driefase aansluiting geplaatst moeten worden. Dit komt doordat er maximaal twaalf zonnepanelen op één groep kunnen worden aangesloten. In dat geval ligt de prijs weer iets hoger.


Zonnepanelen monteren prijs per zonnepaneel 2024

€500,- tot €2.500,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van zonnepanelen installateurs in de regio.)

Laag
€500,-

3 tot 6 zonnepanelen

Hoog
€2.500,-

41 tot 50 zonnepanelen

Start gratis offerteaanvraag!

De omvormer

Bij een zonnepanelen installatie hoort natuurlijk ook een omvormer. De omvormer is de schakel die het vermogen van de zonnepanelen omzet naar wisselspanning. Ook hierin heb je verschillende opties.

Een string omvormer is de goedkoopste optie. Deze wordt voornamelijk gebruikt wanneer er geen schaduw valt op de zonnepanelen en kost gemiddeld €1.000,- tot €1.500,- voor de gehele installatie. Een micro-omvormer zit verwerkt achter de zonnepanelen, dit betekent dat je geen omvormer in huis hoeft te plaatsen. Een micro-omvormer is gemiddeld €150,- tot €450,- per zonnepaneel.  Een power optimizer is een combinatie van een omvormer in huis en kleine omvormers achter elk paneel. Wanneer er schaduw valt op een zonnepaneel wordt alleen dat zonnepaneel tijdelijk uitgeschakeld, de rest blijft dan gewoon energie leveren. De kosten hiervan zijn gemiddeld €80,- tot €120,- per zonnepaneel, dit is dan wel exclusief een centrale omvormer.

Type omvormer Gemiddelde kosten* Aantal zonnepanelen
String omvormer €1.000,- tot €1.500,- Gehele installatie
Micro-omvormer €150,- tot €450,- Per zonnepaneel
Power optimizer €80,- tot €120, Per zonnepaneel**

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief installatie en btw.
**Exclusief centrale omvormer.

Vermogen van de omvormer

De kosten van een omvormer zijn vaak gebaseerd op het vermogen van de totale zonnepanelen installatie. Bij zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.200 Wp moet je rekening houden met €700,- tot €900,- voor de omvormer. Bij een installatie met een vermogen van 4.000 Wp is de prijs iets hoger, namelijk €1.100,- tot €1.350,-.

Vermogen Prijzen*
2.200 Wp €700,- tot €900,-
3.100 Wp €750,- tot €1.000,-
4.000 Wp €1.100,- tot €1.350,-.

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. De exacte kosten verschillen afhankelijk van merk en type omvormer.

Optioneel: thuisbatterij

Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het plaatsen van een thuisbatterij ook een steeds populairdere keuze. Een thuisbatterij is geheel optioneel en hoeft dus niet worden meegenomen in de totaalprijs. Om je toch een beeld te geven, delen we graag de gemiddelde prijs van een thuisbatterij.

De prijs van een thuisbatterij wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit, soort, kwaliteit en het merk. Een thuisbatterij met een capaciteit van 3 kWh kost gemiddeld €4.000,-. Een thuisbatterij met een capaciteit van 8 kWh is gemiddeld €5.000,- tot €8.000,-. Een thuisbatterij met een capaciteit van 14 kWh is gemiddeld €10.000,-. Deze prijzen zijn exclusief btw en inclusief plaatsing.

Capaciteit thuisbatterij Gemiddelde kosten*
3 kWh €4.000,-
8 kWh €5.000,- tot €8.000,-
14 kWh €10.000,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen, inclusief installatie, maar exclusief btw.

De huidige markt

Uiteraard speelt de huidige markt ook een grote rol in de prijs van je zonnepanelen installatie. Veranderingen in subsidies en andere regelingen, het afbouwen van de salderingsregeling en de toenemende populariteit op verduurzaming en groene energie hebben allemaal invloed op de kosten van zonnepanelen.

Met de doelstellingen uit de Klimaatwet worden de meeste subsidies de komende zeven jaar afgebouwd. Daarbij wordt de salderingsregel langzaam afgebouwd en vervangen door de teruglever subsidie, hierdoor zal de gemiddelde terugverdientijd hoger worden.

Echter wordt duurzame energie steeds populairder. Met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen, mede door de stijgende belasting, blijven duurzame maatregelen zoals zonnepanelen een populaire keuze. Door de afbouw van de salderingsregel wordt er nu meer geïnvesteerd in thuisbatterijen.


Besparen op de kosten van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Zonnepanelen kopen: prijsvoorbeelden

Om je een goed beeld te geven van de prijs van zonnepanelen kopen, hebben we nog enkele prijsvoorbeelden voor je op rij gezet.

14 zonnepanelen inclusief montage

Je wilt graag 14 zonnepanelen, inclusief montage. Je besluit om te gaan voor monokristallijn zonnepanelen met een gemiddeld vermogen van 350 Wp. De prijs per zonnepaneel, inclusief installatie en btw, ligt hierbij gemiddeld op €500,-.

Naast de zonnepanelen moet er ook nog een omvormer worden geplaatst. Je besluit om te gaan voor een string omvormer voor een vermogen van minimaal 4.000 Wp. De kosten van de omvormer, inclusief installatie, is €1.350,-.

De kosten voor 14 zonnepanelen inclusief montage liggen in dit prijsvoorbeeld op 14 × €500,- = €7.000,-. Inclusief de omvormer, van €1.350,-, kom je dan op een totaal van €8.350,-.

10 zonnepanelen met thuisbatterij

Je besluit 10 zonnepanelen met thuisbatterij te plaatsen. Je kiest voor de LG NeON 2, met een gemiddelde prijs van €270,-. De kosten voor de installateur zijn €500,- per vijf zonnepanelen, dus de totale installatiekosten bedragen €1.000,-. Daarbij kies je ook nog voor een stringomvormer van €1.000,- die minimaal 3.100 Wp aan vermogen heeft.

Je besluit te gaan voor een thuisbatterij met een capaciteit van 8 kWh, met een prijs van €7.750,- inclusief installatie en btw.

De prijs voor de zonnepanelen zijn in dit prijsvoorbeeld 10 × €270,- = €2.700,-. De kosten voor de installateur zijn €1.000,-. De stringomvormer kost ook €1.000,-. De thuisbatterij is €7.750,-. De totaalprijs voor 10 zonnepanelen met thuisbatterij is dan €2.700,- + €1.000,- + €1.000,- + €7.750,- = €12.450,-.

Bespaartips: zonnepanelen prijs

Zonnepanelen lijken een grote investering, maar ze betalen zichzelf terug. Dit betekent niet dat we niet nu ook al graag wat willen besparen. Om je daarbij te helpen hebben we enkele tips op een rij gezet:

 • Subsidies en financiering: kijk of er lokale, regionale of nationale subsidies beschikbaar zijn voor zonnepaneelinstallaties. Deze subsidies kunnen grote besparingen opleveren en je helpen de kosten te verlagen. Kijk ook naar mogelijke regelingen voor bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief.
 • Energiepremie: sommige regio’s bieden energiepremies voor huiseigenaren die overschakelen op duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Deze premies kunnen helpen om de investering sneller terug te verdienen.
 • Collectieve inkoop: sluit je aan bij groepsaankopen van zonnepanelen. Door gezamenlijk panelen in te kopen, kun je vaak profiteren van grotere kortingen.
 • Goede installatie: kies een ervaren en betrouwbare installateur om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal presteren. Een professionele installatie voorkomt problemen en verhoogt de efficiëntie. Offertes vergelijken via De 10 Beste garandeert je de beste installateurs.

Zonnepanelen subsidies en regelingen

Er zijn op dit moment helaas geen landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren. In sommige provincies, of gemeentes, bieden ze nog wel lokale subsidies aan.

Als ondernemer heb je nog wel de mogelijkheid om gebruik te maken van subsidies en regelingen. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek, of de teruggave btw op zonnepanelen.

Op de pagina zonnepanelen subsidie lees je meer over de verschillende subsidies en regelingen.

prijzen zonnepanelen

Besparen op de kosten van zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Je hebt hierboven alles kunnen lezen over de kosten van zonnepanelen in 2024. Het plaatsen van zonnepanelen is een lastige klus, je laat dit daarom het beste over aan een professional. Zo ben je verzekerd dat alles goed en veilig wordt geïnstalleerd. Ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wist je dat het aanvragen van offertes gratis en vrijblijvend is? Je krijgt kosteloos tot wel vijf offertes van vakmannen uit je regio, je zit daarnaast nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen kopen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen kopen. Zo lees je over de beste zonnepanelen, de goedkoopste zonnepanelen en welke terugverdientijd je gemiddeld kan verwachten.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Het kiezen van de beste zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen, de efficiëntie en de duurzaamheid. Momenteel zijn monokristallijne populair vanwege hun efficiëntie. Het is wel essentieel om de specificaties en garanties van verschillende merken te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen?

Als kosten een belangrijke factor zijn, zijn dunne-film zonnepanelen meestal goedkoper dan kristallijne panelen. Ze zijn flexibeler en gemakkelijker te installeren, maar hebben meestal een lagere efficiëntie. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen kosten en opbrengst om de juiste keuze te maken voor je situatie.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en is afhankelijk van factoren zoals de locatie van je huis, de oriëntatie van de panelen, de hoeveelheid zonlicht en het type zonnepanelen dat je hebt geïnstalleerd.

Over het algemeen kunnen zonnepanelen genoeg energie opwekken om een aanzienlijk deel van je elektriciteitsbehoefte te dekken.

Welke terugverdientijd kan ik verwachten?

De terugverdientijd van zonnepanelen varieert, maar ligt meestal tussen de 6 en 10 jaar. Dit hangt af van factoren zoals de initiële kosten, energieprijzen, opbrengst en eventuele subsidies.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de beschikbare ruimte op je dak. Een gemiddeld huishouden heeft tussen de 10 en 20 zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken.

Vind de beste zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met specialisten bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland