Vind de beste zonnepanelen installateur in Alkmaar


Op zoek naar een zonnepanelen installateur in Alkmaar? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met professionals uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis – Vrijblijvend

De 10 beste zonnepanelen installateurs in Alkmaar

In het onderstaande overzicht vind je de beste zonnepanelen installateurs uit Alkmaar op rij. Vind snel en eenvoudig een zonnepanelen specialist voor jouw opdracht.

Wij doen er ons best voor om de 10 beste zonnepanelen experts in Alkmaar voor jou te selecteren. Hierbij kijken we onder andere naar de werkervaring, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de bedrijfsvorm en reviews op internet.

Vergelijk gratis zonnepanelen offertes

Wij hebben het werk al voor je gedaan door de beste installateurs op een rijtje te zetten. We maken je het graag nog makkelijker:

Start nu je aanvraag en vergelijk gratis zonnepanelen offertes !

Nadat je de aanvraag hebt verzonden ontvang je maximaal 4 offertes op maat. Het is aan jou om het aanbod naast elkaar te leggen en te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je tot 30% op de kosten.

Zonnepanelen in Alkmaar: alles wat je moet weten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het installeren van zonnepanelen in Alkmaar is dus een goed idee: je profiteert namelijk van vele voordelen. Welke dat zijn? Dat lees je op deze pagina.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen: de voordelen, tips voor het kiezen van een installateur, de kosten van zonnepanelen, tips voor het behalen van het beste rendement en de gemiddelde terugverdientijd. We sluiten af met antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Zonnepanelen Alkmaar: belangrijkste informatie

 • Met zonnepanelen geniet je van veel voordelen: besparen op je energiekosten, verhoging van de waarde van je woning, minder afhankelijk zijn van energieleveranciers, bijdragen aan een beter milieu en het is toekomstgericht.
 • Bij het kiezen van de beste zonnepanelen installateur moet je letten op de ervaring, garanties, certificeringen, keurmerken, de prijs-kwaliteit verhouding en de communicatie van de installateur.
 • De kosten van zonnepanelen in Alkmaar zijn afhankelijk van je energieverbruik, de keuze voor zonnepanelen en de oriëntatie van je dak. Voor een huishouden van één persoon kan je 8 tot 11 zonnepanelen laten plaatsen. Dit kost €5.645,- maar kan je een besparing opleveren van €650,- per jaar. Voor een huishouden van drie personen heb je gemiddeld 13 zonnepanelen nodig. De installatie hiervan kost gemiddeld €6.425,- maar levert een besparing op tot wel €780,- per jaar.
 • Je behaalt het beste rendement door goed te letten op de plaatsing en oriëntatie van de zonnepanelen. Ook is het verstandig om de juiste omvormer te kiezen. Door slimme apparaten en je energieverbruik te monitoren kan je nog meer besparen op je energierekening.
 • Het type zonnepanelen, de hoeveelheid, de plaatsing en de prijs die is betaald voor de installatie bepalen de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zeven jaar.
 • Er is helaas geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, wel zijn er nog drie interessante regelingen: de salderingsregel waarmee je stroom kan terugleveren aan het net voor een vergoeding, het terugvragen van btw op de investering van de zonnepanelen als je je aanmeld als ondernemer en de Energiebespaarlening die de aanschaf van zonnepanelen makkelijker maken wanneer je het budget er niet voor hebt. Voor ondernemers zijn er een hoop regelingen mogelijk in de vorm van een aftrek, voorbeelden zijn de Milieu Investeringsaftrek en de Energie-investeringsaftrek.


Waarom zonnepanelen laten installeren?

Door zonnepanelen te laten installeren geniet je van een hoop voordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Besparing op energiekosten: met zonnepanelen bespaar je flink op je energiekosten, vooral als je de energie die je niet verbruikt teruglevert aan het elektriciteitsnet.
 • Verhoging van de waarde van je woning: het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je woning verhogen. Dit is mooi meegenomen mocht je besluiten het huis te verkopen.
 • Duurzame energie: het gebruik van zonne-energie is een duurzame manier van energieopwekking, omdat het gebruik maakt van een hernieuwbare energiebron. Daarbij ben je ook minder afhankelijk van energieleveranciers en de daarbij stijgende energieprijzen.
 • Vermindering van CO2-uitstoot: het gebruik van zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen vermindert de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan het behoud van het milieu.
 • Onderhoudsvrij: Zonnepanelen vereisen weinig tot geen onderhoud en hebben een levensduur van minstens 25 jaar.
 • Toekomstgericht: Het gebruik van zonnepanelen is een toekomstgerichte investering, omdat het gebruik van fossiele brandstoffen in de toekomst waarschijnlijk zal worden beperkt.

Kortom, het gebruik van zonnepanelen biedt talloze voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Het kan bijdragen aan het behoud van het milieu, terwijl je tegelijkertijd bespaart op je energierekening en de waarde van je woning verhoogt.

zonnepanelen Alkmaar

Tips voor het kiezen van de beste zonnepanelen installateur in Alkmaar

Via De 10 Beste hoef je niet meer te zoeken naar de beste zonnepanelen installateur in Alkmaar. Je ontvangt namelijk meerdere offertes op maat. Jij kiest vervolgens zelf voor de installateur die het beste bij je past. We geven je graag wat tips om de keuze makkelijker te maken:

 • Ervaring en expertise: kies een installateur met voldoende ervaring en expertise op het gebied van zonnepanelen.
 • Garanties en service: controleer de garanties die de installateur biedt op de zonnepanelen en omvormer. Kies een installateur die uitgebreide garanties biedt en goede service verleent.
 • Certificeringen en keurmerken: controleer of de installateur beschikt over de juiste certificeringen en keurmerken. Dit geeft aan dat de installateur voldoet aan de juiste kwaliteitsnormen en veiligheidsvoorschriften.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: vergelijk de prijzen en de kwaliteit van verschillende installateurs. Kies niet automatisch voor de goedkoopste installateur, maar kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding.
 • Afspraken en communicatie: maak duidelijke afspraken met de installateur en zorg voor een goede communicatie tijdens het proces. Kies een installateur die open en transparant communiceert en afspraken nakomt.

Wat doet een zonnepanelen installateur?

Een zonnepanelen installateur houdt zich niet alleen bezig met het installeren van zonnepanelen. Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende werkzaamheden:

 • Advies geven: de installateur zal je adviseren over de beste plaatsing van de zonnepanelen op je dak en welke panelen het meest geschikt zijn voor je situatie.
 • Installatie: de installateur zal de zonnepanelen op je dak monteren en aansluiten op het elektriciteitsnet.
 • Onderhoud: een goede installateur zal je ook adviseren over het onderhoud van de zonnepanelen. Zo kan de installateur bijvoorbeeld vertellen hoe je de panelen het beste kunt schoonmaken en controleren op eventuele defecten.
 • Reparatie: als er een defect is aan zonnepanelen, kan een installateur dit vaak snel en efficiënt repareren.
 • Monitoring: sommige installateurs bieden ook monitoringssystemen aan, waarmee je via je smartphone of computer kunt zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en hoeveel je bespaart op je energierekening.

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

Eerst wordt het dak geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat het sterk genoeg is om het extra gewicht van de panelen te dragen. Ook moet er worden gekeken of het elektriciteitsnetwerk geschikt is voor het aansluiten van de panelen. Vervolgens wordt de juiste locatie voor de zonnepanelen uitgekozen. Een plek waar de zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn en vrij zijn van obstakels die schaduw werpen is het best. Zo behaal je het beste rendement.

Dan kan het frame van de panelen op het dak worden gemonteerd. De panelen worden vervolgens op het frame geplaatst en veilig bevestigd. Dan is het tijd om de bedrading van de panelen aan te sluiten op de omvormer en de omvormer aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Als laatst worden de zonnepanelen getest om ervoor te zorgen dat ze goed werken.

Wat kosten zonnepanelen in Alkmaar?

De kosten van zonnepanelen in Alkmaar zijn afhankelijk van het aantal panelen dat je laat installeren. En dat aantal wordt weer bepaald door het aantal personen in het huishouden en het gemiddelde energieverbruik per jaar.

Maar wat gaat het kosten en wat kan je eraan besparen?

Een eenpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 2.500 kWh per jaar. Om dit verbruik te dekken, heb je 2941 wattpiek per jaar nodig, de eenheid waarin zonnepanelen worden gemeten. En om dat te bereiken, heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig die in Nederland gemiddeld 270 wattpiek per jaar genereren. De totale kosten, inclusief installatie en btw, bedragen ongeveer €5.645,-. Maar dan bespaar je ook jaarlijks gemiddeld €650,-. Het is dus een investering waar je uiteindelijk flink mee gaat besparen.

Voor een huishouden van zes personen ligt het jaarlijkse energieverbruik ongeveer op 5.000 kWh. Hiervoor heb je ongeveer 22 zonnepanelen nodig die samen 5882 wattpiek per jaar genereren. De totale kosten hiervan bedragen €9.120,-, maar je bespaart wel zo’n €1.300,- per jaar.

En weet je wat het mooie is? Deze gemiddelde kosten zijn inclusief het materiaal en installatie. Je hoeft dus alleen maar achterover te leunen en te genieten van de zon die jouw energierekening verlaagt! Hieronder vind je een handige prijstabel met meer informatie.

zonnepanelen kosten Alkmaar

Kosten zonnepanelen in 2023

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 2.500 2941 11 €5.645,- €650,-
2 3.000 3529 13 €6.425,- €780,-
3 3.500 4118 15 €7.080,- €910,-
5 4.500 5294 20 €8.335,- €1.056
6 5.000 5882 22 €8.965,- €1.170,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen.

Factoren die de prijs van een zonnepanelen installatie beïnvloeden

De kosten voor de installatie van zonnepanelen verschillen enorm per klus. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs. Hieronder hebben we de grootste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Type zonnepaneel: er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijzen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen over het algemeen duurder dan polykristallijne zonnepanelen.
 • Kwaliteit van de zonnepanelen: de kwaliteit van de zonnepanelen is ook van invloed op de prijs. Zonnepanelen van hoge kwaliteit gaan langer mee en zijn daardoor duurder in aanschaf.
 • Merk van de zonnepanelen: bepaalde merken hebben een hogere prijs dan andere merken. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk dat goede kwaliteit levert.
 • Installatiekosten: naast de kosten van de zonnepanelen zelf zijn er ook kosten verbonden aan de installatie. Deze kosten verschillen per installateur en zijn afhankelijk van hoe moeilijk de installatie is.
 • Locatie: de locatie waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd kan ook invloed hebben op de prijs. In sommige gevallen zijn er extra maatregelen nodig om de zonnepanelen te beschermen tegen weersomstandigheden.
 • Subsidies: subsidies kunnen de kosten van zonnepanelen verlagen. Helaas is er op dit moment geen landelijke subsidie, er zijn wel drie regelingen die de aanschaf van zonnepanelen toegankelijker maken: de salderingsregel, btw-teruggave als je je aanmeld als ondernemer en De Energiebespaarlening.

Hoe behaal je het beste rendement met zonnepanelen?

Hieronder vind je een uitleg over hoe je het beste rendement uit zonnepanelen kunt behalen.

 • Plaatsing en oriëntatie: de plaatsing en oriëntatie van de zonnepanelen is belangrijk voor het behalen van het beste rendement. Zorg ervoor dat de panelen op het zuiden gericht zijn en zo min mogelijk schaduw hebben. Een hellingshoek van 35 graden is ideaal in Nederland voor het behalen van het hoogste rendement. Controleer regelmatig of de panelen niet bedekt zijn met vuil of bladeren en maak ze indien nodig schoon.
 • Kies de juiste omvormer: de omvormer is verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door de zonnepanelen in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in huis of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Kies een omvormer die past bij het vermogen van de zonnepanelen en die is uitgerust met de nieuwste technologie om het hoogste rendement te behalen.
 • Gebruik slimme apparaten: slimme apparaten kunnen je helpen om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen. Installeer bijvoorbeeld slimme thermostaten om het energieverbruik te optimaliseren en slimme schakelaars om apparaten aan te sturen op basis van de beschikbare zonne-energie.
 • Monitor je energieverbruik en opbrengst: monitor je energieverbruik en opbrengst met behulp van slimme meters en monitoringtools. Hiermee kun je zien hoeveel energie de zonnepanelen produceren en hoeveel je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Pas je verbruik aan op basis van de beschikbare zonne-energie om het hoogste rendement te behalen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen in Alkmaar?

Zonnepanelen in Alkmaar verdienen zichzelf gemiddeld binnen zeven jaar terug. Natuurlijk is dit afhankelijk van het aantal panelen dat je laat plaatsen en het aantal personen in het huishouden. Voor een eenpersoonshuishouden zijn ongeveer acht zonnepanelen nodig. Hiermee bespaar je jaarlijks €497,- en verdien je de panelen binnen zeven jaar terug.

Voor een gezin van drie personen zijn 14 zonnepanelen nodig, gebaseerd op een vereiste van 4.000 wattpiek. Hiermee bespaar je €896,- per jaar bij een gemiddeld energieverbruik van 3.400 kWh.

Een gezin van vijf personen verbruikt gemiddeld 4.180 kWh aan stroom per jaar, waarvoor 4.918 wattpiek nodig is. Dit bereik je gemiddeld met 17 zonnepanelen, wat leidt tot een besparing van €1056,- per jaar. En ook deze investering verdient zichzelf terug binnen ongeveer zeven jaar.

Zie je het al voor je? Binnen zeven jaar verdien je jezelf letterlijk terug met de stroom die je eigen zonnepanelen opwekken. En niet alleen dat, je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Dus waar wacht je nog op? Laat die panelen maar schitteren!

 • Huishouden van één persoon
 • 1.825 energieverbruik in kWh
 • 2.147 benodigde wattpiek
 • 8 zonnepanelen nodig
 • €497,- besparing per jaar
 • Offertes vergelijken
 • Huishouden van drie personen
 • 3.400 energieverbruik in kWh
 • 4.000 benodigde wattpiek
 • 14 zonnepanelen nodig
 • €896,- besparing per jaar
 • Offertes ontvangen
 • Huishouden van vijf personen
 • 4.180 energieverbruik in kWh
 • 4.918 benodigde wattpiek
 • 17 zonnepanelen nodig
 • €1056,- besparing per jaar
 • Offertes aanvragen

 

subsidie zonnepanelen Alkmaar

Zonnepanelen installateur in Alkmaar nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wil je de beste zonnepanelen installateur in Alkmaar inschakelen? Zoek niet verder, De 10 Beste helpt je. De zonnepanelen installateurs zullen de zonnepanelen met zorg installeren. Zo kan jij genieten van alle voordelen van zonnepanelen. Door zonnepanelen installateurs via De 10 Beste profiteer je van:

 • De beste prijzen. Je krijgt meerdere offertes op maat, dit kan soms oplopen tot een besparing van wel 40%.
 • De beste voorwaarden. Het aanvragen via De 10 Beste is gratis en zonder verplichtingen.
 • Alleen de beste zonnepanelen installateurs. Het zit hem al in de naam: je krijgt alleen offertes van de beste zonnepanelen installateurs in je regio.

Start nu je gratis aanvraag!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in Alkmaar

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen met antwoorden over zonnepanelen in Alkmaar.

Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

Het bedrag dat je kunt besparen met zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal panelen dat je hebt geïnstalleerd, je energieverbruik en de prijs die je betaalt voor elektriciteit. Over het algemeen kun je echter verwachten dat zonnepanelen je energierekening met zo’n 30% tot 50% kunnen verlagen. Op de lange termijn kan dit behoorlijk wat geld besparen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je wilt opwekken met behulp van zonne-energie. Een gemiddeld huishouden heeft bijvoorbeeld ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken voor het dagelijkse gebruik. Het is echter belangrijk om te overwegen dat factoren zoals de oriëntatie van het dak, de beschikbare oppervlakte en de schaduwval van invloed kunnen zijn.

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen installeren?

Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren. Maar de overheid blijft het aantrekkelijk maken om te investeren in zonnepanelen. Voor particulieren zijn er drie regelingen beschikbaar:

 • Energiebespaarlening: deze lening is voordelig en kan alleen worden afgesloten in combinatie met andere energiebesparende maatregelen. Bovendien kan tot 75% van de lening worden gebruikt om de kosten van de zonnepanelen te dekken.
 • Btw-teruggave: na aanschaf van de zonnepanelen kunnen particulieren de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst als ze zich aanmelden als ondernemer.
 • Salderingsregeling: als je eenmaal zonnepanelen hebt, kun je de opgewekte energie die niet wordt gerbruikt terugleveren in ruil voor geld. De salderingsregeling loopt tot ten minste 1 januari 2025 en wordt daarna afgebouwd.

Voor bedrijven en ondernemers zijn er meer mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen:

 • SDE++: de Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. Deze subsidie wordt verstrekt gedurende een periode van 12 of 15 jaar, afhankelijk van de investering. De subsidie is beperkt beschikbaar en kan worden aangevraagd in specifieke aanvraagrondes. Voor 2023 is dit 6 juni tot en met 6 juli.
 • MIA: de Milieu Investeringsaftrek. Deze subsidie loopt op tot wel 45% van het investeringsbedrag.
 • VAMIL: de Willekeurige Afschrijving Milieuinvesteringen. Hiermee kan je tot 75% van de investeringskosten terugkrijgen via een teruggave.
 • KIA: de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een aftrek op de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen. De investering moet liggen tussen € 2.401 en € 332.994.
 • EIA: de Energie-investeringsaftrek. Een aftrek waarmee je tot 45,5% van de investeringskosten terug kan vragen van de winst.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Soms is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is afhankelijk van de specifieke situatie en de lokale regelgeving.

In de meeste gevallen hebben huiseigenaren geen vergunning nodig als de panelen worden geplaatst op een schuin dak en niet hoger zijn dan het dak zelf. Hetzelfde geldt voor platte daken, zolang de panelen niet hoger zijn dan 1,5 meter en niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Als de panelen echter hoger zijn dan het dak of als ze worden geplaatst op een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht, kan er wel een vergunning nodig zijn. Ook als het gebouw in een gebied staat met speciale voorschriften of als er sprake is van een rijksmonument, kan er een vergunning nodig zijn.

Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de installatie van de panelen bij de gemeente te informeren of er een vergunning nodig is. Het niet naleven van de regels kan leiden tot boetes of zelfs het verwijderen van de panelen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben een donkerdere kleur en een hogere efficiëntie dan andere soorten panelen. Ze zijn duurder om te produceren, maar hebben een langere levensduur en zijn ideaal voor kleine daken.
 • Polykristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben een blauwere kleur en zijn goedkoper dan monokristallijne panelen. Ze hebben echter een iets lagere efficiëntie en zijn minder geschikt voor kleine daken.
 • Amorfe zonnepanelen: deze panelen zijn dunner en flexibeler dan andere soorten panelen en kunnen worden gebruikt op gebogen oppervlakken. Ze hebben echter een lagere efficiëntie en zijn minder duurzaam dan andere soorten panelen.
 • Dunne-film zonnepanelen: deze panelen zijn gemaakt van lichte, flexibele materialen en kunnen worden gebruikt op gebogen oppervlakken. Ze hebben een lagere efficiëntie dan andere soorten panelen, maar zijn goedkoper en gemakkelijker te produceren.

Welke zonnepanelen zijn de beste?

De beste zonnepanelen zijn afhankelijk van je situatie. Zo speelt het oppervlak van je dak een grote rol. Toch zijn er enkele zonnepanelen die meer uitblinken dan andere:

 • De SunPower Maxeon X Series behalen een hoog rendement van 370 Watt en komen daarom vaak het beste uit de test.
 • De LG NeoN R Ace is een sterke koploper. Ze behalen een hoog rendement, met modellen die 380 Watt kunnen behalen, en raken bovendien niet oververhit bij hoge temperaturen.
 • De Panasonic Evervolt zijn ook een populaire keuze. Ze behalen een hoog rendement en raken ook niet oververhit.

Is het huren van zonnepanelen voordelig?

Het kan gunstig zijn om zonnepanelen te huren in bepaalde situaties. Dit geldt met name wanneer de opbrengst van de panelen hoger is dan de maandelijkse huur die je betaalt. Dit is vooral het geval bij panelen die gericht zijn op het zuiden, westen of oosten. Een bijkomend voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen en geen rente hoeft te betalen.

Waarom je zonnepanelen aanmelden bij je energieleverancier?

Het is van belang dat je zonnepanelen aanmeldt bij je energieleverancier, zodat je de correcte terugleververgoeding ontvangt. Tevens kan de energiemaatschappij dan verifiëren of jouw meterkast geschikt is voor het terugleveren van energie. Wanneer dit niet het geval is, kun je een verzoek indienen voor een nieuwe meter.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken gebruik van fotovoltaïsche cellen (PV-cellen) om zonlicht om te zetten in elektriciteit. PV-cellen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal dat elektrische stroom kan geleiden. Wanneer licht op de cel valt, worden elektronen in het silicium losgemaakt en ontstaat er een elektrische spanning tussen de twee zijden van de cel.

Een enkele PV-cel levert echter slechts een zeer kleine hoeveelheid elektriciteit op. Daarom worden meerdere PV-cellen samengevoegd in een zonnepaneel. Een typisch zonnepaneel bestaat uit 60 tot 72 PV-cellen die samen ongeveer 300 tot 400 watt aan vermogen kunnen produceren.

Zonnepanelen worden geplaatst op een dak of op een ander oppervlak dat voldoende blootstelling aan de zon heeft. Het is belangrijk dat de panelen naar het zuiden gericht zijn en zo min mogelijk schaduw hebben. Hoe meer zonlicht de panelen ontvangen, hoe meer elektriciteit ze kunnen produceren.

De elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen is gelijkstroom (DC) en moet worden omgezet in wisselstroom (AC) voordat het kan worden gebruikt in huis of op het elektriciteitsnet. Hiervoor wordt een omvormer gebruikt die de DC-stroom omzet in AC-stroom. De omvormer wordt meestal in de buurt van de zonnepanelen geplaatst, bijvoorbeeld in de garage.

De elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen kan worden gebruikt om de elektriciteitsbehoefte van een huis te dekken. Als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, kan de overtollige elektriciteit worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor moet een speciale meter worden geïnstalleerd die de hoeveelheid elektriciteit die wordt teruggeleverd meet. Dit wordt netto-metering genoemd en kan resulteren in een lagere elektriciteitsrekening.