Vind het beste incassobureau voor jouw opdracht

Op zoek naar een effectief incassobureau? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met incassospecialisten uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele incassobureaus zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een incassobureau?

Wat kost een incassobureau? De kosten zijn te verdelen in verschillende categorieën. Het grootste deel van de kosten bestaat uit de wettelijke incassokosten. Deze zijn wettelijk bepaald, en hangen samen met het bedrag van de openstaande factuur. Over de eerste €2.500,- betaalt de wanbetaler 15% incassokosten en over de volgende €2.500,- betaalt hij nog eens 10% incassokosten. In deze tabel vind je de maximale incassokosten in 2024.

Dus stel dat jouw debiteur een bedrag van €5.000,- heeft open staan. Over de eerste €2.500,- betaalt hij €375,- incassokosten, en over de volgende €2.500,- betaalt hij nog eens €250,- aan incassokosten. Dat komt neer op een totaalbedrag van €625,- dat bovenop de oorspronkelijke factuur in rekening wordt gebracht.

Deze wettelijke incassokosten zijn het grootste deel van de totaalprijs: ze worden door de wanbetaler betaald, waardoor het inschakelen van incasso experts mogelijk is bij zowel grote als kleine bedragen.

incassobureau

Maximale incassokosten 2024

Hoofdsom Percentage*
Eerste €2.500,- 15%
Volgende €2.500,- 10%
Volgende €5.000,- 10%
Boven de €200.000,- 0,5%

Incassokosten op basis van uurloon

Als het om een relatief eenvoudige zaak gaat, kun je overwegen om een incassobureau op basis van een vast bedrag per uur in te schakelen. Gemiddeld ligt dit rond de €75,- tot €205,- per uur, afhankelijk van de ervaring en expertise van de incassospecialist.

Als groot bedrijf is het ook fijn om een contract met een incassobureau af te sluiten. Als je regelmatig te maken hebt met wanbetalers. In dat geval krijg je een korting op het uurtarief.


Uurtarief incassobureau 2024

€75,- tot €205,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van incassobureaus uit de de regio.)

Laag uurtarief
€75,- tot €140,-

Kleinere klussen en particulieren

Hoog uurtarief
€140,- tot €205,-

Grote klussen en bedrijven

Start gratis offerteaanvraag!

Waaruit bestaan de kosten van een incassobureau?

De kosten van incassobureaus zijn onder te verdelen in drie categorieën: administratiekosten, incassokosten en leges. Hierdoor kunnen de prijzen per bureau aardig verschillen.

Hieronder vertellen we meer over de opbouw van de kosten van een incasso. Wil je zeker weten wat dit gaat kosten? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan!

Administratiekosten

Eén van de kosten waar je mee te maken krijgt bij het inschakelen van een incassobureau, zijn de administratiekosten. Dit zijn de kosten die gemaakt worden bij het versturen van de aanmaning. Deze kun je zelf al bij de debiteur in rekening brengen als je achter je eigen geld aan moet, maar het incassobureau kan ook administratiekosten rekenen.

Het incassobureau kan niet buitengerechtelijke incassokosten én administratiekosten in rekening brengen. Dan hoeft de debiteur niet beide te betalen.

Incassokosten

De incassokosten zijn de kosten die bovenop het oorspronkelijke bedrag in rekening worden gebracht. Er is een wettelijk maximum vastgesteld voor deze incassokosten, waardoor ze afhankelijk zijn van het bedrag van de openstaande factuur. Hoe hoger het verschuldigde bedrag, des te hoger de toegevoegde incassokosten.

De incassokosten zijn de grootste bron van inkomsten voor het incassobureau. Doordat de debiteur dit betaald, hoef jij over het algemeen maar een kleine bijdrage te leveren. Op die manier is het inschakelen van incasso experts mogelijk bij grote en kleine bedragen.

Leges

Soms moet een incassobureau informatie opvragen bij bijvoorbeeld de gemeente of de kamer van koophandel. Deze informatie is nodig voor het vinden van het juiste adres, telefoonnummer of andere contactgegevens. De kosten die gemaakt worden om deze informatie op te vragen, worden leges genoemd. De hoogte van deze leges zijn dus afhankelijk van de informatie die het incassobureau nodig heeft, en verschillen per incasso.


Besparen op de kosten van een incassobureau?

Vergelijk gratis offertes en kies het bureau met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken


Welke kosten betaalt de debiteur?

De debiteur is verantwoordelijk voor het grootste deel van de kosten: de wettelijke incassokosten. Dit is voor incassobureaus de grootste bron van inkomen.

Hoe zit het met de btw?

Als de schuldeiser btw-plichtig is, dan kan hij deze aftrekken bij de belastingdienst. De schuldeiser betaalt in dat geval de btw en niet de debiteur. Is de schuldeiser niet btw-plichtig, bijvoorbeeld omdat deze een particulier is, dan betaalt de debiteur zelf de btw.

prijs incassobureau

Welke kosten moet je zelf betalen?

Als je zelf btw-plichtig bent, dan betaal je dus zelf de btw. Maar goed nieuws: dit kun je aftrekken bij je btw-aangifte waardoor er onder de streep geen kosten overblijven.

Naast de btw kan het zijn dat het bureau administratie- of dossierkosten in rekening brengt. Sommige experts vragen een provisie. Dit kan per bureau verschillen, daarom is het altijd slim om de kosten van incassobureaus te vergelijken voordat je een expert inhuurt.

Incassobureau inschakelen op basis van no cure no pay

Veel incassobureaus hanteren een no cure, no pay beleid.

Wat houdt dit precies in?

Dit houdt in dat je alleen hoeft te betalen op het moment dat het incassobureau een betaling heeft geregeld. Lukt het de incasso experts ondanks hun inspanning toch niet om de debiteur te laten betalen, dan hoef je dus niet te betalen.

Deze methode maakt het mogelijk om incassobureau in te schakelen bij zowel grote als kleine bedragen, omdat er geen risico is. Bovendien liggen de kosten van de bureaus altijd relatief laag, omdat de debiteur zelf de incassokosten betaalt en jij zelf alleen dossierkosten hoeft te betalen.

kosten incassobureau

Incassobureau inschakelen? Vergelijk gratis offertes

Met de hulp van een incassobureau vergroot je de kans op een snelle betaling. Hoewel de incassokosten wettelijk bepaald zijn, kunnen de bureaukosten per kantoor verschillen. Wil je een incassobureau inhuren en ben je benieuwd naar de exacte kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijzen van experts in je eigen regio. Vergelijk de offertes van de incassobureaus, en kies zo voor het bureau met het beste aanbod. Op deze manier bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs. De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

Vind het beste incassobureaus bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met incassobureaus bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandProvincie GroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselProvincie UtrechtZeelandZuid-Holland