Panlatten vervangen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 13-04-2023

Wat kost het vervangen van panlatten?

Het vervangen van panlatten kost gemiddeld €15,- per m² . Panlatten zijn houten, of stalen, latten die onder de dakbedekking liggen. Ze zorgen voor stevigheid, ventilatie en worden gebruikt als kapstok voor dakpannen of andere dakbedekking. Wanneer je een dak van 50 m² hebt, zul je ongeveer € 750,- kwijt zijn aan het volledig vervangen van de panlatten. Er zijn enkele manieren waarop je deze prijs naar beneden kunt halen. Bijvoorbeeld door een dakdekker bij je in de regio in te schakelen om te besparen op de voorrijkosten.

Ben je benieuwd wat panlatten precies zijn, wat het kost om ze te vervangen en op welke manieren je op de kosten kunt besparen? Dan ben je hier op het goede adres. Lees verder en ontdek wat panlatten vervangen kost.

Panlatten vervangen kosten: samenvatting

 • Voor 1 m² panlatten vervangen betaal je ongeveer €15,-.
 • Een gemiddeld Nederlands dak is 50 m². Om het hele dak van panlatten te voorzien ben je €750,- kwijt.
 • Je kunt kiezen uit onbewerkte, geïmpregneerde of geëgaliseerde houten panlatten. Onbewerkte panlatten zijn de goedkoopste optie. Ook stalen panlatten zijn een optie, dit gebeurt bijna altijd in combinatie met dakpanplaten.
 • Het uurtarief, de voorrijkosten, en de materialen die de dakdekker gebruikt spelen allemaal een rol bij de opmaak van de prijs.
 • Ook de staat van het dak en of je wel of niet dakfolie gebruikt is hierbij een factor. Om dakfolie te plaatsen moet je €10,- tot €16,- per m² bovenop de prijs rekenen. Bij een beschadigd onderdak moet dit ook nog worden vervangen, dit is gemiddeld €10,- tot €16,- per m².
 • Je kunt besparen op de prijs door een dakdekker in de regio uit te zoeken, zelf voorwerk te doen of te kiezen voor goedkopere panlatten.
 • Het is mogelijk om zelf panlatten te plaatsen, maar dan moet je wel weten wat je doet. Met een dakdekker ben je verzekerd van een goed resultaat en hoef je zelf niet aan de slag.


Wat kost panlatten vervangen?

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Één van deze onderdelen zijn de panlatten. Een panlat is een horizontale lat die de dakpannen moet dragen. Ze worden vastgemaakt aan de tengels. De kosten voor panlatten vervangen wordt vaak in m² uitgedrukt. Voor 1 m² panlatten vervangen betaal je dan ook ongeveer €15,-. Natuurlijk verschillen deze prijzen per dakdekkersbedrijf. De gemiddelde Nederlandse daken zijn rond de 50 tot 60 m². Dan ben je in totaal dus ongeveer €750,- tot €900,- kwijt voor het volledig vervangen van panlatten.

Panlatten vervangen kosten 2024

Oppervlakte Kosten*
1 m² €15,-
10 m² €150,-
50 m² €750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de kosten wijken af per dakdekkersbedrijf.


Panlatten laten vervangen?

Vind snel en eenvoudig de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Waaruit bestaan de kosten bij het vervangen van panlatten?

Om de precieze kosten van het vervangen van panlatten uit te kunnen rekenen zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren kunnen namelijk de prijs beïnvloeden. Denk hierbij aan soorten panlatten, wel of geen dakfolie, de staat van het onderdak, het uurtarief, de voorrijkosten of het materiaal. Hieronder hebben we al deze factoren voor je beschreven.

Soorten panlatten

Als we kijken naar de verschillende soorten panlatten hebben we het over zowel de variatie aan materialen, maar ook de dikte van de latten. De panlatten moeten minimaal 15 millimeter dik zijn, maar wanneer je kiest voor dikkere latten zul je ook duurder uit zijn. Hetzelfde geldt voor het type hout waar je uit kunt kiezen:

 • Vuren panlatten: dit is de meest voorkomende optie. Dit is de standaard soort panlat.
 • Geëgaliseerde vuren panlatten: deze panlatten zijn iets duurder. Ze gaan namelijk iets langer mee.
 • Geïmpregneerde vuren panlatten: de duurste keuze, geïmpregneerd hout is duurzamer en makkelijker te onderhouden.

Daarbij heb je ook de keuze voor stalen panlatten. Dit komt vaak voor bij moderne woningen, het liefst in combinatie met dakpanplaten.

Wel of geen dakfolie

Dakfolie wordt gebruikt om vocht buiten te houden. Het kan zowel aan de binnen- als de buitenzijde worden aangebracht. Het is bedoeld om het dak en isolatiemateriaal te beschermen en ervoor te zorgen dat het dak langer mee kan. De kosten van dit materiaal liggen tussen de €10,- en de €16,- per m². Kies je er dus voor om dakfolie aan te brengen op het dak? Dan ben je meer kwijt dan wanneer je dit niet doet.

Staat van het onderdak

Het onderdak ligt, zoals de naam al zegt, onder het dak. Het heeft als taak het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht, stof en wind. Hoe de staat van je onderdak is, heeft invloed op de kosten. Wanneer je onderdak gerepareerd of vervangen moet worden ben je namelijk opnieuw €10,- tot €16,- per m² kwijt.

Uurtarief en voorrijkosten

Een ander onderdeel wat de prijs beïnvloedt is het uurtarief van de vakman en de voorrijkosten. Wanneer een dakdekker veel ervaring heeft, zal het uurtarief hoger liggen dan wanneer een dakdekker minder ervaring heeft. Ook het bedrijf speelt hierbij een rol. Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en €45,- per uur.

De voorrijkosten doelen op de prijs die je moet betalen aan kilometer vergoeding. Over het algemeen kost dit €0,30 per km. Moet een dakdekker eerst nog 50 km rijden? Dan kost dit bijvoorbeeld € 15,- boven op de eindprijs.

Gebruik materiaal

Het laatste onderdeel wat de prijs beïnvloedt is het materiaal dat gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een steiger, een pannenlift, ladder of valbescherming. In sommige gevallen zijn al deze onderdelen nodig. Vaak heeft een dakdekker deze materialen al in zijn of haar bezit, maar zo niet moet dit nog betaald worden.

panlatten

Besparen op panlatten vervangen kosten? Zo doe je dat!

Wil je graag de panlatten op het dak laten vervangen, maar heb je een laag budget? Dan zijn er enkele manieren waarop je kunt besparen. We hebben de beste tips voor je verzameld en op een rijtje gezet:

 • Zelf voorbereidend werk doen.  Je kunt door zelf alvast voorbereidende klusjes uit te voeren besparen op het eindbedrag. Hierdoor is een dakdekker namelijk minder lang bezig en hoef je minder te betalen voor de arbeidskosten.
 • Een vakman in de regio vinden. Door een dakdekker te kiezen die in de buurt woont kun je besparen op de voorrijkosten.
 • Onbewerkte panlatten kiezen. Één manier waarop je kunt besparen is door te kiezen voor goedkopere onbewerkte panlatten. Bedenk wel dat dit ook kan betekenen dat de latten minder lang meegaan en je later alsnog voor de dure moet kiezen.
 • Kiezen voor een zzp’er. Over het algemeen betaal je minder voor een zzp’er dan voor een vakman die bij een groot bedrijf werkt.

Zelf panlatten plaatsen of uitbesteden?

Je kunt ervoor kiezen zelf de panlatten te plaatsen, maar weet wel dat je hiervoor bepaalde kennis nodig hebt. Ook moet je rekening houden met de hoogte van het dak en veiligheid. Ook heb je de juiste materialen nodig om deze klus zonder problemen uit te voeren. Doordat een vakman deze materialen vaak al in huis heeft en weet hoe hij of zij deze klus veilig kan voortzetten, wordt er aangeraden een dakdekker in te schakelen. We raden dus altijd een vakman aan.

Het vervangen van panlatten wordt vaak gecombineerd met andere werkzaamheden tijdens een dakrenovatie. Zo is het ook de ideale tijd om de dakbedekking te vernieuwen of dakisolatie te plaatsen.

Panlatten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je panlatten wil laten vervangen zijn er enkele dingen die de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Gemiddeld kost het € 15,- per m² om panlatten te vervangen, maar een ervaren vakman of duurdere latten kan deze prijs omhoog gooien. Ook de materialen die gebruikt moeten worden en de voorrijkosten spelen hierbij een rol. Dit laatste kun je voorkomen door een dakdekker in te schakelen bij jou in de regio.

Hoe vind ik een dakdekker bij mij in de buurt?

Dat doe je door een online offerteformulier in te vullen! Kom zonder moeite in contact met verschillende dakdekkers en vergelijk!

Start gratis offerteaanvraag!

Veelgestelde vragen over panlatten vervangen

Wil je meer weten over de functie van panlatten, wanneer je ze moet vervangen of hoeveel je er nodig hebt? Lees dan de veelgestelde vragen en krijg hier antwoord op.

Wat is de functie van een panlat?

De functie van een panlat is het dragen van dakbedekking, en dan vooral dakpannen. Panlatten zijn horizontale planken die op de verticale tengels worden geplaatst. Aan deze latten wordt de dakbedekking bevestigd. Wanneer er dakpannen op het dak geplaatst worden, kunnen deze met een speciale panhaak aan de latten gehangen worden. Deze latten komen alleen voor op hellende daken. Ook dakbedekkingen zoals leien en golfplaten kunnen hieraan worden bevestigd.

Naast het dragen van de dakbedekking zorgt een panlat ook voor ventilatie. Dit komt door de ruimte die deze lat creëert tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Deze ventilatie zorgt er ook meteen voor dan ongedierte zich niet welkom voelt.

Wanneer moet je panlatten vervangen?

Wanneer de panlatten beschadigd zijn door bijvoorbeeld een lekkage is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk vervangen worden. Zo’n lekkage kan ontstaan wanneer een dakpan verschoven wordt door de wind. Panlatten zijn essentieel voor de stevigheid en de veiligheid van het dak. Wanneer een panlat zijn werk niet meer goed kan verrichten is dit dus zeer gevaarlijk. Weet je niet zeker of jouw panlatten aan vervanging toe zijn? Dan kun je een dakdekker inschakelen en een dakinspectie uit laten voeren. Het kan dan ook duidelijk worden dat er maar één of twee latten vervangen hoeven te worden, en niet alles in één keer.

Hoe bepaal je de afstand tussen panlatten?

Je bepaalt de afstand tussen de panlatten door te kijken naar het type dakpan. Hoe groter de dakpan hoe groter de afstand tussen de panlatten moet worden. In dit geval zul je ook minder panlatten nodig hebben. De formule die je kunt gebruiken om de latafstand uit te rekenen is de juiste latafstand = (lengte gedrukt + lengte getrokken) / 20.

Hoeveel panlatten heb ik nodig?

Hoeveel panlatten je nodig hebt, verschilt per persoon. Om dit uit te rekenen heb je een formule nodig. Het antwoord wat uit deze formule komt, is dan het aantal panlatten dat je nodig hebt over de volledige noklengte van het dak. De formule is de nok tot de gootlengte / de verticale panhoogte x 2.  Voordat je deze formule kunt gebruiken moet je dus eerst het dak meten. De nok is het bovenste puntje van het dak.