Dakdekker inschakelen voor nieuw dak

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 05-08-2022

Wat kost een nieuw dak?

Een nieuw plat dak kost gemiddeld €75,- tot €100,- per m². Een nieuw schuin dak kost gemiddeld €75,- tot €130,- per m². De prijzen zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er onderdelen die een groot verschil kunnen maken in prijs: denk aan het materiaal van de dakbedekking, maar ook aan de onderdelen van het dak zelf. Het plaatsen van isolatie, het vervangen van een regenpijp of het vernieuwen van een dakbeschot hebben allemaal invloed op de prijs.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een nieuw dak en welke factoren de prijs beïnvloeden. Daarbij vind je ook de prijzen per onderdeel en krijg je bespaartips. We sluiten af met wat algemene informatie over wanneer het dak moet worden vervangen en wat er precies wordt gedaan.

Nieuw dak kosten: belangrijkste informatie

 • Een nieuw plat dak kost gemiddeld €75,- tot €100,- per m².
 • Een nieuw schuin dak kost gemiddeld €75,- tot €130,- per m².
 • Dakisolatie aanbrengen kost gemiddeld €40,- tot €115,- per m² bovenop de bovenstaande prijzen.
 • Dakbeschot vernieuwen kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m².
 • De factoren die de prijs beïnvloeden zijn het materiaal, oppervlakte van het dak, type dak, welke onderdelen er moeten worden vervangen en de keuze voor het dakdekkersbedrijf.


dak vervangen kosten

Wat zijn de kosten van een nieuw dak?

Het plaatsen van een nieuw dak kan bestaan uit het vervangen van de dakbedekking of het vernieuwen van een dakbeschot. Wanneer deze werkzaamheden worden uitgevoerd wordt er vaak ook gekozen voor het plaatsen van dakisolatie: want wat is een betere tijd dan wanneer alles wordt aangepakt?

De kosten voor een nieuw dak zijn afhankelijk van wat er wordt uitgevoerd. Het vervangen van een plat dak kost bijvoorbeeld €75,- tot €100,- per vierkante meter. Het vervangen van een hellend dak is iets duurder, dit komt door het materiaal, en kost gemiddeld €75,- tot €130,- per vierkante meter.

Kies je voor dakisolatie? Dan moet je rekening houden met €40,- tot €115,- per vierkante meter bovenop de prijs.

In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals raadplegen.

Nieuw dak kosten per m2 prijs 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m2*
Nieuw plat dak €75,- tot €100,-
Nieuw hellend dak €75,- tot €130,-
Dakisolatie aanbrengen €40,- tot €115,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

dakisolatie

Wat kost het vernieuwen van een dak per onderdeel?

Onder het vernieuwen van een dak wordt veel verstaan: uiteindelijk komt het neer op het compleet maken en plaatsen van een nieuw dak. Hierbij komt veel kijken, daarom is het ook lastig om een prijs te geven. Zo is de prijs bijvoorbeeld afhankelijk van het dakbeschot, of er grind wordt gelegd, of de regenpijp moet worden vervangen en meer. Niet elk nieuw dak heeft al deze onderdelen echter nodig.

Wat kosten de verschillende onderdelen?

Wanneer je het dakbeschot laat vernieuwen ben je bijvoorbeeld €85,- tot €150,- per m² kwijt. Het leggen van nieuw grind kost vaak €400,- tot €500,- en het vervangen van loodslabben €200,- tot €220,- per meter. Het vervangen van een regenpijp kost gemiddeld €125,- tot €250,- en het vervangen van boeidelen €50,- tot €110,- per meter.

Dak vernieuwen kosten per onderdeel 2024

Omschrijving Prijzen*
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,- per m²
Leggen van nieuw grind €400,- tot €500,-
Loodslabben vervangen €200,- tot €220,- per meter
Regenpijp vervangen €125,- tot €250,-
Boeidelen vervangen €50,- tot €110,- per meter

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen, de exacte kosten verschillen per klus en dakdekker.

Hoe is de prijs van een nieuw dak opgebouwd?

De kosten voor een nieuw dak zijn opgebouwd uit drie onderdelen: arbeid, materiaal en overige kosten.

De kosten voor de dakdekker bestaan voor 60% uit de totaalprijs. De materiaalkosten zijn gemiddeld 35%, maar dit kan meer zijn als er wordt gekozen voor een luxere dakbedekking. De overige kosten, denk aan voorrijkosten, zijn vaak 5% van het totaal.

prijsopbouw nieuw dak

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een nieuw dak?

De kosten voor een nieuw dak zijn dus afhankelijk van wat je laat gebeuren. Deze kosten verschillen door de volgende factoren:

 • Materialen: materiaal voor de dakbedekking: er zijn vele soorten dakbedekking. Daarbij zit er ook nog een verschil in dakbedekking voor een plat dak en voor een hellend dak. Het verschil zit hem in de voordelen en levensduur van de dakbedekking.
 • Dakoppervlakte: de oppervlakte van het dak speelt ook een grote rol. Hoe groter het dak, hoe langer de dakdekkers bezig zijn en hoe meer materiaal er gebruikt moet worden.
 • Type dak: er zijn ook veel verschillende soorten daken. Er wordt over het algemeen gesproken over platte en schuine daken, maar hierin zijn ook verschillende types zoals het schilddak of mansardedak. Hoe complexer het dak hoe langer de dakdekker bezig zal zijn.
 • Dakdekkersbedrijf: het dakdekkersbedrijf waar je voor kiest heeft ook een invloed: elk bedrijf hanteert eigen tarieven op basis van onkosten, omvang het bedrijf en ervaring in het werkgebied.
 • Dakisolatie: als er wordt gekozen voor dakisolatie heeft dit uiteraard ook effect op de prijs. Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en hoeveel vierkante meter er geplaatst moet worden zal de prijs veranderen.

Nieuw dak plaatsen?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Besparen op de prijs van een nieuw dak

De prijs van een nieuw dak kan vrij hoog uitvallen als het hele dak moet worden aangepakt. We helpen je daar graag een handje bij, met de onderstaande tips ga jij flink besparen op de kosten van je nieuwe dak

 • Kies voor een dakdekker in je eigen regio: hoe kleiner de afstand tussen jou en de dakdekker, hoe minder voorrijkosten je zal moeten betalen. Bij grote werkzaamheden, zoals het plaatsen van een nieuw dak, kan dit een flinke besparing zijn.
 • Kies voor duurzamere opties: niet een directe vorm van besparing, maar wel als je op lange termijn kijkt. Door te kiezen voor duurzamere materialen, bijvoorbeeld een groendak en dakisolatie, kan je flink besparen op je energierekening. Hiermee haal je de investering er vaak binnen een paar jaar weer uit.
 • Laat zoveel mogelijk in één keer doen: moet het dak helemaal worden aangepakt? Kies ervoor om het zoveel mogelijk in één keer uit te laten voeren. Daarmee bedoelen we dat je het liefst een dakdekker inschakelt voor de gehele klus in plaats van in kleine onderdelen. Vaak krijg je dan een betere prijs omdat je de dakdekker veel werk garandeert.
 • Vergelijk gratis offertes: als laatst kan je ook nog gratis offertes vergelijken. Het is heel simpel: je krijgt enkele gratis offertes van dakdekkers in je regio en kiest zelf voor de dakdekker met de beste prijzen.
 • Kijk of je recht hebt op een subsidie: afhankelijk van wat je laat uitvoeren heb je wellicht recht op een subsidie. Op deze pagina over subsidies voor een nieuw dak lees je alle informatie die je nodig hebt.

Welke werkzaamheden worden er verstaan onder het vervangen van een dak?

Bij het vervangen van het dak moet je denken aan de volgende vier werkzaamheden:

 • Vervangen van de dakbedekking op een plat dak: er wordt onderscheid gemaakt tussen dakbedekking op platte en hellende daken, hierdoor wordt dit ook gezien als twee verschillende categorieën. Bij het vervangen van de bedekking op een plat dak wordt het oude materiaal verwijdert of wordt er nieuw materiaal over het oude geplaatst.
 • Vervangen van de dakbedekking op een hellend dak: dezelfde werkwijze wordt gehanteerd bij een schuin dak. Het verschil zit hem in de complexiteit van schuine daken en materialen.
 • Vernieuwen van het dakbeschot: dakbeschot is de laag planken die de dakconstructie afsluiten en waar de dakbedekking op ligt. Het dakbeschot beschermt het dak tegen het weer en andere omstandigheden en zorgt ervoor dat er geen tocht naar binnen kan. Het ligt tussen de isolatie en de dakbedekking in.
 • Aanbrengen van dakisolatie: wanneer het dakbeschot moet worden vervangen is het dus misschien ook een goed idee om dakisolatie aan te brengen. De dakdekkers zijn inmiddels toch al bezig, dit bespaart een hoop arbeidsuren en zorgt ervoor dat je flink kan besparen op je gas en energierekening.

Wanneer een dak vernieuwen?

Het dak moet vaak worden vervangen wanneer er te grote beschadigingen gevonden zijn in de dakconstructie, de levensduur van de dakbedekking zijn einde nadert of wanneer er gekozen wordt voor een geheel nieuw dak. Een nieuw dak kan ook onderdeel zijn van een dakrenovatie.

De meest voorkomende reden is door gebreken aan de dakbedekking. Dit kan gaan om kleine scheurtjes, maar ook grote beschadigingen. Het vervangen van het dak is dus soms elke twintig jaar wel nodig, afhankelijk van het materiaal. We geven je de tip om bij twijfel altijd een specialist, zoals een dakdekker, in te schakelen voor een controle.

Is er een vergunning nodig?

Voor het vervangen van een dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Er zijn hier wel een paar uitzonderingen op. Wanneer je een monumentaal pand wilt vernieuwen heb je een vergunning nodig, ook als het dak dikker wordt. Als je gaat voor een nieuwe kleur dakbedekking is het ook verstandig om dit te bespreken met de buren of de VVE, in sommige gevallen is hier ook toestemming voor nodig.

dak vervangen

Nieuw dak laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Is je dak aan vernieuwing toe? Dan moet je dakdekkers gaan inschakelen. Het liefst wil je hier op besparen, afhankelijk van de oppervlakte van je dak kan dit namelijk een flinke kostenpost zijn. Door bij De 10 Beste gratis offertes aan te vragen ben je niet alleen verzekerd dat je wordt geholpen door de beste dakdekkers in je regio, maar kan je ook tot wel 40% besparen. Geïnteresseerd?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bespaar op de kosten van een nieuw dak door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Je kiest zelf voor de dakdekker met het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!