Nieuw dak laten plaatsen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 02-04-2024


Subsidie nieuw dak 2024: wat moet je weten?

Een subsidie is een manier waarop de overheid consumenten financieel kan ondersteunen. Wanneer je je woning gaat verduurzamen is er een grote kans dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Bij een subsidie nieuw dak kan dit bijvoorbeeld zijn door dakisolatie of de aanleg van een groen dak.

Ben je benieuwd welke subsidies er zijn en of je hiervoor in aanmerking komt? Lees dan verder en leer alles over de gemeentelijke subsidies, ISDE, SVVE, Energiebespaarlening en het verlaagd btw-tarief.

Subsidie nieuw dak: belangrijkste informatie

 • Je komt in aanmerking voor een subsidie voor een nieuw dak wanneer je dakisolatie laat aanbrengen of een groen dak laat aanleggen.
 • Bij gemeentelijke subsidies verschillen de regels per gemeente.
 • Je kunt alleen in aanmerking komen voor een ISDE of SVVE wanneer je een bestaand dak isoleert en deze isolatie wordt aangelegd door een dakdekker.
 • De hoogte van de ISDE en SVVE-subsidie is €15,- per geïsoleerde vierkante meter.
 • Met De Energiebespaarlening kun je minimaal €1000,- en maximaal €65.000,- lenen.
 • Je kunt een verlaagd btw-tarief van 9% krijgen op dakisolatie.


Wanneer kom je in aanmerking voor een subsidie voor een nieuw dak?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een subsidie, en dat komt doordat er strenge regels aan verbonden zijn. Het is bijvoorbeeld heel lastig om een subsidie voor een nieuw dak te krijgen, omdat een nieuw dak niet altijd verduurzaming betekent. Laat je een dak renoveren? Dan is de kans op een subsidie al veel hoger. Dit komt doordat veel dakrenovaties gecombineerd worden met dakisolatie.

Laat je een nieuw dak plaatsen, geef dan niet meteen de hoop op. Er is namelijk wel een manier waarop je een subsidie voor een nieuw dak kunt krijgen. Wanneer je investeert in een groen dak bijvoorbeeld. De reden dat je hiervoor een subsidie kunt krijgen heeft te maken met het feit dat dit een duurzaam dak is.

Welke subsidies en regelingen zijn er?

Wanneer je je dak wil renoveren of vernieuwen kan het voordelig zijn subsidies aan te vragen. Maar het is niet voor iedereen duidelijk wanneer je wel en niet in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Daarnaast kunnen alle verschillende soorten subsidies er voor zorgen dat je door de bomen het bos niet ziet. Om het je iets makkelijker te maken hebben we de belangrijke subsidies op een rijtje gezet. Denk hierbij aan de gemeentelijke subsidie, ISDE, SVVE, Energiebespaarlening en verlaagd btw-tarief.

Overzicht subsidie nieuw dak in 2024

Regeling of subsidie Soort dakwerken Voorwaarden Hoogte subsidie of lening
Gemeentelijke subsidie –  Dakisolatie
– Groendak
–  Afhankelijk van subsidie en gemeente –  Afhankelijk van subsidie en gemeente
ISDE en SVVE – Dakisolatie – Je moet een vakman inschakelen
– Alleen bij bestaande bouw, dus geen nieuwe daken
– Minimaal 20 m² laten isoleren
– Minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W
– € 15,- per geïsoleerde vierkante meter
Energiebespaarlening – Dakisolatie –  Eigenaar van de woning
–  Het werk moet worden uitgevoerd door een vakman
–  €2.500,- tot €25.000,- lenen door particulieren
– €65.000 lenen door VvE’s
Verlaagd btw-tarief – Dakisolatie –  Het isoleren van het dak moet worden uitgevoerd door een dakdekker.
– De woning moet minstens twee jaar oud zijn.
–  Een verlaagd btw-tarief van 9%

1. Gemeentelijke subsidie

De meeste gemeentes en provincies hebben hun eigen regels op het gebied van subsidies. Wil je een nieuw dak plaatsen of een dak renoveren, dan kun je vooraf een subsidiewijzer invullen. De gemeentelijke subsidies komen vooral van pas wanneer je een dak wil renoveren zonder extra energiebesparende maatregelen. Wil je meer kans maken op een subsidie? Dan kun je je verdiepen in energiebesparende dakwerken zoals dakisolatie en zonnepanelen.

Een ander onderdeel waar veel gemeentelijke subsidies geschikt voor zijn is het aanleggen van een groen dak. Dit is een plat dak met begroeiing. Deze begroeiing zorgt voor een natuurlijke isolatie, wat dan weer erg energiebesparend is. Op de website Verbeterjehuis.nl vind je de Energiesubsidiewijzer.nl, hier kan je makkelijk bekijken of je in aanmerking komt voor een subsidie.

2. De ISDE: subsidie voor een duurzaam dak

De ISDE, of Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, is een subsidie die volledig gefocust is op het verduurzamen van woningen. Je kunt deze subsidie krijgen als particulier en als zakelijke gebruiker, maar er zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Wanneer je een subsidie voor een nieuw dak wil, is dit waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het zijn dat je in de juiste categorie valt. Een nieuw dak, of zelfs een dakrenovatie, kan een mooi excuus zijn om energiebesparende maatregelen toe te passen. Wanneer een dak vervangen wordt kan er namelijk makkelijk dakisolatie worden aangebracht.

Hoogte van de ISDE-subsidie

In 2023 zijn er enkele veranderingen gemaakt. Het is de bedoeling dat de ISDE dit jaar beter bereikbaar wordt voor meerdere mensen. Wanneer je kiest voor dakisolatie krijg je met deze subsidie ongeveer 15% van de kosten. Kies je vervolgens binnen 24 maanden om nog een energiebesparende maatregel? Dan wordt de eerste subsidie verdubbeld tot ongeveer 30%.

Voorwaarden van de ISDE

Ga je je dak renoveren en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de ISDE? Doe dan de onderstaande checklist!

 • De dakisolatie wordt aangelegd voor een vakman.
 • Het gaat om het isoleren van een bestaand dak. Laat je een nieuw dak plaatsen? Dan kun je helaas geen aanspraak maken op deze subsidie.
 • Minimaal 20 m² van het bestaande dak wordt geïsoleerd.
 • De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m²K/W. Deze isolatiewaarde wordt ook wel Rd-waarde genoemd en geeft aan hoe goed het materiaal daadwerkelijk isoleert.
 • De nieuwe isolatie is dik aangebracht om deze isolatiewaarde te behalen.
 • Je hebt niet eerder een subsidie ontvangen voor dakisolatie.

Meer over de ISDE lees je op Rvo.nl.


Besparen op de kosten van een nieuw dak?

Je kan tot wel 40% besparen door offertes te vergelijken via De 10 Beste!
Gratis offertes vergelijken


3. De SVVE: alleen voor VvE’s

Wanneer je als vereniging van eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie van plan bent je gebouw te verduurzamen kan het zijn dat je in aanraking komt voor de SVVE (subsidieregeling verduurzaming voor VvE). Één manier van verduurzamen kan bijvoorbeeld het isoleren van het dak zijn. Het gaat hierbij, net als bij de ISDE-subsidie, over het isoleren van een bestaand dak. Dit kan dus een ideale optie zijn wanneer je als VvE een dak laat renoveren.

Waarmee maak je nog meer kans op de SVVE? 

 • Met spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of andere energiebesparende isolatiemaatregelen.
 • Met aanvullende energiebesparende maatregelen in combinatie met isolatiemaatregelen of een Zeer energiezuinig pakket (ZEP).
 • Met ZEP. Dit is een pakket met meerdere energiebesparende maatregelen.

Hoogte van de SVVE-subsidie

De hoeveelheid subsidie die je krijgt, is afhankelijk van de hoeveelheid maatregelen die je neemt en welke. In het onderstaande overzicht vind je het subsidiebedrag per maatregel.

Wanneer je dakisolatie laat aanbrengen ligt het bedrag wat je met de subsidie krijgt rond de €15,-. Combineer je dit vervolgens met aanvullende energiebesparende maatregelen kan dit bedrag oplopen tot wel€120,-. Hetzelfde geldt voor de ZEP.

Maatregel Bedrag per m²
Dakisolatie €15,-
Aanvullende energiebesparende maatregel €75,- tot €120,-
Zeer energiezuinig pakket (ZEP) Maximaal €130,-

Voorwaarden van de SVVE

De voorwaarden van de SVVE komen erg overeen met die van de ISDE.

Wil je kans maken op deze subsidie? Dan moet je aan het volgende voldoen:

 • Onderdeel zijn van VvE’s, woonverenigingen of wooncoöperaties.
 • Je vraagt een subsidie aan voor energiebesparende isolatiemaatregelen, aanvullende energiebesparende maatregelen, een Zeer energiezuinig pakket of duurzame warmteopties en centrale aansluiting warmtenet.

Let op!

 • Je hebt geen winkel of kantoorpand.
 • Je wilt niet een gebouw, zoals een school of kerk, ombouwen tot woning.
 • Je wilt niet een woning opsplitsen in meerdere appartementen.

Verder is het belangrijk dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een vakspecialist. Laat de dakisolatie dus plaatsen door een dakdekker om problemen te voorkomen. Hier lees je meer over de SVVE.

4. De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een beetje anders dan de subsidies waar we het tot nu toe over gehad hebben. Zo is een subsidie een manier van de overheid om financiële steun te bieden, maar een lening betaal je altijd terug. Wel zijn er goede voorwaarden op dit gebied. Denk hierbij aan weinig tot geen rente en belastingvoordeel.

De Energiebespaarlening brengt heel veel voordelen met zich mee. Zo betaal je geen afsluit- of bijkomende kosten en kun je de lening vervroegd aflossen. Maar wat houdt deze lening precies in?

Door deze lening kunnen consumenten de energiebesparende investeringen voor hun woning zelf financieren.

Hoogte van de Energiebespaarlening

Wanneer je een aanvraag doet voor een Energiebespaarlening is deze drie maanden geldig, maar zit je er nog niet aan vast. Het kan namelijk een grote beslissing zijn, het nemen van een lening. Daarom is het goed om je er vooraf in te verdiepen. Je kunt bij een Energiebespaarlening minimaal € 1000,- en maximaal € 65.000,- lenen. Daarnaast is het een lening met een vaste einddatum waarbij elke maand een vast bedrag betaald moet worden. Gedurende de looptijd neemt het rentedeel af en het aflossingsdeel toe.

Voorwaarden Energiebespaarlening

Niet iedereen kan zomaar een Energiebespaarlening aanvragen. Je moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je moet de woning die je wilt verduurzamen bezitten, en
 2. de werkzaamheden die je wilt laten doen moeten door een vakman gedaan worden. Wil je dakisolatie aanbrengen? Dan moet je dit laten uitvoeren door een dakdekker of dakspecialist.

Fun fact: Tegenwoordig is er geen bovengrens leeftijd meer en komen 75-plussers ook in aanraking voor deze lening. Hetzelfde geldt voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte. 

Meer over de Energiebespaarlening vind je op Milieucentraal.nl.

5. Verlaagd btw-tarief op dakisolatie

Je bent waarschijnlijk bekend met het algemene btw-tarief van 21%, maar wist je dat er voor bepaalde goederen en diensten een verlaagd tarief bestaat? Dit verlaagde tarief is in plaats van 21%, maar 9%.  Één manier waarop je hiermee te maken kunt krijgen is door het isoleren van je dak. Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder dan 2 jaar zijn, valt namelijk onder dit 9% tarief.

Prijsvoorbeeld: Dak isoleren met verlaagd btw-tarief

Heb je besloten je dak te isoleren en wil je weten hoeveel geld je bespaard met een verlaagd btw-tarief? In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor en na de btw-aftrek.

Type werk  Prijs zonder verlaagd btw-tarief Prijs met verlaagd btw-tarief van 9%
Uurtarief dakdekker €40,- per uur €36,- per uur
Dakisolatie €1.500,- tot €2.000,- voor een dak van 50 m² €1.320,- tot €1.760,- voor een dak van 50 m²

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het verlaagde btw-tarief.

Besparen op nieuw dak? De 10 Beste helpt je!

Wil je je dak isoleren, of een nieuw groen dak aanleggen? Door middel van subsidies en andere financiële hulpmiddelen kun je honderden euro’s besparen. Zorg er wel voor dat je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je bij de ISDE-subsidie een eigenaar zijn en mag je niet eerder een subsidie hebben gehad. Ook moet bij elke subsidie het werk uitgevoerd worden door een vakman. Wil je voorkomen dat je niet in aanmerking komt voor een subsidie? Schakel dan nu een dakdekker in.

Hoe vind ik een dakdekker bij mij uit de buurt? 

Vul in deze vrijblijvende offerteaanvraag en kom in contact met vakmannen bij je uit de regio!

Gratis offertes ontvangen!