Benieuwd naar de kosten van daklekkage opsporen en verhelpen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 11-08-2023

Wat kost het repareren van een daklekkage?

Vocht in huis kan voor veel problemen zorgen. Daarom raden we aan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de oorzaak. Je kunt hiervoor een dakdekker inschakelen, die voor gemiddeld €350,- op verschillende manieren het lek kan opsporen. Wanneer het lek is gevonden kan de dakdekker aan de slag met het repareren. Voor het vervangen van de zwakke gedeeltes op een dak betaal je €150,- tot €300,- per m².

Er zijn verschillende manieren waarop je de prijs kan beïnvloeden en waarop je kunt besparen. Lees verder en ontdek alles over de kosten van het repareren van een daklekkage, en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kunt houden.

Daklekkage kosten: korte samenvatting

 • De gemiddelde prijs van een lekdetectie ligt tussen de €300,- en de €400,-.
 • Je betaald voor het laten vervangen van zwakke gedeeltes op het dak tussen de €150,- en de €300,- per m².
 • Het vervangen van nokvorsten kost €75,- per meter en het vernieuwen van dakgoten €65,- per meter.
 • Bij het berekenen van de prijs moet je rekening houden met de kosten van de dakdekker, de ernst van de lekkage en de gekozen methode voor het verhelpen.
 • De gemiddelde kosten van een dakdekker zijn €35,- tot €45,- per uur, afhankelijk van de vakman.
 • Je kunt besparen op de prijzen van een daklekkage repareren door snel te reageren, preventief te onderhouden, zelf eenvoudige problemen oplossen en de verzekering te controleren.
 • Overweeg dakcoating en kies duurzame materialen.


Wat kost het opsporen van een daklekkage?

Wanneer je last hebt van een daklekkage kan dit zich op verschillende manieren tonen. Soms ontstaat er een donkere plek op de plaats van de lekkage, soms veranderd alleen de luchtvochtigheid. Wanneer er geen duidelijke indicatie is waar het lek zich bevind kun je een dakdekker inschakelen om een daklekkage uit te voeren. Daklekkages kunnen overal ontstaan, zelfs in een schoorsteen of dakraam.

Hoeveel je betaald voor een het opsporen van een daklekkage is afhankelijk van de situatie, maar in de meeste gevallen kun je uitgaan van een gemiddelde van €300,- tot €400,-. De reden waarom deze klus zoveel kost, heeft te maken met het feit dat het geen makkelijke klus is. Veel lekkages zijn namelijk niet makkelijk te spotten met het blote oog en vragen om speciale technieken, zoals ultrasound detectie of het gebruik van een thermografische camera.

In de tabel hieronder vind je de prijs van een lekdetectie nogmaals beschreven.

Daklekkage opsporen kosten 2024

Omschrijving Kosten*
Lekdetectie plat dak €300,- tot €400,-
Lekdetectie hellend dak €300,- tot €400,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

Wat kost het verhelpen van een daklekkage?

Nadat een dakdekker de lekkage heeft gevonden is het tijd om deze te verhelpen. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gedaan wordt, om extra schade te voorkomen. Een lekkage aan het dak kan namelijk, wanneer het te lang blijft zitten, de constructie van het dak aantasten.

Lekkages kunnen op verschillende manieren ontstaan, en dit betekent dat er ook verschillende manieren zijn om het op te lossen. Zo kan een dakdekker bijvoorbeeld de zwakke gedeeltes vervangen. Wanneer dit gedaan wordt op een plat dak kost dit ongeveer €200,- of meer per m². Wanneer ditzelfde wordt uitgevoerd op een hellend dak kun je uitgaan van een prijs tussen de €150,- en de €300,- per m².

Ook andere onderdelen, zoals nokvorsten en dakgoten kunnen lekkages veroorzaken. Wanneer de nokvorsten vervangen moeten worden rekent de vakman een prijs van €75,- per meter, en bij het vernieuwen van dakgoten kun je uitgaan van €65,- per meter.

Lees de volledige beschrijving van de verschillende klussen in de tabel hieronder en krijg een duidelijker beeld van de prijzen.

Daklekkage verhelpen kosten 2024

Omschrijving Kosten*
Zwakke gedeeltes vervangen van een plat dak Vanaf €200,- per m²
Op een hellend dak zwakke gedeeltes vervangen Vanaf €150,- tot €300,- per m²
Nokvorsten vervangen Vanaf €75,- per meter
Dakgoten vernieuwen Vanaf €65,- per meter

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten.

Daklekkage reparatie: welke factoren hebben invloed op de kosten?

Zoals al eerder werd genoemd zijn er verschillende manieren waarop een dakdekker een lek kan opsporen of repareren, en dat deze manieren invloed hebben op de prijs. Maar dat is niet het enige. Lees verder en ontdek welke factoren invloed hebben op de prijs van daklekkage reparaties.

Kosten van de dakdekker

Wanneer je last hebt van een daklekkage is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dakdekker inschakelt die je kan helpen bij het repareren van de schade. Wanneer je dit doet zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Één van deze dingen is dat een dakdekker werkt met arbeidskosten, en deze kosten kunnen verschillen per vakman.

Over het algemeen betaal je voor een ervaren dakdekker bijvoorbeeld meer dan voor een beginnende vakman. Ook kan het meer kosten per uur wanneer je een groot bedrijf inschakelt dan bijvoorbeeld een zzp’er. Gemiddeld betaal je voor een dakdekker tussen de €35,- en de €45,- per uur.


Uurtarief dakdekker 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Ernst van de lekkage

Wanneer een lekkage moeilijk te repareren is, of voor extra schade heeft gezorgd, kan dit betekenen dat de eindprijs hoger uitvalt. Oftewel: de ernst van de lekkage. Vaak betekent dit namelijk meer tijd, meer materialen die gebruikt moeten worden en over het algemeen meer werk. Al deze punten spelen een rol in de opbouw van de prijs. De ernst is ook verbonden met de locatie van de lekkage. Een lekkend dakraam is makkelijker te repareren dan een lekkage in een dakkapel.

Gekozen methode voor verhelpen

Zoals al eerder werd genoemd speelt de manier waarop de lekkage wordt verholpen ook een rol. Bij het opsporen van een lekkage kunnen dakdekkers methodes kiezen, zoals infraroodcamera’s en thermografische camera’s. Bij het maken van een lekkage kan een dakdekker kiezen om delen te vervangen, of onderdelen te lijmen. Welke methode de vakman uiteindelijk moet gebruiken zal dan weer volledig afhankelijk zijn van het lek en de complexiteit van de schade.

Lekdetectie nodig?

Wanneer je weet waar het lek zit, doordat je misschien het gat duidelijk ziet zitten, dan scheelt dit kosten. Wanneer je geen idee hebt waar het water vandaan komt moet je eerst een lekdetectie uit laten voeren. Dit kost zo’n €300,- tot €400,- extra.

Hoe bespaar je op de prijzen van een daklekkage repareren?

Om kosten te besparen bij het repareren van een daklekkage kun je onze volgende stappen overwegen:

 • Reageer snel: Hoe langer je wacht, hoe groter de schade kan worden. Reparatiekosten kunnen stijgen als de lekkage erger wordt.
 • Preventief onderhoud: Deze gaat hand in hand met de tip hiervoor. Regelmatig dakonderhoud kan kleine problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen dat ze groter worden.
 • DIY (indien mogelijk): eenvoudige reparaties, zoals het afdichten van kleine scheuren, kun je zelf doen om kosten te besparen.
 • Verzekering controleren: controleer of de reparatiekosten gedekt zijn door je verzekering.
 • Overweeg dakcoating: een dakcoating kan een betaalbare optie zijn om het dak te beschermen en kleine lekken te voorkomen.
 • Kies duurzame materialen: investeer in kwaliteitsmaterialen die lang meegaan om toekomstige reparaties te verminderen.
 • Vergelijk offertes: vraag meerdere offertes aan bij verschillende dakdekkers via De 10 Beste om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

daklekkage

Besparen op daklekkage kosten? Vind een dakdekker via De 10 Beste!

Wanneer je merkt dat je last hebt van vocht in huis, en je wil achterhalen wat het probleem is, kun je een dakdekker inschakelen om een lekdetectie uit te voeren. Dit kost gemiddeld €350,-. Wanneer het lek is opgespoord kan de dakdekker aan de slag met het repareren. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, omdat een vergeten lek veel extra schade kan aanrichten. Vaak kost het repareren van een lek €150,- tot €300,- per m². Wanneer je deze prijzen bij elkaar optelt kom je dus al op een bedrag van gemiddeld €575,-. Gelukkig is er een manier om deze prijs zo laag mogelijk te houden.

Bijvoorbeeld door het aanvragen van gratis offertes via het vrijblijvende offerteformulier. Door deze in te vullen kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en kun je de prijzen vergelijken. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over daklekkage

Wil je meer weten over daklekkages, of de reparaties hiervan? Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen met daarbij uitgebreide antwoorden die jou verder kunnen helpen!

Wat doen bij een daklekkage?

Bij een daklekkage moet je meteen actie ondernemen om schade te voorkomen. Plaats een emmer of doeken om water op te vangen. Zoek de bron van de lekkage en markeer deze indien mogelijk. Bel een professionele dakdekker om het probleem te repareren. Wacht hier niet lang mee, want lekkages kunnen leiden tot ernstige schade aan je huis.

Hoe wordt een daklekkage opgespoord?

Een daklekkage wordt opgespoord door eerst het lek te lokaliseren. Dit kan door visuele inspectie van het dak en plafond, maar ook door het gebruik van lekdetectieapparatuur, zoals infraroodcamera’s of rooktesten. Waterproblemen kunnen zo worden gevonden, waarna een professionele dakdekker het lek kan repareren.

Welke methodes worden gebruikt voor daklekkage verhelpen?

Daklekkages worden vaak verholpen door het beschadigde gebied te repareren. Dit kan betekenen dat dakbedekking of dakpannen, bij een pannendak lekkage, worden vervangen, scheuren worden gedicht, of dakgoten worden schoongemaakt en hersteld. In sommige gevallen kan een coating worden aangebracht om het dak waterdicht te maken. Je kunt het beste een dakdekker in huren om een duidelijk en passend advies hierover te krijgen.

Wanneer moet je actie ondernemen met een lekkage?

Bij een lekkage moet je meteen actie ondernemen. Wacht niet! Zelfs kleine lekken kunnen grote schade veroorzaken aan je huis, zoals schimmel, rottend hout en plafondvlekken. Plaats een emmer om water op te vangen en bel een dakdekker om het probleem zo snel mogelijk te repareren.

Hoe herken je een lekkage vroegtijdig?

Je kunt een lekkage vroegtijdig herkennen door op te letten op tekenen van vocht, zoals waterdruppels, vochtplekken of schimmel op het plafond of de muren. Controleer ook op loslatende verf of behang en kromgetrokken hout. Een plotselinge toename van insecten of een muffe geur kunnen ook wijzen op een lekkage.