Dakbedekking op plat dak plaatsen?

Op zoek naar de beste dakdekker voor het plaatsen van dakbedekking op een plat dak? Maak gebruik van onze offerteservice. Vergelijk gratis voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 21-06-2023

Beste dakbedekking plat dak: soorten en prijzen

Bij een plat dak heb je de keuze uit vier soorten dakbedekking: EPDM, bitumen, pvc en groendak. Hierbij heb je ook nog de mogelijkheid om het platte dak te isoleren. Elke vorm van dakbedekking heeft een eigen uitstraling, verschillende kosten en levensduur. De beste dakbedekking voor een plat dak is geheel afhankelijk van je wensen en budget. Bitumen dakbedekking is het meest betaalbaar, EPDM heeft de langste levensduur en pvc heeft het minste onderhoud nodig.

Op deze pagina lees je meer over de beste dakbedekking voor een plat dak. Je krijgt uitgebreide informatie over de soorten dakbedekking, zo lees je over de voordelen en kosten.

Dakbedekking plat dak: belangrijkste informatie

 • De meest betaalbare dakbedekking is bitumen. Met slechts €70,- tot €90,- per m².
 • De dakbedekking met de langste levensduur is EPDM. Dit materiaal gaat gemiddeld 35 tot 40 jaar mee, of 55 tot 60 jaar wanneer je het combineert met groendak.
 • Pvc is de meest onderhoudsvrije dakbedekking. Zonlicht heeft weinig tot geen effect op het materiaal, het dak heeft alleen af en toe een reiniging nodig.
 • De dakbedekking die het meest milieuvriendelijk is en de beste isolerende waarde heeft is groendak, door het ‘tuin op je dak’ draag je bij een gezondere aarde.
 • De beste dakbedekking is afhankelijk van jou wensen: elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, dus de beste dakbedekking voor een plat dak verschilt per persoon.


Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Er is helaas geen duidelijk antwoord op deze vraag. Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen voordelen, het is afhankelijk van jou wensen en wat jij belangrijk vindt welke de beste is.  De keuze voor de beste dakbedekking ligt bijvoorbeeld aan:

 • Hoeveel je bereid bent te investeren
 • Hoelang je wil dat de dakbedekking meegaat
 • Hoeveel onderhoud de dakbedekking vereist
 • Hoe belangrijk je milieuvriendelijkheid en duurzaamheid vindt

Gelukkig kunnen we je wel een handje helpen. Op basis van de bovenstaande vragen hebben wij de beste dakbedekking per categorie gekozen. De categorieën zijn:

Hieronder lees je per categorie welke dakbedekking het beste is en waarom dat zo is. Weet je al wat je wensen zijn? Klik dan op één van de categorieën hierboven, dan spring je meteen naar de informatie die je zoekt.

Bitumen dakbedekking: de meest betaalbare

Bij een klein raden we bitumen dakbedekking aan. Bitumen dakbedekking is de beste dakbedekking als je de prijs per vierkante meter zo laag mogelijk wilt houden. De kosten voor het plaatsen van bitumen dakbedekking zijn €70,- tot €90,-, inclusief btw, materiaal en arbeidskosten.

Bitumen heeft helaas niet zo’n lange levensduur. Hierdoor is de prijs hoger als je kijkt op lange termijn, maar als je nu het dak moet laten renoveren met een lager budget is het de beste keuze. Bitumen gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee.

Bitumen staat ook bekend onder de naam roofing.

EPDM: de langste levensduur en beste prijs-kwaliteitverhouding

De beste dakbedekking op een plat dak als je kijkt naar de levensduur is EPDM. EPDM dakbedekking kan wel 35 tot 40 jaar meegaan, dit is bijna het dubbele van de gemiddelde levensduur van bitumen. Dit betekent uiteraard ook dat de kosten iets hoger liggen, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit.

Wil je de levensduur van EPDM verhogen?
Plaats dan groendak bovenop EPDM. Op deze manier verleng je de levensduur naar gemiddeld 55 tot 60 jaar. De prijs per jaar is op deze manier een stuk lager, hierdoor heeft EPDM ook de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Pvc dakbedekking: het meest onderhoudsvrij

Heb je geen zin om jaarlijks een dakonderhoud in te plannen? Dan raden we pvc dakbedekking aan. Pvc is een soort kunststof, dit betekent dat het zeer bestendig tegen de zon is. Hierdoor ontstaan er geen scheuren en verkleurt je dak ook niet. Met pvc dakbedekking hoef je ook weinig onderhoud te plegen: af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende. Dit maakt pvc de beste dakbedekking voor een plat dak als het gaat om dakonderhoud.

Groendak: meest milieuvriendelijk en beste isolerende waarde

We vinden het milieu en duurzaamheid steeds belangrijker. Als jij daar ook bij hoort, dan is de beste dakbedekking voor jou groendak. Groendak zorgt er namelijk voor dat je bijdraagt aan een gezonder milieu, daarbij profiteer je ook nog van enkele voordelen.

Een groendak absorbeert regenwater, filter fijnstof uit de lucht, absorbeert zonlicht en verlaagt de temperatuur van het dak. Al deze dingen hebben een positief effect op het milieu. Een verlaging van de temperatuur op je dak betekent dat zonnepanelen een beter rendement behalen, zo draag je op twee manieren bij aan het milieu.

Was je van plan het dak te isoleren? Ook dan zit je met groendak goed. Een groendak, of sedumdak, absorbeert het regenwater. Dit heeft een isolerende, maar ook verkoelend effect op het dak. In de winter betekent dit een extra vorm van isolatie, in de zomer betekent dit een betere werking van je zonnepanelen. Als kers op de taart: een groendak verhoogt ook de waarde van je woning.

Ben je niet helemaal bekend met al deze soorten dakbedekking? Geen zorgen. Hieronder leggen we per materiaal uit wat het precies is, hoelang het meegaat en wat de kosten zijn.


Dakbedekking plat dak vervangen?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Welke soorten dakbedekking zijn er voor platte daken?

Voor hellende en platte daken zijn er verschillende soorten dakbedekking. Bij een plat dak heb je de keuze uit de volgende soorten dakbedekking:

De levensduur, het soort materiaal, de uitstraling en manier van plaatsen en onderhoud is voor elke soort verschillend.

Hieronder lees je alles over de kenmerken per soort dakbedekking. Wil je dit liever zien in een handige tabel? Die vind je onderaan de informatie over de soorten dakbedekking.

epdm dakbedekking

EPDM

Het materiaal van EPDM dakbedekking is rubber. Het voordeel van EPDM dakbedekking is dat het op maat gemaakt kan worden, hierdoor betaal je nooit te veel aan materiaalkosten. De EPDM wordt verlijmd met een speciale kunststof lijm. Door het rubberen materiaal heeft het een erg lange levensduur en is daarom ook een veelvoorkomende soort dakbedekking.

De voordelen van EPDM dakbedekking zijn dat het waterdicht is, weinig onderhoud vereist en niet veel impact heeft van verschillende temperaturen. Daarbij heeft het ook een vrij lange levensduur en is het een betaalbare optie.

EPDM dakbedekking kan tot wel 40 jaar meegaan mits het goed wordt onderhouden. Onderhoud bestaat bij EPDM voornamelijk uit het verwijderen van bladeren. Dit dient regelmatig te gebeuren, want de vervuiling kan zorgen voor schade. Dat is ook de tweede stap in het onderhoud: regelmatige inspectie op schade. Een klein scheurtje kan al snel uitgroeien tot grotere problematiek.

bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking bestaat uit een vloeistof, deze is op aardolie gebaseerd. Bitumen dakbedekking is één van de oudste soorten en dat heeft een reden. Het is betaalbaar, is makkelijk te plaatsen en vereist weinig onderhoud. Met hulp van een speciale brander wordt de onderkant van de bitumen verhit, hierdoor smelt het als het ware vast aan het dak.

Bitumen dakbedekking is waterdicht, is zeer stevig en heeft minder kans op schade door de grote kleefkracht. De levensduur is iets minder lang dan EPDM, maar daarbij is de kans op schade ook een stuk kleiner.

De verwachte levensduur is 25 jaar, dit is natuurlijk wel het maximale. Door regelmatig dakonderhoud te plegen haal je het beste uit je dakbedekking. Bij bitumen is het belangrijk dat er twee keer per jaar wordt geveegd op het dak, hierbij moeten alle mossen en algen van het dak worden verwijderd.

pvc dakbedekking

Pvc

Pvc dakbedekking is van kunststof. De manier van aanbrengen is door het materiaal doormiddel van lijm te plaatsen op het dak. De pvc dakbedekking moet na het bevestigen 45 minuten worden aangedrukt. Pvc is een populaire keuze omdat er veel mogelijkheden zijn van kleuren.

Dit is dan ook één van de grote voordelen van pvc. Wil je een wit dak? Ook dat is mogelijk. Daarbij kan je genieten van nog een voordeel: witte pvc is zonwerend. Net als de bovenstaande soorten is pvc ook geheel waterdicht.

De levensduur van pvc dakbedekking is 25 jaar. Het is belangrijk dat er twee keer per jaar een grondige schoonmaak gaat plaatsvinden. Het vuil moet verwijdert, zo vermijd je lekkages en verkleuring.

plat dak groen dak

Groendak

Technisch gezien is groendak niet een echte vorm van dakbedekking. Het wordt namelijk geplaatst over al bestaande dakbedekking. Toch wordt het vaak gezien als een vorm van dakbedekking: het heeft namelijk soortgelijke eigenschappen. Hierdoor vinden wij het toch belangrijk om je hierover te informeren.

Een groendak heeft vele voordelen: het is goed voor het milieu, heeft een isolerende waarde, heeft een ontzettend lange levensduur en ziet er bovendien uniek uit. Het vergt ook vrij weinig onderhoud, afhankelijk van hoe je het groendak geplaatst hebt. Wanneer het regent kan het groendak wel veel water opvangen, hierdoor verliest het een deel van de isolerende waarde.

Groendak kan tot wel 70 jaar meegaan. Hierbij is weinig tot geen onderhoud nodig.

Soorten dakbedekking

Soort dakbedekking Plaatsing Onderhoud Eigenschappen
Bitumen      
Bitumen dakbedekking bestaat uit een vloeistof genaamd aardolie. De levensduur is gemiddeld 25 jaar. De dakbedekking wordt aangebracht me teen speciale brander. De onderkant wordt hierdoor verhit waardoor de bitumen smelt aan het dak. Minstens twee keer per jaar het dak vegen om mossen en algen te verwijderen. – Stevig en daardoor minder kans op schade
– Waterdicht
Pvc      
Pvc dakbedekking is van kunststof. Het heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Pvc wordt aangebracht met lijm, dit wordt vervolgens 45 minuten aangedrukt om voor een stevige plaatsing te zorgen. Minstens twee keer per jaar het dak schoonmaken waarbij het vuil wordt verwijderd. – Verkrijgbaar in meerdere kleuren
– Mocht je voor wit gaan is het zonwerend
– Waterdicht
EPDM      
EPDM dakbedekking is gemaakt van rubberen materiaal. Het heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar. EPDM wordt aangebracht met stroken en lijm. Het wordt op maat gemaakt. Bladeren moeten regelmatig worden verwijderd, jaarlijkse inspectie op scheuren. – Vergt weinig onderhoud
– Kan goed tegen verschillende temperaturen
– Waterdicht
Groendak      
Groendak bestaat uit beplanting en wordt geplaatst over andere dakbedekking. De levensduur is gemiddeld 70 jaar. Groendak wordt geplaatst bovenop een andere soort dakbedekking. Groendak vergt weinig tot geen onderhoud. – Goed voor het milieu
– Weinig tot geen onderhoud nodig
– Isolerende waarde
– Unieke uitstraling

Dakbedekking op een plat dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40%.
Gratis offertes vergelijken


Wat kost dakbedekking voor een plat dak?

De kosten van dakbedekking kunnen enorm verschillen. Dakbedekking plaatsen op een plat dak kost tussen de €45,- en €120,- per vierkante meter. Deze kosten zijn voor het materiaal, de arbeid, het schoonmaken van de ondergrond en aanbrengen van de nieuwe dakrand. Wanneer de oude dakbedekking eerst moet worden verwijderd betaal je €30,- meer per vierkante meter, dan wordt het dus €75,- tot €150,-.

Wat zijn de prijzen voor specifieke dakbedekking?

Nieuwe bitumen dakbedekking plaatsen over de oude dakbedekking kost tussen de €45,- en €55,- per vierkante meter. De oude dakbedekking eerst laten verwijderen en dan bitumen dakbedekking plaatsen kost €75,- tot €85,- per m2. Nieuwe pvc dakbedekking over het oude laten plaatsen kost €55,- tot €65,- per m2, bij het verwijderen moet je rekening houden met €85,- tot €95,- per vierkante meter. Nieuwe EPDM dakbedekking over de oude dakbedekking plaatsen kost €50,- tot €60,- per vierkante meter, de oude dakbedekking verwijderen en dan bitumen plaatsen kost gemiddeld €80,- tot €90,- per vierkante meter. Voor groendak betaal je gemiddeld €120,- per vierkante meter. Al deze prijzen zijn inclusief btw.

In de onderstaande tabel vind je de prijzen in een handig overzicht. Hier lees je ook wat de verwachte maximale levensduur van de dakbedekking is.

Kosten dakbedekking plat dak m2 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m2* Levensduur van de dakbedekking**
Bitumen    
Nieuwe bitumen dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €45,- tot €55,- 25 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen plaatsen €75,- tot €85,- 25 jaar
Pvc    
Nieuwe pvc dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €55,- tot €65,- 25 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en pvc plaatsen €85,- tot €95,- 25 jaar
EPDM    
Nieuwe EPDM dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €50,- tot €60,- 40 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en EPDM plaatsen €80,- tot €90,- 40 jaar
Groendak    
Groendak plaatsen over bestaande dakbedekking €50,- 70 jaar
Groendak plaatsen in combinatie met nieuwe dakbedekking €120,- 70 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, arbeid en materiaal.
**Dit is de maximale levensduur, wanneer het dak niet goed wordt onderhouden is de levensduur korter.

beste dakbedekking plat dak

Bereken de prijzen van dakbedekking op een plat dak met onze calculator

Wil je weten welke soort dakbedekking binnen je budget past? Met de onderstaande rekentool kan je eenvoudig bekijken wat de gemiddelde totaalprijs zal worden.

Isolatie dakbedekking plat dak

Wanneer er ruimte onder het platte dak is kan dakisolatie worden gecombineerd met het vervangen van de dakbedekking. Door dit werk te combineren kan de dakdekker efficiënter aan het werk en kan je soms flink besparen op de totaalprijs.

Wist je dat: er via het dak tot wel 30% aan warmte verloren kan gaan? Hierdoor wordt de verwarming vaak een tandje hoger gezet, terwijl dit helemaal niet nodig is. Door het dak te isoleren kan je jaarlijks flink besparen op je energierekening, zodra je de investering hebt terugverdiend met de besparing heb je er alleen maar profijt van.

Er zijn twee methodes voor isolatie bij een plat dak:

 • Isolatie op de dakbedekking: hierbij worden er waterdichte platen bovenop de dakbedekking geplaatst. Dit is alleen mogelijk wanneer de dakbedekking in goede staat verkeerd.
 • Isolatie onder de dakbedekking: de isolatie wordt geplaatst tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Dit heeft de meest isolerende waarde. Deze optie wordt voornamelijk gekozen wanneer de dakbedekking al wordt vervangen.

Het plaatsen van isolatie bovenop of onder de dakbedekking kost gemiddeld €50,- tot €70,-, dit is inclusief arbeidskosten, materiaal en btw. Het is handig om te weten dat je misschien ook wel in aanmerking kan komen voor een gemeentelijke subsidie voor zowel de isolatie van het dak als het plaatsen van groendak.

Veelgestelde vragen over dakbedekking plat dak

Hieronder gaan we in op enkele veelgestelde vragen over dakbedekking op een plat dak.

Welke dakbedekking heeft de langste levensduur?

De dakbedekking met de langste levensduur is EPDM. EPDM dakbedekking kan wel 35 tot 40 jaar meegaan. Wanneer je groendak laat plaatsen over EPDM kan je dit zelfs verhogen naar 55 tot 60 jaar.

Welke dakbedekking is het goedkoopst?

De goedkoopste dakbedekking is bitumen, met een prijs van €70,- tot €90,- per vierkante meter. Dit is echter niet helemaal waar op de lange termijn, dan kies je het liefst voor EPDM. Als je een dak van vijftig vierkante meter laat bedekken met EPDM, en je uitgaat van de levensduur van 40 jaar, betaal je slechts €118,- tot €150,- per jaar. Bij EPDM betaal je €140,- tot €180,- per jaar omdat dit minder lang meegaat. Als je op korte termijn moet renoveren en je een klein budget hebt kies je wel het liefst voor bitumen.

EPDM over bitumen: is dit mogelijk?

Het is mogelijk om EPDM over bestaande bitumen dakbedekking te plaatsen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de bitumen eerst grondig wordt geïnspecteerd. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken hoe het dak is opgebouwd. Een nadeel van EPDM is de Dampweerstand, dit wordt aangeduid als µD. Dit cijfer is een referentie voor hoe een materiaal om kan gaan met waterdamp.

Zodra EPDM zonder enig onderzoek over bitumen geplaatst wordt kan het gebeuren dat er, door het temperatuurverschil binnen en buiten de dakconstructie, condens is gevormd. Door deze condens kan EPDM krimpen, waardoor je alle voordelen van beide vormen van dakbedekking kwijtraakt.

Hoe kan ik besparen op het vervangen van dakbedekking?

We snappen dat dakbedekking vervangen een flinke onverwachte kostenpost kan zijn. We geven daarom graag enkele tips. De beste manier om te besparen op dakbedekking is door dakdekkers te vergelijken via De 10 Beste. Je krijgt namelijk enkele aanboden van dakdekkers in de regio: je kiest zelf voor de dakdekker met het beste aanbod. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. Een bijkomend voordeel is dat de dakdekkers uit je eigen regio komen: zo bespaar je ook op de voorrijkosten.

dakbedekking plat dak prijzen

Dakbedekking plat dak laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Je hebt nu alles geleerd over de soorten dakbedekking en de bijbehorende prijzen. Nu is het tijd voor jou om de beste dakbedekking voor je plat dak te kiezen. We snappen het dat je hier misschien nog wat hulp of advies bij nodig hebt. Een dakdekker inschakelen is dan de beste optie. Via De 10 Beste kom je snel en eenvoudig in contact met de beste dakdekkers in je regio.

Onze offerteservice is gratis en zonder verplichtingen. Kom in contact met de beste dakdekkers in de regio en bespaar zo tot wel 40%.

Start nu je gratis aanvraag!