Dakbedekking op een plat dak vervangen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Beste dakbedekking plat dak: soorten & prijzen

Bij een plat dak heb je de keuze uit vier soorten dakbedekking: EPDM, bitumen, pvc en groendak. Hierbij heb je ook nog de mogelijkheid om het platte dak te isoleren. Elke vorm van dakbedekking heeft een eigen uitstraling, verschillende kosten en levensduur. Wil je liever meteen worden geholpen door een dakdekker?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend. Door te vergelijken kan je tot wel 40% besparen. De dakdekker geeft je advies voor dakbedekking op platte daken en kan je alles uitleggen over de montage en het onderhoud.Welke soorten dakbedekking zijn er voor platte daken?

Voor hellende en platte daken zijn er verschillende soorten dakbedekking. Bij een plat dak heb je de keuze uit de volgende soorten dakbedekking:

De levensduur, soort materiaal, uitstraling en manier van plaatsen en onderhoud is voor elke soort verschillend.

Hieronder lees je alles over de kenmerken per soort dakbedekking. Wil je dit liever zien in een handige tabel? Die vind je onderaan de informatie over de soorten dakbedekking.

epdm dakbedekking

EPDM

Het materiaal van EPDM dakbedekking is rubber. Het voordeel van EPDM dakbedekking is dat het op maat gemaakt kan worden, hierdoor betaal je nooit te veel aan materiaalkosten. De EPDM wordt verlijmd met een speciale kunststof lijm. Door het rubberen materiaal heeft het een erg lange levensduur en is daarom ook een veelvoorkomende soort dakbedekking.

De voordelen van EPDM dakbedekking zijn dat het waterdicht is, weinig onderhoud vereist en niet veel impact heeft van verschillende temperaturen. Daarbij heeft het ook een vrij lange levensduur en is het een betaalbare optie.

EPDM dakbedekking kan tot wel 40 jaar meegaan mits het goed wordt onderhouden. Onderhoud bestaat bij EPDM voornamelijk uit het verwijderen van bladeren. Dit dient regelmatig te gebeuren, want de vervuiling kan zorgen voor schade. Dat is ook de tweede stap in het onderhoud: regelmatige inspectie op schade. Een klein scheurtje kan al snel uitgroeien tot grotere problematiek.

bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking bestaat uit een vloeistof, deze is op aardolie gebaseerd. Bitumen dakbedekking is één van de oudste soorten en dat heeft een reden. Het is betaalbaar, is makkelijk te plaatsen en vereist weinig onderhoud. Met hulp van een speciale brander wordt de onderkant van de bitumen verhit, hierdoor smelt het als het ware vast aan het dak.

Bitumen dakbedekking is waterdicht, is zeer stevig en heeft minder kans op schade door de grote kleefkracht. De levensduur is iets minder lang dan EPDM, maar daarbij is de kans op schade ook een stuk kleiner.

De verwachte levensduur is 25 jaar, dit is natuurlijk wel het maximale. Door regelmatig dakonderhoud te plegen haal je het beste uit je dakbedekking. Bij bitumen is het belangrijk dat er twee keer per jaar wordt geveegd op het dak, hierbij moeten alle mossen en algen van het dak worden verwijderd.

pvc dakbedekking

Pvc

Pvc dakbedekking is van kunststof. De manier van aanbrengen is door het materiaal doormiddel van lijm te plaatsen op het dak. De pvc dakbedekking moet na het bevestigen 45 minuten worden aangedrukt. Pvc is een populaire keuze omdat er veel mogelijkheden zijn van kleuren.

Dit is dan ook één van de grote voordelen van pvc. Wil je een wit dak? Ook dat is mogelijk. Daarbij kan je genieten van nog een voordeel: witte pvc is zonwerend. Net als de bovenstaande soorten is pvc ook geheel waterdicht.

De levensduur van pvc dakbedekking is 25 jaar. Het is belangrijk dat er twee keer per jaar een grondige schoonmaak gaat plaatsvinden. Het vuil moet verwijdert, zo vermijd je lekkages en verkleuring.

plat dak groen dak

Groendak

Technisch gezien is groendak niet een echte vorm van dakbedekking. Het wordt namelijk geplaatst over al bestaande dakbedekking. Toch wordt het vaak gezien als een vorm van dakbedekking: het heeft namelijk soortgelijke eigenschappen. Hierdoor vinden wij het toch belangrijk om je hierover te informeren.

Een groendak heeft vele voordelen: het is goed voor het milieu, heeft een isolerende waarde, heeft een ontzettend lange levensduur en ziet er bovendien uniek uit. Het vergt ook vrij weinig onderhoud, afhankelijk van hoe je het groendak geplaatst hebt. Wanneer het regent kan het groendak wel veel water opvangen, hierdoor verliest het een deel van de isolerende waarde.

Groendak kan tot wel 70 jaar meegaan. Hierbij is weinig tot geen onderhoud nodig.


Dakbedekking plat dak vervangen?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Soorten dakbedekking

Soort dakbedekking Plaatsing Onderhoud Eigenschappen
Bitumen      
Bitumen dakbedekking bestaat uit een vloeistof genaamd aardolie. De levensduur is gemiddeld 25 jaar. De dakbedekking wordt aangebracht me teen speciale brander. De onderkant wordt hierdoor verhit waardoor de bitumen smelt aan het dak. Minstens twee keer per jaar het dak vegen om mossen en algen te verwijderen. – Stevig en daardoor minder kans op schade
– Waterdicht
Pvc      
Pvc dakbedekking is van kunststof. Het heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Pvc wordt aangebracht met lijm, dit wordt vervolgens 45 minuten aangedrukt om voor een stevige plaatsing te zorgen. Minstens twee keer per jaar het dak schoonmaken waarbij het vuil wordt verwijderd. – Verkrijgbaar in meerdere kleuren
– Mocht je voor wit gaan is het zonwerend
– Waterdicht
EPDM      
EPDM dakbedekking is gemaakt van rubberen materiaal. Het heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar. EPDM wordt aangebracht met stroken en lijm. Het wordt op maat gemaakt. Bladeren moeten regelmatig worden verwijderd, jaarlijkse inspectie op scheuren. – Vergt weinig onderhoud
– Kan goed tegen verschillende temperaturen
– Waterdicht
Groendak      
Groendak bestaat uit beplanting en wordt geplaatst over andere dakbedekking. De levensduur is gemiddeld 70 jaar. Groendak wordt geplaatst bovenop een andere soort dakbedekking. Groendak vergt weinig tot geen onderhoud. – Goed voor het milieu
– Weinig tot geen onderhoud nodig
– Isolerende waarde
– Unieke uitstraling

Wat kost dakbedekking voor een plat dak?

De kosten van dakbedekking kunnen enorm verschillen. Dakbedekking plaatsen op een plat dak kost tussen de €45,- en €120,- per vierkante meter. Deze kosten zijn voor het materiaal, de arbeid, het schoonmaken van de ondergrond en aanbrengen van de nieuwe dakrand. Wanneer de oude dakbedekking eerst moet worden verwijderd betaal je €30,- meer per vierkante meter, dan wordt het dus €75,- tot €150,-.

Wat zijn de prijzen voor specifieke dakbedekking?

Nieuwe bitumen dakbedekking plaatsen over de oude dakbedekking kost tussen de €45,- en €55,- per vierkante meter. De oude dakbedekking eerst laten verwijderen en dan bitumen dakbedekking plaatsen kost €75,- tot €85,- per m2. Nieuwe pvc dakbedekking over het oude laten plaatsen kost €55,- tot €65,- per m2, bij het verwijderen moet je rekening houden met €85,- tot €95,- per vierkante meter. Nieuwe EPDM dakbedekking over de oude dakbedekking plaatsen kost €50,- tot €60,- per vierkante meter, de oude dakbedekking verwijderen en dan bitumen plaatsen kost gemiddeld €80,- tot €90,- per vierkante meter. Voor groendak betaal je gemiddeld €120,- per vierkante meter. Al deze prijzen zijn inclusief btw.

In de onderstaande tabel vind je de prijzen in een handig overzicht. Hier lees je ook wat de verwachte maximale levensduur van de dakbedekking is. Een dakdekker kan je hier nog meer uitleg over geven. Door gratis offertes te vergelijken kom je snel en eenvoudig in contact met dakdekkers in je regio.

Kosten dakbedekking plat dak m2 2022

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m2* Levensduur van de dakbedekking**
Bitumen    
Nieuwe bitumen dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €45,- tot €55,- 25 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen plaatsen €75,- tot €85,- 25 jaar
Pvc    
Nieuwe pvc dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €55,- tot €65,- 25 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en pvc plaatsen €85,- tot €95,- 25 jaar
EPDM    
Nieuwe EPDM dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €50,- tot €60,- 40 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en EPDM plaatsen €80,- tot €90,- 40 jaar
Groendak    
Groendak plaatsen over bestaande dakbedekking €50,- 70 jaar
Groendak plaatsen in combinatie met nieuwe dakbedekking €120,- 70 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, arbeid en materiaal. Voor een exacte prijsindicatie raden we je aan gratis offertes te vergelijken.
**Dit is de maximale levensduur, wanneer het dak niet goed wordt onderhouden is de levensduur korter.

beste dakbedekking plat dak

Bereken de prijzen van dakbedekking

Wil je weten welke soort dakbedekking binnen je budget past? Met de onderstaande rekentool kan je eenvoudig bekijken wat de gemiddelde totaalprijs zal worden.

Isolatie dakbedekking plat dak

Wanneer er ruimte onder het platte dak is kan dakisolatie worden gecombineerd met het vervangen van de dakbedekking. Door dit werk te combineren kan de dakdekker efficiënter aan het werk en kan je soms flink besparen op de totaalprijs.

Wist je dat: er via het dak tot wel 30% aan warmte verloren kan gaan? Hierdoor wordt de verwarming vaak een tandje hoger gezet, terwijl dit helemaal niet nodig is. Door het dak te isoleren kan je jaarlijks flink besparen op je energierekening, zodra je de investering hebt terugverdiend met de besparing heb je er alleen maar profijt van.

Er zijn twee methodes voor isolatie bij een plat dak:

  • Isolatie op de dakbedekking: hierbij worden er waterdichte platen bovenop de dakbedekking geplaatst. Dit is alleen mogelijk wanneer de dakbedekking in goede staat verkeerd.
  • Isolatie onder de dakbedekking: de isolatie wordt geplaatst tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Dit heeft de meest isolerende waarde. Deze optie wordt voornamelijk gekozen wanneer de dakbedekking al wordt vervangen.
Het plaatsen van isolatie bovenop of onder de dakbedekking kost gemiddeld €50,- tot €70,-, dit is inclusief arbeidskosten, materiaal en btw. Het is handig om te weten dat je misschien ook wel in aanmerking kan komen voor een gemeentelijke subsidie voor zowel de isolatie van het dak als het plaatsen van groendak.
 

Veelgestelde vragen over dakbedekking voor een plat dak

Hieronder gaan we in op enkele veelgestelde vragen over dakbedekking op een plat dak.


Wat doet een tuinman bij een tuinaanleg?

Er is helaas geen duidelijk antwoord op deze vraag. De soorten dakbedekking voor een plat dak hebben elk hun eigen voordeel. Wel zien we dat EPDM dakbedekking steeds populairder wordt door de levensduur, het onderhoudsgemak en het stevige materiaal.

EPDM over bitumen: is dit mogelijk?

Het is mogelijk om EPDM over bestaande bitumen dakbedekking te plaatsen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de bitumen eerst grondig wordt geïnspecteerd. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken hoe het dak is opgebouwd. Een nadeel van EPDM is de Dampweerstand, dit wordt aangeduid als µD. Dit cijfer is een referentie voor hoe een materiaal om kan gaan met waterdamp.

Zodra EPDM zonder enig onderzoek over bitumen geplaatst wordt kan het gebeuren dat er, door het temperatuurverschil binnen en buiten de dakconstructie, condens is gevormd. Door deze condens kan EPDM krimpen, waardoor je alle voordelen van beide vormen van dakbedekking kwijtraakt.

Hoe kan ik besparen op het vervangen van dakbedekking?

De beste manier om te besparen op dakbedekking is door dakdekkers te vergelijken via De 10 Beste. Je krijgt namelijk enkele aanboden van dakdekkers in de regio: je kiest zelf voor de dakdekker met het beste aanbod. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. Een bijkomend voordeel is dat de dakdekkers uit je eigen regio komen: zo bespaar je ook op de voorrijkosten.

dakbedekking plat dak prijzen

Dakbedekking plat dak vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Je hebt nu alles geleerd over de soorten dakbedekking en de bijbehorende prijzen. Nu is het tijd voor jou om de beste dakbedekking voor je plat dak te kiezen. We snappen het dat je hier misschien nog wat hulp of advies bij nodig hebt. Een dakdekker inschakelen is dan de beste optie.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen is gratis en vrijblijvend. Kom in contact met de beste dakdekkers in de regio en bespaar zo tot wel 40%.

Start nu je gratis aanvraag!