Dakbedekking laten vervangen?

Vind de beste dakdekker! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 17-03-2023

Wat kost dakbedekking vervangen?

De kosten voor dakbedekking vervangen is gemiddeld €70,- per m², maar bij het uitrekenen van de kosten van het vervangen van dakbedekking moet je rekening houden met factoren zoals de afmetingen van het dak, de materialen en het type dak. Heb jij een plat dak? Dan is de kans groot dat je goedkoper uit bent dan wanneer je een hellend dak hebt.

Lees verder en ontdek welke kosten er verbonden zijn aan de verschillende materialen, hoe de prijs wordt opgebouwd en hoe je hierop kunt besparen.

Kosten dakbedekking vervangen: samenvatting

  • De gemiddelde prijs van het vervangen van dakbedekking per m² ligt tussen de €65,- en de €80,-.
  • Het vervangen van bitumen en pvc kost gemiddeld €70,- tot €95,- per m², en het vervangen van EPDM kost gemiddeld €95,- tot €120,-. Een groendak is de goedkoopste optie.
  • Op een hellend dak is het vervangen van dakpannen op een hellend dak is de goedkoopste optie. (€40,- tot €50,- per m²)
  • De prijs wordt opgemaakt uit het soort dak, type dak en de materialen van de dakbedekking.
  • Het uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en de €45,-.
  • Het vervangen van dakleer kost ongeveer €45,- tot €75,-.


Wat zijn de kosten van dakbedekking vervangen per m²?

De prijs van dakbedekking vervangen wordt uitgerekend per m². Dit betekent dat wanneer je een dak met een kleine oppervlakte hebt, je minder geld kwijt bent. Om de m² van het dak te achterhalen kun je simpelweg de lengte en de breedte vermenigvuldigen.

Over het algemeen kost het vervangen van dakbedekking gemiddeld tussen de €65,- en de €80,- per m². Maar bij het inschakelen van een dakdekker zijn er meerdere factoren die de mogelijke prijs beïnvloeden. Naast de afmetingen wordt er ook gekeken naar het type dak, het materiaal en het uurtarief van de dakdekker.

dakbedekking vervangen

Wat kost dakbedekking vervangen op een plat dak?

Er zijn enkele soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Maar dat is niet het enige verschil. Wanneer je kijkt naar de prijs zul je ook ontdekken dat het ene een stuk duurder is dan het andere. De kosten voor dakbedekking vervangen op een plat dak verschillen dus enorm.

EPDM is hierbij de duurste keuze met een gemiddelde prijs van €95,- tot €120,- per m². Daarnaast krijg je pvc met €75,- tot €90,- per m², bitumen met €70,- tot €90,- per m² en als laatste het groendak met €60,- tot €65,- per m². Een duur dak is niet meteen een nadeel. Een dak met EPDM is misschien duurder, maar gaat over het algemeen ook 10 tot 15 jaar langer mee.

Kosten dakbedekking plat dak vervangen 2024

Type dakbedekking Gemiddelde levensduur Gemiddelde prijs per m²* (inclusief btw, materiaal en arbeidskosten)
Bitumen 20 tot 25 jaar € 70,- tot € 90,-
Pvc 20 tot 25 jaar € 75,- tot € 95,-
EPDM 35 tot 40 jaar € 95,- tot € 120,-
Groendak 55 tot 60 jaar € 60,- tot € 65,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor dakbedekking vervangen op een plat dak.

Wat kost dakbedekking vervangen op een schuin dak?

Het vervangen van dakbedekking op een schuin dak is vergelijkbaar met het vervangen van dakbedekking op een plat dak. Het grootste verschil kun je vinden in de prijs van de materialen die gebruikt worden. Ondanks dat materialen zoals bitumen, pvc en EPDM ook op licht hellende daken voorkomen, worden dakpannen of riet veel vaker gebruikt.

De materialen die worden gebruikt op een hellend dak zijn over het algemeen duurder, op dakpannen na. Een betondakpan vervangen kost namelijk gemiddeld €40,- tot €50,- per m². Materialen zoals riet, koper en zink kunnen oplopen tot €100,- per m² en leien en kleidakpannen kosten gemiddeld €55,- tot €95,- per m².

Kosten dakbedekking schuin dak vervangen 2024

Type dakbedekking Gemiddelde levensduur Gemiddelde prijs per m²* (inclusief btw, materiaal en arbeidskosten)
Betondakpannen 30 tot 35 jaar € 40,- tot € 50,-
Leien 35 tot 40 jaar € 55,- tot € 95,-
Riet 35 tot 40 jaar € 85,- tot € 100,-
Kleidakpannen 60 tot 80 jaar € 55,- tot € 95,-
Aluminium 45 tot 50 jaar € 70,- tot € 90,-
Koper 75 tot 80 jaar € 95,- tot € 125,-
Zink 95 tot 100 jaar € 75,- tot € 105,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor dakbedekking vervangen op een schuin dak.

Hoe is de prijs van dakbedekking vervangen opgebouwd?

Zoals je kunt zien in de bovenstaande kolommen zit er nogal verschil in prijs. Dit komt doordat de prijs van dakbedekking vervangen op een specifieke manier is opgebouwd. En naast de prijzen die hierboven zijn weer gegeven moet je ook stil staan bij het uurtarief van een dakdekker, het materiaal en de voorrijkosten. Ook het dak zelf speelt hierin een rol.

Het uurtarief van een dakdekker is afhankelijk van de ervaring van de vakman en het bedrijf waar hij of zij werkzaam bij is, en het gemiddelde ligt tussen de €35,- en de €45,- per uur. Kies je een dakdekker die ver moet rijden? Vergeet dan niet dat dit betekent dat er nog extra kosten van ongeveer €0,35 per kilometer overheen komt. Dit worden de voorrijkosten genoemd.

Het soort dak

Hierbij gaat het om een plat dak of een schuin dak. Het vervangen van dakbedekking op een plat dak is vaak snel gepiept, omdat de dakdekker zonder problemen op het dak kan lopen. Wanneer het dak schuin is wordt het wel een stukje lastiger. Maar dit is niet het enige. Ook speelt het verschil tussen een carport, schuur, huis of bijkeuken mee.

Het type dakbedekking

Het vervangen van dakpannen wordt op een andere manier gedaan dan het vervangen van bijvoorbeeld bitumen of pvc. Zo kunnen dakbedekkingen zoals EPDM gemakkelijk vervangen worden, en in sommige gevallen zelfs over de oude dakbedekking geplaatst worden. Een andere reden waarom de prijs hierdoor beïnvloed wordt komt doordat het ene materiaal duurder is dan het andere. Denk hierbij bijvoorbeeld aan riet versus een groendak.

Oude dakbedekking verwijderen

Zoals hierboven al kort werd genoemd kun je er in sommige gevallen voor kiezen de nieuwe dakbedekking over de oude heen te plaatsen. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer je dit liever niet wil, betekent dit dus dat de oude dakbedekking verwijderd moet worden. Ook dit heeft invloed op de uiteindelijke eindprijs.

Dakcoating aanbrengen

Bij het vervangen van specifieke soorten dakbedekking, zoals dakpannen, kan je overwegen om dakcoating aan te brengen. Met dakcoating is de dakbedekking beter beschermd tegen verschillende weersomstandigheden en vuil. Het is geheel optioneel, maar kan op den duur veel besparen. Er is namelijk minder onderhoud nodig, de dakbedekking haalt ook meer uit zijn maximale levensduur.

Isoleren van het dak

Tijdens het vervangen van de dakbedekking heb je ook het ideale moment om het dak te isoleren. De dakdekker is namelijk al bezig met het vervangen van de dakbedekking. De kosten voor het isoleren van je dak in combinatie met het vervangen van de dakbedekking zorgt wel voor een hogere totaalprijs, maar kan zorgen voor een flinke besparing op je gasrekening. Als je toch al van plan was het dak te isoleren is de combinatie sowieso een uitstekende keuze, door deze klussen te combineren bespaar je op de totaalkosten van de klus omdat de dakdekker in één keer het hele project kan afronden.

Wat kost het vervangen van dakleer?

Dakleer vervangen is te vergelijken met het vervangen van bijvoorbeeld bitumen. Beide materialen zijn grotendeels te vinden op platte daken, maar kunnen ook op hellende daken geplaatst worden, en zijn beide gemaakt van geraffineerde aardolie. De kosten van dakleer vervangen ligt gemiddeld op €75,- per m² en het gaat zo’n 30 jaar mee.

Het plaatsen van nieuwe dakleer over het bestaande dakleer is alleen mogelijk bij platte daken. Het is een praktische manier om geld te besparen. Het plaatsen van dakleer over de oude dakbedekking scheelt je namelijk gemiddeld €30,- per m² en heeft geen invloed op de levensduur.

Dakleer vervangen kosten 2024

Project Levensduur Kosten per m²
(inclusief plaatsing, arbeidskosten en btw)
Dakleer over oude dakbedekking 30 jaar € 45
Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen 30 jaar € 75

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten het vervangen van dakleer.

Prijsvoorbeelden: dakbedekking vervangen

Wat het vervangen van dakbedekking of het vervangen van dakleer nu precies kost kan nog onduidelijk zijn. Daarom vind je hieronder specifieke prijsvoorbeelden om het zo duidelijk mogelijk te maken.

Kosten bitumen dakbedekking vervangen

Stel je hebt een schuin dak van plus minus 50 m² en je wilt graag de betondakpannen vervangen. Dan kan dat. Maar wat gaat dit precies kosten? Doordat je weet wat de kosten zijn van het vervangen van betondakpannen per m² kun je dit gemakkelijk uitrekenen.

Een dakdekker is ongeveer een dag bezig om een dak van 50 m² te vervangen. In deze tijd houdt de dakdekker zich bezig met het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van het nieuwe. Voor deze dag betaal je dan dus ongeveer €2250,-. Dit is inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Hoeft de dakdekker de oude dakpannen niet meer te verwijderen? Dan zal de eindprijs goedkoper zijn.

Kosten dakleer vervangen

Als we dezelfde situatie nogmaals pakken, maar dit keer kijken we naar een plat dak met dakleer, dan zal dit een andere eindprijs betekenen.

Wanneer je het nieuwe dakleer over een bestaand dak van 50 m² plaatst, gaat dit rond de €2250,- kosten, maar wanneer de dakdekker eerst het oude dakleer moet verwijderen ben je iets meer kwijt. Het plaatsen van nieuw dakleer kost namelijk €3750,- voor een dak van 50 m².

Hoe kan je besparen op de prijs van dakbedekking vervangen?

Het inschakelen van een dakdekker kan een dure grap worden. Toch zijn er manieren waarop jij de prijs kunt beïnvloeden op een positieve manier. We geven je graag enkele tips:

  • Voorrijkosten. Kies een vakman bij jou uit de buurt. Hierdoor hoeft de dakdekker minder ver te rijden en bespaar je geld op de voorrijkosten.
  • Voorbereiden. Probeer waar mogelijk voorbereidende werken te verrichten. Zo hoeft de dakdekker minder werk te doen waardoor hij of zij minder lang bezig is.
  • Subsidies. Neem een kijkje bij de verschillende subsidies die de overheid of gemeente biedt op het gebied van het dak.
  • Dakdekker. Ga de niet met de eerste de beste dakdekker in zee, maar doe onderzoek naar de juiste dakdekker voor jou. Je kunt hierbij kijken naar certificaten, keurmerken en recensies.

kosten dakbedekking vervangen

Besparen op de kosten van dakbedekking vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je kijkt naar de prijs van het vervangen van dakbedekking is er niet één prijs die altijd hetzelfde is. Factoren zoals grootte, materiaal, type dak en uurtarief van de dakdekker spelen hierin allemaal een rol. Over het algemeen liggen de kosten van het vervangen van dakbedekking op een hellend dak hoger dan wanneer de dakbedekking van een plat dak vervangen moeten worden.

Wil jij besparen op de kosten van dakbedekking vervangen?

Dat kan! Vul in de gratis offerteaanvraag en kom in contact met dakdekkers bij jou uit de buurt. Door te vergelijken betaal je nooit te veel.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakbedekking vervangen

Wanneer het dak of de dakbedekking vervangen moet worden kan dit voor veel vragen zorgen. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over dakbedekking vervangen.

Wanneer dakbedekking vervangen?

Je moet dakbedekking vervangen wanneer het verouderd is of te veel schade heeft opgelopen. Dakbedekking vervangen is onderdeel van dakrenovatie. Over het algemeen gaat dakbedekking zo’n 25 tot 40 jaar mee, maar dit verschilt per type. Een dak is te oud wanneer het gaat krimpen en/of uitzetten, er lekkages ontstaan of de dakbedekking niet meer goed aansluit aan het dakbeschot.

Hoe wordt dakbedekking vervangen?

De manier waarop dakbedekking wordt vervangen is volledig afhankelijk van het materiaal dakbedekking waar je mee te maken heeft. Zo kan dakleer op het dak gebrand worden, maar moeten dakpannen één voor één vervangen worden. Ook kunnen materialen zoals bitumen en EPDM op het dak geplakt worden met speciale lijm. Bij een rieten dak moet eerst de lagen riet van het dak verwijderd worden voordat de nieuwe lagen riet geplaatst kunnen worden.

Kan je zelf dakbedekking vervangen?

Ondanks dat het mogelijk is om dakbedekking zelf te vervangen, is dit een precies klusje wat je beter kunt uit besteden aan een dakdekker of andere dakspecialist. Op het moment dat dakbedekking niet goed gelegd is, is de kans op lekkages en schade namelijk groter. Kies je er toch voor zelf de handen uit de mouwen te steken? Lees je dan zo goed mogelijk in om fouten te voorkomen. We raden toch altijd aan om een specialist in te schakelen.

Waarop moet je letten bij het vervangen van dakbedekking?

Waar je op moet letten bij het vervangen van dakbedekking is het materiaal wat je nodig hebt, hoe het geplaatst moet worden, welke dakdekker je nodig hebt en wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. Ook kun je van tevoren informeren over de mogelijkheden van het leggen van de nieuwe dakbedekking en of het oude verwijderd moet worden.