Rieten dak renoveren?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 12-07-2023

Wat kost een rieten dak renoveren?

Wanneer een rieten dak oud of beschadigd is kan het zijn dat je deze wil renoveren. Je kunt dit op verschillende manieren laten doen. Zo kun je het daken laten bijsteken, overdekken of doordekken. Kies je ervoor het volledige dak te vervangen kost dit rond de €12.000,- tot €14.500,- per 100 m².

Voor meer informatie over de kosten, mogelijkheden en methodes van een rieten dak renoveren ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Rieten dak renoveren: korte samenvatting

 • Je kunt een dak vervangen of vernieuwen. Voor een dak van 100 m² vervangen betaal je tussen de €12.000,- en de €14.500,- en voor het vernieuwen €16.500,- tot €20.500,-.
 • Verschillende factoren beïnvloeden de prijs, waaronder de grootte, het ontwerp, de staat van het dak, het soort riet, de toegankelijkheid en eventuele extra elementen.
 • Je kunt besparen op de renovatie door regelmatig onderhoud uit te voeren, de klus zo gemakkelijk mogelijk te maken en een dakdekker uit de regio te kiezen.
 • Vervanging van een rieten dak is duurder, maar duurzamer en vereist minder onderhoud dan renovatie.
 • De keuze tussen vervanging en renovatie hangt af van de staat van het dak, budgetoverwegingen en persoonlijke voorkeur.
 • Bijsteken omvat het toevoegen van nieuw riet aan het bestaande dak, terwijl doordekken het volledig vervangen van het riet inhoudt.
 • Bij overdekken wordt een nieuwe laag riet over het bestaande dak geplaatst om het te beschermen en te versterken.
 • De keuze voor de renovatiemethode hangt af van de specifieke behoeften en staat van het dak.


Wat kost de renovatie van een rieten dak?

Je kunt er voor kiezen het volledige dak te vervangen, of je kunt het dak vernieuwen. Beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het grootste verschil zit in de prijs.

Zo kost het vervangen van een rieten dak van 100 m² zo’n €12.000,- tot €14.500,-, maar zou het vernieuwen van datzelfde dak al snel tussen de €16.500,- tot €20.500,- kosten. Het verschil in de prijs blijft ongeveer hetzelfde naarmate de oppervlakte van het dak groter wordt. Een dak van 400 m² kost bijvoorbeeld €47.000,- tot €55.000,- om te vervangen, maar €63.000,- tot €75.000,- om te vernieuwen.

Voor een duidelijker overzicht van de gemiddelde kosten per klus kun je een kijkje nemen in het onderstaande tabel. Er wordt hier onderscheid gemaakt in het vervangen en vernieuwen, maar er wordt ook gekeken naar de nok en de vierkante meters.

Rieten dak vernieuwen kosten 2024

Vierkante meters Nok Kosten vervangen* Kosten vernieuwen*
100 10 €12.000,- tot €14.500,- €16.500,- tot €20.500,-
200 20 €24.000,- tot €28.500,- €33.500,- tot €41.500,-
300 30 €35.500,- tot €42.500,- €49.000,- tot €60.000,-
400 40 €47.000,- tot €55.000,- €63.000,- tot €75.000,-
1000 100 €115.000,- tot €137.000,- €154.000,- tot €186.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.


Rieten dak laten renoveren?

Vind snel en eenvoudig de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren hebben invloed op de prijs?

Sommige factoren die invloed hebben op de prijs zijn vanzelfsprekend, zoals de grootte van het dak. Maar andere onderdelen zijn misschien minder voor de hand liggend. Lees verder en ontdek precies welke factoren waarom invloed hebben op de prijs van het renoveren van een rieten dak:

 • Grootte van het dak: een groter dak vereist meer materialen en arbeid, wat de kosten kan verhogen.
 • Het dakontwerp: een dak met complexe vormen, hoeken of dakramen kan meer tijd en vakmanschap vergen, wat de prijs kan beïnvloeden.
 • Staat van het dak: als het bestaande dak in slechte staat verkeert en extra reparaties of voorbereidend werk vereist betekent dat meer werk. En meer werk is meer geld.
 • Soort riet en kwaliteit: de keuze van het riet en de kwaliteit ervan kunnen de prijs beïnvloeden. Hoogwaardig riet kan duurder zijn.
 • Toegankelijkheid van het dak: een moeilijk te bereiken dak is onhandig, maar het kan er ook voor zorgen dat de dakdekker extra apparatuur moet inschakelen.
 • Extra elementen: extra elementen zoals dakkapellen, schoorstenen of dakgoten kunnen de prijs verhogen, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.
 • Lokale arbeidskosten: arbeidskosten kunnen variëren afhankelijk van de regio en het beschikbare aanbod van gespecialiseerde dakdekkers.

Hoe bespaar je op het renoveren van een rieten dak?

Het besparen op het renoveren van een rieten dak gaat hand in hand met de factoren die hierboven genoemd worden. Je kunt namelijk pas weten hoe je kunt besparen wanneer je weet waarop je kunt besparen. We geven je graag wat tips: zo kun je bijvoorbeeld besparen door af en toe het dak te onderhouden en extra schade te voorkomen. Ook kun je er voor zorgen dat de klus zo makkelijk mogelijk te verrichten is. Wie weet kun je zelf al vast wat taken uitvoeren. En ook kun je kiezen voor een dakdekker bij jou in de regio. Hoe verder een vakman moet reizen, hoe hoger de voorrijkosten, hoe hoger de eindprijs.

Rieten dak vervangen of renoveren?

Vervangen houdt in dat het volledige rieten dak wordt verwijderd en vervangen door een nieuw dakbedekkingssysteem. Renoveren betekent dat het bestaande rieten dak wordt hersteld en vernieuwd waar nodig, zonder volledige vervanging. Maar welke van de twee is de betere keuze?

We raden aan om een rieten dak te vervangen voor de duurzaamheid. Een nieuw rieten dak gaat meestal langer mee en vereist minder onderhoud dan een gerenoveerd dak. Het vervangen van een rieten dak is over het algemeen duurder dan het renoveren ervan. Aan renoveren zit ook zeker voordelen. Een gerenoveerd rieten dak behoudt bijvoorbeeld de charme en het karakter van het oorspronkelijke dak, maar het verlengt niet de levensduur van het dak zoals vervangen dat doet.

De keuze tussen vervangen en renoveren hangt af van de staat van het bestaande dak, budgetoverwegingen en persoonlijke voorkeuren. Wanneer het dak er echt slecht aan toe is kan vervanging een verstandige keuze zijn, maar als het dak over het algemeen nog in goede conditie is kan een renovatie geschikter zijn.

Hoe wordt een rieten dak gerenoveerd?

Een rieten dak kan op verschillende manieren gerenoveerd worden. De verschillende methodes die het vaakst voorkomen vind je hieronder.

Methode 1: bijsteken

Bij het bijsteken van een rieten dak wordt nieuw riet toegevoegd aan het bestaande dak om de levensduur te verlengen. Bij het proces hoort een inspectie van het dak, reiniging en voorbereiding van het oppervlak, het handmatig aanbrengen van nieuw riet en het afwerken van het dak. Een professionele rietdekker voert deze taak uit en zorgt voor een naadloze aansluiting tussen het oude en het nieuwe riet. Eventuele reparaties worden uitgevoerd en het dak kan behandeld worden voor bescherming tegen weersinvloeden.

Bijsteken kost gemiddeld €100,- per m².

Methode 2: doordekken

Doordekken is een renovatietechniek voor rieten daken waarbij het bestaande riet volledig wordt vervangen door nieuw riet. Het proces wordt in verschillende stappen gedaan.

 1. Het bestaande riet wordt zorgvuldig verwijderd van het dak en de dakconstructie wordt op eventuele schade of zwakke plekken gecontroleerd en waar nodig gerepareerd.
 2. Er wordt een laag dampremmende folie op het dak aangebracht om vochtproblemen te voorkomen.
 3. Houten latten worden op het dak geplaatst en span binddraad over de latten heen om het nieuwe riet aan te kunnen bevestigen.
 4. De nieuwe bundels riet worden op het dak gelegd en strak vastgemaakt zodat het niet kan verplaatsen.

Doordekken kost gemiddeld €90,- per m².

Methode 3: overdekken

Bij het overdekken van een rieten dak wordt een nieuwe laag riet zorgvuldig over het bestaande dak geplaatst. Dit gebeurt door het riet aan te brengen in bundels en deze stevig vast te maken aan het dak met behulp van binddraad. Het binddraad wordt strategisch geplaatst om ervoor te zorgen dat het nieuwe riet stevig op zijn plaats blijft zitten. Door het overdekken wordt de bestaande laag riet beschermd en versterkt.

Overdekken kost gemiddeld €120,- per m² bij vervangen. Bij een nieuw rieten dak is het vaak iets goedkoper, namelijk €100,- per vierkante meter.

rieten dak renoveren

Rieten dak renoveren? Vind een dakdekker via De 10 Beste!

Je kunt een rieten dak op verschillende manieren renoveren, maar ze hebben allemaal één ding overeen: het is niet gratis. Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren waarop je kunt besparen. Zo kun je door het dak regelmatig te onderhouden de kwaliteit van het riet bewaren. Maar daarvoor heb je wel een dakdekker nodig! Ook is het handig om een dakdekker bij jou in de regio te zoeken wanneer je een rieten dak wil laten renoveren.

Doe de vrijblijvende offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en bespaar op de kosten van een rieten dak renoveren!

Start gratis offerteaanvraag!