Benieuwd naar de kosten van dakrenovatie?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 15-11-2023

Dakrenovatie kosten: compleet overzicht 2024

De kosten voor dakrenovatie ligt tussen €45,- en €55,- per m² voor een plat dak en de €50,- en €120,- per vierkante meter voor een schuin dak. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het gekozen materiaal, hoe langer het materiaal meegaat, hoe duurder de prijs vaak is. Bij een dakrenovatie zorg je ervoor dat de kwaliteit van het dak omhoog gaat en het een echte opknapbeurt krijgt.

De kosten hiervan kunnen dus flink verschillen, afhankelijk van de dakdekker die je inhuurt, maar ook de werkzaamheden en het soort dak. Op deze pagina lees je alles over de verschillende kosten van dakrenovatie, wat er precies wordt verstaan onder een dakrenovatie en hoe je kan besparen op de kosten.

Dakrenovatie kosten: belangrijkste informatie

 • Een plat dak renoveren kost gemiddeld €45,- tot €55,- per m². Een heel plat dak renoveren kost dan gemiddeld €2.250,- tot €2.750,-.
 • Een schuin dak renoveren kost gemiddeld €50,- tot €120,- per m². Een heel schuin dak renoveren kost dan gemiddeld €2.500,- tot €6.000,-.
 • Deze prijs verschilt omdat werken op een schuin dak lastiger is, het materiaal kan vaak ook langer mee: hierdoor is onderhoud minder nodig, wat uiteindelijk weer bespaart op mogelijk dakonderhoud.
 • De kosten van een dakrenovatie worden beïnvloed door factoren zoals het soort dak, het tarief van de dakdekker, wat je precies laat renoveren, de materialen en of je kiest voor extra mogelijkheden, zoals isoleren of zonnepanelen.
 • Besparen op de kosten doe je door gebruik te maken van subsidies, zelf voorbereidingen te treffen en een dakdekker in je eigen regio te vinden.
 • Wanneer je het dak laat renoveren is er in de meeste gevallen geen vergunning nodig, toch is het verstandig om je te laten inlichten bij je gemeente.


Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn afhankelijk van het type dak, de dakbedekking, en de oppervlakte van het dak. Schuine daken renoveren is over het algemeen duurder, dit komt doordat het lastiger is om te renoveren. Daarbij kunnen er ook verschillende onderdelen van het dak worden gerenoveerd. Een plat dak renoveren kost ongeveer €45,- tot €55,- per vierkante meter, voor een hellend dak moet je denken aan €50,- tot €120,-. Het gemiddelde dak is vijftig vierkante meter: bij een plat dak kun je dan uitgaan voor €2.250,- tot €2.750,- en bij een schuin dak €2.500,- tot €6.000,- voor een dakrenovatie.

Hieronder vind je alle prijzen, en meer, terug in een handige prijstabel.

Kosten dakrenovatie 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Plat dak renoveren €45,- tot €55,- per m²
Renovatie van een plat dak €2.250,- tot €2.750,- voor 50 m²
Nieuwe bitumen laag €800,-
Nieuwe EPDM laag aanbrengen €2.400,-
Schuin dak renoveren €50,- tot €120,- per m²
Renovatie van een schuin dak €2.500,- tot €6.000,- voor 50 m²
Gedeelte dakpannen en pannenlatten vervangen €4.300,-
Nieuwe dakpannen plaatsen €85,- tot €150,- per m²
Windveren vervangen €60,- tot €210,- per meter
Rieten dak vervangen €12.000,- tot €14.500,- voor 100 m²
Asbest dak vervangen €600,- tot €800,- voor asbestsanering
Dakgoten vervangen €25,- tot €55,- per m²
Panlatten vervangen €15,- per m²
Loodslabben vervangen €100,- tot €220,-
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,-
Dak verhogen €25.000,- tot €30.000,-
Overzetdak €50,- tot €65,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor een dakrenovatie, inclusief btw en arbeidskosten.

Wat kost een dakrenovatie per m²?

Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met verschillende soorten dakbedekking. Deze kosten verschillen enorm en zijn ook weer afhankelijk van het type dak. Bij een plat dak lopen deze kosten dus van €45,- tot €55,-. Voor bitumen dakbedekking betaal je ongeveer €45,- per vierkante meter. Voor groendak is dit €55,- per vierkante meter.

En voor een schuin dak?

Bij een schuin dak zijn er doorgaans meer soorten dakbedekking, hierdoor zijn er meer verschillende prijzen beschikbaar. Voor een betonnen dakpan moet je denken aan €50,- per vierkante meter. Voor aluminium kun je rekenen op €75,- per vierkante meter. Koperen dakbedekking is de duurste soort dakbedekking on te vervangen: €120,- per vierkante meter.

Dakrenovatie kosten per m²

Soort materiaal Gemiddelde kosten per m² Gemiddelde totaalprijs (50 m²)
Plat dak
Bitumen €45,- €2250,-
EPDM €50,- €2500,-
PVC €55,- €2750,-
Groen dak €55,- €2750,-
Schuin dak
Dakpan klei €60,- €3000,-
Dakpan beton €50 €2500,-
Leien €85,- €4250,-
Riet €100,- €5000,-
Aluminium €75,- €3750,-
Koper €120,- €6000,-
Zink €80,- €4000,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen.

dakrenovatie kosten

Welke factoren hebben invloed op de dakrenovatie kosten?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van dakrenovatie beïnvloeden, deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Oppervlakte van het dak: hoe groter het dak, hoe meer materialen en arbeid er nodig zijn om het te renoveren, en dus hoe hoger de kosten.
 • Kwaliteit van het dak: als het dak in slechte staat verkeert, kan het nodig zijn om het volledige dak te vervangen, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. Ook het soort dakbedekking dat wordt gebruikt, speelt een rol. Sommige soorten dakbedekking zijn duurder dan andere, bijvoorbeeld dakpannen vergeleken met bitumen of EPDM.
 • Materiaal van de dakbedekking: het type dakbedekking heeft een grote rol in de prijs van het renoveren van een dak. Bij een plat dak is de prijs vaak lager, dit komt door een kleiner oppervlak, maar ook omdat de dakbedekking vaak goedkoper is.
 • Het soort dak: het soort dak heeft ook een invloed op de kosten. Een renovatie op een plat dak is gemiddeld een stuk goedkoper, maar is ook vaker nodig. Een hellend dak renoveren is daarentegen wat duurder, maar dit heeft minder onderhoud en daarbij ook minder renovaties nodig.
 • Arbeidskosten van de dakdekker: de kosten van de dakdekker hebben uiteraard ook invloed op de prijs. Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en €50,- per uur. Hou ook rekening met voorrijkosten.
 • Gaat het om een dakrenovatie of dakreparatie: veel mensen gaan meteen over op een renovatie, maar dit is niet altijd nodig. Toch worden dakdekkers vaak ingehuurd om kleinere beschadigingen op te lossen door middel van een dakrenovatie: kijk dus goed wat de beste optie is of laat je adviseren.
 • Extra opties: daarbij heb je ook nog extra opties wanneer je je dak laat renoveren, bijvoorbeeld je dak laten isoleren of het reinigen van je dak. Daarbij kun je natuurlijk ook kiezen voor het verduurzamen van je woning door meteen zonnepanelen te installeren.

Hoe is de prijs van een dakrenovatie opgebouwd?

Een dakrenovatie bestaat uit drie onderdelen:

 • Arbeidskosten: de prijs van de dakdekker bestaan voor 60% van de kosten van een dakrenovatie. Dit is het uurtarief van het dakdekkersbedrijf.
 • Materiaalkosten: de prijs van het materiaal is 35% van de totaalprijs van een dakrenovatie. Dit is bijvoorbeeld het materiaal om de dakbedekking te repareren.
 • Overige kosten: de overige kosten zijn 5% van het geheel, dit zijn bijvoorbeeld voorrijkosten.

prijsopbouw dakdekker

Plat dak renovatie

De meest voorkomende dakbedekking bij een plat dak is bitumen dakbedekking. Bij het renoveren van een plat dak kan er worden gekozen om deze geheel te vervangen, maar ook om een nieuwe bitumen dakbedekking te plaatsen over de oude laag. Hierbij wordt vaak gekozen voor een combinatie met dakisolatie.

Wist je dat een plat dak vaker onderhoud nodig heeft? Platte daken zijn minder resistent tegen verschillende weersomstandigheden. Het voordeel van een plat dak is wel dat het niet vaak nodig is om het gehele dak te renoveren.

Een plat dak renovatie kost gemiddeld tussen de €45,- per m². Voor het gemiddelde Nederlandse dak, met een oppervlakte van 50 m², kom je dan gemiddeld uit op €2.250,-. Hier gaan we uit van bitumen dakbedekking.

Hellend dak renoveren

Een hellend, of schuin dak, bestaat vaak uit beton- of kleidakpannen. Je ziet ook steeds vaker shingles, metalen of rieten dakbedekking. Bij het renoveren van een schuin dak wordt deze dakbedekking verwijderd. Vaak worden de dakpannen vervangen of verlegd.

Bij een complete renovatie aan het dak worden de oude pannen of dakpanplaten verwijderd en vervangen. Hierbij is het ook belangrijk dat de panlatten meteen worden vernieuwd.

Het renoveren van een schuin dak kost tussen de €50,- en €120,- per vierkante meter. De meest voorkomende dakbedekking zijn beton- of kleidakpannen. In dat geval is het gemiddeld €50,- tot €60,- per m². Het gemiddelde dak in Nederland is vijftig vierkante meter, wanneer je het hele dak laat renoveren met betondakpannen kost dit gemiddeld €2.500,-.


Dakrenovatie kosten 2024

€45,- tot €120,- per m²

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Plat dak
€45,- tot €55,- per m²

Renovatie van een plat dak

Hellend dak
€50,- tot €120,- per m²

Renovatie van een hellend dakdak

Start gratis offerteaanvraag!

Prijsvoorbeelden van dakrenovaties

Hieronder geven we enkele prijsvoorbeelden van veelvoorkomende dakrenovaties: pannendak, rieten dak, een renovatie met zonnepanelen en het ophogen van een dak.

Dakrenovatie pannendak

Een dakrenovatie bij een pannendak bestaat in de meeste gevallen uit het vervangen van de dakpannen, het plaatsen van nieuwe panlatten en het coaten van de dakpannen.

Het vervangen van de panlatten kost gemiddeld €15,- per m². Laten we uitgaan van een dak van 50 m², dat betekent dat je €750,- moet rekenen voor het vervangen van de panlatten, inclusief materiaal en plaatsing.

Het verwijderen van de oude en plaatsen van nieuwe keramische dakpannen kost voor een dak van 50 m² ongeveer €4.200,-. Deze worden vervolgens ook nog gecoat, gezamenlijk is de prijs voor het vervangen en coaten €5.400,-.

De totaalprijs voor een dakrenovatie van een pannendak komt dan neer op €5.400,- + €750,- = €6.150,-.

Rieten dak renovatie

Het renoveren van een rieten dak is een lastige klus die vaak wordt uitgevoerd door gespecialiseerde dakdekkers. Deze worden ook wel rietdekkers genoemd. Bij het renoveren kun je kiezen voor vervangen of vernieuwen. Een rieten dak vervangen betekent dat beschadigde of oude onderdelen worden vervangen, bij het vernieuwen wordt er een heel nieuw dak geplaatst.

Voor een rieten dak van 100 vierkante meter en een nok van 10 meter betaal je €12.000,- tot €14.500,- voor het vervangen van een rieten dak. Voor het vernieuwen betaal je meer, namelijk €16.500,- tot €20.500,-.

Dakrenovatie met zonnepanelen

Bij het renoveren van je dak kun je ook meteen kiezen voor de installatie van zonnepanelen. Je kunt ervoor kiezen om zonnedakpannen te laten plaatsen, dit is een combinatie van dakpannen en zonnepanelen. Een zonnepanelen installatie van 4.500 Wp komt neer op 500 zonnedakpannen, de kosten hiervan zijn gemiddeld €11.500,- tot €13.500,- inclusief plaatsing.

Laat je zonnepanelen plaatsen bovenop dakpannen? Dan betaal je €5.000,- tot €6.000,-  voor een installatie met een opbrengst van 4.500 Wp. Als de dakpannen moeten worden vervangen betaal je dan eerst de kosten voor het vervangen hiervan en daarna nog de zonnepanelen. In het bovenstaande voorbeeld kostte een pannendak renovatie €6.150,-, als we daar de gemiddelde kosten voor de installatie van 4.500 Wp zonnepanelen bovenop doen komen we op een totaal van €11.650,-.

Het verhogen van het dak

Het verhogen van het dak kan meerdere dingen betekenen: een extra verdieping toevoegen op een plat of hellend dak kost gemiddeld €25.000,- tot €30.000,-. Een dakkapel plaatsen is ook een verhoging, dit kan al vanaf €3.000,- tot €4.500,-.

Een enkelzijdige nokverhoging kost €7.000,- tot €12.000,-, een dubbelzijdige €12.000,- tot €17.000,-.

Dakrenovatie met isolatie

Bij een dakrenovatie heb je ook de ideale gelegenheid om dakisolatie te plaatsen. Laat je de binnenzijde van een hellend dak isoleren betaal je gemiddeld €60,- tot €80,- per m², of €3.000,- tot €3.800,- voor een dak met een oppervlak van 50 m².

Bij het isoleren via de buitenzijde betaal je €70,- tot €90,- per m², of €3.500,- tot €4.300,- voor een dak met een oppervlak van vijftig vierkante meter. Een plat dak isoleren kost €50,- tot €70,- per m² of €2.500,- tot €3.500,- voor 50 m².

En voor dakrenovatie met isolatie?

Gemiddeld betaal je voor dakrenovatie met isolatie bij een hellend dak €120,- tot €210,- per m². Voor een plat dak is dit gemiddeld €95,- tot €125,- per vierkante meter.

Kosten dakrenovatie en isolatie 2024

Omschrijving Kosten* Oppervlakte in vierkante meters
Hellend dak via binnenzijde isoleren €60,- tot €80,- 1
Hellend dak via binnenzijde isoleren €3.000,- tot €3.800,- 50
Hellend dak via buitenzijde isoleren €70,- tot €90,- 1
Hellend dak via buitenzijde isoleren €3.500,- tot €4.300,- 50
Plat dak isoleren €50,- tot €70,- 1
Plat dak isoleren €2.500,- tot €3.500,- 50
Dakrenovatie en isolatie hellend dak €120,- tot €210,- 1
Dakrenovatie en isolatie plat dak €95,- tot €125,- 1

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven. De prijzen variëren afhankelijk van de werkzaamheden, het uurtarief van de dakdekker en het materiaal.

Dakrenovatie kostenindicatie: bereken de kosten met onze calculator

Heb je liever een kostenindicatie voor je dakrenovatie? Met de onderstaande calculator, of rekenmachine, kun je makkelijk een gemiddelde kostenindicatie voor de prijs van je dakrenovatie berekenen.

Besparen op dakrenovatie kosten? Gebruik deze tips!

Besparen doen we allemaal graag en gelukkig is dit ook goed mogelijk bij dakrenovatie. Hieronder geven we je enkele tips over besparen op de kosten van een dakrenovatie

Subsidie voor dakrenovatie en nieuw dak

Alhoewel er geen subsidie is voor dakrenovatie, zijn er wel subsidies voor bijvoorbeeld dakisolatie. Omdat deze twee werkzaamheden vaak worden gecombineerd is het altijd de moeite waard om te kijken of je recht hebt op een subsidie: hierdoor ben je vaak een stuk goedkoper uit. Bovendien bespaar je zo ook flink op je energiekosten. Op de pagina subsidie nieuw dak vind je meer informatie over subsidies.

Begin zelf met de voorbereiding

Je eigen dak renoveren wordt niet aangeraden, maar je kunt wel een paar voorbereidende taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking. Hierdoor kun je flink besparen op het uurtarief van de dakdekker.

Samen met je buren inschakelen

Hebben je buren ook een dakdekker nodig? Kies er dan voor om samen een dakdekker in te schakelen. Vaak krijg je dan een mooie kwantumkorting. Dit komt doordat de dakdekker meteen meer werk te doen heeft, maar ook minder hoeft te reizen.

Zoek een dakdekker in de buurt

Op deze manier bespaar je flink op de kosten: zo druk je de voorrijkosten. Als je via De 10 Beste gratis offertes vergelijkt, word je met dakdekkers in de regio gekoppeld. Dan weet je zeker dat je minder kwijt bent aan de voorrijkosten

dakrenovatie

Dakrenovatie offerte aanvragen? Vergelijk gratis via De 10 Beste!

Een dakrenovatie is na verloop van tijd gewoonweg nodig: het dak verliest kwaliteit en daardoor kan er schade aan het huis ontstaan. Door een dak te renoveren zorg je ervoor dat het dak weer van goede kwaliteit is. Vaak wordt dit gedaan door de dakbedekking te vernieuwen. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes aan te vragen bespaar je tot wel 40% op de kosten. Je krijgt offertes van dakdekkers in de regio, je kiest ze zelf op basis van ervaring en kosten. Wist je trouwens dat de aanvraag geheel gratis en vrijblijvend is? Je kan het dus altijd uitproberen!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakrenovatie

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over dakrenovatie.

Wat kost een dakrenovatie per m2?

Een dakrenovatie kost gemiddeld €60,- tot €120,- per m2.

Vergunning voor dakrenovatie nodig?

Bij een dakrenovatie is vaak geen vergunning nodig. Uiteindelijk is het helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Bij het vernieuwen van de dakbedekking heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. Is het een groot dak en wordt er veel gesloopt? Dan heb je misschien wel een vergunning nodig voor sloopafval. Wanneer je ervoor kiest om het dak uit te breiden heb je een omgevingsvergunning nodig. Ook voor het plaatsen van een nieuw dak heb je vaak een vergunning nodig.

Via Rijksoverheid.nl kan je meer lezen over eventuele vergunningen.

Wanneer een dakrenovatie laten uitvoeren?

Het is belangrijk om je dak regelmatig te inspecteren om te bepalen wanneer het tijd is voor renovatie. Over het algemeen is het tijd om je dak te renoveren wanneer er tekenen van veroudering of schade zichtbaar zijn, zoals lekkages, scheuren, vervorming van dakbedekking, loslatende dakpannen of een slechte isolatie.

Waarom is dakrenovatie belangrijk?

Dakrenovatie is belangrijk om de kwaliteit van je dak te behouden en de veiligheid van je huis te waarborgen. Een goed onderhouden dak kan de levensduur van je huis verlengen en zorgen voor een hogere energie-efficiëntie.

Hoe lang duurt een dakrenovatie?

De duur van een dakrenovatie hangt af van de omvang van het project en het type dak dat je hebt. Over het algemeen kan een dakrenovatie enkele dagen tot enkele weken duren.

Hoe kan ik mijn dak isoleren tijdens de renovatie?

Er zijn verschillende methoden om je dak te isoleren tijdens de renovatie, afhankelijk van het type dak dat je hebt. Je kunt bijvoorbeeld isolatieplaten aan de buitenkant van het dak plaatsen, isolatie tussen de dakspanten aanbrengen of isolatie onder het dakbeschot aanbrengen.

Kan een dakrenovatie de waarde van mijn huis verhogen?

Ja, een dakrenovatie kan de waarde van je huis verhogen omdat het de uitstraling van je huis verbetert en de levensduur van je huis verlengt. Bovendien kan een goed onderhouden dak bijdragen aan een hogere energie-efficiëntie van je huis, wat ook de waarde kan verhogen.

Dak repareren, renoveren of vervangen?

Of je je dak moet repareren, renoveren of vervangen, hangt af van de staat van je dak en de omvang van de problemen. Als je dak slechts kleine reparaties nodig heeft, kan een reparatie volstaan. Als je dak echter tekenen van veroudering vertoont of ernstige schade heeft, kan renovatie of vervanging nodig zijn. Een professionele inspectie kan helpen bij het bepalen van de beste aanpak.