Benieuwd naar de kosten van dakrenovatie?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Wat kost een dakrenovatie?

De kosten voor dakrenovatie liggen tussen de €40,- en €55,- bij een plat dak en €50,- tot €120,- bij een schuin dak. De prijs is afhankelijk van het gekozen materiaal, hoe langer het materiaal meegaat, hoe duurder de prijs vaak is. Bij een dakrenovatie zorg je ervoor dat de kwaliteit van het dak omhoog gaat en het een echte opknapbeurt krijgt. De kosten hiervan kunnen flink verschillen afhankelijk van de dakdekker die je inhuurt, maar ook de werkzaamheden en het soort dak.

Op deze pagina lees je alles over de verschillende kosten van dakrenovatie, wat er precies wordt verstaan onder een dakrenovatie en hoe je kan besparen op de kosten.

Kosten dakrenovatie: belangrijkste informatie

 • Een plat dak renoveren kost gemiddeld €45,- tot €55,- per m². Een heel plat dak renoveren kost dan gemiddeld €2.250,- tot €2.750,-.
 • Een schuin dak renoveren kost gemiddeld €50,- tot €120,- per m². Een heel schuin dak renoveren kost dan gemiddeld €2.500,- tot €6.000,-.
 • De prijs verschilt omdat werken op een schuin dak lastiger is, het materiaal kan vaak ook langer mee: hierdoor is onderhoud op de lange termijn goedkoper.
 • Je kan besparen op de kosten door gebruik maken van subsidies, zelf voorbereidingen te treffen en een dakdekker in je eigen regio te vinden
 • Wanneer je het dak laat renoveren is er in de meeste gevallen geen vergunning nodig, toch is het verstandig om je te laten inlichten bij de gemeente


Wat zijn de kosten voor een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn afhankelijk van het type dak, de dakbedekking, en de oppervlakte van het dak. Schuine daken renoveren is over het algemeen duurder, dit komt doordat het lastiger is om te renoveren.

Een plat dak renoveren kost ongeveer €45,- tot €55,- per vierkante meter, voor een hellend dak moet je denken aan €50,- tot €120,-. Het gemiddelde dak is vijftig vierkante meter: bij een plat dak kan je dan uitgaan voor €2.250,- tot €2.750,- en bij een schuin dak €2.500,- tot €6.000,- voor een dakrenovatie.

Deze prijzen kunnen uiteraard verschillen, hou dus rekening met het feit dat dit om gemiddelde kosten gaat. In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals raadplegen.

dakrenovatie kosten

Kosten dakrenovatie 2023

Soort dak

Gemiddelde prijs per m²

Gemiddelde totaalprijs (50m2)

Plat dak

€45,- tot €55

€2250,- tot €2750,-

Schuin dak

€50,- tot €120,-

€2500,- tot €6000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor een dakrenovatie.

Wat kost een dakrenovatie per m²?

Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met verschillende soorten dakbedekking. Deze kosten verschillen enorm en zijn ook weer afhankelijk van het type dak. Bij een plat dak lopen deze kosten dus van €45,- tot €55,-. Voor bitumen dakbedekking betaal je ongeveer €45,- per vierkante meter. Voor groendak is dit €55,- per vierkante meter.

En voor een schuin dak?

Bij een schuin dak zijn er doorgaans meer soorten dakbedekking, hierdoor zijn er meer verschillende prijzen beschikbaar. Voor een betonnen dakpan moet je denken aan €50,- per vierkante meter. Voor aluminium kan je rekenen op €75,- per vierkante meter. Koperen dakbedekking is de duurste soort dakbedekking om te renoveren: €120,- per vierkante meter.

Dakrenovatie prijs per m²

Soort dakbedekking

Gemiddelde kosten per m²

Gemiddelde totaalprijs (50 m²)

Plat dak

 • Bitumen

€45,-

€2250,-

 • EPDM

€50,-

€2500,-

 • PVC

€55,-

€2750,-

 • Groen dak

€55,-

€2750,-

Schuin dak

 • Dakpan klei

€60,-

€3000,-

 • Dakpan beton

€50

€2500,-

 • Leien

€85,-

€4250,-

 • Riet

€100,-

€5000,-

 • Aluminium

€75,-

€3750,-

 • Koper

€120,-

€6000,-

 • Zink

€80,-

€4000,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten voor het renoveren van een dak. Ontvang offertes en kom in contact met een dakdekker voor de exacte prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van de dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie kunnen worden beïnvloed door drie factoren:

 • Materiaal: het type dakbedekking heeft een grote rol in de prijs van het renoveren van een dak. Bij een plat dak is de prijs vaak lager, dit komt door een kleiner oppervlak, maar ook omdat de dakbedekking vaak goedkoper is.
 • Gaat het om een dakrenovatie of dakreparatie: veel mensen gaan meteen over op een renovatie, maar dit is niet altijd nodig. Toch worden dakdekkers vaak ingehuurd om kleinere beschadigingen op te lossen door middel van een dakrenovatie: kijk goed wat de beste optie is.
 • Daarbij heb je ook nog extra opties wanneer je je dak laat renoveren, bijvoorbeeld je dak laten isoleren of een grondige dakreiniging. Daarbij kan je natuurlijk ook kiezen voor het verduurzamen van je woning door meteen zonnepanelen te installeren.

Hoe is de prijs van een dakrenovatie opgebouwd?

Een dakrenovatie bestaat uit drie onderdelen:

 • Arbeidskosten: de prijs van de dakdekker bestaan voor 60% van de kosten van een dakrenovatie. Dit is het uurtarief van het dakdekkersbedrijf.
 • Materiaalkosten: de prijs van het materiaal is 35% van de totaalprijs van een dakrenovatie. Dit is bijvoorbeeld het materiaal om de dakbedekking te repareren.
 • Overige kosten: de overige kosten zijn 5% van het geheel, dit zijn bijvoorbeeld voorrijkosten.

prijsopbouw dakdekker

Bereken de prijs van je dakrenovatie met de calculator

Met de onderstaande calculator kan je de prijs van je dakrenovatie eenvoudig berekenen.

Hellend dak renoveren kosten

Een hellend, of schuin dak, bestaat vaak uit beton- of kleidakpannen. Je ziet ook steeds vaker shingles, metalen of rieten dakbedekking. Bij het renoveren van een schuin dak wordt deze dakbedekking vervangen. Vaak worden de dakpannen vervangen of verlegd.

Bij een complete renovatie aan het dak worden de oude pannen of dakpanplaten verwijderd en vervangen. Hierbij is het ook belangrijk dat de panlatten meteen worden vernieuwd.

Het renoveren van een schuin dak kost tussen de €50,- en €120,- per vierkante meter. Het gemiddelde dak in Nederland is vijftig vierkante meter, wanneer je het hele dak laat renoveren kost dit tussen de €2.500,- en €6.000,- afhankelijk van het gekozen materiaal.


Dakdekker voor dakrenovatie nodig?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Plat dak renoveren kosten

De meest voorkomende dakbedekking bij een plat dak is bitumen dakbedekking. Bij het renoveren van een plat dak kan er worden gekozen om deze geheel te vervangen, maar ook om een nieuwe bitumen dakbedekking te plaatsen over de oude laag. Hierbij wordt vaak gekozen voor een combinatie met dakisolatie.

Een plat dak heeft vaker onderhoud nodig en wordt hier ook vaker bij gerenoveerd. Platte daken zijn minder resistent tegen verschillende weersomstandigheden. Het voordeel van een plat dak is wel dat het niet vaak nodig is om het gehele dak te renoveren.

Een plat dak renovatie kost gemiddeld tussen de €45,- en €55,- per m2. Voor het gemiddelde Nederlandse dak, met een oppervlakte van 50 m², kom je dan gemiddeld uit op €2.250,- tot €2.750,-.

Besparen op dakrenovatie kosten? Gebruik deze tips!

Besparen doen we allemaal graag en gelukkig is dit ook goed mogelijk bij dakrenovatie. Hieronder geven we enkele tips over besparen op de kosten van een dakrenovatie

Kijk of je recht hebt op subsidies

Alhoewel er geen subsidie is voor dakrenovatie, zijn er wel subsidies voor bijvoorbeeld dakisolatie. Omdat deze twee werkzaamheden vaak worden gecombineerd is het altijd de moeite waard om te kijken of je recht hebt op een subsidie: hierdoor ben je vaak een stuk goedkoper uit. Bovendien bespaar je zo ook flink op je energiekosten.

Op deze pagina vind je meer informatie over subsidies.

Bereid zelf het één en ander voor

Je eigen dak renoveren wordt niet aangeraden, maar je kan wel een paar voorbereidende taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking. Hierdoor kan je flink besparen op het uurtarief van de dakdekker.

Zoek een dakdekker in de buurt

Op deze manier bespaar je flink op de kosten: zo druk je de voorrijkosten. Als je via De 10 Beste gratis offertes vergelijkt wordt je met dakdekkers in de regio gekoppeld. Dan weet je zeker dat je minder kwijt bent aan de voorrijkosten

Vergelijk offertes via De 10 Beste

Als je offertes aanvraagt bij De 10 Beste kom je niet alleen in contact met de beste dakdekkers, maar krijg je ook de beste offertes. Je bespaart tot wel 40% door offertes te vergelijken via De 10 Beste!

Vergunning voor dakrenovatie nodig?

Bij een dakrenovatie is vaak geen vergunning nodig. Uiteindelijk is het helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Bij het vernieuwen van de dakbedekking heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. Is het een groot dak en wordt er veel gesloopt? Dan heb je misschien wel een vergunning nodig voor sloopafval. Wanneer je ervoor kiest om het dak uit te breiden heb je een omgevingsvergunning nodig. Ook voor het plaatsen van een nieuw dak heb je vaak een vergunning nodig.

Via de Rijksoverheid kan je meer lezen over eventuele vergunningen.

dakrenovatie

De kosten voor dakrenovatie drukken? Vergelijk gratis offertes!

Een dakrenovatie is na verloop van tijd gewoonweg nodig: het dak verliest kwaliteit en daardoor kan er schade aan het huis ontstaan. Door een dak te renoveren zorg je ervoor dat het dak weer van goede kwaliteit is. Vaak wordt dit gedaan door de dakbedekking te vernieuwen. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes aan te vragen bespaar je tot wel 40% op de kosten. Je krijgt offertes van dakdekkers in de regio, je kiest ze zelf op basis van ervaring en kosten. Wist je trouwens dat de aanvraag geheel gratis en vrijblijvend is? Je kan het dus altijd uitproberen!

Gratis offertes ontvangen!