Benieuwd naar de kosten van dakgoten vervangen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 30-06-2023

Wat kost het vervangen van dakgoten?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van dakgoten liggen tussen de €25,- en de €55,- per meter. Het gaat hier om een ‘gemiddelde’, omdat er veel uitzonderingen zijn. Zo betaal je voor een zinken dakgoot minder dan voor een roestvrijstalen dakgoot. Ook zijn er een aantal andere factoren die deze prijs beïnvloeden. Maar wat zijn deze factoren, en op welke manier beïnvloeden ze de prijs? Lees verder en ontdek het antwoord op deze vraag.

Korte samenvatting over dakgoten vervangen

  • Dakgoten vervangen kost gemiddeld tussen de €25,- en de €55,- per meter. Het vervangen van een volledige dakgoot kost gemiddeld €1.890,-.
  • Voor dakgoten toevoegen aan de huidige dakgoot betaal je ongeveer €30,- per strekkende meter en voor regenpijpen €160,- per pijp.
  • De factoren die invloed hebben op de eindprijs zijn: de materialen, wel of geen boeiboorden, wel of geen regenpijpen, het uurtarief en de daadwerkelijke klus.
  • Een kunststof of polyester dakgoot is het goedkoopst met €20,- per meter, en een roestvrijstalen dakgoot is het duurst met €75,- per meter.
  • Het uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en de €45,-.
  • Je kunt besparen op dakgoten vervangen door een aantal klussen zelf uit te voeren, offertes aan te vragen, te kiezen voor een goedkoop materiaal of door de dakgoten goed te onderhouden.


Wat zijn de kosten voor het vervangen van dakgoten?

Het vervangen van dakgoten is een makkelijke manier om zeker te weten dat de goten hun werk goed zullen verrichten en de juiste kwaliteit hebben. Maar aan dakgoten vervangen zit ook een prijskaartje. Maar wat zijn de kosten van het vervangen van dakgoten precies?

De kosten worden vaak per meter berekend. Zo kost het vervangen van dakgoten gemiddeld €25,- tot €55,- per meter. Of, voor een duidelijk beeld van de kosten, €1.890,- voor het vervangen van een hele (gemiddelde) dakgoot. Heb je nog geen dakgoot, en wil je er wel één laten plaatsen? Dan kun je uitgaan van €1.750,-. Dit komt doordat de oude dakgoot dan niet meer verwijderd hoeft te worden.

Wanneer je al een dakgoot hebt, maar je wil deze uitbreiden, dan kost dit €30,- per strekkende meter. Wanneer je 10 meter dakgoot wil laten bijplaatsen is de prijs dus €300,-. Voor regenpijpen toevoegen aan dakgoten zijn de kosten gemiddeld €160,-.

In de tabel hieronder vind je de projecten met daarbij de gemiddelde kosten op een rij.

Dakgoot vervangen kosten 2024

Project Gemiddelde kosten*
Dakgoten vervangen €25,- tot €55,- per meter
Vervangen van de hele dakgoot €1.890,-
Nieuwe dakgoot plaatsen €1.750,-
Dakgoten toevoegen aan huidige dakgoot €30 per strekkende meter
Regenpijpen toevoegen aan dakgoten €160,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Dakgoot vernieuwen prijs: welke factoren hebben hier invloed op?

Bij het vernieuwen van een dakgoot komen verschillende onderdelen kijken. Een dakgoot is namelijk niet alleen een dakgoot. Het is ook het materiaal, de boeiboorden en regenpijpen. En bij de daadwerkelijke vernieuwing moet je ook rekening houden met het uurtarief van de dakdekker en welke klus je precies wil laten uitvoeren. Al deze factoren hebben invloed op de dakgoot, en op de prijs van de dakgoot vernieuwen. Maar waarom is dit het geval?

Het materiaal van de dakgoot

Het materiaal van de dakgoot speelt een rol in de opmaak van de prijs, simpelweg omdat sommige materialen duurder zijn dan andere. Zo zijn zinken of aluminium dakgoten al snel tussen de €30,- en de €50,- per meter, maar betaal je voor kunststoffen of polyester dakgoten maar €20,- per meter. Er zijn ook materialen die hiertussen vallen, zoals koperen dakgoten met gemiddeld €40,- per meter, of materialen die hier ver boven uitschieten, denk bijvoorbeeld aan roestvrijstalen dakgoten die ongeveer €75,- per meter kosten.

Materiaal dakgoot Eigenschappen Gemiddelde kosten per meter*
Kunststof Makkelijk te plaatsen en wordt veel gebruikt voor schuren en garages. €20,-
Polyester Één stuk waardoor er geen lekkages kunnen ontstaan. €20,-
Koper Lange levensduur, luxe uitstraling en heeft weinig onderhoud nodig. €20,- tot €50,-
Zink Stevig, makkelijk te herstellen en duurzaam. €20,- tot €50,-
Aluminium Geen naden en zwakke plekken, snelle montage en corrosiebestendig. €40,-
Roestvrijstaal Strakke uitstraling, makkelijk te onderhouden en een lange levensduur. €75,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven, de exacte kosten kunnen afwijken.

Wel of geen nieuwe boeiboorden?

Naast het materiaal waarvan de dakgoot gemaakt heeft, zijn er ook nog andere onderdelen die een effect hebben op de prijs. Zoals de vraag: wel of geen nieuwe boeiboorden?

Boeiboorden zijn horizontale afwerkingen aan de randen van een dak die dienen ter bescherming en decoratie, en deze hoeven dus niet altijd vervangen te worden. Is dit wel het geval? Dan valt de eindprijs automatisch ook hoger uit.

Wel of geen nieuwe regenpijp?

Net als bij de boeiboorden betekent een nieuwe dakgoot niet meteen een nieuwe regenpijp. Wanneer jouw regenpijp wel toe is aan vernieuwing kost dit gemiddeld €160,-. Deze kosten komen bovenop de prijs van het vervangen van de dakgoot, waardoor de hele prijs beïnvloed wordt. Wel kan het schelen deze twee tegelijk aan te pakken, om tijd te besparen.

Het uurtarief van de dakdekker

Je betaalt niet alleen voor het vervangen van de dakgoten, maar ook voor de dakdekker zelf. Dit wordt de arbeidskosten of het uurtarief genoemd. Bij een dakdekker ligt het uurtarief tussen de €35,- en de €45,-. Voor kleine dakwerken, zoals reparaties aan dakgoten betaal je vaak een lager tarief dan voor grote klussen zoals dakrenovaties.


Uurtarief dakdekker 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Vervangen, nieuwe dakgoot of uitbreiden?

Uiteindelijk is het grootste onderdeel van de opmaak van de prijs de daadwerkelijk klus. Bij het vernieuwen van een dakgoot kun je namelijk kiezen uit vervangen, uitbreiden of gewoonweg plaatsen. Elk onderdeel betekent een andere prijs.

Bij het vervangen van een dakgoot gaat het om het verwijderen van de oude of beschadigde dakgoot en het plaatsen van een nieuwe. Dit kost gemiddeld €25,- tot €55,- per meter, of gemiddeld €1.890,- voor het vervangen van de gehele dakgoot. Hoef je alleen een nieuwe dakgoot te plaatsen? Dan betaal je gemiddeld €1.750,-.

Bij het uitbreiden van een dakgoot gaat het om een extra deel bij de al bestaande dakgoot toevoegen. Er hoeft dan dus niks verwijderd te worden, maar er komt wel een stukje extra montage bij kijken. De gemiddelde prijs die hierbij gerekend wordt is€30,- per strekkende meter.

Prijsvoorbeeld: dakgoot vervangen

Er komen zoveel onderdelen bij kijken, het is volledig begrijpelijk dat je door de kosten de prijs niet meer ziet. Daarom vind je hieronder een gedetailleerd prijsvoorbeeld van het vervangen van een zinken dakgoot.

Zinken dakgoten vervangen

Het vervangen van een zinken dakgoot kost gemiddeld tussen de €20,- en de €50,- per meter. Een dakgoot van een rijtjeshuis is gemiddeld 12 meter lang. Als we deze cijfers aanhouden kost het vervangen van een zinken dakgoot ongeveer €420,-. Bij een dakgoot hoort ook een regenpijp. Voor twee regenpijpen betaal je €320,- extra. De totale kosten zijn dan €420,- + €320,- = €740,- voor het vervangen van een zinken dakgoot.

Besparen op dakgoten vervangen? Gebruik deze bespaartips!

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen op het gebied van dakgoten vervangen. Welke manieren dit zijn lees je hier.

  1. Doe het zelf: Als je handig bent en beschikt over de nodige vaardigheden en gereedschappen, kun je overwegen om de dakgoten zelf te vervangen in plaats van een professional in te huren. Dit kan aanzienlijk besparen op arbeidskosten.
  2. Vergelijk prijzen: Vraag offertes aan via deze site en vergelijk de prijzen. Zorg ervoor dat je de prijzen en diensten grondig vergelijkt voordat je een keuze maakt.
  3. Kies het juiste materiaal: Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Informeer naar de kosten en duurzaamheid van elk materiaal en kies een optie die binnen je budget past en ook voldoet aan je eisen.
  4. Vraag om aanbevelingen: Praat met vrienden, familie of buren die onlangs hun dakgoten hebben vervangen en vraag naar aanbevelingen voor betaalbare en betrouwbare professionals.

dakgoten vervangen

Dakgoot laten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Een dakgoot laten vervangen heeft veel voordelen, maar hoeveel kost dit nou precies? Voor het vervangen van een dakgoot betaal je gemiddeld tussen de €25,- en de €55,- per meter. Maar de precieze prijs wordt beïnvloed door verschillende onderdelen, zoals het materiaal en het uurtarief van de dakdekker.  Daarom is het uitrekenen van de prijs lastiger dan je misschien denkt.

Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt besparen op de prijs! Één van deze manieren is door zelf een aantal klussen uit te voeren, of door te kiezen voor een goedkoop en duurzaam materiaal. Maar er is nog een manier, namelijk door het vergelijken van offertes. Dit doe je door een vrijblijvende offerteaanvraag te doen! Zo kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en betaal je nooit teveel!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakgoten vervangen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over dakgoten vervangen.

Wanneer moet je dakgoten vervangen?

Dakgoten moeten worden vervangen wanneer ze beschadigd, versleten of niet meer effectief zijn in het afvoeren van regenwater. Tekenen van schade kunnen zijn: lekken, roestvorming, doorzakken en losse verbindingen. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen helpen bij het identificeren van problemen en het bepalen van de noodzaak van vervanging.

Het vervangen van dakgoten is belangrijk om waterschade aan de woning te voorkomen. Goed functionerende dakgoten zorgen voor een efficiënte afvoer van regenwater, waardoor lekkages, schimmelvorming en structurele schade worden voorkomen.

Hoe worden dakgoten vervangen?

Dakgoten worden vervangen door een aantal stappen te volgen. Eerst worden de oude goten verwijderd. Daarna worden de nieuwe goten op maat gemaakt en bevestigd aan de rand van het dak. De goten worden vastgemaakt met speciale beugels en schroeven. Om ervoor te zorgen dat het water goed wegloopt, worden de goten op een lichte helling geplaatst. Vervolgens worden de nieuwe goten verbonden met de regenpijpen, zodat het water naar beneden kan stromen. Tot slot wordt alles grondig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de dakgoten goed zijn geïnstalleerd en goed functioneren.

Kan je zelf dakgoten vervangen?

Het is mogelijk om zelf dakgoten te vervangen, maar het kan een uitdagende taak zijn. Je hebt basiskennis van timmerwerk en bouwvaardigheden nodig, net als de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een ladder en beschermende kleding.

Het vervangen van dakgoten doe je niet zomaar, en er komt veel bij kijken. Je moet de oude goten verwijderen, nieuwe goten op maat maken en ze stevig aan het dak bevestigen. Het correct aansluiten van de regenpijpen is ook belangrijk. Als je twijfelt of niet bekend bent met deze taken, is het handig om een professional in te schakelen om het werk te doen.