Dakgoot laten repareren?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 27-09-2023

Wat kost een dakgoot reparatie?

Wanneer een dakgoot beschadigd is kan dit op verschillende manieren opgelost worden. Je kunt er voor kiezen deze te vervangen, maar je kunt het ook laten repareren. Gemiddeld kost het repareren van een dakgoot tussen de €50,- en de €200,- per meter, afhankelijk van het materiaal waar de dakgoot van gemaakt is. Ook zijn er manieren om te besparen op deze kosten.

Wil je meer weten over dakgoten reparaties en de kosten die hierbij komen kijken? Lees dan verder. Hieronder vind je informatie over de factoren die de prijs beïnvloeden, en de manieren waarop je kunt besparen.

Dakgoot reparatie: belangrijkste informatie

 • Het is belangrijk om dakgoten te reparen om extra schade aan het dak te voorkomen.
 • Hoeveel je betaald voor het repareren van dakgoten is afhankelijk van het type dakgoot, de ernst van de schade, de manier van herstellen, de voorrijkosten en het uurtarief van de dakdekker.
 • Ook extra opties zoals een gootdrain of dakgoot bekleden beïnvloeden de prijs.
 • Voor een Kunststof dakgoot betaal je gemiddeld €50,- tot €100,- per meter, voor een zinken dakgoot in houten bak €100,- tot €200,- per meter  en voor een zinken dakgoot in beugels €75,- tot €150,- per meter.
 • Uurtarief van dakdekker varieert (gemiddeld €35,- tot €45,- per uur) plus voorrijkosten (€0,30 per km).
 • Bespaar door zelf kleine reparaties te doen, prijzen te vergelijken, regelmatig onderhoud, duurzame materialen te kiezen, en verzekeringsdekking te controleren.


Wat zijn de kosten van een dakgoot herstellen?

Een dakgoot herstellen is een belangrijke klus, omdat een kapotte dakgoot veel schade kan aanrichten. Wanneer regenwater niet goed weg kan lopen kunnen er namelijk lekkages aan het dak ontstaan. Door een vakman in te schakelen op het moment dat je beschadigingen tegenkomt, kun je dit voorkomen.

De dakreparatie kosten verschillen per dakgoot en per situatie. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs, denk hierbij bijvoorbeeld aan het materiaal van de dakgoot of het type. Een kunststof dakgoot in beugels kost bijvoorbeeld ongeveer €50,- tot €100,- per meter om te repareren, maar een zinken dakgoot in houten bak al snel €100,- tot €200,- per meter. Een zinken dakgoot in beugels zit hier een beetje tussenin. Per meter betaal je in dat geval namelijk tussen de €75,- en de €150,- per meter.

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten gebaseerd zijn op het gemiddelde. Het kan zijn dat jouw situatie anders is waardoor de prijs hoger, of misschien juist lager uitvalt. Voor een duidelijker overzicht van de gemiddelde prijzen voor dakgoot repareren kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Dakgoot repareren kosten 2024

Soort dakgoot Prijs per meter*
Kunststof dakgoot in beugels €50,- tot €100,-
Zinken dakgoot in beugels €75,- tot €150,-
Zinken dakgoot in houten bak €100,- tot €200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van een dakgoot reparatie?

Zoals al eerder werd genoemd zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de kosten van een dakgoot reparatie. De voornaamste punten zijn het type dakgoot, de ernst van de beschadiging, de kosten van de dakdekker en de mogelijke extra opties. De ernst van de beschadiging en het type dakgoot bepalen vaak ook welke reparaties nodig zijn. Ook dit speelt mee in de opmaak van de prijs.

Het type dakgoot

Als eerste speelt het type dakgoot een grote rol in de reparatiekosten. Dakgoten zijn te verkrijgen in verschillende soorten en materialen. De twee meest voorkomende zijn kunststof of metaal. Onder kunststof dakgoten vallen varianten zoals pvc, polyester en plastic, terwijl metalen dakgoten materialen zijn zoals zink, roestvrij staal, koper en aluminium.

Het repareren van een metalen dakgoot, zoals een zinken dakgoot, kan gemiddeld zo’n €50,- duurder zijn dan het repareren van een kunststof dakgoot. Dit prijsverschil komt door de kosten van het materiaal zelf en het werk wat gedaan moet worden om de reparatie te voltooien. Het is belangrijk om bij het plannen van je dakgootreparatie rekening te houden met het materiaaltype en de bijbehorende kosten.

De ernst van de beschadiging

Als je dakgoot schade heeft, is het belangrijk om te kijken of de problemen beperkt zijn tot scheuren of breuken in de dakgoot zelf, of dat het ook uitstrekt naar de regenpijp of de houten bak van een zinken dakgoot. Dit heeft invloed op de totale kosten van de reparatie. Als je dakgoot wordt ondersteund door beugels, is het ook slim om te controleren of deze beugels beschadigd zijn.

De benodigde reparatie

Je kunt een dakgoot op verschillende manieren herstellen, en deze methodes kunnen wederom de prijs beïnvloeden gebaseerd op de moeilijkheidsgraad en de materialen die gebruikt worden.

 • Kleine scheuren of gaten repareren: De vakman gebruikt afdichtingsmiddel, kit of een reparatieset om kleine openingen in de goot te dichten.
 • Vervangen van beschadigde delen: Als een deel van de goot beschadigd is, kan dat deel vervangen worden door een nieuw stuk.
 • Herstellen van lekken: Als er lekken zijn, laat dan een lekdetectie uitvoeren en laat her repareren met afdichtingsmiddel.
 • Bevestigingsbeugels repareren of vervangen: Als de beugels die de goot ondersteunen kapot zijn, kun je deze laten repareren of vervangen.

Uurtarief en voorrijkosten dakdekker

Naast de reparaties en dakgoten zelf, moet je ook rekening houden met de kosten van de dakdekker. Veel vakmensen en bedrijven hanteren andere uurtarieven, gebaseerd op ervaring en specialiteiten. Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en de €45,-, maar wanneer een vakman al lang in het vak zit kan het bedrag hoger uitvallen.

Een ander punt wat de prijs kan beïnvloeden zijn de voorrijkosten. Dit is de prijs die je betaalt voor de afstand die de dakdekker moet afleggen. Vaak kost dit €0,30 per kilometer. Het is dus voordelig om te kiezen voor vakmannen bij jou in de regio.


Uurtarief dakdekker 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Extra opties

Er zijn extra opties op het gebied van dakgoten reparaties die de prijs kunnen verhogen. Wanneer je bijvoorbeeld een gootdrain wilt, een soort rooster dat over de dakgoot wordt geplaatst, moet je rekening houden met een extra kost van ongeveer €15,- voor elke 3 meter. Als je het dak grondig wilt laten controleren op slijtage en een rapport wilt ontvangen, kost dit  meestal een extra €100,-. En als je wilt dat de dakgoot ook wordt bekleed, kost dit ongeveer €60,- per meter extra. Het is belangrijk om deze opties en hun kosten te overwegen. In de tabel hieronder vind je deze kosten nogmaals beschreven.

Omschrijving Kosten*
Gootdrain €15,- per drie meter
Slijtage rapport €100,-
Dakgoot bekleden €60,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

Prijsvoorbeeld: zinken dakgoot repareren

Het kan soms onduidelijk zijn hoeveel je nou uiteindelijk echt moet betalen voor het repareren van een dakgoot. Daarom is het handig om te kijken naar de kosten van een specifieke situatie.

Bijvoorbeeld, je hebt een zinken dakgoot van negen meter die gerepareerd moet worden. De reparatieprijs voor zinken dakgoten is gemiddeld €125,- per meter. Om de totale kosten te berekenen, vermenigvuldig je de lengte van je dakgoot (negen meter) met de reparatiekosten per meter (€125,-). Oftewel, 9 meter x €125,- = €1125,-. Dat zou de geschatte prijs zijn om je zinken dakgoot te repareren als deze in beugels zit.

Wanneer je de kosten zelf wil uitrekenen kun je dit op deze manier aanpakken. Houd er wel rekening mee dat extra kosten kunnen ontstaan als er aanvullende reparaties of opties nodig zijn.

Hoe kan je besparen op de kosten van een dakgoot repareren?

Je kunt geld besparen bij het repareren van een dakgoot door een onze slimme stappen te volgen:

 • Zelf doen waar het kan: als de reparatie eenvoudig is, zoals het dichten van kleine scheuren, kun je het zelf doen om arbeidskosten te vermijden.
 • Vergelijk prijzen: vraag offertes aan via De 10 Beste van verschillende professionals om de beste prijs te vinden.
 • Regelmatig onderhoud: houd je dakgoten schoon en doe regelmatig kleine reparaties om grotere problemen te voorkomen.
 • Kies duurzame materialen: als je dakgoot moet worden vervangen, overweeg dan duurzame materialen om toekomstige reparaties te verminderen.
 • Verzekeringsdekking: we raden je altijd aan om je verzekering te controleren of de reparatiekosten gedekt zijn.

dakgoot reparatie

Dakgoot laten repareren? Vergelijk dakdekkers via De 10 Beste!

Een dakgoot repareren kun je op verschillende manieren laten doen. De manier waarop de dakdekker dit aanpakt is vaak afhankelijk van het type dakgoot, maar ook de specifieke schade en het materiaal speelt hierin mee. Al deze punten beïnvloeden dan natuurlijk ook de prijs. Maar jij kunt zelf ook de prijs beïnvloeden, en dat doe je door offertes aan te vragen.

Vul het gratis en vrijblijvende offerteformulier in en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakgoot repareren

Voor meer informatie over het repareren van dakgoten ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek de antwoorden op verschillende veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe lang duurt het om goten te repareren?

Het duurt meestal een paar uur tot een dag om goten te repareren, afhankelijk van de omvang van de schade. Kleine scheuren of lekken kunnen snel worden opgelost met kit of afdichtingsmiddel. Bij grotere schade of vervanging kan het langer duren, soms meerdere dagen. Het is belangrijk om een professional te raadplegen om de precieze reparatietijd en kosten te bepalen.

Kan je zelf ook dakgoten herstellen?

Ja, je kunt sommige kleine reparaties aan dakgoten zelf doen, zoals het dichten van kleine scheuren of het vervangen van een kapotte beugel. Gebruik veiligheidsmaatregelen, zoals een ladder, en volg instructies voor een reparatieset.. Voor grotere problemen, zoals het vervangen van de hele goot, is het beter om een professional in te huren, omdat dit complexer kan zijn en speciaal gereedschap vereist.

Hoe worden goten gerepareerd?

Goten worden gerepareerd door eerst de schade te inspecteren. Kleine scheuren worden meestal gedicht met speciale kit of afdichtingsmiddel. Als er een lek is, moet dat worden opgespoord en gerepareerd. Beschadigde delen kunnen worden vervangen. Beugels of bevestigingen die loszitten, moeten worden vastgezet. Voor complexere problemen is professionele hulp aanbevolen. Regelmatig onderhoud voorkomt vaak grotere reparaties.