Hoe kan je een pvc dak repareren?

Het is belangrijk dat een beschadigd dak zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Dit doe je door met de juiste reparatiematerialen aan de slag te gaan en het reparatie stappenplan te volgen. Onderdelen zoals het dak schoonmaken en goed laten drogen zijn ontzettend belangrijk, en ook is het goed om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Pvc dak laten repareren door een dakdekker? Vul je postcode in en begin je gratis en vrijblijvende offerteaanvraag.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 12-10-2023

Pvc dakbedekking repareren: stappenplan en tips

 • Je kunt beschadigingen herkennen aan kleine scheurtjes, druppelend water of vochtplekken aan het plafond, verkleuringen in het pvc en loszittende of gekrulde hoeken.
 • Om een lekkage te repareren moet je eerst het lek opsporen, vervolgens kun je het repareren met speciale reparatiepasta.
 • Om het dak te kunnen repareren heb je materialen nodig, zoals rollers, spatels, stanleymes, werkkleding en een ladder.
 • Veiligheid moet altijd voorop staan. Als je onzeker bent over iets, aarzel dan niet om professioneel advies te vragen.
 • Om het dak goed te kunnen repareren moet je eerst schoonmaken, een insnijding maken, de reparatiepasta aanbrengen, een veiligheidsmat plaatsen en vervolgens het dak laten drogen.
 • Wanneer het dak erg oud is, of er te veel beschadigd is, kun je het dak beter vervangen.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om op de juiste manier pvc dakbedekking te repareren, van materiaal tot handige tips!Hoe herken je beschadigingen aan een pvc dak?

Je kunt beschadigingen aan een pvc dak herkennen door goed te kijken en op te letten op tekenen van problemen. Zo kun je op zoek gaan naar barstjes of lijnen in het pvc materiaal, dit zijn namelijk kleine scheurtjes. Andere kenmerken zijn bijvoorbeeld: als je water ziet druppelen of vochtplekken op het plafond opmerkt. Dit kan dat wijzen op een lek in het dak. Let dan ook op verkleuring van het pvc, zoals donkere of verkleurde plekken, wat kan duiden op schade.

Het is slim om regelmatig naar je dak te kijken, vooral na zwaar weer, om eventuele beschadigingen op te sporen en snel te repareren om verdere schade te voorkomen. Het voornaamste waar je dan op moet letten zijn loszittende of gekrulde hoeken van het pvc materiaal.

Wat heb je nodig om een pvc dak te repareren?

Wanneer je een pvc dak wilt repareren zijn er een aantal onmisbare stukken gereedschap die je hierbij kunt gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld reparatiepasta, waar je €15,- per liter voor betaalt, en rollers, die €15,- per stuk kosten.

Andere materialen zijn spatels of stanleymesjes, die je voor €18,- per stuk kunt kopen. Ook dingen zoals werkhandschoenen en werkschoenen zijn belangrijk, al lijkt dit misschien voor de hand liggend. Deze materialen zijn niet alleen handig, maar ook voor jouw veiligheid. Deze prijzen zullen afhankelijk zijn van jouw maat, maar ook van de winkel waar je het koopt. Gemiddeld kosten de handschoenen rond de €19,- en de schoenen zo’n €70,-.

Verder is het belangrijk dat je een goede ladder tot je beschikking hebt, deze kun je vaak kopen vanaf €100,-, en een verstevigingsmat is ook zeker niet onbelangrijk. Dit kost maar €2,- voor een mat van 310mmx135mm. Als laatste kun je ook een reparatie set aanschaffen.

In de tabel hieronder vind je de verschillende materialen met de gemiddelde prijs nogmaals op een rijtje.

Materialen voor pvc dakbedekking reparatie

Materiaal Prijs*
Reparatiepasta €15,- per liter
Rollers €15,-
Spatel €18,-
Verstevigingsmat €2,- voor 310x135mm
Stanleymes €18,-
Werkhandschoenen €19,-
Werkschoenen €70,-
Ladder Vanaf €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten verschillen afhankelijk van de winkel.

Veiligheid met werken op het dak

Het is belangrijk om te begrijpen dat werken op een dak gevaarlijk kan zijn. Hier zijn enkele dingen waar je aan moet denken:

 • Juiste uitrusting: zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals een sterke en stabiele ladder om omhoog te klimmen en een stevige ondergrond om op te staan. Gebruik ook gereedschap dat bedoeld is voor daken.
 • Wees voorzichtig: beweeg langzaam en voorzichtig op het dak. Zorg dat je stevig staat en niet uitglijdt. Gebruik altijd veiligheidsuitrusting zoals een harnas als dat nodig is.
 • Kennis is macht: werk alleen op een dak als je weet wat je doet. Als je twijfelt over je vaardigheden, is het beter om professionele hulp in te schakelen.
 • Eigen verantwoordelijkheid: onthoud dat werken op een dak geheel op eigen risico is. Als je valt of gewond raakt, ben je zelf verantwoordelijk.
 • Veiligheid voor alles: veiligheid moet altijd voorop staan. Als je onzeker bent over iets, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen of hulp te vragen. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben.

Pvc dakbedekking repareren: een stappenplan

Het repareren van pvc dakbedekking hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je de stappen volgt en weet wat je doet. Hieronder vind je ons uitgebreid stappenplan.

1. Schoonmaken van de dakbedekking

Het is zeer belangrijk dat je werkt met een schoon dak voordat je begint met repareren. Daarom is de eerste stap schoonmaken. Gebruik een zachte bezem en maak de scheur in het dak schoon. Een schoon dak zorgt ervoor dat de reparatiepasta goed blijft zitten, en het voorkomt ook toekomstige schade. Wanneer er vuil in de scheur blijft zitten, kan dit namelijk later opnieuw voor problemen zorgen.

2. Insnijden van de beschadiging

De tweede stap is het insnijden van de beschadiging. Dit kun je doen met een stanleymes. Met dit mesje maak je dan een kruislingse insnijding waardoor je mogelijke vochtproblemen aan de onderkant kunt vaststellen. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om de aangetaste pvc te verwijderen en vervangen.

3. Aanbrengen van de pvc reparatie pasta

Nu is het tijd om de reparatiepasta te gebruiken. Hier is wat je moet doen:

 • Breng de pasta aan: smeer de reparatiepasta gelijkmatig over de beschadigde plek op het dak. Zorg ervoor dat je voldoende pasta aanbrengt om het goed te bedekken.
 • Vouw het dakbedekkingsmateriaal terug: als je dakbedekking kunt terugvouwen, doe dat dan voorzichtig zodat de pasta eronder zit.
 • Extra pasta op de naden: als er naden zijn in het dakbedekkingsmateriaal, breng dan extra pasta aan om ervoor te zorgen dat alles goed is afgedicht.
 • Laat het drogen: laat de reparatiepasta goed drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig.

4. Verstevigingsmat aanbrengen

Om er voor te zorgen dat pvc dakbedekking waterdicht blijft kun je een verstevigingsmat aanbrengen. Eerst breng je nog een laag reparatiepasta aan op de oude scheur, en vervolgens plaats je de mat hierop.

5. Een extra laag reparatie pasta

Het is slim om een extra laag reparatiepasta aan te brengen nadat je de verstevigingsmat hebt neergelegd. Deze extra laag helpt om alles goed af te dichten en sterk te maken. Het zorgt ervoor dat de verstevigingsmat goed vastzit en dat er geen water doorheen kan lekken. Hierdoor blijft de reparatie langer goed en blijft je dak droog.

6. Drogen van het dak

Als laatste is het belangrijk dat de reparatiepasta en het dak goed drogen. Dit duurt in ieder geval 24 uur. Dek het gerepareerde deel van het dak dus af met plastic of een zeil.

Pvc dak repareren of vervangen?

Wanneer je schade aan een pvc dak hebt kun je twee dingen doen. Je kunt het dak repareren of je kunt het dak vervangen. Maar wanneer is wat de beste keuze?

Wanneer je last hebt van kleine scheurtjes of lekken, dan kan een reparatie met reparatiepasta genoeg zijn om het probleem op te lossen. Ook als het dak nog relatief nieuw is en de schade beperkt is, is dit vaak een goede optie. Wanneer het dak oud is en veel schade opgelopen heeft, dan kun je het waarschijnlijk beter vervangen. Ook op het moment dat er meerdere lekkages zijn die niet goed kunnen worden gerepareerd, is het beter om het hele dak te vervangen. Als je twijfelt, vraag dan een professionele dakdekker om advies.

Hoe kan je een pvc lekkage repareren?

Pvc lekkages moeten snel gerepareerd worden. Je herkent ze meestal doordat er water naar binnen komt waar het niet hoort, zoals druppels of vochtplekken aan het plafond. Als je dit ziet, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.

Het repareren van een pvc lekkage begint met het vinden van de exacte bron van het lek. Dit kan soms lastig zijn, maar het is het belangrijkste onderdeel. Zodra je de plek hebt gevonden, kun je beginnen met repareren. Dit omvat meestal het aanbrengen van speciale pvc reparatiepasta of -lijm op de beschadigde plek. Hierdoor wordt het lek gedicht en voorkom je verdere waterschade.

Wacht niet te lang met repareren, want lekkages kunnen de structuur van je huis aantasten en schimmel veroorzaken. Het is verstandig om een professional in te schakelen als je niet zeker bent van de reparatie of als het lek groot is.


Hulp nodig met pvc reparatie?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Onze tips voor pvc dak repareren

Hieronder geven we enkele tips voor het repareren van een pvc dak:

 • Veiligheid eerst: zorg dat je veilig werkt met de juiste uitrusting, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Schoonmaken: maak het dak schoon van vuil en bladeren, zodat de reparatie goed hecht.
 • Reparatiepasta: gebruik reparatiepasta om scheurtjes en lekken te bedekken. Breng het gelijkmatig aan.
 • Drogen: laat alles goed drogen volgens de instructies.
 • Controleer opnieuw: controleer na het drogen op eventuele lekken en repareer ze indien nodig.
 • Onderhoud: houd je dak schoon en voer regelmatig inspecties uit om problemen snel op te lossen.

pvc dakreparatie

Liever pvc dakbedekking laten repareren door een dakdekker? Vergelijk gratis offertes!

Dakbedekking repareren kan lastig zijn, vooral wanneer je het nog nooit gedaan hebt, of wanneer je simpelweg twee linkerhanden hebt. Gelukkig kun je in deze gevallen, en in het geval dat je geen tijd of zin hebt, een dakdekker inschakelen.

Hoe doe je dat?

Door het gratis offerteformulier in te vullen kom je makkelijk en snel in contact met vakmannen bij jou in de regio. Ze kunnen je advies geven, helpen met de reparatie of de gehele reparatie van je overnemen!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over pvc dak repareren

Voor meer informatie over de pvc daken ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over pvc dak repareren!

Met welke middelen repareer je pvc dakbedekking?

Om pvc dakbedekking te repareren, heb je meestal een pvc reparatieset, pvc lijm en een schoonmaakmiddel nodig. Eerst maak je het beschadigde gebied schoon en droog. Vervolgens gebruik je de pvc lijm om scheuren of gaten te repareren. Als het een kleine beschadiging is, kun je een pvc reparatieset gebruiken. Zorg ervoor dat alles goed is vastgezet en wacht tot het droog is.

Wat is de levensduur van pvc dakbedekking?

Pvc dakbedekking kan meestal ongeveer 20 tot 30 jaar meegaan. Maar dat hangt af van verschillende dingen, zoals de kwaliteit van het materiaal, het weer en de zorg die je eraan besteedt. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op schade en eventuele reparaties snel uit te voeren om de levensduur te maximaliseren.

Kan je pvc dakbedekking lijmen?

Ja, je kunt pvc dakbedekking lijmen. Pvc lijm is speciaal gemaakt om pvc -materiaal aan elkaar te plakken. Als je scheuren of gaten in de pvc dakbedekking hebt, kun je pvc lijm gebruiken om ze te repareren. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je de lijm aanbrengt. Laat het goed drogen volgens de instructies van de fabrikant, en de pvc dakbedekking zal stevig aan elkaar blijven zitten.

Wat moet ik doen bij een lekkage bij pvc dakbedekking?

Als je een lekkage hebt bij pvc dakbedekking, volg dan deze stappen:

 1. Zoek de lekkage en markeer deze.
 2. Maak het beschadigde gebied schoon en droog.
 3. Gebruik pvc lijm of een pvc reparatieset om de lekkage te dichten volgens de instructies op de verpakking.
 4. Laat het goed drogen.
 5. Controleer regelmatig op andere mogelijke lekkages en onderhoud je dak om verdere schade te voorkomen.
 6. Overweeg professionele hulp als de lekkage ernstig is.

Kun je pvc dakbedekking overlagen?

Ja, je kunt pvc dakbedekking overlagen. Als de bestaande pvc dakbedekking nog in goede staat is, maar er een extra laag nodig is voor extra bescherming, kan een overlaging worden toegepast. Dit helpt om de levensduur van het dak te verlengen en extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden. Het is belangrijk om een professionele dakdekker in te schakelen om dit correct en veilig uit te voeren.