Hoe kan je EPDM repareren?

Een dak repareren is een belangrijke taak die je beter niet kunt uitstellen. Wanneer je dus vaak procrastinatie vertoont, en je hebt last van schade aan je EPDM dak, is het dus goed om verder te lezen. De schade aan het dak kan namelijk uiteindelijk zorgen voor schade aan de dakconstructie, wat vervolgens weer schade kan veroorzaken aan je woning. Gelukkig is er een manier om het te repareren. Besteed je dit liever uit? Vul dan je postcode in, je begint dan aan je gratis en vrijblijvende offerteaanvraag.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 18-10-2023

EPDM dakbedekking repareren: stappenplan en tips

 • Beschadigingen aan EPDM snel repareren voorkomt verdere schade, want lekkages kunnen water in je huis laten komen, wat schade en schimmel veroorzaakt.
 • Veiligheid is belangrijk bij EPDM-reparaties, draag daarom handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Voor een EPDM dakreparatie heb je materialen nodig, zoals EPDM folie en -primer, met kosten van ongeveer €30,- voor 3 meter folie en gemiddeld €18,50 per liter primer.
 • Aanvullende items zoals een schuurspons, werkhandschoenen, werkschoenen en een ladder nodig, waarvan de prijzen variëren tussen de €6,- tot €70,-.
 • Een aandrukrol, ongeveer €30,-, is ook handig om de folie gelijkmatig aan te brengen en luchtbellen te voorkomen.
 • Volg je dit stappenplan nauwkeurig om EPDM te repareren: het zorgen voor een schoon en droog dak, het kiezen van de juiste reparatiematerialen , het aanbrengen van primers, het stevig aandrukken, het afwerken met een EPDM reparatieset en het geduldig laten drogen.

Lees verder en ontdek wat je nodig hebt om EPDM te repareren en kom erachter welke stappen je hierbij moet zetten!Hoe herken je beschadigingen aan EPDM?

Het repareren van een EPDM dak is erg belangrijk, maar dan moet je wel weten dat er ook daadwerkelijk iets te repareren valt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten die duidelijk maken dat je schade aan het dak hebt. Sommige zijn meer voor de hand liggend dan andere.

Zo zijn scheuren en waterlekken een overduidelijke indicatie dat er iets mis is, maar ook blaren of bobbels op het dak laten dit weten. Verder is het goed om te kijken naar verkleuring van de dakbedekking en losse randen. Inspecteer regelmatig om problemen vroegtijdig te ontdekken en voorkom grotere problemen in de toekomst.

EPDM laat los

Beschadigingen aan EPDM zijn herkenbaar als het materiaal begint los te laten. Dit betekent dat de EPDM-afdichting niet meer stevig vastzit en kan leiden tot waterlekkage. Als je ziet dat de EPDM begint los te laten bij de randen of naden, is er waarschijnlijk schade.

epdm dakbedekking

Wat heb je nodig om EPDM dakbedekking te repareren?

Voor het repareren van EPDM dakbedekking heb je een aantal materialen nodig, tenminste als je het op de juiste manier aanpakt.

De belangrijkste materialen, en misschien het meest voor de hand liggende, zijn EPDM folie en EPDM primer. Dit zijn de producten waarmee je de schade namelijk daadwerkelijk herstelt. Met de folie herstel je het dak door een rubberachtige laag aan te brengen die waterdicht is, en met de primer hecht je deze folie aan het dak vast. Je kunt bij deze producten uitgaan van €30,- per 3 meter voor de folie, en €15,- tot €20,- per liter voor de primer.

Naast de hoofdmaterialen moet je ook dingen zoals een schuurspons, werkhandschoenen en werkschoenen aanschaffen om er voor te zorgen dat je de folie en primer zo goed en veilig mogelijk aan kunt brengen. Hoeveel je hiervoor betaalt, zal afhankelijk zijn van de winkel en jouw eigen voorkeur, maar gemiddeld kun je uitgaan van €6,- voor een spons, €19,- voor de handschoenen en €70,- voor de schoenen. Ook een ladder, van ongeveer €100,-, is niet onbelangrijk.

Als laatste kun je nog aandrukrol, van ongeveer €30,-, aanschaffen. Het doel hiervan is om de EPDM folie gelijkmatig en stevig aan te drukken op het dak. Zo voorkom je luchtbellen en andere oneffenheden. Het is dus een product wat jou helpt met het afwerken van de reparatie zelf.

Materialen voor EPDM reparatie

Materiaal Prijs*
EPDM folie Vanaf €30,- voor 3 meter breed
EPDM primer €15,- tot €20,- per liter
Schuurspons €6,-
Aandrukrol €30,-
Werkhandschoenen €19,-
Werkschoenen €70,-
Ladder Vanaf €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten verschillen afhankelijk van de winkel.


Hulp nodig met EPDM reparatie?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


EPDM dak repareren: stappenplan

Heb je alle materialen die je nodig hebt, en kun je eindelijk beginnen met het repareren van je EPDM dak? Dan kun je veel hebben aan een stappenplan. Hieronder staat hoe je een EPDM dak het beste kunt repareren. Volg elke stap nauwkeurig en zorg ervoor dat de beschadigingen niet uitbreiden.

1. Schoon en droog dak

Het is zover, je kunt eindelijk aan de slag. Voordat je ook maar iets doet is het belangrijk dat je te maken hebt met een schoon en droog dak. Verwijder vuil, bladeren en ander afval. Je kunt dit doen door een bezem of borstel te gebruiken om het dak grondig te reinigen. Pas wanneer dit is gedaan kun je verder naar de volgende stap.

2. Extra letten op het soort EPDM

Controleer het type EPDM-materiaal dat op je dak is geïnstalleerd. Er zijn verschillende soorten EPDM, zoals standaard EPDM en zelfklevende EPDM. Zorg ervoor dat je de juiste reparatiematerialen hebt voor jouw type. Hieronder zie je welke methode bij welk materiaal past.

 • Voor standaard EPDM: gebruik EPDM-patch of -lijm voor reparaties.
 • Voor zelfklevende EPDM: zorg ervoor dat het oppervlak schoon is en gebruik zelfklevende EPDM-patches.
 • Bij twijfel: volg de instructies van de fabrikant of raadpleeg een professional.

3. Plaats de primers

Breng EPDM-primers aan op het te repareren gebied. Deze primers helpen de reparatiematerialen beter te hechten aan het EPDM. Laat de primer voldoende drogen volgens de instructies van de fabrikant.

4. Aandrukken met aandrukrol

Gebruik een aandrukrol om de gerepareerde EPDM stevig aan te drukken op het dakoppervlak.  Het gebruik van een aandrukrol is essentieel omdat het helpt om de gerepareerde EPDM strak tegen het dakoppervlak te drukken. Dit voorkomt luchtbellen en zorgt voor een sterke hechting, wat goed is voor de duurzaamheid en effectiviteit van de reparatie.

5. Naad afwerken met EPDM reparatieset

Gebruik een speciale EPDM reparatieset die geschikt is voor jouw daktype. Volg de instructies van de fabrikant om de reparatie uit te voeren. Dit omvat meestal het aanbrengen van een EPDM-patch of tape over de beschadigde plek.

6. Laat het drogen

Laat de gerepareerde EPDM volledig drogen en uitharden volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omstandigheden. Zorg ervoor dat er geen regen of vocht op het reparatie gebied komt tijdens het droogproces.

Waarom is het belangrijk beschadigingen aan EPDM snel te repareren?

Het is belangrijk om beschadigingen aan EPDM snel te repareren, omdat deze kunnen verergeren. Als je kleine problemen niet aanpakt, kunnen ze groter worden en leiden tot kostbare reparaties. Snelle reparaties voorkomen verdere schade en zorgen ervoor dat je EPDM-dak langer meegaat. Het beschermt je investering en behoudt de kwaliteit van je dakbedekking.

EPDM lekkage

Het is vooral belangrijk om lekkages aan EPDM snel te repareren, omdat er met lekkages ongewenst water in je huis kan komen. Water kan schade aan muren, plafonds en isolatie veroorzaken, en er kan zelfs schimmelgroei ontstaan, wat ongezond is voor je woning en voor jezelf. Door snel te repareren, voorkom je verdere problemen en behoud je de kwaliteit van je dak en de veiligheid van je woning.

Onze tips voor EPDM dakbedekking repareren

Als je een EPDM-dakbedekking moet repareren, is veiligheid erg belangrijk. Hier zijn enkele van onze tips:

 • Draag geschikte veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Controleer het weer: Repareer niet bij slecht weer om uitglijden te voorkomen.
 • Maak het beschadigde gebied schoon en droog.
 • Gebruik een geschikte EPDM-lijm volgens de instructies.
 • Druk de gerepareerde plek stevig aan en laat het goed drogen.
 • Controleer regelmatig op verdere schade.

Zelf EPDM repareren of laten doen?

Of je zelf EPDM moet repareren of het door een professional moet laten doen, hangt af van je ervaring en de omvang van de schade. Weet je niet zeker wat de juiste keuze is? Neem dan een kijkje hieronder, en kunnen deze voordelen je helpen.

Voordelen van zelf doen:

 • Kostenbesparing: je bespaart geld omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen.
 • Zelfvoldoening: je kunt trots zijn op je eigen werk en nieuwe vaardigheden leren.
 • Flexibiliteit: je kunt het op je eigen tempo en tijdschema doen.

Voordelen van laten doen: 

 • Expertise: professionals hebben ervaring en kennis om de klus goed te klaren.
 • Tijd en gemak: het bespaart jou tijd en moeite.
 • Kwaliteit: een professional levert vaak een duurzamere en effectievere reparatie.
 • Garantie: de meeste professionals bieden garantie op hun werk, wat je gemoedsrust geeft.
 • Veiligheid: professionals kennen de veiligheidsprocedures en minimaliseren risico’s.

Dakdekker nodig voor EPDM reparatie? Vergelijk gratis offertes!

Het repareren van EPDM doe je door de verschillende materialen aan te schaffen en de juiste stappen te volgen. Dit is alleen niet voor iedereen weggelegd, en niet iedereen heeft hier tijd voor. Gelukkig is er voor deze mensen een oplossing. Door het gratis offerteformulier in te vullen kun je namelijk snel en makkelijk in contact komen met dakdekkers bij jou in de regio. Zij kunnen je helpen met repareren, maar ze kunnen je ook advies geven of je dak inspecteren. Vergelijk de offertes en weet zeker dat je nooit teveel betaalt!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over EPDM repareren

Wil je meer weten over EPDM repareren? Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende vragen en antwoorden die je hierbij kunnen helpen!

Kan je EPDM opnieuw lijmen?

Ja, je kunt EPDM opnieuw lijmen als dat nodig is. EPDM is een rubberachtig materiaal dat geschikt is voor herhaaldelijk lijmen met de juiste lijm en voorbereiding. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is en gebruik een geschikte EPDM-lijm volgens de instructies. Hiermee kun je eventuele lekkages of loszittende delen herstellen.

Kan je nieuwe EPDM over oude plakken?

Je kunt nieuwe EPDM over oude EPDM leggen als de oude laag in goede staat verkeert. Zorg ervoor dat het oude oppervlak schoon en glad is. Breng een geschikte lijm aan om de nieuwe EPDM op de oude laag te bevestigen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan een kosteneffectieve manier zijn om je dak of ander EPDM-oppervlak te vernieuwen.

Wat gebeurt er als ik de beschadiging niet op tijd repareer?

Als je de beschadiging aan EPDM niet op tijd repareert, kan dit leiden tot ernstige problemen. Water kan lekken en schade veroorzaken aan de onderliggende structuur, isolatie en interieur. Ook kunnen kleine scheuren en schade groter worden en duurdere reparaties vereisen. Het is belangrijk om beschadigingen snel te repareren om verdere schade en hogere kosten te voorkomen.