EPDM dakbedekking laten plaatsen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 24-05-2023

EPDM dakbedekking: kosten per m2 en informatie

EPDM dakbedekking is nog steeds een enorm populaire keuze. Met zijn uitstekende eigenschappen en duurzaamheid biedt EPDM een betrouwbare oplossing voor het beschermen van daken tegen weersinvloeden en lekkages. EPDM dakbedekking plaatsen kost gemiddeld €50,- tot €90,- per m², afhankelijk van of de oude dakbedekking eerst wordt verwijderd of niet.

Op deze pagina lees je alles over EPDM dakbedekking. Zo ontdek je de kosten, hoe de prijs is opgebouwd en krijg je ook informatie over het materiaal en het plaatsen ervan.Wat kost EPDM dakbedekking per m2?

De kosten van EPDM dakbedekking kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de installatie en de gewenste kwaliteit van het materiaal. Over het algemeen liggen de kosten voor EPDM dakbedekking tussen €50,- en €90,- per vierkante meter.

Voor het plaatsen van nieuwe EPDM over de oude dakbedekking betaal je €50,- tot €60,- per m². Wanneer de oude dakbedekking eerst wordt verwijderd ligt de prijs iets hoger, namelijk €80,- tot €90,- per m².

Voor het gemiddelde Nederlandse dak kun je de prijzen vermenigvuldigen met vijftig. Zo kost een heel dak bedekken met EPDM €2.500,- tot €4.500,-, afhankelijk van de gekozen methode.

Kosten EPDM dakbedekking 2024

Omschrijving Kosten* Oppervlakte
EPDM plaatsen over oude dakbedekking €50,- tot €60,- Per vierkante meter
Oude dakbedekking verwijderen, dan EPDM plaatsen €80,- tot €90,- Per vierkante meter
Zelf dakbedekking verwijderen en EPDM plaatsen €1.500,- tot €1.800,- 50 m²
EPDM plaatsen over oude dakbedekking €2.500,- tot €3.000,- 50 m²
Oude dakbedekking verwijderen, dan EPDM plaatsen €4.000,- tot €4.500,- 50 m²

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven, de exacte kosten kunnen variëren.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van EPDM dakbedekking. Enkele belangrijke factoren zijn:

 • Grootte van het dak: grotere daken vereisen meer materiaal en arbeid, wat leidt tot hogere kosten.
 • Moeilijkheidsgraad van de installatie: als het dak complexe vormen of details heeft, kan de installatie meer arbeid en tijd vergen, wat de kosten kan verhogen.
 • Kwaliteit van het materiaal: er zijn verschillende kwaliteiten EPDM beschikbaar, variërend in prijs. Hoogwaardige EPDM kan duurder zijn, maar biedt mogelijk betere prestaties en een langere levensduur.

Hoe kan je besparen op de kosten?

Als je de kosten van EPDM dakbedekking wilt verlagen, kun je de volgende tips gebruiken:

 • Vergelijk offertes: vraag offertes aan bij verschillende dakdekkers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Via De 10 Beste kom je al in contact met verschillende dakdekkers.
 • Doe-het-zelf: als je handig bent en vertrouwen hebt in je vaardigheden, kan het zelf plaatsen van EPDM dakbedekking geld besparen op arbeidskosten.
 • Kies een standaardmaat: standaardmaten EPDM rollen zijn vaak voordeliger dan op maat gemaakte maten.
 • Een lokale dakdekker: kies voor een lokale dakdekker, zo bespaar je op de voorrijkosten.

Wat kost EPDM plaatsen op een heel dak?

Het plaatsen van EPDM op een heel dak is afhankelijk van de oppervlakte en de gekozen methode voor plaatsing.

Als we uitgaan van een gemiddeld Nederlands dak, van 50 m², dan komen we uit op een prijs van €2.500,- tot €3.000,- wanneer EPDM wordt geplaatst bovenop de oude dakbedekking. Als je eerst de oude dakbedekking laat verwijderen moet je denken aan €4.000,- tot €4.500,-.


Kosten EPDM 2024

€2.500,- tot €4.500,-

EPDM over oude dakbedekking heen
€2.500,- tot €3.000,-

Eerst oude dakbedekking verwijderen
€4.000,- tot €4.500,-

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een synthetisch rubber materiaal dat wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is bekend om zijn uitstekende waterbestendigheid en langdurige duurzaamheid.

EPDM dakbedekking wordt meestal geleverd in rollen van verschillende breedtes en diktes. Het kan worden gebruikt voor platte daken, schuine daken en zelfs voor groendaken.

Eigenschappen

EPDM dakbedekking heeft enkele unieke eigenschappen die bijdragen aan de populariteit ervan. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van EPDM:

 • Waterbestendigheid: EPDM is volledig waterdicht en voorkomt lekkages.
 • UV-bestendigheid: het materiaal is bestand tegen de schadelijke effecten van UV-straling, waardoor het niet verzwakt of verkleurt.
 • Flexibiliteit: EPDM blijft flexibel, zelfs bij buitengewone temperaturen, waardoor het bestand is tegen krimpen en uitzetten.
 • Chemische bestendigheid: het materiaal is bestand tegen veel chemicaliën, waardoor het geschikt is voor verschillende omgevingen.
 • Onderhoudsgemak: EPDM vereist minimaal onderhoud en kan gemakkelijk worden gerepareerd indien nodig.
Eigenschap Omschrijving
Waterbestendigheid Voorkomt lekkages
UV-bestendigheid Bestand tegen UV-straling
Flexibiliteit Blijft flexibel bij buitengewone temperaturen
Chemische bestendigheid Bestand tegen verschillende chemicaliën
Onderhoudsgemak Minimaal onderhoud en eenvoudige reparatie

Voordelen

EPDM dakbedekking biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel mensen. Ten eerste is EPDM zeer duurzaam en kan het een levensduur hebben van 40 jaar of langer, op voorwaarde dat het goed wordt onderhouden. Het materiaal is bestand tegen buitengewone temperaturen, UV-straling en weersinvloeden, waardoor het zijn vorm en functie behoudt.

Een ander voordeel is de waterdichtheid van EPDM. Het materiaal is volledig waterbestendig en voorkomt lekkages, waardoor het interieur van het gebouw beschermd blijft. EPDM dakbedekking is ook bestand tegen chemicaliën en kan gemakkelijk worden gerepareerd bij beschadiging. Lees meer over EPDM reparatie.

Daarnaast is EPDM eenvoudig te installeren. Het kan op maat worden gesneden en bevestigd met behulp van lijm, tape of mechanische bevestigingsmiddelen. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor zowel professionele dakdekkers als doe-het-zelvers.

Nadelen

Hoewel EPDM dakbedekking veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. In vergelijking met traditionele dakbedekkingsmaterialen kan EPDM duurder zijn in de aanschaf. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de langere levensduur van EPDM uiteindelijk kostenbesparend kan zijn, omdat er minder vaak reparaties of vervangingen nodig zijn.

Een ander potentieel nadeel is dat EPDM kwetsbaar kan zijn voor scherpe voorwerpen, zoals takken of gereedschap. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het werken op het dak om beschadiging van de dakbedekking te voorkomen. Als er een beschadiging optreedt, kan deze relatief eenvoudig worden gerepareerd.

Hoe wordt EPDM aangebracht?

EPDM dakbedekking kan op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van de specifieke situatie en het type dak. Over het algemeen zijn er drie veel voorkomende methoden:

 1. Volledig verlijmd: bij deze methode wordt de EPDM direct op het dakoppervlak verlijmd met behulp van een speciale lijm. Dit zorgt voor een sterke hechting en waterdichtheid.
 2. Mechanisch bevestigd: hierbij worden mechanische bevestigingsmiddelen, zoals schroeven of nagels, gebruikt om de EPDM op het dak vast te zetten. Deze methode is geschikt voor daken met een helling en biedt extra stabiliteit.
 3. Ballastdak: bij een ballastdak wordt de EPDM op het dak gelegd en vervolgens verzwaard met ballastmateriaal, zoals grind of tegels. Dit zorgt voor stabiliteit en bescherming tegen wind.

Kun je EPDM zelf plaatsen?

Ja, het is mogelijk om EPDM dakbedekking zelf te plaatsen als je de nodige vaardigheden en kennis hebt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het correct plaatsen van EPDM een precieze taak is die vakmanschap vereist. Een foutieve installatie kan leiden tot lekkages en andere problemen in de toekomst.

Als je ervoor kiest om EPDM zelf te plaatsen, zorg er dan voor dat je de juiste instructies volgt, hoogwaardige materialen gebruikt en indien nodig advies inwint bij professionals.

EPDM laten plaatsen door een dakdekker?

Op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van EPDM? Vraag gratis offertes aan bij De 10 Beste. Via onze gratis, en vrijblijvende, offerteservice kom je in contact met de beste dakdekkers in je regio. Je kiest zelf voor de dakdekker die het beste aansluit bij je wensen en budget.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over EPDM dakbedekking

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over EPDM dakbedekking.

Kun je op EPDM lopen?

Ja, het is mogelijk om op EPDM dakbedekking te lopen. EPDM is over het algemeen zeer bestendig tegen slijtage en kan het gewicht van mensen dragen. Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen:

 • Draag zachte schoenen met een vlakke zool om het risico op beschadiging te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen of gereedschap tijdens het lopen op het dak.
 • Verspreid het gewicht gelijkmatig om te voorkomen dat er te veel druk op één plek ontstaat.

Kun je EPDM op bitumen plakken?

Ja, het is mogelijk om EPDM op een bestaande bitumineuze dakbedekking te plakken. Dit staat bekend als een overlay-installatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestaande dakbedekking in goede staat is voordat je EPDM aanbrengt.

De overlay-methode vereist het reinigen en voorbereiden van het bitumenoppervlak, gevolgd door het aanbrengen van een geschikte lijm om de EPDM op zijn plaats te houden. Het is raadzaam om een professionele dakdekker te raadplegen voor advies en om ervoor te zorgen dat de overlay-installatie correct wordt uitgevoerd.

Hoe lang gaat EPDM mee?

EPDM dakbedekking heeft over het algemeen een levensduur van 40 jaar of langer, als het goed wordt onderhouden. Dit maakt het een duurzame en kosteneffectieve optie voor dakbedekking. Door regelmatig onderhoud en tijdige reparaties kan de levensduur van EPDM verder worden verlengd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de levensduur van EPDM kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de installatiemethode en de klimatologische omstandigheden. Het raadplegen van een professional bij het kiezen van het juiste EPDM-materiaal en het uitvoeren van de installatie kan helpen om de levensduur van het dak te maximaliseren.

Hoe kun je EPDM dakbedekking het beste onderhouden?

EPDM dakbedekking vereist over het algemeen minimaal onderhoud. Het is echter nog steeds belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele problemen tijdig aan te pakken. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van EPDM:

 • Reiniging: maak het dakoppervlak regelmatig schoon om vuil, bladeren en ander afval te verwijderen.
 • Inspectie: controleer het dak regelmatig op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of losse naden. Repareer deze zo snel mogelijk om lekkages te voorkomen.
 • Trimmen: hou de bomen en struiken rondom het dak bijgesneden om schade door takken te voorkomen.
 • Vermijd scherpe voorwerpen: loop niet op het dak met scherpe schoenen of gereedschap om beschadiging van de EPDM te voorkomen