Wat kost een laadpaal laten installeren?

Een laadpaal installeren doe je al vanaf €1.150,- tot €1.980,-. Dit zijn de gemiddelde kosten van de hele installatie, inclusief het laadstation, de arbeidskosten, eventueel een montagepaal en extra bijbehorende kosten zoals abonnementskosten. Moet er worden gegraven om de kabel te leggen, of kies je voor een verzwaring van je meterkast? Dan komen hier nog kosten bovenop.

Hieronder lees je alles over de kosten van het installeren van een laadpaal. Zo lees je over alles factoren, hoeveel je kunt besparen met een laadpaal en krijg je informatie over subsidies en een verlaagd btw-tarief. We sluiten af met enkele veelgestelde vragen.Wat kost een laadpaal?

Een laadpaal kopen doe je al vanaf €500,-, en kost gemiddeld €800,- tot €1600,-. Er bestaan verschillende modellen en soorten laadpalen.

Zo zijn er kleine en compacte modellen, met weinig extra opties zoals de Wallbox Pulsar. Deze laadpaal is slechts €650,-. Heb je liever een luxe laadpaal? Dan zou je kunnen kiezen voor de Alfen Eve Double Pro-Line, van €3.500,-. Een luxe model met veel extra opties, zo kan hij automatisch de kosten verrekenen van je reiskosten voor je werkgever.

Er zijn ook modellen die hier tussen in liggen, zoals de Shell Recharge Newmotion voor €1.300,-. Dit is ook een vrij simpel model, maar komt met enkele extra functies zoals automatische kosten declaratie of de mogelijkheid voor load balancing.

Prijs laadpaal 2024

Laadpaal Kosten*
Wallbox Pulsar PLUS 22 kW €650,-
Alfen Eve Double Pro-Line €3.500,-
Shell Recharge NewMotion €1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die kunnen verschillen per aanbieder.

laadpaal installatie

Wat kost de installatie van een laadpaal?

De kosten van de installatie van een laadpaal bestaan uit de kosten van de laadpaal, de installatie, extra opties (en abonnementskosten) en of je kiest voor load balancing.

Gemiddeld betaal je voor de gehele installatie €1.150,- tot €1.980,-. Zo kost een laadpaal gemiddeld €600,- tot €1.400,-. Is de installatie gemiddeld €300,-, zonder btw, en als je kiest voor load balancing komt hier nog €50,- tot €80,- bovenop. Daarbij betaal je vaak ook nog maandelijks voor een abonnement en de load balancing, dit is gemiddeld €9,- per maand.

Met load balancing wordt het stroomnet gelijkmatig belast wanneer dit nodig is. Je kunt het zien als een slimme laadpaal.

Kosten laadpaal thuis 2024

Omschrijving Kosten*
Laadstation €600,- tot €1.400,-
Montagepaal €150,- tot €1.000,-
Installatie €300,-**
Extra opties en abonnementskosten €5,- per maand
Load balancing (optioneel) €50,- tot €80,- + €4,- per maand
Graafwerkzaamheden (optioneel) €45,- per strekkende meter
Meterkast ombouwen €1.000,- tot €2.000,-

*Let op: dit is gebaseerd op gemiddelde kosten. De exacte kosten kunnen afwijken.
**Dit gaat om de installatiekosten zonder btw.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van een laadpaal?

De kosten van een laadpaal thuis laten plaatsen wordt beïnvloed door enkele factoren. Hierboven heb je al kunnen lezen welke factoren dit zijn, zoals de laadpaal, arbeidskosten en extra onderdelen, hieronder gaan we iets dieper in op deze kosten en op welke manier dit de totaalprijs kan beïnvloeden.

Laadpaal: wand of paal

De kosten van de laadpaal hebben de grootste invloed op de totaalprijs van je installatie. Er zijn verschillende laadpalen, van simpele modellen tot luxe uitvoeringen met veel extra opties. Kleinere en compacte modellen liggen vaak tussen de €500,- en €1.000,-. Luxe modellen, met extra opties zoals load balancing kosten €1.000,- of meer.

Je kan er ook voor kiezen om een laadpunt te plaatsen aan een muur. Dit is vaak een stuk goedkoper. De montagepaal kost gemiddeld €150,- tot €1.000,-.

Laadkabels

Wanneer je een eigen laadpaal hebt zul je ook een laadkabel moeten aanschaffen. De laadkabel is de link tussen de laadpaal en je elektrische auto. Laadkabels zijn net als laadpalen in een divers aanbod beschikbaar. Zo heb je al een betaalbare laadkabel, van 5 meter, die universeel te gebruiken is vanaf €199,-. Een langere laadkabel, van bijvoorbeeld 15 meter, kost al weer gauw €340,-.

Lengte laadkabel Prijzen*
5 meter €199,-
6 meter €220,-
10 meter €260,-
15 meter €340,-

*Let op: deze prijzen verschillen per aanbieder.

Arbeids- en materiaalkosten van de installatie

De installatie van een laadkabel duurt ongeveer een halve dag tot een dag, afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. Een installateur rekent gemiddeld €40,- tot €50,- per uur, inclusief materialen. Hierdoor kom je gemiddeld op €300,- voor de gehele installatie, exclusief btw.

Optionele graafwerkzaamheden

In sommige gevallen zal het nodig zijn om te graven. Dit is vaak het geval bij een langer kabeltraject. Je zult rekening moeten houden met een gemiddelde van €45,- per strekkende meter.

Ombouwen meterkast

Bij laadpalen wordt er vaak gesproken over verschillende fase. Zo heb je een 1, 2 of 3fase laadpaal. Hoe hoger het getal, hoe sneller de accu van de auto kan worden opgeladen. Bij een meterkast met een 1fase aansluiting heb je een maximale laadkracht van 3,6 kW. Dit zorgt voor een laadtijd van 15 tot 20 uur. Bij een 3fase aansluiting kan de auto in 6 tot 10 uur worden opgeladen.

Kies je voor een laadpaal met een hogere fase? Dan zal je meterkast misschien moeten worden omgebouwd. Dit is dus geheel optioneel en zal niet altijd onderdeel zijn van de totaalprijs. Het omzetten van 1fase naar 3fase kost gemiddeld €1.000,- tot €2.000,-. Je betaalt dan voor nieuwe kabels en het vervangen van je meterkast.

Let op: het ombouwen, of verzwaren, van je meterkast bedraagt vaak een wachttijd van weken tot maanden. Zoek contact met je netbeheerder voor de mogelijkheden en wachttijden.

Hoeveel kan je besparen met een laadpaal thuis?

Besparen door een laadpaal thuis te installeren kan op twee verschillende manieren worden geïnterpreteerd:

  • Heb je nu nog een auto op benzine, maar stap je over op elektra? Dan bespaar je alleen al op de benzinekosten. Gemiddeld betalen we €0,21 per kilometer wanneer we op benzine of diesel rijden. Bij een auto op elektra betaal je €0,10 aan elektriciteit per kilometer als je een eigen laadpaal hebt. Dit zorgt gemiddeld voor een besparing van wel €0,11!
  • Heb je al een elektrische auto? Dan maak je nu waarschijnlijk gebruik van openbare laadpalen. Met een eigen laadpaal betaal je gemiddeld €0,40 per kWh aan laadtarief, bij laadstations ligt dit tussen de €0,50 en €0,60. Bij een snel laadstation kan dit zelfs oplopen tot €0,80.

Je moet hier natuurlijk wel de kosten van de installatie en de laadpaal zelf nog in meerekenen. De effectieve besparing begint pas zodra je de installatie hebt terugverdient. De gemiddelde terugverdientijd van een laadpaal thuis installeren is 5 jaar. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan profiteer je al helemaal gezien je je eigen elektrisch opwekt bij zonuren.

Zijn er subsidies of premies voor de installatie van een eigen laadpaal?

Er zijn momenteel geen landelijke subsidies voor het plaatsen van een laadpaal. Sommige gemeentes doen wel aan lokale subsidies. Dit kan je het beste aanvragen bij je eigen gemeente. Laat je een laadpaal plaatsen voor zakelijke doeleinden? Dan zou je gebruik kunnen maken van de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) of de MIA (milieu-investeringsaftrek).

Laat je een laadpaal thuis plaatsen en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan zou je wel gebruik kunnen maken voor het verlaagde btw-tarief van 6% op de installatie. Dit is enkel het btw-tarief voor de installatie, de materialen behoren niet tot het verlaagde btw-tarief.

Laadpaal zelf installeren of een laadpaal installateur inschakelen?

Je kan zelf een laadpaal installeren, maar het is wel goed om te weten dat dit niet een makkelijke klus is. Zo moet je waarschijnlijk aanpassingen maken aan je meterkast en kan het risico’s meenemen als je niet weet wat je doet. We raden daarom ook af om dit zelf te doen, tenzij je bereid bent om de risico’s te nemen en weet wat je doet.

Het inhuren van een laadpaal installateur kan al vanaf €300,-, exclusief btw. Dan weet je zeker dat de installatie vakkundig en veilig wordt uitgevoerd.

laadpaal kosten

Veelgestelde vragen over het installeren van een laadpaal

We snappen dat je nog enkele vragen hebt over het installeren en de kosten van een laadpaal. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal installeren?

Door je eigen laadpaal te installeren profiteer je van enkele voordelen:

  • Een eigen laadpaal kost gemiddeld €0,40 per kWh aan laadtijd, bij openbare laadstations ligt dit gemiddeld tussen de €0,50 en €0,60 per kWh.
  • De auto staat veilig bij je eigen huis. Je hoeft ook minder ver te lopen als je normaal afhankelijk bent van openbare laadstations.
  • Elektrische auto’s worden steeds populairder, hierdoor maken er ook meer gebruik van openbare laadstations. Er is dus niet altijd plek.

Hoe wordt een laadpaal geïnstalleerd?

Een laadpaal installeren wordt in ver stappen gedaan. Eerst wordt de meterkast voorbereid. Vervolgens moet er worden geboord en in sommige gevallen ook gegraven. Dan wordt de lader geplaatst, dit kan aan een wand maar ook aan een paal. Nu is het tijd voor de laatste stap: het laadstation testen en activeren.

Moet ik mijn meterkast verzwaren?

Het is in de meeste gevallen sowieso nodig om een extra groep te maken in de meterkast. Het compleet verzwaren van je meterkast is alleen nodig wanneer je een snellere laadtijd wilt. In dat geval is het nodig om je meterkast, van vaak 1fase, om te zetten naar een meterkast van 3fase. Dit is echter geheel optioneel.

Hoelang duurt het laden van een elektrische auto?

Een elektrische auto laad je bij een aansluiting van 1fase in 15 tot 20 uur. Bij een 1fase aansluiting heb is er een maximale laadkracht van 3,6 kW. Bij een aansluiting van 3fase ligt dit een stuk hoger, hierdoor kan je een auto laden in wel 6 tot 10 uur.

Hoelang gaat een laadpaal thuis gemiddeld mee?

Een laadpaal kan tot wel tien jaar meegaan. Het is hierbij wel belangrijk dat het laadstation goed wordt onderhouden en niet wordt overbelast. Het is hierbij ook belangrijk dat de paal vakkundig is geïnstalleerd.

Wat is de terugverdientijd van een laadpaal?

Een laadpaal verdien je gemiddeld in 4,8 jaar terug. Het is echter afhankelijk van een hoop factoren zoals hoevaak je gebruik maakt van de auto, of je zonnepanelen hebt en je stroomkosten.