Dakonderhoud nodig?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 22-12-2022

Wat kost dakonderhoud?

Onderhoud van het dak kost gemiddeld €18,- per m². Laat je ook nog coating aanbrengen, dan komen daar nog €15,- per m² bij. Dakonderhoud is ontzettend belangrijk: zo zorg je ervoor dat de kwaliteit van je dak hoog blijft en verleng je de levensduur. Daarbij blijft je dak er dan ook mooi uitzien. Laat je het dakonderhoud niet op tijd uitvoeren? Dan kan je grote problemen aan het dak ondervinden.

Op deze pagina lees je alles over de prijzen van dakonderhoud, waar deze kosten uit bestaan, leer je de tarieven die bij dakonderhoud gehanteerd worden en krijg je ook algemene informatie over dakonderhoud.

Kosten dakonderhoud: belangrijkste informatie

 • Dakonderhoud kost gemiddeld €18,- per m². Wanneer je kiest voor een dakonderhoud in combinatie met het schoonmaken van dakpannen kan je rekenen op €15,- tot €20,- per m².
 • Het aanbrengen van coating kost gemiddeld €15,- per m².
 • Het schoonmaken van dakgoten en hemelwaterafvoer kost €5,- per strekkende meter.
 • De prijs van dakonderhoud wordt beïnvloedt door het soort dak, type dakbedekking, uurtarief van de dakdekker, materiaalkosten en voorrijkosten.
 • Besparen op dakonderhoud doe je door een bedrijf in de buurt te zoeken, zelf het dak al te controleren op veilige afstand en door gratis offertes te vergelijken.
 • Dakonderhoud bestaat vaak uit het inspecteren van een dak, het reinigen van daken, eenvoudige reparaties en coaten.
 • Regelmatig dakonderhoud is belangrijk om de kwaliteit van het dak hoog te houden.


Wat zijn de kosten voor dakonderhoud?

Een dakonderhoud is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld de kosten van de dakdekker, maar ook het oppervlak van het dak en de materialen die gebruikt moeten worden.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van een dakonderhoud?

Een algemeen dakonderhoud, in combinatie met het schoonmaken van dakpannen, kost gemiddeld €15,- tot €20,- per vierkante meter. Wil je coating laten aanbrengen? Dan moet je rekening houden met zo’n €15,- per m². Het vervangen van losse dakpannen kost €30,- per vierkante meter. Wil je dakgoten en de hemelwaterafvoer laten schoonmaken? Dan moet je denken aan €5,- per strekkende meter.

Wat zijn de gemiddelde prijzen per soort woning?

Een dakonderhoud bij een rijtjeswoning kost gemiddeld €15,- tot €20,- per vierkante meter. Bij een 2-onder-1-kap moet je denken aan €15,- tot €20,- per m². Voor een vrijstaande woning kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €12,- tot €18,- per vierkante meter.

kosten dakonderhoud

Prijzen dakonderhoud 2024

Soort dakonderhoud Gemiddelde prijs*
Onderhoud dak in combinatie met het schoonmaken van dakpannen €15,- tot €20,- per m²
Aanbrengen van coating €15,- per m²
Losse dakpannen vervangen €30,- per m²
Schoonmaken van dakgoten en hemelwaterafvoer €5,- per strekkende meter

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde kosten inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Wat beïnvloedt de prijs van dakonderhoud?

De kosten van dakonderhoud worden beïnvloed door een aantal factoren:

 • Het soort dak: de gekozen methode voor dakonderhoud verschilt voor schuine en platte daken. Zo wordt er bij een plat dak vaak gekozen voor een normale hogedrukspuit, bij een schuin dak is hier een speciale spuit voor nodig.
 • Type dakbedekking: elk materiaal vereist een andere aanpak. Zo is onderhoud bij een groen dak compleet anders dan wanneer je EPDM laat onderhouden.
 • Uurtarief van de dakdekker: elke dakdekker hanteert eigen tarieven, deze verschillen vaak aan de hand van ervaring of de grootte van het bedrijf.
 • Materiaalkosten: is er materiaal nodig bij het onderhoud? Dan moeten deze kosten ook worden meegerekend. In de meeste gevallen is het niet nodig, toch kan het soms nodig zijn.
 • Voorrijkosten: de afstand tussen jou en het bedrijf heeft ook invloed. Hoe kleiner de afstand, hoe lager de voorrijkosten.

Het grootste gedeelte van de kosten bestaat uit het tarief van de dakdekker. In sommige gevallen wordt hier al meegenomen om wat voor soort onderhoud het gaat.

Het uurtarief bij dakonderhoud

De tarieven bij dakonderhoud bestaan uit het uurtarief van de dakdekker. Een dakdekker kost gemiddeld €35,- tot €45,- per vierkante meter. Bij een laag uurtarief, €35,- tot €40,-, moet je denken aan kleine dakwerken zoals dakreparaties of onderhoud. Bij het hogere uurtarief, €40,- tot €45,- moet je denken aan grotere klussen zoals dakrenovatie.

De prijs is afhankelijk van de ervaring van het dakdekkersbedrijf en hoeveel dakdekkers er in dienst zijn. De prijs zegt niets over de kwaliteit, je kan daarom het beste gratis offertes aanvragen. Je kiest dan zelf voor de dakdekker die het meest geschikt lijkt voor de klus of de beste prijs hanteert.


Tarieven dakonderhoud 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Besparen op dakonderhoud kosten: maak gebruik van deze tips

Je bespaart al door simpelweg dakonderhoud te laten uitvoeren, je vermindert zo namelijk de kans op beschadigingen en zo hoge reparatiekosten. Toch geven we je graag een aantal tips om de kosten zo veel mogelijk te drukken.

 • Ben je zelf handig? Je zou zelf een visuele dakinspectie kunnen doen. We raden dit alleen aan om op afstand te doen, bijvoorbeeld door een zolderraam. Probeer te kijken naar kleine scheuren in de dakbedekking of een opstapeling van vuil. Dan kan je zo duidelijk mogelijk zijn bij je offerteaanvraag en bespaar je op de kosten van de dakinspectie.
 • Zoek een bedrijf in de buurt, zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
 • Vergelijk gratis offertes op De 10 Beste. Wij proberen je te koppelen aan de beste dakdekkers in je eigen regio. Je kiest dan zelf voor de meest betaalbare optie.

Wat zijn de werkzaamheden bij dakonderhoud?

Dakonderhoud wordt uitgevoerd om de kwaliteit van het dak te behouden en kleine problemen op te lossen. Bij een dakonderhoud kan je ook denken aan bijvoorbeeld een dakinspectie om de status van het dak te controleren of dakreiniging.

De vier meest voorkomende werkzaamheden bij dakonderhoud zijn:

 • Dakinspectie: dakinspectie bestaat uit controle van het dak. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit en naar problemen. Dit bestaat uit zowel een visuele inspectie als inspectie met speciaal apparatuur.
 • Dakreiniging: dakreiniging is niet alleen bedoeld om je dak er weer mooi uit te laten zien, maar kan ook beschadigingen voorkomen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een hogedrukspuit om alle afval en troep weg te spuiten.
 • Eenvoudige dakreparatie: ook voor een eenvoudige of kleine dakreparatie schakel je een dakdekker in voor dakonderhoud. Dit komt omdat kleine reparaties vaak tegelijk kunnen gebeuren met andere vormen van onderhoud.
 • Coaten en impregneren: om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het dak hoog blijft kan je kiezen om het dak te laten coaten of impregneren. Hierdoor vermijd je dat vuil, mossen en algen zich hechten aan het dak.

Waarom is dakonderhoud belangrijk?

Het is belangrijk dat je dak een goede conditie heeft. Het is namelijk hetgeen wat je droog houdt, maar je ook beschermt. Wanneer er problemen worden ondervonden aan het dak is de kans groot dat de levensduur sterk verminderd: dit zorgt niet alleen voor een onveilige omgeving, maar kan ook duurder uitlopen.

Met dakonderhoud kan je dat vermijden!

Door je dak regelmatig te onderhouden vermijd je de kans op grote beschadigingen. Je bent bezig met preventieve werkzaamheden die de levensduur verlengen en vermindert de kans op grote problemen. Dakonderhoud is een stuk goedkoper dan dakreparatie, daarom is het altijd verstandig om vaker een dakonderhoud in te plannen.

Wanneer is onderhoud aan het dak nodig?

Wij raden aan om regelmatig dakonderhoud in te plannen. Voorkomen is beter dan herstellen, dit geldt ook voor daken. Je bespaart zo op hoge reparatiekosten en bent eigenlijk altijd verzekerd van een hoog kwaliteit dak.

Wil je het liever niet regelmatig inplannen? Dan raden we je toch aan om eens in de zoveel jaar de dakbedekking te laten controleren. Dakbedekking kan zo’n 20 tot 100 jaar meegaan, maar dit gebeurt alleen als het dak goed wordt onderhouden.

kosten onderhoud dak

Besparen op de kosten van dakonderhoud? Vergelijk gratis offertes!

Dakonderhoud is een manier om de kwaliteit van het dak te behouden. Hiermee verhoog je de levensduur van de dakbedekking en verminder je de kans op beschadigingen. Dakonderhoud kan bestaan uit verschillende soorten werkzaamheden, allemaal bedoeld om je dak weer in topconditie te laten verkeren. Dakonderhoud inplannen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is zowel gratis als vrijblijvend. Het is dus zeker de moeite waard om uit te proberen. Je krijgt zo snel mogelijk een aantal prijsopgaven van dakdekkers uit de regio, je kiest zelf of je akkoord gaat met een aanbod.

Gratis offertes ontvangen!