Windveren vervangen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 23-03-2023

Wat kost windveren vervangen?

De gemiddelde kosten van windveren vervangen is € 70,- tot € 100,- per meter, afhangend van verschillende factoren. De windveer kun je terugvinden aan de zijkant van het dak en is bedoeld om te voorkomen dat regen onder dakbedekking terecht komt. Hoe hoog de prijs van windveren vervangen precies uitvalt, ligt aan de specifieke situatie.

Voor meer informatie over de gemiddelde kosten van windveren of boeidelen vervangen ben je hier op het goede adres. Lees alles over de factoren die de prijs beïnvloeden, op welke manier je geld kunt besparen en krijg antwoord op de meest voorkomende vragen.

Windveren vervangen kosten: samenvatting

 • Multiplex windveer vervangen is de goedkoopste optie en kost gemiddeld €60,- per meter.
 • Houten windveren zijn relatief goedkoop, maar hebben meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld kunststof windveren.
 • Red cedar hout kost gemiddeld €70,- per meter en Meranti hout kost gemiddeld €75,- per meter.
 • Trespa windveren (kunststof) zijn het duurst en kosten tussen de €130,- en de €210,- per meter.
 • Om de precieze prijs uit te kunnen rekenen moet je weten wat de afmetingen zijn, van welk materiaal de windveer is gemaakt en of er nog nabewerking nodig is.


windveren vervangen

Wat zijn de kosten van windveren vervangen?

De gemiddelde kosten van het vervangen van windveren ligt tussen de €70,- en de €100,- per meter, maar dit verschilt per type en per materiaal. Zo kost een Multiplex € 60,- per meter en betaal je voor een Trespa wel €130,- tot €210,- per meter. Kunststof windveren hebben een gemiddelde prijs van €90,-  per meter en zijn hiermee niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste optie. Zink is gemiddeld de duurste optie, namelijk €140,- per meter.

Het vervangen van windveren wordt gedaan door een dakdekker. De prijzen die in het overzicht staan zijn inclusief materialen en arbeidsuren van de vakman. Het uurtarief verschilt per dakdekker. Een dakdekker met meer ervaring zal bijvoorbeeld een hoger tarief vragen dan een dakdekker met weinig ervaring. Het is belangrijk om dit mee te nemen bij het uitrekenen van de totaalprijs.

In de onderstaande prijstabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per meter van verschillende soorten windveren.

Windveren vervangen kosten 2024

Soort windveer vervangen  Gemiddelde prijs per meter*
Multiplex Vanaf €60,-
Red cedar hout Vanaf €70,-
Meranti hout Vanaf €75,-
Kunststof Vanaf €90,-
Trespa Vanaf €130,- tot €210,-
Keralit Vanaf €135,-
Zink Vanaf €140,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief arbeidskosten, materiaal en btw. De exacte kosten verschillen per dakdekkersbedrijf.


Dakdekker voor windveren nodig?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Wat bepaalt de kosten voor windveren of boeidelen vervangen?

Windveren, of boeidelen, vervangen heeft niet een vaste prijs. Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien verschilt de prijs per soort. Maar dat is niet het enige onderdeel wat een rol speelt in de kosten opmaak. Ook de afmetingen, het materiaal en de afwerking van de windveren moeten hierbij meegenomen worden.

Goed om te weten: met windveren en boeidelen bedoelen we hetzelfde. Beide onderdelen van het dak zijn praktisch hetzelfde, er hoeft dus geen onderscheid te worden gemaakt. Er is nog een andere term voor dit onderdeel van het dak: rabatdelen.

Hieronder lees je meer over wat de kosten beïnvloedt van windveren of boeidelen vervangen.


De afmeting

Hoe groter je woning is, hoe groter de kans dat je meer moet betalen voor windveren. Dit is misschien vanzelfsprekend, maar wel handig om mee te nemen. Voordat de prijs bepaald kan worden moet dus eerst de afmeting achterhaald worden. Dit kun je achterhalen door de te vervangen windveren op te meten.

Het soort materiaal

Ook het materiaal is een belangrijk onderdeel. Je hebt houten, kunststof of zinken windveren waar je uit kunt kiezen. Lees hieronder wat het verschil is en wat deze verschillen betekenen voor de prijs.

Houten windveren

Houten windveren zijn populair omdat het zorgt voor een authentieke look. Je kunt hierbij kiezen voor de duurdere red cedar van € 70,- per meter, of de goedkopere Multiplex van €60,- per meter. Over het algemeen is het een relatief goedkope keuze.

Kunststof windveren

Kunststof windveren zijn heel handig wanneer je op zoek bent naar een materiaal wat niet veel onderhoud vergt. De gemiddelde prijs van kunststof windveren is €90,- per meter.

Zinken windveren

Zink is ontzettend sterk en gaat lang mee. Daarnaast geeft het je woning een unieke uitstraling. Dit betekent wel dat het ook een stuk duurder is. De prijs van zinken windveren kunnen wel uitlopen tot €140,- per meter en hoger.

Afwerking van de windveren

Met afwerking worden de werkzaamheden die gedaan worden na het plaatsen van de windveren bedoeld. Denk hierbij aan het schilderen van de windveren. Het schilderen van houten windveren is trouwens heel verstandig. Het verf zorgt er namelijk voor dat het hout goed blijft en minder snel last van houtrot zal krijgen.

Prijsvoorbeeld: boeiboord vervangen

Je wilt je boeiboord vervangen door een nieuwe Meranti hout boeiboord. Wanneer na het opmeten blijkt dat de afmetingen van de oude boeiboord 10 meter is, kun je gemakkelijk de prijs berekenen. Meranti hout boeiboorden kosten €75,- per meter x 10 = €750,-. Het vervangen van de boeiboord kost dan in totaal €750,-. Als je naast het boeiboord vervangen ook het boeideel wil laten schilderen ben je ongeveer € 50,- extra kwijt.

Boeiboorden vervangen

Gemiddelde prijs Meranti hout boeiboorden vervangen per meter: €75,-

Totaalprijs 10 meter: €750,-

Besparen op windveren vervangen kosten? Gebruik deze tips!

Wil jij besparen op de kosten van windveren vervangen? Dat kan! Hieronder staan enkele handige tips die je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je nooit te veel betaald.

 • Steek zelf ook de handen uit de mouwen. Misschien kun je alvast wat voorbereidende taken verrichten, of alvast de materialen in huis halen.
 • Bij het uitzoeken van het type windveren wat je nodig hebt, is het goed om niet alleen naar de prijs te kijken. Kijk naar welk materiaal het beste bij je woning past.
 • Het vervangen van windveren is vaak onderdeel van een dakrenovatie, het is dan ook gunstiger om meerdere klussen in één keer uit te voeren
 • Bespaar op onderhoudskosten door daklijsten van kunststof of zink te gebruiken.
 • Kies voor een vakman bij je in de regio. Zo bespaar je op de voorrijkosten.
 • Vraag offertes aan en vergelijk de verschillende vakmannen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald.

boeidelen vervangen

Windveren vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je windveren wil vervangen en je wilt weten hoeveel dit je ongeveer gaat kosten moet je rekening houden met de afmetingen, de materialen en de nabewerking. Voor een Multiplex windveer van 10 meter betaal je bijvoorbeeld € 600,-. Er zijn enkele manieren waarop je geld kunt besparen, zo kun je bijvoorbeeld zelf al een gedeelte van het werk verrichten. Een andere manier is door een dakdekker bij je in de regio te zoeken. Maar hoe doe je dat?

Vul het gratis offerte formulier in en vergelijk de offertes van dakdekkers bij je in de buurt!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over windveren vervangen

Heb je nog meer vragen over windveren vervangen, of over windveren in het algemeen? Hieronder staan enkele veelgestelde vragen met antwoord.

Wanneer moet ik windveren vervangen?

De levensduur van een dakboeideel is afhankelijk van het gekozen materiaal. Een goede houten windveer kan tot wel 25 jaar meegaan, een kunststof boeideel zelfs 40 jaar. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet weet hoe lang de boeidelen al onderdeel van het dak zijn. Om dan te kijken of ze moeten worden vervangen kan je kijken naar de kwaliteit. Zien ze er oud en beschadigd uit? Dan is het tijd om nieuwe boeidelen te plaatsen.

Hoe onderhoud je windveren?

Hoe je windveren moet onderhouden is afhankelijk van het materiaal waaruit de windveren bestaan. Sommige materialen, zoals zink of kunststof, hebben weinig tot geen onderhoud nodig. In de meeste gevallen hoef je er alleen jaarlijks met een vochtig doekje bij langs te gaan om het vuil te verwijderen. Houten windveren hebben eens in de zoveel jaar een likje verf nodig.

Hoe werkt het vervangen en bevestigen van windveren?

De dakdekker haalt eerst de oude windveren van de woning en plaatst vervolgens de nieuwe. De daklijst kan op twee manieren worden bevestigd: met lijm of met schroeven. Voor de meest stevige optie gebruikt een dakdekker altijd schroeven. De dakdekker boort eerst gaten op de juiste plek, tenminste 20 millimeter van de plaatrand om scheuring te voorkomen.

Kunnen boeidelen op elk dak worden geplaatst?

Ja, boeidelen kunnen op elk dak geplaatst worden. Bij een plat dak heb je het meeste profijt van boeidelen omdat er bij platte daken sprake is van een opening tussen de gevel en het dak. Het plaatsen van boeidelen op een hellend dak is net iets complexer dan op een plat dak, maar zeker niet onmogelijk.

Welke soorten windveren zijn er?

De meest voorkomende soorten windveren zijn Multiplex, kunststof, Red Cedar, Trespa, Keralit en Meranti hout . Deze soorten vallen onder de materialen hout, kunststof en zink. Het verschil tussen deze soorten hebben vooral te maken met de afwerking en het onderhoud. Zo hoeft een kunststof windveer amper onderhouden te worden, maar heeft een houten meer aandacht nodig.

Is het verstandig om van hout naar kunststof windveren te gaan?

Het is verstandig om van hout naar kunststof windveren te gaan omdat hout veel onderhoud nodig heeft en op den duur houtrot kan vertonen en kan verkleuren door de zon. Kunststof is in verhouding duurder dan hout, maar doordat het weinig onderhoud nodig heeft en lang mee gaat, is het een positieve investering.