Dakpannen laten vervangen?

Op zoek naar de beste dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Wat kost dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m2. Dit gaat om standaard dakpannen, vaak zijn dit betonnen of keramische dakpannen. Voor het verwijderen van oude dakpannen en het plaatsen van nieuwe voor een heel dak moet je denken aan €3.100,- tot €4.400,-. Daarbij heb je ook nog extra opties: coaten, isoleren, panlatten en dakbeschot vervangen.

Op deze pagina lees je alles over de kosten voor het vervangen van dakpannen, de extra opties en de opbouw. Daarbij krijg je ook enkele bespaartips en lees je over wanneer dakpannen vervangen moeten worden.

Kosten dakrenovatie: belangrijkste informatie

 • Nieuwe dakpannen laten plaatsen kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m².
 • Bij het verwijderen van de oude dakpannen en het dan plaatsen van nieuwe betonnen dakpannen moet je rekenen op een prijs van €3.100,- tot €3.500,-.
 • Oude dakpannen verwijderen en plaatsen van keramische dakpannen kost gemiddeld €4.000,- tot €4.400,-.
 • Je kan er tijdens het vervangen van dakpannen of voor kiezen om de dakpannen te coaten, het dak te isoleren, de panlatten te vervangen of het dakbeschot te vervangen.
 • De prijs voor het vervangen van dakpannen verschilt door enkele keuzes die je kunt maken: het materiaal van de dakpannen, of je kiest voor de extra opties en het tarief van het dakdekkersbedrijf.
 • li>Besparen doe je door een dakdekkersbedrijf in je eigen regio te zoeken, tweedehands dakpannen te gebruiken en de klus samen met je buren uit te laten voeren.Wat zijn de kosten voor dakpannen vervangen?

De kosten voor het vervangen van dakpannen ligt tussen de €85,- tot €150,- per vierkante meter. Dit gaat dan om betonnen of keramische dakpannen.

Wil je alle dakpannen laten verwijderen en vervangen?

De kosten voor het vervangen van dakpannen ligt tussen de €85,- tot €150,- per vierkante meter. Dit gaat dan om betonnen of keramische dakpannen.

De kosten voor het verwijderen van dakpannen en vervangen met nieuwe voor betonnen dakpannen kost gemiddeld €3.100,- tot €3.500,- voor het hele dak. Voor keramische dakpannen zijn de kosten dan €4.000,- tot €4.400,-. Laat je het dak vervolgens ook nog coaten? Dan kost het €5.200,- tot €5.500,-.

Lees meer over het vervangen van dakbedekking op deze pagina.

Dakpannen vervangen kosten 2023

Werkzaamheden Materiaal dakpan Kosten*
Nieuwe dakpannen Beton of keramisch €85,- tot €150,- per m²
Dakpannen verwijderen en vervangen Beton €3.100,- tot €3.500,-
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramisch €4.000,- tot €4.400,-
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Keramisch €5.200,- tot €5.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Dakpannen vervangen?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Extra opties bij het vervangen van dakpannen

Wanneer je dakpannen laat vervangen, zou je eventueel ook nog kiezen voor extra opties. Deze keuzes zijn geheel optioneel, maar bieden wel een grote meerwaarde:

 • Coaten van dakpannen: tijdens het vervangen van dakpannen kun je er ook voor kiezen om de dakpannen te laten coaten. Een coating is een beschermende laag die zorgt dat vuil minder goed kan hechten aan de dakpannen. Het resultaat is dat de dakpannen er langer netjes uit zullen zien en er minder onderhoud nodig is.
 • Isoleren tijdens vervangen: het hoort niet zozeer bij de dakpannen, maar het is wel iets om over na te denken: wanneer er dakpannen moeten worden vervangen, is dit ook de ideale tijd voor het isoleren van het dak. De dakdekker is immers toch al bezig en heeft de ruimte ervoor. Een dakrenovatie is dan ook het ideale moment hiervoor.
 • Vervangen panlatten en dakbeschot: hier heb je helaas niet veel keuze in. Wanneer de dakdekker ziet dat de panlatten en het dakbeschot aan vervanging toe zijn, zal dit ook moeten worden vervangen.

Kosten extra opties dakpannen vervangen 2023

Werkzaamheden Kosten per m²
Coaten €10,- tot €20,-²
Isoleren tijdens dakpannen vervangen €20,- tot €30,-
Vervangen panlatten €15,-
Vervangen dakbeschot €85,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter.

dakpannen vervangen kosten

Hoe wordt de prijs van dakpannen vervangen bepaald?

Wanneer je dakpannen laat vervangen zijn er enkele keuzes die invloed hebben op de prijs. Dit gaat om:

Hieronder lees je meer per onderdeel op welke manier dit de prijs kan beïnvloeden.

Het soort dakpan

Het type dakpan heeft uiteraard een grote invloed op de prijs. Over het algemeen kies je tussen keramische of betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zie je het meest en met een goede reden: ze gaan langer mee en hebben minder onderhoud nodig. Betonnen dakpannen zijn daarentegen een stuk goedkoper.

Coaten van de dakpannen

Een dakpan coaten betekent dat je minder warmte verliest en dat de dakpannen goed beschermd zijn. Je bepaalt zelf of je de dakpannen laat coaten of niet. Je moet rekenen op €20,- per m² meer, maar je bespaart op den duur een hoop omdat onderhoud en reparaties minder vaak nodig zijn.

Isoleren tijdens dakpannen vervangen

Het hoort niet helemaal bij het vervangen van dakpannen, maar toch vermelden we graag: het vervangen van dakpannen gaat vaak hand in hand met het isoleren van het dak. Dit komt omdat de dakdekker dan toch al bezig is: zo is er minder tijd nodig waardoor je weer kan besparen op de totaalprijs van de dakdekker.

Het uurtarief van de dakdekker

Als laatste: het uurtarief van de dakdekker. Dit heeft uiteraard ook invloed op de prijs, het dakdekkersbedrijf bepaalt namelijk zelf de tarieven.

Hoe kan je besparen op de kosten voor het vervangen van dakpannen?

Wanneer een heel dak aan dakpannen moet worden vervangen kunnen de kosten flink oplopen. Gelukkig zijn er enkele manieren om de kosten voor het vervangen van dakpannen zo laag mogelijk te houden.

 • Als eerste raden we je aan een dakdekker in je eigen regio te zoeken. Zo houd je de voorrijkosten laag en kan je bovendien snel worden geholpen.
 • Je zou gebruik kunnen maken van tweedehands dakpannen. Dit is een stuk goedkoper, de dakdekker kan met elk materiaal werken. Zolang de dakpannen nog in goede staat verkeren is er niks aan de hand.
 • Woon je in een rijtjeshuis of 2-onder-1-kap? Dan zou je met je buren kunnen overleggen om het hele dak aan te pakken. Zo kan je de kosten delen, dit kan ook voor een flinke besparing zoeken.
 • Als laatste geven we je de tip om gratis offertes te vergelijken op De 10 Beste. Je kan namelijk tot wel 40% besparen, je kiest namelijk zelf voor de dakdekker met het beste aanbod.

Wanneer moeten dakpannen worden vervangen?

Dakpannen kunnen wel dertig tot vijftig jaar meegaan. Het is dus niet vaak nodig dat de dakpannen worden vervangen.

De meest logische keuze voor het vervangen is dan ook om wanneer de dakpannen toch oud en poreus zijn te vervangen. Dit kan je zien aan hoe de dakpannen er uit zien. In de winter kunnen ze dan ook wel eens kapot vriezen.

Alhoewel dakpannen dus lang mee kunnen gaan is het wel verstandig om één keer per jaar een dakdekker in te schakelen voor een dakinspectie. Dan weet je zeker of de kwaliteit van de dakpannen nog goed is.

Een andere keuze is om de uitstraling van het dak te vervangen. Daarbij worden dakpannen ook vaak vervangen wanneer er dakisolatie wordt geplaatst of wanneer er zonnepanelen in het dak moeten worden geplaatst.

dakpannen vervangen

Dakpannen laten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Is het tijd om de dakpannen te vervangen? Of doe je het simpelweg omdat je je dak een nieuwe uitstraling wil geven? Dan weet je nu wat de gemiddelde kosten zijn voor de klus die je wilt laten uitvoeren. Het is wel belangrijk dat je een dakdekker inschakelt, gezien werken op het dak veel gevaren met zich meebrengt. Dakpannen laten vervangen door een dakdekkersbedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Vergelijk offertes van dakdekkers in je regio en kies zelf voor het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!