Dakpannen laten vervangen?

Op zoek naar de beste dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 11-01-2024

Dakpannen vervangen kosten: alle prijzen en info 2024

Dakpannen vervangen kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m2. Dit gaat om standaard dakpannen, vaak zijn dit betonnen of keramische dakpannen. Voor het verwijderen van oude dakpannen en het plaatsen van nieuwe voor een heel dak, van 50 m², moet je denken aan €3.100,- tot €4.400,-. Daarbij heb je ook nog extra opties: coaten, isoleren, panlatten en dakbeschot vervangen.

Op deze pagina lees je alles over de kosten voor het vervangen van dakpannen, de extra opties en de opbouw. Daarbij krijg je ook enkele bespaartips en lees je over wanneer dakpannen vervangen moeten worden.

Dakpannen vervangen kosten: belangrijkste informatie

 • Nieuwe dakpannen laten plaatsen kost gemiddeld €85,- tot €150,- per m².
 • Bij het verwijderen van de oude dakpannen en het dan plaatsen van nieuwe betonnen dakpannen moet je rekenen op een prijs van €3.100,- tot €3.500,-.
 • Oude dakpannen verwijderen en plaatsen van keramische dakpannen kost gemiddeld €4.000,- tot €4.400,- bij een dak van 50 m².
 • Je kan er tijdens het vervangen van dakpannen of voor kiezen om de dakpannen te coaten, het dak te isoleren, de panlatten te vervangen of het dakbeschot te vervangen.
 • De prijs voor het vervangen van dakpannen verschilt door enkele keuzes die je kunt maken: het materiaal van de dakpannen, of je kiest voor de extra opties en het tarief van het dakdekkersbedrijf.
 • Besparen doe je door een dakdekkersbedrijf in je eigen regio te zoeken, tweedehands dakpannen te gebruiken en de klus samen met je buren uit te laten voeren.


Wat kost het vervangen van dakpannen per m²?

De kosten voor het vervangen van dakpannen ligt tussen de €85,- tot €150,- per vierkante meter. Dit gaat dan om betonnen of keramische dakpannen.

Wil je alle dakpannen laten verwijderen en vervangen?

De kosten voor het verwijderen van dakpannen en vervangen met nieuwe voor betonnen dakpannen kost gemiddeld €3.100,- tot €3.500,- voor het hele dak. Voor keramische dakpannen zijn de kosten dan €4.000,- tot €4.400,-. Dit gaat om een dak van 50 m². Laat je het dak vervolgens ook nog coaten? Dan kost het €5.200,- tot €5.500,-.

Dakpannen vervangen kosten 2024

Werkzaamheden Kosten* Oppervlakte
Nieuwe betonnen of keramische dakpannen plaatsen €85,- tot €150,- 1 m²
Stalen, aluminium of kunststof dakpanplaten plaatsen €80,- tot €130,- 1 m²
Betonnen dakpannen verwijderen en vervangen €3.100,- tot €3.500,- 50 m²
Stalen, aluminium of kunststof dakpanplaten verwijderen en vervangen €4.000,- tot €6.500,- 50 m²
Keramische dakpannen verwijderen en vervangen €4.000,- tot €4.400,- 50 m²
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten €5.200,- tot €5.500,- 50 m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief leggen en btw.

Welke factoren bepalen de kosten van dakpannen vervangen?

Bij het vervangen van dakpannen zijn er enkele factoren die een grote invloed op de kosten hebben.

 • Het kopen van de nieuwe dakpannen
 • Coaten van dakpannen
 • Isoleren van dakpannen
 • Het uurtarief van de dakdekker
 • Dakbeschot vervangen
 • Panlatten vervangen

Niet al deze factoren zijn noodzakelijk bij het vervangen van dakpannen, maar het is goed om te weten wat de kosten voor het vervangen van je dakpannen ongeveer zullen zijn en hoe deze prijs is opgebouwd. Hieronder lees je meer over de invloed van deze verschillende onderdelen.

1. Nieuwe dakpannen kopen

Bij het vervangen van dakpannen zul je ook nieuwe dakpannen moeten kopen. De kosten hiervan verschillen afhankelijk van welk materiaal dakpannen je gaat aanschaffen. Elk materiaal heeft een eigen prijsklasse en gemiddelde levensduur.

Betonnen dakpannen kosten bijvoorbeeld €40,- tot €50,- per m². De levensduur hiervan is gemiddeld 30 jaar. Kies je voor keramische dakpannen? Dan moet je rekening houden met €50,- tot €70,- per m², de levensduur is daarbij wel een stuk langer: 75 jaar. In de onderstaande tabel vind je de prijzen van verschillende dakpannen en de gemiddelde levensduur.

Prijs dakpannen per m2 2024

Soort dakpan Kosten per m²* Gemiddelde levensduur
Betonnen dakpannen €40,- tot €50,- 30 jaar
Keramische dakpannen €50,- tot €70,- 75 jaar
Kunststof dakpannen €35,- tot €70,- 45 jaar
Aluminium dakpannen €30,- tot €80,- 40 jaar
Stalen dakpannen €15,- tot €25,- 35 jaar
Tweedehands dakpannen €15,- tot €20,- 20 jaar

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten zonder leggen, de exacte kosten verschillen per bouwmarkt.

2. Coaten van de dakpannen

Tijdens het vervangen van dakpannen kun je er ook voor kiezen om de dakpannen te laten coaten. Een coating is een beschermende laag die zorgt dat vuil minder goed kan hechten aan de dakpannen. Het resultaat is dat de dakpannen er langer netjes uit zullen zien en er minder onderhoud nodig is.

De kosten voor het coaten liggen gemiddeld tussen de €10,- tot €20,- per vierkante meter. Je kan ook kiezen om de dakpannen te impregneren, dit kost €7,- tot €12,- per m². Het verschil zit hem in dat er bij dakpannen coaten ook een kleur wordt aangebracht, waardoor de
dakpannen er weer als nieuw uitzien.

Dakpannen coaten kosten 2024

Omschrijving Kosten* Oppervlakte
Dakpannen coaten €10,- tot €20,- 1 m²
Dakpannen coaten €500,- tot €1.000,- 50 m²
Dakpannen impregneren €7,- tot €12,- 1 m²
Dakpannen impregneren €350,- tot €600,- 50 m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor enkel het coaten van de dakpannen.

dakpannen vervangen kosten

Dakpannen vervangen en isoleren

Wanneer je de dakpannen gaat vervangen heb je ook de gelegenheid om het dak meteen te isoleren, mocht je het budget hebben raden we dit dan ook aan. De combinatie van deze klus is vaak goedkoper dan wanneer je het los van elkaar laat uitvoeren. Bovendien is de dakdekker toch al bezig en is er genoeg ruimte om het dak goed te isoleren.

De kosten voor het isoleren van een pannendak ligt tussen de €60,- en €90,- per m². Wanneer je kiest voor het isoleren via de buitenzijde betaal je gemiddeld €70,- tot €90,- per m² en via de binnenzijde €60,- tot €80,- per m².

Dakpannen vervangen en isoleren kosten 2024

Omschrijving Kosten* Oppervlakte
Hellend dak via binnenzijde isoleren €60,- tot €80,- 1 m²
Hellend dak via binnenzijde isoleren €3.000,- tot €3.800,- 50 m²
Hellend dak via buitenzijde isoleren €70,- tot €90,- 1 m²
Hellend dak via buitenzijde isoleren €3.500,- tot €4.300,- 50 m²

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven. De prijzen variëren afhankelijk van het uurtarief van de dakdekker en het gekozen isolatiemateriaal.

Het uurtarief van de dakdekker

Uiteraard speelt ook het uurtarief van de dakdekker een grote rol bij de totale kosten. Gemiddeld vraagt een dakdekker €35,- tot €45,- per uur. Bij dakrenovatie, zoals het vervangen van dakpannen, is het gemiddelde uurtarief €40,- tot €45,-.


Uurtarief dakdekker 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals dakpan reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Invloed van dakbeschot op de prijs

Bij een beschadigd dakbeschot kunnen de dakpannen niet stevig worden neergelegd. Wanneer het dakbeschot moet worden vervangen zal je moeten rekenen op een prijs van €85,- tot €150,- per m² bovenop de kosten voor het vervangen van de dakpannen.

Invloed van panlatten op de prijs

Ook de panlatten zijn erg belangrijk. Panlatten dragen de dakpannen. Het zijn planken die worden geplaatst, daar kunnen de dakpannen weer op worden geplaatst. Wanneer de panlatten vervangen moeten worden moet je rekenen op een prijs van €15,- per m² bovenop de kosten voor het vervangen van de dakpannen.

Prijsvoorbeeld: nieuw pannendak

Er moet een heel nieuw pannendak worden gelegd. Het gaat om een rijtjeshuis, met een dak van 50 m². Hierbij moet zowel het dakbeschot als de panlatten vervangen worden. Er wordt besloten ook meteen de dakpannen te coaten en te isoleren, zo kan het dak weer een tijdje mee.

 • De kosten voor het vervangen van de panlatten is €750,-.
 • De kosten voor het vervangen van het dakbeschot is €5.250,-.
 • De kosten voor het verwijderen van de oude dakpannen en het plaatsen van nieuwe keramische dakpannen is €4.200,-.
 • Het coaten van de dakpannen is €750,-.
 • Het dak wordt via de binnenzijde geïsoleerd, dit kost €3.400,-.

De totale kosten voor een nieuw pannendak zijn in dit geval: €750,- + €5.250,- + €4.200,- + €750,- + €3.400,- = €14.350,-.

Hoe kan je besparen op de kosten voor het vervangen van dakpannen?

Wanneer een heel dak aan dakpannen moet worden vervangen kunnen de kosten flink oplopen. Gelukkig zijn er enkele manieren om de kosten voor het vervangen van dakpannen zo laag mogelijk te houden. Met onze tips kom je een heel eind in het drukken van de kosten.

Kies een dakdekker in je eigen regio

Als eerste raden we je aan een dakdekker in je eigen regio te zoeken. Zo houd je de voorrijkosten laag en kan je bovendien snel worden geholpen.

Kies voor tweedehands dakpannen

Je zou gebruik kunnen maken van tweedehands dakpannen. Dit is een stuk goedkoper, de dakdekker kan met elk materiaal werken. Zolang de dakpannen nog in goede staat verkeren is er niks aan de hand.

Samen met je buren inhuren

Woon je in een rijtjeshuis of 2-onder-1-kap? Dan zou je met je buren kunnen overleggen om het hele dak aan te pakken. Zo kan je de kosten delen, dit kan ook voor een flinke besparing zoeken.

Gratis offertes vergelijken

Als laatste geven we je de tip om gratis offertes te vergelijken op De 10 Beste. Je kan namelijk tot wel 40% besparen, je kiest namelijk zelf voor de dakdekker met het beste aanbod.

dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Is het tijd om de dakpannen te vervangen? Of doe je het simpelweg omdat je je dak een nieuwe uitstraling wil geven? Dan weet je nu wat de gemiddelde kosten zijn voor de klus die je wilt laten uitvoeren. Het is wel belangrijk dat je een dakdekker inschakelt, gezien werken op het dak veel gevaren met zich meebrengt. Dakpannen laten vervangen door een dakdekkersbedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Vergelijk offertes van dakdekkers in je regio en kies zelf voor het beste aanbod.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakpannen vervangen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over het vervangen van dakpannen.

Wat kost een dakpan?

Dakpannen kosten gemiddeld €15,- tot €80,- per m² afhankelijk van de gekozen dakpannen. Tweedehands dakpannen zijn gemiddeld €15,- tot €20,- per m². Aluminium dakpannen kosten €30,- tot €80,- per m².

Wanneer dakpannen vervangen?

Dakpannen kunnen wel dertig tot vijftig jaar meegaan. Het is dus niet vaak nodig dat de dakpannen worden vervangen.

De meest logische keuze voor het vervangen is dan ook om wanneer de dakpannen toch oud en poreus zijn te vervangen. Dit kan je zien aan hoe de dakpannen er uit zien. In de winter kunnen ze dan ook weleens kapot vriezen.

Alhoewel dakpannen dus lang mee kunnen gaan is het wel verstandig om één keer per jaar een dakdekker in te schakelen voor een dakinspectie. Dan weet je zeker of de kwaliteit van de dakpannen nog goed is.

Een andere keuze is om de uitstraling van het dak te vervangen. Daarbij worden dakpannen ook vaak vervangen wanneer er dakisolatie wordt geplaatst of wanneer er zonnepanelen in het dak moeten worden geplaatst.

Wat is de levensduur van dakpannen?

Dakpannen kunnen 20 tot 70 jaar meegaan. Keramische dakpannen kunnen tot wel 70 jaar meegaan als ze goed worden onderhouden. Tweedehands dakpannen hebben al een tijdje op een dak gelegen en gaan gemiddeld 20 jaar mee. Betonnen dakpannen gaan 30 jaar mee.

Hoe gaat dakpannen vervangen als je zonnepanelen hebt?

De zonnepanelen zullen eerst moeten worden ontkoppeld. De kabels worden losgetrokken en de omvormer wordt van het net gescheiden. De panelen worden ontkoppeld, van het dak afgehaald en aan de kant gelegd. Vervolgens kunnen de dakpannen worden vervangen. Na het plaatsen van de nieuwe dakpannen kunnen de zonnepanelen weer worden geïnstalleerd.

Hoe worden dakpannen vervangen?

Eerst worden de oude dakpannen verwijderd. Vervolgens wordt het dakbeschot gerepareerd of vervangen, afhankelijk van wat nodig is. Als de panlatten vervangen moeten worden is dit de volgende stap. Kies je voor isolatie? Dan wordt dit ook geplaatst tijdens deze stap. Vervolgens worden de nieuwe dakpannen gelegd en dakpannen vastgezet. Op het eind worden nieuwe nokvorsten geplaatst. Op de pagina dakpannen leggen leer je hoe zelf dakpannen kan leggen.

Is er een vergunning nodig voor het vervangen van dakpannen?

Wanneer je bestaande dakbedekking, dus ook oude dakpannen, gaat vervangen is dit geheel vergunningsvrij. Verandering van kleur in dakpannen kan ook zonder vergunning. Wordt er een verandering gemaakt aan de dakconstructie, of gaat het om een nieuw dak? Dan is er soms wel een vergunning nodig.

Hoeveel dakpannen heb ik per m2 nodig?

Gemiddeld heb je 12 tot 16 dakpannen per m² nodig. Met de onderstaande calculator bereken je eenvoudig hoeveel dakpannen je nodig hebt voor het gehele dak.