Vind een dakdekker voor dakreparatie

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 11-11-2023

Wat kost een dakreparatie?

Het repareren van een plat dak kost gemiddeld €250,- tot €300,- per m²,- . Voor een schuin of hellend dak kan dit oplopen van €150,- tot €350,- per m². Let wel op dat dit slechts gemiddelde prijzen zijn. Zo is het vervangen van nokvorsten gemiddeld €50,- tot €100,- per meter, een groot verschil. Deze prijs wordt beïnvloed door de dakbedekking, soort dak, tarief van de dakdekker en hoe ernstig de schade is.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een dakreparatie. Zo vind je een handige tabel met verschillende tarieven per klus, een uitgebreid stuk over factoren die de prijs beïnvloeden en krijg je bespaartips. Naast de kosten lees je ook meer over wanneer een dakreparatie nodig is, het verschil in reparatie tussen platte of schuine daken en over daklekkage.

Dakreparatie kosten: belangrijkste informatie

 • De kosten voor een dakreparatie lopen erg uiteen, dit komt door het verschil in materiaal, dak en de tarieven van de dakdekker. Gemiddeld moet je rekenen op €150,- tot €350,- per m².
 • De prijs voor een reparatie aan een plat dak ligt tussen de €250,- en €300,-. Voor een hellend dak liggen deze prijzen tussen de €150,- en €350,- per m².
 • Ook het materiaal speelt een grote rol. Een dak met dakpannen kost gemiddeld €130,- tot €210,- per m², maar bitumen kan tot wel €285,- per m² kosten.
 • Een daklekkage verhelpen ligt tussen de €150,- en €350,- per meter bij een pannendak. Lekkende dakgoten repareren kost gemiddeld €65,- tot €100,- per meter.
 • Besparen doe je door een dakdekker in je eigen regio te kiezen, door eventueel mee te helpen of door regelmatig dakonderhoud.


dakreparatie kosten

Wat zijn de kosten van een dakreparatie?

De kosten voor het dak laten repareren is afhankelijk van het type dak, de prijs van de dakdekker en het materiaal van je dakbedekking. Over het algemeen is het repareren van een plat dak goedkoper omdat dit makkelijker verloopt.

Een plat dak repareren kost gemiddeld €250,- tot €300,- per vierkante meter. Hierbij worden de zwakke gedeelten van de dakbedekking vervangen. Voor een hellend dak kost dit iets meer, dan kan het oplopen van €300,- tot €450,-.

Nokvorsten vervangen heeft een prijs van €50,- tot €100,- per meter. Het vernieuwen of repareren van dakgoten kost €65,- tot €100,- per meter. Let wel op dat dit om gemiddelde prijzen gaat: de prijzen verschillen per dakdekker en type dak. In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals terugvinden in een handig overzicht.

Dakreparatie kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Schuin dak repareren €150,- tot €350,- per vierkante meter
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Kosten dakreparatie voor platte en schuine daken

Voor platte daken moet je rekenen op €250,- tot €300,-. De kosten voor een dakreparatie aan een schuin dak liggen tussen de €150,- en €350,-. Het verschil zit hem in het soort materiaal en hoe lastig de klus is voor de dakdekker. Zo is werken op een schuin dak lastiger, dus de kosten kunnen daardoor hoger liggen. Daarentegen zijn de materialen soms goedkoper, vandaar dat het verschil in prijs groter is dan bij een plat dak, waar de kosten voor materiaal vrij gelijk liggen.


Kosten dakreparatie voor plat en schuin dak 2024

€150,- tot €350,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Plat dak
€250 tot €300,- per m²

Repareren van een plat dak, inclusief arbeidskosten en btw

Schuin dak
€150 tot €350,- per m²

Repareren van een schuin dak, inclusief arbeidskosten en btw

Start gratis offerteaanvraag!

Prijs dakreparatie: verschillende materialen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen verschillen de prijs per soort klus. Een grote factor van dit verschil zit hem in het materiaal dat gerepareerd moet worden. Zo zit er een groot verschil in de kosten van een dakreparatie met dakpannen, leien, bitumen, pvc of EPDM.

Een dakreparatie met dakpannen kost gemiddeld €130,- tot €210,-. Bij dakpannen vastzetten betaal je gemiddeld €900,- voor de hele klus. Dakreparatie met leien kan wel oplopen tot €420,-. Een dakreparatie met bitumen heeft een gemiddelde prijs van €60,- tot €285,-. Een dakreparatie met EPDM is gemiddeld €255,- tot €280,-. Let wel op: dit gaat om prijzen per vierkante meter, inclusief btw en de arbeidskosten van de dakdekker.

Kosten dakreparatie per materiaalsoort 2024

Materiaal dakreparatie Gemiddelde kosten per m²*
Dakpannen reparatie €130,- tot €210,-
Leien dakreparatie €320,- tot €420,-
Bitumen dakreparatie €260,- tot €285,-
EPDM dakreparatie €255,- tot €280,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Prijsvoorbeeld: dakreparatie

Hieronder vind je twee prijsvoorbeelden van veelvoorkomende dakreparaties, zo krijg je een goed beeld van de mogelijke kosten. De kosten zijn gebaseerd op basis van bovenstaande prijsinformatie.

Dakreparatie op een plat dak met bitumen

Stel je voor: je hebt een plat dak met bitumen dakbedekking. Tijdens een dakinspectie vindt de dakdekker een beschadiging op het oppervlak van 7 vierkante meter. Zwakke bitumen dakbedekking repareren kost gemiddeld €260,- tot €285,- per m². Het dak repareren kost dan gemiddeld €1.820,- tot €1.995,-.

Dakreparatie plat dak met bitumen dakbedekking

Gemiddelde prijs per m²: €260,- tot €285,-

Totaalprijs 7 m² bitumen repareren: €1.820,- tot €1.995,-

Dakpannen repareren op een hellend dak

Bedenk je eens: je hebt een hellend dak met dakpannen. De dakpannen liggen al een tijdje op het dak en je ziet dat enkele dakpannen niet meer in goede staat verkeren. De ingeschakelde dakdekker ziet dat er 5 vierkante meter aan dakpannen kapot is gegaan. Het repareren van kapotte dakpannen kost gemiddeld €130,- tot €210,- per m². De gemiddelde kosten voor deze klus zijn dan €650,- tot €1.050,-.

Dakpannen repareren op een hellend dak

Gemiddelde prijs per m²: €130,- tot €210,- per m²

Totaalprijs 5 m² dakpannen repareren: €650,- tot €1.050,-

Wat beïnvloedt de prijs van een dakreparatie?

Er zijn een hoop factoren die de kosten van je dak laten repareren beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de dakbedekking, het soort dak dat je hebt, hoe ernstig de beschadiging is en de kosten voor materiaal, arbeid en de overige kosten.

Ook in deze factoren zijn grote verschillen te merken. Zo heb je dakdekkersbedrijven die voorrijkosten in het uurtarief rekenen of helemaal geen voorrijkosten in rekening brengen. Het soort dakbedekking kan ook verschillen: soms is het mogelijk om de bestaande dakbedekking te repareren in plaats van het in zijn geheel te vervangen.

De kosten van een dak repareren wordt dus onder andere beïnvloed door:

 • De dakbedekking: het materiaal van de dakbedekking speelt een grote rol bij de prijs van een dakrenovatie. Dakbedekking voor een schuin dak is normaliter iets duurder bijvoorbeeld. In sommige gevallen kan de dakdekker de dakbedekking hergebruiken.
 • Het type dak: het is makkelijker om te werken op een plat dak, hierdoor zijn de kosten vaak lager.
 • De ernst van de beschadiging: wanneer het gaat om een grote beschadiging zal de prijs hoger uitvallen.
 • Het uurtarief en voorrijkosten: het uurtarief verschilt afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de ervaring.

Prijsopbouw reparatie dak

De reparatie van een dak bestaat uit drie onderdelen: het uurtarief dat het dakdekkersbedrijf hanteert, de kosten voor het materiaal en de eventuele voorrijkosten. De arbeidskosten zijn ongeveer 60% van het geheel, de materiaalkosten 35% en de voorrijkosten 5%.

prijsopbouw dakdekker

Bespaartips: dak repareren

We begrijpen dat de kosten van een dakreparatie flink kunnen oplopen. We helpen je graag met enkele bespaartips. Met de onderstaande tips ben je zeker dat je de kosten zoveel mogelijk drukt:

 • Alhoewel de kosten voor het repareren van je dak niet worden vergoed, kan je vaak wel je kapotte en beschadigde spullen vergoed krijgen van de verzekering. Dit is natuurlijk afhankelijk van de verzekering die je hebt: laat je dus goed inlichten.
 • Het liefst kies je voor een dakdekkersbedrijf in je eigen regio. Zo zorg je ervoor dat eventuele voorrijkosten zo laag mogelijk worden gehouden, in sommige gevallen betaal je zelfs helemaal geen voorrijkosten.
 • Als je handig zou je zelf kunnen helpen met de werkzaamheden. Dit is wel geheel op eigen risico, we raden dit alleen aan als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Hierbij hoef je niet zelf de reparatie uit te voeren, je zou het dak alvast kunnen schoonmaken of de beschadigde plekken kunnen aangeven.
 • Vergelijk offertes via De 10 Beste. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten van een dakdekker!

Hoe wordt een dak gerepareerd?

Dit verschilt per klus: elke vorm van dakreparatie wordt anders uitgevoerd afhankelijk van het soort dak en de dakbedekking. Bij kleinere beschadigingen is dakschade eenvoudig te repareren met bijvoorbeeld een dakreparatiepasta en in andere gevallen moet de dakbedekking worden vervangen.

De beste manier om schade aan het dak te voorkomen is door regelmatig onderhoud en dakinspectie. Zo zorg je ervoor dat kleine gebreken makkelijker kunnen worden opgelost en is een reparatie vaak niet eens nodig. Op deze manier bespaar je flink op de prijs van een dakreparatie. We raden dan ook in ieder geval een tweejaarlijkse dakinspectie aan.

Het komt vaker voor dat platte daken een reparatie nodig hebben. Dit komt doordat vervuiling en neerslag langer blijven liggen. Dit is dan ook de grote reden waarom platte daken zo gevoelig zijn voor schade aan het dak.

Het voordeel van platte daken is wel dat het makkelijker uit te voeren is en daardoor ook goedkoper uitvalt. De eerste stap is detectie: dit wordt gedaan door bijvoorbeeld rookgasdetectie of lekdetectie.

Vervolgens worden de gevonden beschadigingen gerepareerd, bijvoorbeeld met een pasta. Bij bitumen dakbedekking wordt vaak een extra reparatiestrook gebruikt, dit heeft doorgaans het beste effect.

Een schuin of hellend dak repareren is minder vaak nodig. Dit komt doordat de vervuiling en neerslag minder lang blijft liggen. Door de hoek van het dak is het wel een uitdagende klus, hierdoor is de prijs van een dakrenovatie vaak iets hoger.

Er zijn veel oorzaken en daarbij ook oplossingen voor schade aan een schuin dak. Soms is het voldoende om één of meerdere dakpannen te vervangen. Het kan ook gebeuren dat de nokvorsten beschadigd zijn, dan moeten deze worden vervangen of moeten de nokvorsten worden gerepareerd. De oplossing is daarnaast ook afhankelijk van de dakbedekking: bij een rieten dak is de oorzaak vaak dat het riet niet goed op elkaar aansluit, dit moet dan zo snel mogelijk worden vervangen. In sommige gevallen kunnen vogels het rieten dak ook beschadigen.

Wanneer is een dakreparatie nodig?

Het is belangrijk om te weten hoe je een dakreparatie kan herkennen. Het is bijvoorbeeld te herkennen aan lekkages aan het plafond of wanneer er veel vocht in huis is.

Waar moet ik op letten?

Zie je vochtplekken aan de binnenkant van het dak? Dan heb je een dakreparatie nodig. Dit geldt ook voor lekkende dakgoten, kapot loodwerk of beschadigde dakbedekking. Al deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat er waterschade in het dak en huis ontstaat.

dakreparatie

Besparen op een dakreparatie? Vergelijk gratis offertes!

Het is belangrijk dat je een reparatie zo snel mogelijk laat gebeuren. Beschadigingen aan het dak lijken op het begin ongevaarlijk, maar dit is vaak niet zo. Daklekkages kunnen grote gevolgen hebben op zowel de constructie van het dak als de binnenkant van je huis. Schakel dus zo snel mogelijk een dakdekker in.

Via De 10 Beste ontvang je zo snel mogelijk prijsopgaven van dakdekkersbedrijven in de regio. Je kiest zelf voor de vakman met het beste aanbod. De aanvraag is overigens gratis en vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!