Dak verhogen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 24-07-2023

Wat kost een dak verhogen?

Wil je jouw woning uitbreiden, maar heb je hier geen ruimte voor? Ga dan de lucht in en laat het dak verhogen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt laten doen. Zo kun je bijvoorbeeld een dakkapel laten plaatsen, wat ongeveer €3000,- kost, of je kunt een nokverhoging laten uitvoeren. Dit kost vaak rond de €12.000,-. Je kunt ook een volledige verdieping toevoegen aan je woning, en je kunt dan ook uitgaan van ongeveer €27.000,-.

Wil je meer informatie over hoe de prijs van een dak verhogen is opgebouwd, hoe je hierop kunt besparen en waar je op moet letten? Lees dan verder!

Dak verhogen: belangrijkste informatie

 • Dakverhogen is een onderdeel van dakrenovatie.
 • Een nieuwe verdieping toevoegen kost tussen de €25.000,- en de €30.000,-.
 • Een dakkapel aanbrengen (€3.000,- tot €4.500,-)  is goedkoper dan een nokverhoging (€7.000,- tot €17.000,-) door de arbeids- en materiaalkosten.
 • Overige factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn onder andere de voorrijkosten van ongeveer €0,30 per kilometer.
 • Je kunt besparen op de kosten door zelf bepaalde taken uit te voeren, een zzp’er of onervaren dakdekker in te schakelen of materialen te hergebruiken.
 • Let bij het verhogen van een dak op vergunningen, materialen, overlast en verzekeringen.


Welke prijs kun je verwachten bij het verhogen van je dak?

Door het dak te verhogen creëer je meer ruimte op de bovenste verdieping. Je kunt het dus als het ware zien als een uitbreiding van je woning, zonder dat je daar grond voor hoeft in te leveren. Maar wat kost een dak verhogen? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de manier waarop je dit laat aanpakken.

Wanneer je een extra verdieping wil toevoegen kost dit bijvoorbeeld al snel tussen de €25.000,- en de €30.000,-, maar wanneer je alleen een dakkapel wil toevoegen aan jouw dak ben je veel minder kwijt, namelijk tussen de €3.000,- en de €4.500,-. De reden hiervoor is natuurlijk dat het bouwen van een geheel nieuwe verdieping veel meer werk, materiaal en tijd kost.

Bij een nokverhoging wordt er een gat in het dak gezaagd en wordt deze op dezelfde manier als een dakkapel geplaatst, bovenop het dak. Ondanks dat de twee methodes van dakverhoging veel overeenkomsten hebben, kost een nokverhoging meer. Een enkelzijdige nokverhoging kost tussen de €7.000,- en de €12.000,- en een dubbelzijdige nokverhoging €12.000,- tot €17.000,-. Het verschil in prijs tussen een dakkapel en een nokverhoging heeft te maken met het feit dat bij een nokverhoging het hele dakvlak opgehoogd moet worden.

In de tabel hieronder vind je de genoemde dakverhoging methodes nogmaals op een rij met daarbij de passende gemiddelde kosten.

Dak verhogen prijs 2024

Omschrijving Kosten
Extra verdieping plat dak €25.000,- tot €30.000,-
Extra verdieping hellend dak €25.000,- tot €30.000,-
Dakkapel €3.000,- tot €4.500,-
Enkelzijdige nokverhoging €7.000,- tot €12.000,-
Dubbelzijdige nokverhoging €12.000,- tot €17.000,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde kosten.


Dakdekker voor dakverhoging nodig?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren beïnvloeden de kosten van je dak verhogen?

Er zijn al een aantal punten benoemd die een rol spelen in de opbouw van de kosten van je dak verhogen. Zo kost een dak ophogen door middel van een nokverhoging meer dan een dakkapel doordat het meer materiaal, werk en tijd kost. Lees hieronder meer over de verschillende factoren die de kosten beïnvloeden.

 • Arbeidskosten. Als eerste gaan we het hebben over de arbeidskosten. Je kunt deze vaak uitrekenen wanneer je weet hoeveel een dakdekker per uur vraagt. Per dakdekker is dit verschillend, en een ervaren dakdekker zal een hoger tarief stellen dan een beginner. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €35,- en de €45,-.
 • Materiaalkosten. Wanneer je een dak laat verhogen moeten er bepaalde materialen aangeschaft en gebruikt worden. De materiaalkosten zijn de opsomming van al deze onkosten. Wanneer een klus groter is, zullen er meer materialen gebruikt moeten worden, waardoor de prijs automatisch hoger uitvalt.
 • Overige kosten. Dit is een klein onderdeel van de totaalprijs, en omvat alle onkosten die nog niet genoemd worden, en vaak per klus verschillen. Een voorbeeld hiervan zijn de voorrijkosten. Vaak stellen vakmannen een tarief van €0,30 per kilometer in.

Los van bovenstaande punten, zijn er nog andere factoren die de kosten kunnen beïnvloeden, zoals de kosten van een prefab, mocht je daarvoor kiezen. Ook de kosten voor het ontwerp, de afwerking van de binnenkant en en de verschillende materiaalsoorten hebben invloed op de totaalprijs. Er zijn ook extra opties mogelijk wanneer je het dak laat verhogen.

Hieronder lees je meer over deze factoren.

Mogelijkheden prefab

Bij een dakverhoging met prefab-elementen worden kant-en-klare onderdelen gebruikt om het werk sneller en gemakkelijker te maken. Hier zijn enkele manieren waarop prefab kan worden gebruikt.

 • Prefab dakkapellen: dit zijn complete stukken met ramen en muren die al in de fabriek zijn gemaakt. Ze worden op het dak geplaatst, waardoor je snel extra ruimte en licht in je huis krijgt.
 • Prefab dakdelen: in plaats van dakbalken ter plaatse te bouwen, kun je voorgevormde dakdelen gebruiken. Ze passen precies en besparen tijd.
 • Prefab dakelementen: deze zijn complete dakonderdelen met isolatie, dakbedekking en balken die in de fabriek zijn gemaakt en dan op het dak worden gezet. Dit versnelt de bouw en vermindert fouten.
 • Prefab dakramen: als je meer licht wilt, kun je prefab dakramen gebruiken. Ze zijn gemaakt om gemakkelijk in het dak te passen en zijn er in verschillende maten en stijlen.

Prefab-elementen kunnen de bouwtijd verkorten en geld besparen, maar het is belangrijk om nauwkeurig te meten en goed te plannen. De minimale kosten van een nokverhoging zijn €7.500,- en de maximale kosten €26.000,-. Hoeveel je uiteindelijk daadwerkelijk betaalt voor een prefab dakverhoging ligt aan de specifieke situatie en het type waar je voor kiest.

Kosten van ontwerp dak verhogen

Een ontwerp voor een dakverhoging begint met een architect die naar je huis kijkt en nadenkt over hoe de nieuwe verdieping eruit moet zien. Ze maken tekeningen en plannen om ervoor te zorgen dat het veilig en mooi wordt. Dan komt een constructeur die berekeningen doet om te zorgen dat je huis het extra gewicht aankan. Samen maken ze een plan dat je kunt gebruiken om een vergunning aan te vragen en de dakverhoging te bouwen.

De meeste mensen kunnen geen bouwtekeningen of constructieberekeningen maken, dus zul je deze architect en een constructeur moeten inhuren om dit voor je te doen. Samen vormen deze twee documenten veel onkosten. Voor een bouwtekening betaal je namelijk al snel tussen de €700,- en de €1.200,- en voor een constructieberekening kun je uitgaan van €600,- tot €1.100,-.

Je kunt besparen op deze kosten door offertes van verschillende architecten en constructeurs te vergelijken om de beste prijs te vinden, en door te overwegen om zelf enkele eenvoudige ontwerp taken uit te voeren om de kosten te verlagen.

Kosten afwerking binnenkant

De binnenkant van een verhoogd dak wordt afgewerkt door muren te plaatsen, isolatie toe te voegen om het warm te houden en gipsplaten of ander materiaal aan de muren en het plafond te bevestigen. Wanneer je wil uitrekenen hoeveel je moet betalen voor de afwerking van de binnenkant van een verhoogd dak, moet je weten wat er allemaal moet gebeuren.

Het afwerken van een verhoogd dak kan variëren in kosten, afhankelijk van de gewenste opties. Basisbinnenafwerking begint bij ongeveer €250,-. Als je knieschotten aan de zijkanten wilt plaatsen, kost dit €20,- tot €40,- per uur. Ventilatieroosters zijn gemiddeld €50,- tot €75,- per stuk. Als je een luxere uitstraling wilt met inbouwverlichting, kost dit meestal tussen de €150,- en €250,- voor een set van 3 spots. Een vliegenhor, die voorkomt dat insecten binnenkomen, heeft doorgaans een prijs tussen €70,- en €100,- per stuk.

Kosten materiaalsoorten

De kosten van een dakopbouw hangen voornamelijk af van het materiaal dat je kiest. Elk materiaal heeft zijn eigen prijs en levensduur. De meest voorkomende materialen zijn hout, kunststof en steen.

 • Hout is licht van gewicht en legt weinig druk op de fundering, maar gaat ongeveer 25 jaar mee. Over het algemeen is deze keuze ook de goedkoopste keuze.
 • Kunststof is ook licht en vereist weinig onderhoud, maar heeft een langere levensduur van ongeveer 50 jaar. Kunststof is vaak duurder dan hout, maar goedkoper dan steen. Het is dus de ideale middenweg.
 • Steen is zwaarder en kan problemen veroorzaken voor de fundering, maar het heeft vaak een positieve invloed op het uiterlijk van het huis en gaat ongeveer 50 jaar mee. Steen is niet alleen erg duurzaam, maar ook de duurste keuze.
De materiaalkeuze heeft invloed op de kosten en duurzaamheid, dus het is belangrijk om goed te overwegen welk materiaal het beste bij je behoeften en budget past.

Kosten extra opties

Een dakopbouw kan in prijs variëren, afhankelijk van wat je wilt. Naast het materiaal dat je kiest, kunnen extra opties je dakopbouw duurder maken, maar ook comfortabeler. Hier zijn enkele van deze opties en hun geschatte kosten:

 • Ventilatierooster: €8 – €12 per 10 centimeter.
 • Dakraam: €500 per stuk.
 • Insectenhor: €100 per stuk.
 • Airconditioning: Ongeveer €3000 voor de hele verdieping.
 • Zonwering: €500.
 • Zonnepanelen: €200 per vierkante meter.

Je kunt ook overwegen om extra’s toe te voegen, zoals een dakterras of een extra badkamer, wat de kosten verder verhoogt. Daarnaast kun je geld besparen door sommige afwerkingsklussen zelf te doen, zoals stucwerk, schilderen of vloer leggen.

Hoe bespaar je op de kosten van dak ophogen?

Een dak ophogen is niet een goedkope klus, maar gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op de prijs. Zo kun je het beste kiezen voor een dakdekker bij jou in de regio, om te besparen op voorrijkosten en de mond-tot-mondreclame te verbeteren. Je kunt ook kiezen voor een zzp’er of minder ervaren dakdekker. Deze vakmannen vragen vaak een lager tarief.

Een andere manier is door zelf bepaalde klussen uit te voeren. Je zult waarschijnlijk niet het dak zelf kunnen verhogen, maar misschien zijn er voorbereidende taken waarbij je zelf de handen uit de mouwen kunt steken. Door zelf initiatief te tonen kun je besparen op de arbeidskosten. Hoe sneller een vakman klaar is met een klus, hoe lager de prijs uitvalt.

Als laatste kun je kiezen goedkope materialen in te zetten, of bepaalde materialen te hergebruiken. De materiaalkosten zijn namelijk een groot onderdeel van de prijs.

Prijsvoorbeelden: dak verhogen

Het uitrekenen van een dak verhogen kan een lastige klus zijn. Daarom hebben we geprobeerd het je zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder vind je een aantal prijsvoorbeelden met daarbij specifieke situaties en de bijbehorende prijs.

Hele dak verhogen

Bij het hele dak verhogen wordt er een muur bovenop het bestaande dak gebouwd waar een nieuw dak op bevestigd kan worden. Dit is een intensieve klus waar veel bij komt kijken. Wanneer je dit wil doen met een dak van 30 m² ben je dan ook tussen de €25.000,- en de €30.000,- kwijt.

Plat dak verhogen

Bij een plat dak verhogen heb je te maken met het plaatsen van een extra laag constructie bovenop het bestaande dak. Over het algemeen kost dit zo’n €800,- tot €1.000,- per m². Bij een gemiddeld dak van 40 m² kun je dan ook uitgaan van een gemiddelde prijs van €36.000,-.

Garagedak verhogen

Het verhogen van een garagedak werkt hetzelfde als het verhogen van andere daken. Het verschil is, dat een garagedak vaak veel kleiner is, waardoor de prijs ook lager uitvalt. Net als bij een plat dak verhogen kost het tussen de €800,- en de €1.000,- per m². Een gemiddeld dak van 8 m² kost dan ook €7.200,-.

Vergunning voor dak verhogen

Voor het verhogen van een dak heb je soms een vergunning nodig. Dit hangt af van waar je woont en de regels van je gemeente. Als je een hele nieuwe verdieping wilt toevoegen aan je huis, is de kans groot dat je een bouwvergunning nodig hebt. Dit komt doordat de structuur van je huis verandert en invloed kan hebben op de buurt.

Als je alleen een dakkapel wilt toevoegen, heb je misschien geen vergunning nodig, maar het is nog steeds belangrijk om de lokale voorschriften te controleren. Je hebt over het algemeen geen vergunning nodig voor een dakkapel wanneer deze aan de achterkant van de woning wordt geplaatst, de dakkapel voldoet aan de maximale afmetingen en hoogte voorschriften van jouw gemeente en de dakkapel geen invloed heeft op het straatbeeld of de buren.

Wil je jouw dak verhogen en blijkt het dat je toch een vergunning nodig hebt? Dan is het belangrijk dat je gedetailleerde tekeningen en specificaties van het project, inclusief de locatie, afmetingen en materialen die je gaat gebruiken hebt. Meestal moet je vervolgens een aanvraagformulier invullen dat beschikbaar is bij de gemeente. Vul alle benodigde informatie in en voeg de juiste documenten in. Het aanvragen van een vergunning voor een dak verhogen kost gemiddeld €200,-.

dakrenovatie dakverhoging

Dak verhogen? Schakel een dakdekker in via De 10 Beste!

De kosten van een dak verhogen kunnen uitlopen van €3.000,- tot €30.000,-, afhankelijk van de methode en complexiteit hiervan. Elk dak en elke situatie is anders, dus de precieze prijs is lastig te berekenen. Wel zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op de kosten. Een voorbeeld hiervan is door een dakdekker in te schakelen via De 10 Beste.

Hoe doe je dat?

Je kunt een dakdekker inschakelen via De 10 Beste door een gratis offerteaanvraag te doen. Op deze manier kom je in contact met verschillende dakdekkers bij jou in de regio en kun je op basis van verschillende offertes de juiste en meest voordelige keuze maken.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakverhoging

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over dakverhoging.

Dakverhoging huis: waar moet je op letten?

Als je een dakverhoging voor je huis overweegt, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Hieronder vind je een aantal van deze punten beschreven.

 • Vergunningen: Controleer of je een bouwvergunning nodig hebt voordat je begint met de dakverhoging. Het kan variëren afhankelijk van je locatie en de omvang van de verbouwing.
 • Materialen: Kies duurzame en geschikte materialen voor de dakverhoging, rekening houdend met het klimaat van jouw regio.
 • Overlast: Wees je bewust van mogelijke overlast tijdens de bouwperiode en zorg ervoor dat je en je buren hiervan op de hoogte zijn.
 • Verzekering: Informeer je verzekeringsmaatschappij over de verhoging van je dak om ervoor te zorgen dat je huis tijdens en na de verbouwing voldoende verzekerd is.
 • Extra voorzieningen: Overweeg of je extra voorzieningen, zoals dakramen, wilt toevoegen om natuurlijk licht binnen te laten of isolatie, om je woning te verduurzamen.

Wanneer laat je je dak verhogen?

 • Dakverhoging is ideaal wanneer je extra ruimte aan je huis wilt toevoegen zonder te verhuizen.
 • Het is geschikt voor gezinsuitbreiding, een thuiskantoor, of het creëren van een luxe master suite.
 • Dakverhoging kan ook de waarde van je huis verhogen, wat het een slimme investering maakt.

Kan ik mijn dak verhogen?

 • In de meeste gevallen kan je je dak verhogen, maar je moet rekening houden met de bestaande dakconstructie.
 • Controleer lokale bouwvoorschriften, omdat deze kunnen variëren per gemeente.
 • Stel een budget op en vergelijk offertes van aannemers voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.