Vind de beste architect

Op zoek naar de beste architect? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele architecten zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een architect?

De kosten voor het inschakelen van een architect zijn €70,- tot €150,- per uur. De kosten kunnen echter enorm verschillen van project tot project. Zo is de vanaf prijs voor een architect bij een grote uitbreiding van je woning €12.500,-. Laat je slechts de begane grond uitbouwen? Dan kan dat al vanaf €2.500,-. De prijzen kunnen dus enorm verschillen.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een architect. Zo ontdek je specifieke vanaf prijzen, het uurtarief en ontdek je de kosten van een heel huis laten bouwen. Je leest ook over de keuzes die invloed hebben op de kosten en hoe je kan besparen. We sluiten af met enkele tips waar je op kan letten bij het kiezen van de beste architect.

Architect: korte samenvatting

 • De kosten van een architect variëren afhankelijk van het project: een tekening van een woning of gebouw kan al vanaf €500,-, een uitbouw van een begane grond vanaf €2.500,-, een aanbouw van een woning vanaf €9.000,-, een volledige woninguitbouw vanaf €10.000,-, en een gehele woningrenovatie vanaf €35.000,-. De tarieven worden beïnvloed door factoren zoals het tarief van de aannemer, de grootte van het project en de mate van begeleiding tijdens het bouwproces.
 • De gemiddelde kosten voor het inschakelen van een architect liggen tussen €70,- en €150,- per uur. Beginnende architecten of kleine bedrijven rekenen meestal iets lagere tarieven, terwijl ervaren architecten of grotere bedrijven met meerdere medewerkers doorgaans een hoger uurtarief hanteren.
 • Bij het inschakelen van een architect kunnen verschillende keuzes of factoren de totaalprijs beïnvloeden, zoals het type architect, de mate van begeleiding tijdens de bouw en de omvang van het project.
 • Besparen op de kosten van een architect doe je door: specifiek te zijn over het project, gedeeltelijke betrokkenheid te overwegen en door te kiezen voor een lokale architect.
 • Bij het inschakelen van een architectenbureau zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je de juiste architect voor je project selecteert. Let op keurmerken, stijlen, portfolio, transparantie en prijs om een weloverwogen keuze te maken bij het inschakelen van een architect.


architect kosten

Wat zijn de kosten van een architect?

De kosten van een architect zijn verschillend afhankelijk waarvoor je een architect inschakelt. Laat je bijvoorbeeld een tekening van een woning of gebouw maken? Dan kan dat al vanaf €500,-. Een uitbouw, van een begane grond, kan al vanaf €2.500,-. Hierbij is het ontwerp en de aanvraag voor de bouw inbegrepen.

De aanbouw van een woning, inclusief bouwaanvraag, ontwerp en bestek, kan al vanaf €9.000,-. Laat je een volledige woning uitbouwen? Dat laat je al doen vanaf €10.000. Een gehele renovatie van de woning kan vanaf €35.000,-.

Zoals je ziet verschillende prijzen enorm. Factoren zoals het tarief van de architect, de grootte van de klus en de mate van begeleiding tijdens het bouwproces hebben allemaal invloed op de prijzen. De kosten vind je hieronder nogmaals terug in een handige prijstabel.

Kosten architect 2024

Type opdracht van architect Vanaf-prijzen, inclusief btw*
Tekening van woning of aanbouw Vanaf €500,-
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf €2.500,-
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek Vanaf €9.000,-
Volledig project (uitbreiding van de woning) Vanaf €12.500,-
Renovatie woning (begeleiding van A-Z) Vanaf €35.000,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde vanaf prijzen.

Wat kost een architect voor nieuwbouw?

Schakel je een architect in voor nieuwbouw? Dan komen hier andere kosten bij kijken dan wanneer je een architect inschakelt voor bijvoorbeeld een aan- of uitbouw. Zo kost het eerste ontwerp bijvoorbeeld gemiddeld €1.250,- tot €2.000,-. De bouwtekening, vaak het definitieve ontwerp, kost gemiddeld €1.500,- tot €2.000,-.

Vervolgens wordt er een plan gemaakt, hierbij worden ook de berekeningen van de constructie gemaakt. Het maken van de constructieberekeningen kost gemiddeld €1.200,- tot €1.800,-. Dan is het tijd om De EnergieprestatiecoËfficiënt, of EPC-berekening, te maken. Dit geeft aan hoe energie efficiënt een nieuwbouw woning is. Deze berekeningen kosten gemiddeld €250,- tot €500,-. Als laatste is er ook nog een MPG berekening nodig, dit is de milieuprestatie van de woning. Dit kost ook gemiddeld €250,- tot €500,-.

De kosten van de architect voor dit gedeelte van het project liggen gemiddeld tussen de €4.450,- en €6.800,-.

Kosten architect nieuwbouw 2024

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Schetsontwerp €1.250,- tot €2.000,-
Bouwtekening €1.500 tot €2.000
Constructieberekeningen €1.200,- tot €1.800,-
EPC berekening €250,- tot €500,-
MPG berekening €250,- tot €500,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde kosten, de echte kosten kunnen afwijken.

Wat kost een architect voor een verbouwing?

Laat je geen nieuw huis bouwen maar heb je een architect nodig voor je verbouwing? Dan komen hier uiteraard hele andere kosten bij kijken. Zo is het maken van een bouwtekening bij een verbouwing gemiddeld €250,- tot €500,-. Het ontwerp, de aanvraag en bestek laten verzorgen door de architect kost vervolgens gemiddeld €3.000,- tot €3.500,-.

Kosten architect verbouwing 2024

Omschrijving Gemiddelde prijzen*
Bouwtekening €250,- tot €500,-
Verbouwing ontwerp, bouwaanvraag en bestek €3.000,- tot €3.500,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, de echte kosten kunnen afwijken.

Wat kost een architect per uur?

Het inschakelen van een architect kost je gemiddeld €70,- tot €150,- per uur. Een beginnende architect, of een klein bedrijf, rekent al gauw wat minder. Bij het inschakelen van een zeer ervaren architect of grotere bedrijven, waarbij meerdere mensen zullen helpen, moet je weer denken aan een hoger uurtarief.


Uurtarief architect 2024

€70,- tot €150,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van architecten in de regio.)

Laag uurtarief
€70,- tot €90,-

Beginnende architecten of kleine projecten

Hoog uurtarief
€125,- tot €150,-

Ervaring architecten of grote projecten

Start gratis offerteaanvraag!

Welke keuzes hebben invloed op de prijs van de architect?

Bij het inschakelen van een architect zijn er enkele keuzes, of factoren, die de totaalprijs kunnen beïnvloeden. Deze factoren zijn:

Hieronder lees je meer over deze factoren en hoe dit de prijs kan beïnvloeden.

Het type architect

Verschillende architecten hebben verschillende specialisaties. Het type architect dat je inschakelt heeft een grote rol in de totaalprijs. Niet alleen de ervaring en de grootte van het bedrijf spelen een rol, maar ook het soort werk waar de architect zich in heeft gespecialiseerd. Zo zijn er architecten voor nieuwbouw, utiliteitsbouw, kleine verbouwingen, binnenhuisarchitecten en restauratie architecten. Hieronder lees je meer per soort architect wat dit precies inhoudt.

Nieuwbouw

Sommige architecten hebben een specialisatie in woningbouw en nieuwbouw, met de focus op het leefbaar maken van het gebouw. Het is daarbij erg belangrijk dat het gebouw niet alleen mooi, maar ook praktisch wordt ontworpen. Hierbij moet bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met de locaties van badkamers en meterkasten.

Utiliteitsbouw

Een architect voor utiliteitsbouw is gespecialiseerd in zakelijke ontwerpen. Denk hierbij aan het ontwerpen van fabrieken of kantoren. Bij dit soort gebouwen komt er een hele andere manier van denken kijken, waarbij er rekening moet worden gehouden met een  hoop verschillende zaken.

Kleine verbouwingen en renovaties

Niet alle architecten zijn gericht op het maken van geheel nieuwe gebouwen. Er zijn ook architecten die meer nadenken over verbouwing en renovaties. Hierbij moet je voornamelijk denken aan uitbouw en aanbouw.

Binnenhuis

Is de buitenkant van je woning prima, maar is het juist de binnenkant die moet worden aangepakt? Dan zal je een binnenhuisarchitect inschakelen. De binnenhuisarchitect is gespecialiseerd in het aankleden van de binnenkant van de woning.

Restauratie

Wanneer een oud monumentaal pand, of een oude woning, moet worden gerestaureerd komt er al gauw een restauratie architect bij kijken. Bij restauratie is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de huidige structuur van een pand.

De begeleiding tijdens het bouwen

Een architect heeft veel contact met de andere specialisten, zoals de aannemers, tijdens de verschillende bouwprojecten. Hierbij kan je er voor kiezen om de architect een grote rol te laten spelen of juist niet. Wanneer je er voor kiest om zelf de schakel tussen ontwerp en bouw te zijn is het wel verstandig dat je het ontwerp van de architect volledig begrijpt en goed kan vertalen naar de andere vakspecialisten.

De grootte van het project

Uiteraard speelt ook de grootte van het project een grote rol bij de totale kosten. Bij kleine renovaties zal de totaalprijs een stuk lager liggen dan bij het ontwerpen van een geheel nieuw gebouw.

Extra diensten van de architect

Architecten kunnen ook worden ingeschakeld voor andere, of extra, diensten. Hierbij kan je denken aan het maken van een berekening voor de constructie, hulp bij de aanvraag van vergunningen, het maken van een rioleringsplan of een bezichtiging.

Prijsvoorbeelden van architecten

Hieronder krijg je twee handige prijsvoorbeelden van architecten zodat je een beter beeld krijgt van wat een architect voor jou project gaat kosten.

Kosten architect aanbouw

Je schakelt een architect in voor aanbouw. Je laat de architect de aanbouw uittekenen, ontwerpen en de aanvraag doen. Het uittekenen van de aanbouw kost je €750,-. Het ontwerp en de bouwaanvraag kost je €1750,-. De kosten voor de architect zijn dan €2.500,-.

Kostprijs architect renovatie

Je schakelt een architect in voor een kleine renovatie op de zolder. Je laat de architect de zolder uittekenen, het ontwerp maken, de bouwaanvraag doen en bestek maken. De kosten voor het uittekenen bedraagt €500,-. De kosten voor het ontwerp, de aanvraag en het bestek zijn €2.800,-. De totale kosten voor het project zijn dan €3.300,-.

Hoe kan je besparen op de kosten van een architect?

De kosten van een architect kunnen vrij hoog uitvallen, vooral bij grotere projecten. We snappen dan ook dat je de kosten graag wil drukken waar mogelijk. Maak gebruik van de volgende tips:

 • Wees specifiek in waar je de architect voor nodig hebt. Heb je de architect nodig voor slechts een gedeelte van het project of moet de architect volledig betrokken zijn? Je kan er voor kiezen om zelf de schakel tussen het ontwerp en de bouw te zijn, hierbij is de architect minder lang bezig en bespaar je dus op een uurtarief.
 • Kies voor een lokale architect, dit kan je namelijk voorrijkosten besparen. Vooral in de beginfases zal het contact tussen jou en de architect veel op locatie plaatsvinden. Zodra er een akkoord is kan er worden overgestapt op telefonisch contact.
 • Door gratis offertes te vergelijken via De 10 Beste kan je soms tot wel 40% besparen.

architect

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een architectenbureau?

Bij het inschakelen van een architectenbureau zijn er enkele zaken waar je extra rekening mee kunt houden.  Hiermee weet je zeker dat je de beste architect binnenhaalt voor je project. Met de onderstaande punten kan je een goede keuze maken met betrekking tot het inschakelen van je architect.

Keurmerken

Er bestaan keurmerken voor architecten. Wanneer een architect over deze keurmerken beschikt weet je zeker dat je een professional inschakelt die zich houdt aan strenge eisen op het gebied van de kwaliteit en klanttevredenheid. Een voorbeeld van zo’n keurmerk is de branchevereniging BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Het is wel goed om te weten dat architecten een beschermd beroep is. Dit betekent dat alleen echte architecten de titel architect mogen gebruiken.

Stijlen en vorig werk

Elke architect heeft een eigen stijl. Vaak kan je deze terug zien in het online portfolio. Kijk of de stijl, en het vorige werk, past bij wat jij graag zou willen. De stijl van een architect kan niet zomaar worden aangepast, dus het is goed om te kiezen voor een architectenbureau dat sowieso aansluit bij je wensen.

Transparantie en duidelijkheid

Het is uiteraard ook belangrijk dat de architect transparant en duidelijk is in zijn of haar communicatie. Niet alleen tijdens conversaties, maar ook de eerste offerte zou duidelijk moeten zijn. Hierin moet je alle voorwaarden, prijzen en andere belangrijke zaken kunnen terug vinden.

De prijs van de architect

Over de prijs gesproken: ook dit speelt een grote rol. Kies uiteraard voor een architectenbureau dat binnen je budget past. Om verrassingen te voorkomen is het verstandig dat je een zo compleet mogelijke offerteaanvraag doet zodat je een specifieke prijsindicatie kan ontvangen.

architect prijs

Architect nodig? Vergelijk via De 10 Beste!

Op zoek naar de beste architect? Zoek niet verder! Bij De 10 Beste kan je namelijk gratis en vrijblijvende offertes aanvragen. Met de gratis offerteaanvraag zit je nergens aan vast. Ontdek de kosten voor het laten bouwen van je droomwoning.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over architecten

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over architecten.

Heb ik een vergunning nodig?

Bij de meeste grote verbouwingen is het verplicht een bouwvergunning, of ontheffing, aan te vragen. Bij een grote verandering aan je huis zul je dus toestemming moeten vragen. Niet alleen omdat je iets gaat veranderen aan je huis, maar ook omdat de verbouwing moet voldoen aan bepaalde regels.

Het is dus in de meeste gevallen nodig een vergunning aan te vragen. Een architect is op de hoogte van alle wetten en regels, die kan je dus helpen met de aanvraag.

Zijn de kosten van een architect aftrekbaar?

De kosten voor het inschakelen van een architect zijn niet aftrekbaar. Schakel je een architect in voor nieuwbouw zou je dit wel kunnen meefinancieren met de nieuwe woning. De kosten voor de architect zou je dan kunnen betalen vanuit je bouwdepot. Een andere mogelijkheid is om een tweede hypotheek aan te vragen bij grote verbouwingen, de kosten voor je hypotheek kan je wel aftrekken bij de Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van een architect inschakelen?

Bij het inschakelen van een architect geniet je van de volgende voordelen:

 • Een architect is op de hoogte van alle wetten en regels, zo weet je zeker dat de aanvraag voor een vergunning goed verloopt
 • Een architect is een professional die veel ervaring heeft met het ontwerpen van gebouwen: je kan dus een praktisch en stijlvol ontwerp verwachten
 • De architect kan ervoor zorgen dat de bouw in goede banen verloopt, zo hoef jij je niet te bemoeien met elk klein detail
 • Je hebt de mogelijkheid om je droomhuis te bouwen met de hulp van iemand die nadenkt over de praktische zaken

Welke soorten architecten zijn er?

Er zijn een hoop verschillende architecten, waaronder:

 • Een nieuwbouw architect
 • Interieurarchitect
 • Stedenbouwkundige architect
 • Landschapsarchitect
 • Utiliteitsarchitect
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van architecten.