Vind een tuinman voor jouw project

Op zoek naar een goede tuinman? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele tuinmannen zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een tuinman?

Gemiddeld ligt het uurtarief van een tuinman tussen de €35,- tot €70,-. Het uurloon van de tuinman hangt sterk af van de specifieke werkzaamheden die je uitbesteedt. De ideale tuin laten inrichten door een tuinontwerp kost bijvoorbeeld gemiddeld €50,- tot €70,- per uur terwijl je voor tuinonderhoud slechts €35,- tot €50,- per uur betaald.

Sommige tuinmannen hanteren bovendien geen uurprijs maar vaste kosten per vierkante meter.

Voor het ontwerpen van je tuin kun je dan rekening houden met kosten tussen de €40,- tot €70,- per m², de aanleg van de tuin kost in dat geval gemiddeld €50,- tot €100,- per m² en tot slot betaal je voor onderhoud rond de €25,- tot €35,-.

tuinman

Kosten tuinman: overzicht 2024

Soort klus Kosten per uur Kosten per m²*
Tuinontwerp €50,- tot €70,- €40,- tot €70,-
Tuinaanleg €30,- tot €40,- €50,- tot €100,-
Tuinrenovatie €40,- €50,- tot €100,-
Tuinonderhoud €35,- tot €50,- €25,- tot €35,-

Wat kost een tuinman bij tuinontwerp?

Je kunt een tuinman inhuren voor verschillende werkzaamheden. De specifieke klus die je uitbesteedt speelt een grote rol in het bepalen van de prijs. Stel je wilt een tuinrenovatie uitvoeren en wilt daarvoor eerst een kwalitatief tuinontwerp laten opstellen: voor een tuin tot 100 m² kun je rekening houden met een gemiddelde prijs van €200,- tot €500,-.

Hoe groter je tuin, des te hoger de kosten voor het ontwerpen!

Voor een tuin tussen de 100 en 200 m² liggen de kosten al rond de €500,- tot €600,-. Heb je een tuin tussen de 400 m² en 800 m² dan lopen de kosten voor het ontwerp al op tot gemiddeld €800,- tot €900,-.

Een extra optie is een beplantingsplan. De hovenier kijkt hierbij naar de ligging van je tuin, het aantal zonuren en de schaduw om zo te bepalen welke planten het goed zullen doen op welke plek. Dit zorgt voor een meerprijs van ongeveer 50% op je tuinontwerp. Voor de exacte kosten kan je altijd gratis offertes vergelijken.

Product Gem. prijs per ontwerp incl. btw en arbeidskosten
Tuinontwerp tot 100 m2 € 200 – € 500
Tuinontwerp 100 – 200 m2 € 500 – € 600
Tuinontwerp 200 – 400 m2 € 650 – € 750
Tuinontwerp 400 – 800 m2 € 800 – € 900
Beplantingsplan +50% van de ontwerpkosten

Wat kost een tuinman bij het aanleggen van de tuin?

Voor de aanleg van de tuin liggen de kosten van de hovenier hoger. Ook hier geldt dat de exacte prijs afhangt van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor de aanleg van een gazon betaal je gemiddeld €5,- tot €10,- per m², omdat dit snel en efficiënt gedaan wordt. Wil je straatwerk aanleggen dan liggen de kosten een stuk hoger: gemiddeld rond de €50,- tot €150,- per m², afhankelijk van het soort bestrating en het legverband.

Wat kost een hovenier voor het aanleggen van beplanting?

Gemiddeld €10,- tot €30,- per m². In dit geval hangt de prijs ook samen met het type beplanting dat je gebruikt.

kosten tuinman

Project Gemiddelde prijs
(inclusief btw)
Tuinontwerp € 360 – € 900
Hovenier € 35 – € 55
Gras aanleggen € 5 – € 10 per m2
Beplanting € 10 – € 30 per m2
Vijver € 1.000 – € 40.000
Tuinverlichting € 80 – € 100
Pergola € 800 – € 5.000
Prieel € 1000 – € 6.000 per
Houten terras € 70 – € 200 per m2
Schutting € 60 – € 200 per m2
Straatwerk € 50 – € 150 per m2
Tuinhuis € 200 – € 10.000

Besparen op de kosten van een hovenier?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Wat kost een tuinman voor tuinonderhoud?

Onderhoud is vaak iets goedkoper: daarom is het slim om je tuin structureel goed te onderhouden, in plaats van een grote tuinrenovatie uit te voeren. Grasmaaien kost tot een oppervlak van 100 m² gemiddeld €25,- tot €30,-. Hoe groter het gazon, des te hoger de prijzen.

Voor een mooi groen en fris gazon is het ook slim om het gras te verticuteren aan het begin van het seizoen. Dit houdt in dat mos en plantenresten verwijderd, zodat het gras goed kan groeien. De kosten voor een gazon tot 100 m² liggen rond de €80,- tot €150,-.

Daarnaast kun je een tuinman ook inhuren voor andere onderhoudswerkzaamheden, zoals het snoeien van bomen of struiken of zelfs het verwijderen van een oude boom.

Klus Kosten
Boom verwijderen Van €325 tot €1.000
Gras maaien Van € 25 tot € 30 voor een gazon tot 100m2
Gras verticuteren Van € 80 tot € 150 voor een gazon tot 100m2

Prijsopbouw: waar bestaan de kosten van een tuinman uit?

De totale kosten voor een tuinman worden opgebouwd uit drie verschillende categorieën: Ongeveer 75% van de totaalprijs gaat naar de arbeidskosten, 20% wordt bepaald door de materiaalkosten en tot slot betaal je nog 5% aan voorrijkosten.

prijsopbouw tuinman

Daar gaan we hieronder iets dieper op in. Benieuwd naar de kosten van een hovenier? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot 40%!

Voorrijkosten

De voorrijkosten kun je zien als een specifiek startbedrag, nog voordat de tuinmannen aan de slag zijn gegaan. Dit wordt ook wel een kilometervergoeding genoemd, omdat de voorrijkosten vaak afhankelijk zijn van het aantal kilometers tussen het hoveniersbedrijf en je woning. Hoe kleiner deze afstand, des te lager de voorrijkosten.

Materiaalkosten

Daarnaast moet je ook rekening houden met de materiaalkosten: welk type beplanting je gebruikt en het soort bestrating dat je laat plaatsen speelt uiteraard ook een grote rol. Hier heb je zelf een grote invloed op. Heb je een klein budget, kies dan voor goedkope materialen. Als er nog ruimte is binnen je budget dan is het leuk om te kijken naar wat luxere materialen.

Uurtarief tuinman

De arbeidskosten bedragen het grootste deel van de totaalprijs. Dit hangt af van het uurtarief van de tuinman: wist je dat elke tuinman zijn eigen uurloon bepaalt? Hierdoor kunnen de arbeidskosten per tuinmanbedrijf flink verschillen. We raden je daarom altijd aan om de prijzen van meerdere experts met elkaar te vergelijken.

Bij het vergelijken en kiezen van een tuinman kijk je voor een groot deel naar de kosten. Dit is slechts één manier om te kijken of de tuinman geschikt is voor de klus. Op onze pagina over het vinden van een tuinman krijg je enkele tips voor het vergelijken en kiezen.


Uurtarief tuinman 2024

€35,- tot €55,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van tuinmannen uit de de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €45,-

ZZP’ers

Hoog uurtarief
€45,- tot €55,-

Grotere bedrijven

Start gratis offerteaanvraag!

Bespaartips: zo worden de kosten van een tuinman nog lager

Tuinman gezocht voor een strakke en nette tuin zonder dat je te veel geld uitgeeft? Geen zorgen, dat is zeker een optie! Hieronder geven we je een paar praktische tips waarmee je de kosten zo laag mogelijk houdt. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis offertes en kies voor het beste aanbod!

Neem een tuinman uit de buurt

Het is altijd slim om te kiezen voor een hoveniersbedrijf in je eigen regio. Door de afstand tussen je eigen woning en het hoveniersbedrijf zo klein mogelijk te houden, houd je de voorrijkosten ook laag. Hierdoor bespaar je op de totaalprijs!

Help de tuinman een handje

Help mee waar dat mogelijk is! Door efficiënt mee te helpen en vervelende klussen of voorbereidend werk zelf te doen, bespaar je de vakman veel tijd. Hierdoor houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk, omdat de tuinman zo snel mogelijk weer naar huis kan.

Neem een onderhoudsabonnement

Het afsluiten van een onderhoudsabonnement is in veel gevallen een voordelige optie. Waarom? Door te investeren in structureel onderhoud, betaal je structureel een klein bedrag. Dit is goedkoper dan in één keer een renovatie uit te laten voeren wanneer je tuin enorm verwilderd is. Bovendien zorgt dit ervoor dat je tuin er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet!

prijs tuinman

Tuinman inhuren? Vergelijk offertes

Wil je zeker weten dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet? Laat deze dan aanleggen en onderhouden door een echt vakman! Door ook het ontwerp uit te besteden aan een expert weet je zeker dat je jarenlang plezier beleefd van je praktische en stijlvolle voor- of achtertuin. Benieuwd naar de gemiddelde kosten van een tuinman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je zo snel mogelijk de verschillende prijzen van experts in je eigen regio. Vergelijk de offertes van de tuinmannen, en kies zo voor het beste aanbod. Let hierbij op prijs, aanbod en garantievoorwaarden. De offerteaanvraag is gratis en verder vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste tuinman bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met tuinmannen bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland