Loodslabben laten vervangen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 13-04-2023

Wat kost het om loodslabben te vervangen?

oodslabben vind je op het dak en beschermt deze tegen lekkages. Hoeveel je uiteindelijk precies moet betalen is afhankelijk van enkele factoren en wat er precies moet gebeuren. Zo kost de combinatie van loodslabben afsnijden en vervangen gemiddeld €100,- tot €120,- per meter. Laat je de loodslabben vervangen tot het binnenblad? Hou dan rekening met €200,- tot €220,- per meter.

Wil je nog meer informatie over de kosten van loodslabben vervangen en ben je benieuwd op welke manier je kunt besparen op de kosten? Dat vind je op deze pagina.

Loodslabben vervangen kosten: samenvatting

 • Loodslabben vervangen tot op het binnenblad is duurder dan loodslabben afsnijden en kost €200,- tot €220,- per meter.
 • Loodslabben afsnijden en vervangen kost €100,- tot €120,-.
 • De methode waarop je loodslabben laat vervangen en het uurtarief spelen beide mee in de opmaak van de prijs. Als je loodslabben laat vervangen op een schoorsteen kan de prijs ook hoger uitvallen.
 • Je kunt besparen op loodslabben vervangen door een dakdekker in de regio in te schakelen.
 • Ook door samen met de buren een dakdekker in te schakelen kun je besparen op de kosten, omdat een grote klus minder kost per m².


Wat zijn de kosten voor het vervangen van loodslabben?

Lood is een relatief duur materiaal, maar hoeveel je moet betalen voor loodslabben vervangen is afhankelijk van de precieze werkzaamheden. Wanneer je loodslabben wil laten vervangen tot op het binnenblad ben je bijvoorbeeld €200,- tot €220,- per meter kwijt. Hierbij worden 2 of 3 lagen steen verwijderd en het is een techniek die vooral gebruikt worden bij platte daken.

Het loodslabben afsnijden en vervangen kost € 100,- tot € 120,- per meter. De reden waarom dit goedkoper is, heeft te maken met het feit dat het een minder intensieve klus is, omdat alleen de oude loodslab verwijderd wordt. Voor het vervangen van het lood bij de schoorsteen kun je de gemiddelde prijs van €200,- tot €220,- verwachten.

Kosten loodslab vervangen 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Loodslabben vervangen tot op het binnenblad € 200,- tot € 220,- per meter
Loodslabben afsnijden en vervangen € 100,- tot € 120,- per meter
Lood vervangen schoorsteen € 200,- tot € 220,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de exacte kosten variëren per dakdekker.


Loodslabben laten vervangen?

Vind snel en eenvoudig de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Wat bepaalt de kosten van loodslabben vervangen?

Wanneer je de loodslabben op je dak wil vervangen is het goed om te weten hoeveel je dan moet betalen. Zoals je in het bovenstaande schema ziet staan verschillen de prijzen nogal. Dit komt door enkele factoren. Zo speelt de methode voor loodslabben vervangen een rol, maar ook het uurtarief van de dakdekker moet je niet vergeten mee te nemen in je berekeningen.

Hieronder leggen we je uit hoe de prijs van loodslabben vervangen is opgebouwd.

De methode voor loodslab vervangen

Zoals je hier boven hebt kunnen lezen zijn er twee verschillende methodes waarop je loodslabben kunt vervangen. De eerste methode is het vervangen van de loodslabben tot op het binnenblad. Dat wordt op de volgende manier gedaan:

 • Twee tot drie lagen steen wordt uit de buitenmuur gehakt. Dit wordt gedaan zodat het oude lood eruit gehaald kan worden:
 • Het nieuwe lood wordt daarna op het binnenblad vastgemaakt.
 • De verwijderde lagen stenen worden weer terug geplaatst in de muur. Hierbij worden de voegen in dezelfde kleur aangebracht als de oude voegen.

De tweede methode is het oude lood afsnijden. Dit is een snellere en makkelijkere methode dan de eerste. Zo gaat het in zijn werk:

 • Het oude lood wordt afgesneden en de lintvoeg wordt eruit gesneden.
 • Vervolgens wordt het nieuwe lood geplaatst en vastgemaakt met een speciale klem.
 • Daarna wordt de lintvoeg afgewerkt in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk.

Het uurtarief dakdekker

Het vervangen van loodslabben kun je het beste over laten aan een dakdekker. Maar dit heeft ook invloed op de prijs. Niet elke dakdekker heeft hetzelfde uurtarief. Het uurtarief wordt vaak bepaald door de ervaring van de dakdekker, het bedrijf waarbij deze vakman werkzaam is en de diploma’s of certificaten van de dakdekker.

Niet alleen het uurtarief, maar ook de locatie van het dakdekkersbedrijf speelt een rol. Een bedrijf dicht bij je woning betekent minder voorrijkosten.

Lood vervangen op een schoorsteen

Hierboven staan de twee methodes die worden gebruikt bij het vervangen van daklood. De tweede methode waarbij het daklood wordt afgesneden wordt veel gebruikt bij de aansluiting van de loodslab met de schoorsteen. Vaak is het daklood wat rondom de schoorsteen zit lastig te plaatsen waardoor een dakdekker hier mogelijk langer mee bezig is. Dit kan er voor zorgen dat de prijs ook hoger uitvalt.

loodslabben

Besparen op loodslabben aanbrengen doe je zo!

De kosten van loodslabben aanbrengen kunnen hoog uitvallen. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je kunt besparen. Zo kun je kiezen voor een lokale dakdekker of samen met je buren een dakdekkersbedrijf inschakelen. Hieronder geven we je onze tips om te besparen op de kosten.

Kies voor een lokale dakdekker

Een manier waarop je kunt besparen op loodslabben aanbrengen is door het inschakelen van een lokale dakdekker. Een onderdeel van de kosten van een dakdekker zijn namelijk de voorrijkosten. Dit bedraagt vaak rond de €0,30 per km. Kies je voor een dakdekker om de hoek? Dan betekent dit een lager eindbedrag.

Schakel een dakdekkersbedrijf in samen met je buren

Een andere manier waarop je kosten kunt besparen is door een dakdekkersbedrijf in te schakelen samen met je buren. Dit heeft te maken met het feit dat hoe groter het project, hoe goedkoper de kosten per meter zullen zijn. Vraag dus altijd even aan de buren of ze ook belang hebben bij een dakdekker voor korting op je dakwerken.

Offertes vergelijken van verschillende dakdekkers

Als laatste kun je offertes vergelijken van verschillende dakdekkers. Door offertes te vergelijken krijg je een duidelijk beeld van de verschillende prijs mogelijkheden en weet je zeker dat je nooit te veel betaald. Daarnaast kom je hierdoor makkelijk in contact met dakdekkers bij je in de regio.

Zijn er alternatieven voor daklood?

Helaas zijn er enkele nadelen die daklood met zich mee brengt. Het gaat lang mee, maar wanneer het oud wordt, wordt het broos en kan het gaan scheuren. Ook is het niet milieuvriendelijk en heeft het last van flinke prijsschommelingen. We geven je daarom graag enkele alternatieven:

 • Leadax. Over het algemeen heeft Leadax dezelfde eigenschappen als traditionele loodslabben, met als belangrijk verschil dat het niet schadelijk is voor het milieu. Daarnaast is de aanschaf vaak goedkoper.
 • Ubiflex. Ook dit alternatief is beter voor het milieu. Het heeft een zwarte kleur en lijkt veel op loodslabben, maar het is gemaakt van licht materiaal waardoor het makkelijk en snel te plaatsen is.
 • Wakaflex. Deze versie is ideaal wanneer je te maken hebt met lastige oppervlaktes, zoals scheve muurtjes en uitstekende dakpannen. Het is namelijk gemakkelijk in gebruik. Ook kun je het in verschillende kleuren aanbrengen.

Loodslab vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Hoe je de prijs van loodslabben vervangen kunt berekenen is afhankelijk van de methode waarop je dit laat uitvoeren, het uurtarief van de dakdekker en of het lood om de schoorsteen zit of niet. Wanneer je gratis offertes vergelijkt via De 10 Beste is de berekening niet eens meer nodig. Je ontvangt namelijk tot wel vijf offertes op maat, zo weet je precies waar je aan toe bent. Wist je trouwens dat de aanvraag zonder verplichtingen en helemaal gratis is? Je zit dus nergens aan vast.

Start gratis offerteaanvraag!

Veelgestelde vragen over loodslabben vervangen

Het is logisch dat je nog vragen hebt over loodslabben vervangen. Daarom staan hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over loodslabben vervangen.

Wanneer moet je loodslabben vervangen?

Lood heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 40 jaar en is dus erg duurzaam. Wanneer je loodslabben moet vervangen is dan ook volledig afhankelijk van de situatie. Wanneer loodslabben oud worden, of beschadigd raken door bijvoorbeeld weersomstandigheden, kun je dit merken aan lekkages die ontstaan bij de randen. Wanneer je deze schade opmerkt, is het belangrijk snel de loodslabben te vervangen.

Wat kost lood per meter?

Lood kost per meter ongeveer € 200,- tot € 220,-. Deze kosten zijn dan inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw. Wanneer je alleen lood wil kopen ben je dus minder kwijt. Loodslabben gaan lang mee, in sommige gevallen wel 30 tot 40 jaar. Dit betekent dat het een goede investering is.

Hoe worden loodslabben vervangen?

Er zijn verschillende manieren waarop loodslabben vervangen kunnen worden. Manier één is dat er twee of drie lagen steen uit de muur wordt gehakt, vervolgens wordt het oude lood verwijderd en het nieuwe lood op het binnenblad vastgemaakt. Bij manier twee wordt het oude lood afgesneden en de lintvoeg wordt eruit gesneden.