Laat kunststof kozijnen plaatsen door een specialist

Op zoek naar een goede specialist in kunststof kozijnen? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele CV-installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Kosten kunststof kozijnen in 2024

De kosten voor kunststof kozijnen beginnen al vanaf €35,- tot €85,- bij een vast raam van 30 x 30 cm, maar kunnen oplopen tot €365,- tot €385,- bij een kiepraam van 120 x 180 cm. Dit gaat dan om de kosten van de kunststof kozijnen en beglazing, maar niet de montagekosten.

Als je ervoor kiest om de kunststof kozijnen te laten plaatsen zal de totaalprijs bestaan uit enkele factoren, dit zijn:

 • Het type raam en de gekozen kozijnen
 • De kosten van de beglazing
 • De kosten voor het plaatsen
 • Voorrijkosten en afvoerkosten
 • Extra opties

Gemiddeld zijn de kosten voor het plaatsen van kunststof kozijnen €700,- tot €800,- per vierkante meter. Je bent vast benieuwd welke kosten jij kunt verwachten. Je bent op de juiste plek: op deze pagina lees je namelijk alles over de kosten van kunststof kozijnen, welke factoren de kosten beïnvloeden, krijg je enkele bespaartips en geven we ook nog een prijsvoorbeeld.

Kunststof kozijnen: korte samenvatting

 • De kosten van kunststof kozijnen variëren afhankelijk van het type raam en de afmetingen. Bij vaste ramen liggen de kosten tussen €35,- en €365,-, bij valramen tussen €100,- en €360,-, en bij draai-/kiepramen tussen €165,- en €385,-, inclusief btw en beglazing maar exclusief arbeidskosten.
 • Gemiddeld betaal je €700,- tot €800,- per vierkante meter voor de totaalprijs van kozijnen, beglazing, btw en arbeidskosten.
 • De arbeidskosten bedragen ongeveer 55% van de totale prijs, wat neerkomt op €385,- tot €440,- per vierkante meter.
 • Bij het laten plaatsen van kunststof kozijnen zijn er ook extra opties beschikbaar, zoals het toevoegen van een ventilatierooster en een hor. Voor een ventilatierooster van 60 cm breed betaal je €40,- tot €90,- extra, terwijl het laten plaatsen van een inzethor van 60 x 60 cm gemiddeld €65,- tot €90,- kost.
 • Besparen op de kosten doe je door te kiezen voor vaste ramen, het inschakelen van een lokale vakman en door het puin zelf af te voeren.
 • Kunststof kozijnen zijn een goede keuze omdat het onderhoudsarm is, een milieuvriendelijk materiaal is en het tot wel vijftig jaar mee kan gaan.
 • Wanneer je kunststof kozijnen laat plaatsen moet je letten op keurmerken, merken en kosten.


Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten van kunststof kozijnen verschillen afhankelijk van je type raam en de afmetingen.

Wat zijn de kosten voor verschillende dakwerken?

Bij een vast raam moet je denken aan €35,- tot €85,- bij een raam met afmetingen van 30 x 30 cm. Bij een raam van 150 x 200 cm liggen de kosten hoger, namelijk €325,- tot €365,-.

Bij een valraam liggen de kosten tussen de €100,- en €160,- bij een raam van 50 x 40 cm en €325,- tot €360,- bij een raam van 150 x 120 cm.

Bij een draairaam, of kiepraam, moet je rekening houden met gemiddelde kosten van €165,- tot €220,- bij een raam van 60 x 60 cm of €365,- tot €385,- bij 120 x 180 cm.

Deze kosten zijn inclusief btw en de beglazing, maar exclusief arbeidskosten. Het gaat dus alleen om de kozijnen zelf. In de onderstaande tabel vind je de prijzen nogmaals terug in een handig overzicht.

kunststof kozijnen kosten

Kunststof kozijnen kosten per m² 2024

Type kozijn Gemiddelde prijs*
Vast raam
30 x 30 cm €35,- tot €85,-
60 x 60 cm €95,- tot € 100,-
100 x 100 cm €155,- tot €165,-
150 x 200 cm €325,- tot €365,-
Valraam  
50 x 40 cm €100,- tot €160,-
100 x 80 cm €200,- tot €235,-
150 x 120 cm €325,- tot €360,-
Draai/kiepraam  
60 x 60 cm €165,- tot €220,-
100 x 100 cm €235,- tot €250,-
120 x 180 cm €365,- tot €385,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. De prijzen zijn inclusief btw en de kosten voor de beglazing, maar exclusief de prijzen voor montage.

Wat kost het plaatsen van kunststof kozijnen voor een heel huis?

Je woont in een standaard rijtjeshuis en hebt vijftien vierkante meter aan kozijnen. Je besluit om de kozijnen in het hele huis te vervangen, maar zelf het puin af te voeren. De ramen in je huis zijn een mix van vaste ramen en valramen.

De kosten voor de nieuwe kunststof kozijnen, HR++ glas en de installatie bedraagt in dit geval €750,- per m². De totale kosten voor het plaatsen zijn dan €11.250,-.

De beglazing bij de kozijnen

De kosten voor de beglazing is gemiddeld €80,- per vierkante meter. Bij nieuwe kunststof kozijnen wordt in de meeste gevallen HR++ beglazing geplaatst. Mocht je toch liever een ander glassoort hebben is dat uiteraard ook mogelijk.

Glassoort Prijs per m²*
Dubbelglas €115,-
HR glas €120,-
HR+ glas €125,-
HR ++ glas €130,-
Melkglas Vanaf €70,-
Zonwerend glas Vanaf €125,-
Gelaagd glas Vanaf €150,-
Gehard glas Vanaf €120,-
Gekleurd glas-in-lood Vanaf €325,-
Brandwerend glas Vanaf €450,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Op onze pagina over de kosten van glaszetters lees je ook alles over de kosten per soort glas. Dan krijg je een duidelijk beeld van hoe de kosten van de beglazing invloed heeft op de totaalprijs van de kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen plaatsen kosten

Hierboven heb je de kosten van de nieuwe kunststof kozijnen kunnen zien, maar bij het plaatsen van de kunststof kozijnen komen er ook nog arbeidskosten bovenop.

Gemiddeld betaal je €700,- tot €800,- per vierkante meter bij het plaatsen van kunststof kozijnen. Dit is dan de totaalprijs voor de kozijnen, beglazing, het btw-tarief en de arbeidskosten.  De arbeidskosten zijn 55% van de totale prijs, dus je moet rekening houden met €385 tot €440,- aan arbeidskosten per vierkante meter.


Kunststof kozijnen 2024

€700,- tot €800,- per m²

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven)

Laag tarief
€700,-

Prijs per m²

Hoog tarief
€800,-

Prijs per m²

Start gratis offerteaanvraag!

De voorrijkosten en afvoerkosten

Uiteraard betaal je bij het inschakelen van een specialist ook voorrijkosten. Dit is ook de reden waarom je het liefst wordt geholpen door vakmannen in je eigen regio. De voorrijkosten zijn gemiddeld 5% van de totaalprijs voor de gehele klus.

Kies je ervoor om de oude kozijnen en het puin ook te laten afvoeren door de vakman? Dan betaal je daar een extra tarief voor. Deze kosten zijn gemiddeld 15% van de totaalprijs.

Extra diensten en mogelijkheden bij kunststof kozijnen plaatsen

Wanneer je kunststof kozijnen laat plaatsen zijn er ook nog extra opties die je kunt overwegen:

 • Het plaatsen van een ventilatierooster
 • Het plaatsen van een hor

Deze extra diensten zitten niet standaard bij de plaatsing in en komen dus nog bovenop de totaalprijs. Voor een ventilatierooster van 60 cm breed betaal je €40,- tot €90,- extra. Een inzet hor van 60 x 60 cm laten plaatsen kost gemiddeld €65,- tot €90,-.

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Ventilatierooster 60 cm breed €40,- tot €90,-
Inzet hor 60 x 60 cm €65,- tot €90,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

kunststof kozijnen

Besparen op de kosten van nieuwe kozijnen

Het plaatsen van kunststof kozijnen kan een flinke investering zijn. We geven je daarom graag een paar handige bespaartips.

Kies voor vaste ramen

Vaste ramen zijn de goedkoopste optie bij het plaatsen van kunststof kozijnen. Mocht je twijfelen omdat je wil ventileren kan je er altijd voor kiezen om ventilatieroosters aan de kozijnen toe te voegen.

Zoek lokaal

Bij het inschakelen van een specialist in kunststof kozijnen wil je het liefst iemand in je eigen regio. Hoe kleiner de afstand tussen jou en het bedrijf, hoe lager de voorrijkosten zullen zijn.

Zorg voor een eigen aanhangwagen

Heb je een eigen auto en kan je rijden met een aanhangwagen? Kies er dan voor om het puin zelf af te voeren. De afvoerkosten kunnen ook hoog uitvallen bij grotere klussen. Veel gemeentes hebben een milieustraat voor het afleveren van puin tegen een kleine vergoeding.

Gebruik maken van een subsidie

Helaas is er op dit moment geen specifieke landelijke subsidie voor kunststof kozijnen. Sommige gemeenten en provincies bieden wel lokale subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen, waaronder het vervangen van oude kozijnen door kunststof kozijnen.

Op isolatieglas met een isolatiewaarde van1,2 W/m²K of hoger kan er via de ISDE vaak wel een subsidie worden aangevraagd.

Profiteren van het verlaagde btw-tarief

Voor woningen ouder dan twee jaar geldt het verlaagde btw-tarief van 9% op zowel de arbeidskosten als de materiaalkosten voor het plaatsen van kunststof kozijnen. Dit geldt echter niet voor de aanschaf van de kozijnen zelf. Voor woningen jonger dan twee jaar geldt het reguliere btw-tarief van 21% op zowel de arbeidskosten als de materiaalkosten.

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn de populairste optie als het gaat om het plaatsen van nieuwe kozijnen. Dit komt omdat kunststof kozijnen veel voordelen bieden:

 • Kunststof is een materiaal dat weinig onderhoud vereist.
 • Kunststof is makkelijk te bewerken, hierdoor kan je meerdere kleuren en stijlen kiezen.
 • Kunststof kozijnen kunnen tot wel 50 jaar meegaan, dit is een bovengemiddelde hoge levensduur.
 • Kunststof is 100% recyclebaar en een milieubewuste keuze.

Waar moet je op letten bij het kiezen van kunststof kozijnen?

Bij het kiezen van je nieuwe kunststof kozijnen zijn er enkele zaken waar je op moet letten. We raden je sowieso aan om nu al na te denken over de kleur en stijl van de kunststof kozijnen. Je kunt ook alvast nagaan welke soort ramen je wilt of nodig hebt.

Naast bovenstaande punten raden we je ook aan om te letten op keurmerken, het merk van de kozijnen en de kosten. Hieronder lees je hier meer over.

Keurmerken

Er zijn enkele keurmerken waar je op kan letten wanneer je kunststof kozijnen gaat kopen en een vakspecialist inschakelt:

 • Het KOMO-keurmerk wordt gegeven aan producten die voldoen aan strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit. Het keurmerk kan ook worden gegeven aan bedrijven die zich houden aan deze strenge eisen.
 • Specialisten met het VKG-keurmerk houden zich aan strenge eisen op het gebied van de kwaliteit, montage en garantie.
 • Het Politie Keurmerk Veilig Wonen wordt gegeven aan producten en bedrijven die zich houden aan specifieke eisen op het gebied van veiligheid.

Merken

Kunststof kozijnen zijn er te verkrijgen in verschillende merken. Elk merk staat bekend om andere voordelen en kenmerken. De meest bekende merken zijn Schüco, Belisol, Deceuninck, FInastral en Veka. Als deze merken je niks zeggen kan je altijd advies winnen bij een specialist in kunststof kozijnen.

Kosten

Uiteraard moet je ook kijken naar de totale kosten van je nieuwe kunststof kozijnen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn nieuwe kunststof kozijnen een flinke investering. Kijk daarom goed of de kosten van de kunststof kozijnen passen bij wat je in gedachte had en of het past binnen je budget.

Wanneer je gratis offertes vergelijkt via De 10 Beste ontvang je enkele offertes op maat. Zo krijg je een duidelijke prijsindicatie voor het plaatsen van je nieuwe kunststof kozijnen.

kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen plaatsen? Vind een vakman via De 10 Beste!

Ben je op zoek naar een specialist in kunststof kozijnen? Dan ben je op de juiste plek. Via De 10 Beste kan je gratis, en zonder verplichtingen, offertes aanvragen en vergelijken. Je wordt geholpen door de beste kozijnen installateurs in je regio.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over kunststof kozijnen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over kunststof kozijnen..

Kan ik zelf kozijnen plaatsen?

Hoewel het mogelijk is om zelf kunststof kozijnen te installeren, is het een moeilijk proces dat vakmanschap vereist. Het nauwkeurig inmeten, correct plaatsen en afstellen van de kozijnen zijn cruciale stappen om een goede isolatie en werking te waarborgen. Het wordt daarom sterk aanbevolen om een professionele kozijninstallateur in te schakelen voor het plaatsen van kunststof kozijnen.

Hoeveel onderhoud hebben kunststof kozijnen nodig?

Een van de grote voordelen van kunststof kozijnen is dat ze weinig onderhoud vereisen. In tegenstelling tot houten kozijnen hoeven kunststof kozijnen niet regelmatig geschilderd te worden. Ze zijn bestand tegen weer en wind, waardoor ze niet rotten, schilferen of kromtrekken. Het enige onderhoud dat kunststof kozijnen nodig hebben, is regelmatige reiniging om vuil en stof te verwijderen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een zachte doek, mild schoonmaakmiddel en water.

Hoe maak ik kunststof kozijnen schoon?

Om je kunststof kozijnen er altijd fris en schoon uit te laten zien, is regelmatig onderhoud belangrijk. Hier zijn enkele eenvoudige schoonmaaktips:

 • Verwijder eerst los vuil en stof met een zachte borstel of doek.
 • Maak een sopje met warm water en een mild schoonmaakmiddel.
 • Reinig de kozijnen met een zachte doek of spons, waarbij je lichte druk uitoefent.
 • Spoel de kozijnen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 • Droog de kozijnen af met een schone doek om strepen te voorkomen.

Het is belangrijk om agressieve schoonmaakmiddelen en schurende materialen te vermijden, omdat deze het oppervlak van de kunststof kozijnen kunnen beschadigen.