Vind een specialist voor het plaatsen van vloerverwarming

Op zoek naar een installateur voor vloerverwarming? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat zijn de kosten van vloerverwarming?

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten! Vloerverwarming kost gemiddeld €30,- en €70,- per m². De exacte prijzen hangen af van het soort vloerverwarming wat je kiest en de kosten van de installateur.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van vloerverwarming: je vindt handige prijzenoverzichten en informatie over soorten vloerverwarming en de aanleg ervan. Tot slot vind je handige bespaartips, zodat je kunt besparen op de kosten!

Kosten vloerverwarming: belangrijkste informatie

 • De gemiddelde kosten voor het aanleggen van vloerverwarming variëren van €30,- tot €120,- per vierkante meter, afhankelijk van de methode, het type vloerverwarming, de installateurstarieven, de plaatsingsmethode, het aantal vierkante meters en de gewenste afwerking.
 • Vloerverwarming kost gemiddeld €30,- tot €50,- per m² voor een nat systeem, €35,- tot €65,- per m² voor een droog systeem, €30,- tot €45,- per m² voor het infrezen van vloerverwarming en €35,- tot €120,- per m² voor warmwatervloerverwarming. Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld €60,- tot €70,- per m². Bij twijfel over het beste type vloerverwarming kun je advies vragen aan een verwarmingsinstallateur.
 • De prijs voor vloerverwarming wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het gebruik als hoofd- of bijverwarming, het soort vloerverwarming (elektrisch of warmwater), en optionele extra’s zoals een pompschakelaar en het verwijderen van radiatoren. Elektrische vloerverwarming is over het algemeen goedkoper dan warmwatervloerverwarming.
 • Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen, zoals een nat systeem, droogsysteem en infrezen. Een nat systeem is de goedkoopste optie, met een gemiddelde prijs van €30,- tot €50,- per m². Het aanleggen van een droogsysteem kost gemiddeld €35,- tot €65,- per m². Het infrezen van vloerverwarming kost gemiddeld €30,- tot €45,- per m².
 • Om kosten te besparen bij vloerverwarming, kun je kiezen voor een efficiënt verwarmingssysteem, zoals watergedragen vloerverwarming, dat energiezuiniger is dan elektrische vloerverwarming. Daarnaast kun je kosten besparen door gebruik te maken van een slimme regeling voor je vloerverwarmingssysteem, waarbij je de temperatuur kunt programmeren op basis van je behoeften en de verwarming kunt uitschakelen wanneer je niet thuis bent of de temperatuur kunt verlagen tijdens de nacht.
 • Bij het kiezen van de beste vloerverwarming voor je woning zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden. Overweeg het type vloerverwarming, zoals elektrisch of watergedragen, en begrijp de kenmerken van elk systeem. Let op de efficiëntie van het systeem, de betrouwbaarheid en duurzaamheid ervan, en werk samen met een ervaren en betrouwbare installateur voor een correcte installatie en optimale werking.


kosten vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming aanleggen?

Afhankelijk van de methdoe en het type vloerverwarming kost het aanleggen gemiddeld €30,- tot €120,- per vierkante meter.

De prijs van vloerverwarming hangt van verschillende factoren af:

 • Het tarief van de verwarmingsinstallateur: de gemiddelde prijs van een cv-installateur is €55,- tot €75,- per uur.
 • Het soort vloerverwarming: er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld aan warmwatervloerverwarming en elektrische vloerverwarming. De prijzen verschillen per soort.
 • De manier van plaatsen: de manier waarop de vloerverwarming wordt aangelegd bepaald ook de prijs. Zo kan de vloerverwarming in een nat- of droog systeem worden gelegd of kiest de vakman ervoor om de vloerverwarming in te frezen.
 • Het aantal vierkante meters: natuurlijk speelt ook de oppervlakte van de ruimte waarin je vloerverwarming gaat aanleggen een rol in het bepalen van de totaalprijs.
 • De gewenste afwerking: na het leggen van vloerverwarming, moet de vloer natuurlijk netjes afgewerkt worden. De manier van afwerking hangt af van je eigen voorkeur en budget, en bepaald daarmee de totaalprijs.

Kosten vloerverwarming per m²

Wat kost vloerverwarming per m²? Voor een nat systeem betaal je gemiddeld €30,- tot €50,- per m². Wanneer je kiest voor een droog systeem, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €35,- tot €65,- per m². Er wordt vaak gekozen voor het infrezen van vloerverwarming. De kosten voor vloerverwarming infrezen zijn gemiddeld €30,- tot €45,- per m².

Tot slot kun je nog kiezen uit verschillende soorten vloerverwarming. Er wordt het vaakst gekozen voor warmwatervloerverwarming. De gemiddelde prijs ligt tussen de €35,- en €120,- per m². Je kan ook nog kiezen voor infrarood vloerverwarming, de kosten hiervan ligt tussen de €65,- en €90,- per m².

En wat kost elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld €60,- tot €70,- per m². Weet je niet welke soort het beste bij jou past? Je kunt altijd bij de verwarmingsinstallateur terecht voor advies.

Kosten vloerverwarming 2024

Type vloerverwarming Gemiddelde kosten vloerverwarming per m²*
Nat systeem €30,- tot €50,-
Droog systeem €35,- tot €65,-
Vloerverwarming infrezen €30,- tot €45,-
Elektrische vloerverwarming €60,- tot €70,-
Warmwater vloerverwarming €35,- tot €120,-
Infrarood vloerverwarming €65,- tot €90,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen..


Besparen op de kosten van vloerverwarming?

Wist je dat je door het vergelijken van offertes tot wel 40% op de totaalkosten kan besparen?
Start gratis offerteaanvraag!


Prijsvoorbeelden: vloerverwarming

Hieronder krijg je enkele prijsvoorbeelden voor het plaatsen van vloerverwarming.

Vloerverwarming (droogsysteem) aanleggen in een appartement

Gemiddelde prijs per m²: €35,- tot €65,-

Heb je een appartement van 50 m² en wil je een droog systeem aanleggen? Dat kost gemiddeld €2.500,-.

Elektrische vloerverwarming aanleggen in de slaapkamer

Gemiddelde prijs per m²: €60,- tot €70,-.

Wil je graag elektrische vloerverwarming in de slaapkamer? Gemiddeld is een slaapkamer 25 m². Houd dus rekening met een gemiddelde totaalprijs van €1.625,-.

Vloerverwarming (nat systeem) aanleggen in de woonkamer

Gemiddelde prijs per m²: €30,- tot €50,-.

Wil je vloerverwarming in de woonkamer laten aanleggen? Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt, kun je kiezen voor een nat systeem. De oppervlakte van de woonkamer is 30 m². In totaal ben je dan ongeveer €1.200,- kwijt.

Keuzes die de kosten voor vloerwarming beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor vloerverwarming beïnvloeden. De belangrijkste factor is of de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wordt gebruikt. Natuurlijk is ook het soort vloerverwarming prijsfactor die veel invloed heeft. Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld goedkoper dan warmwatervloerverwarming. Tot slot kun je kiezen uit verschillende extra opties, zoals het aansluiten van een pompschakelaar en het verwijderen van radiatoren.

Hieronder lees je meer over de prijsfactoren.

1. Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Je kunt vloerverwarming zowel als hoofd- of bijverwarming gebruiken. Wat zijn de verschillen? Wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, betekent dit dus dat alle radiatoren uit de woning worden verwijderd. Je hebt een hoge buizenintensiteit nodig, wat leidt tot een hogere prijs.

Toch liever vloerverwarming als bijverwarming?

Dit scheelt al snel tot €700,- voor dezelfde oppervlakte. In de onderstaande prijstabel vind je de prijzen voor een

2. Verschillende soorten vloerverwarming

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten vloerverwarming:

 • Elektrische vloerverwarming: dit type vloerverwarming worden elektrische kabels en/of elektrische folies gebruikt om de vloer op te warmen. De kosten voor elektrische vloerverwarming variëren tussen de €60,- en €70,- per m².
 • Infrarood vloerverwarming: bij dit type vloerverwarming worden er infraroodmatten gelegd. Deze matten bestaan uit carbondoek, hierdoor wordt elektriciteit geleid. De kosten voor infrarood vloerverwarming ligt tussen de €65,- en €90,- per vierkante meter.
 • Warmwatervloerverwarming: zoals de naam al aangeeft, wordt bij dit type vloerverwarming warm water gebruikt om te verwarmen. Het wordt daarom ook wel centrale vloerverwarming genoemd. De kosten voor warmwatervloerverwarming bedragen gemiddeld €35,- tot €120,- per m².

3. De manier van aanleggen

De manier waarop vloerverwarming wordt aangelegd, hangt af van het type vloerverwarming dat je kiest en de bestaande situatie in je huis. Bij nieuwbouw kan vloerverwarming eenvoudig in de betonnen vloer worden geïntegreerd voordat de afwerkvloer wordt gelegd. Bij een bestaande vloer zijn er twee opties: opbouw- of inbouwvloerverwarming.

Bij opbouwvloerverwarming worden de verwarmingsbuizen op de bestaande vloer geplaatst en bedekt met een afwerkvloer. Hoewel dit een hoger vloerniveau kan opleveren, is het een goede optie als je geen grote aanpassingen aan de bestaande vloer wilt doen. Bij inbouwvloerverwarming worden de verwarmingsbuizen in de bestaande vloer geplaatst. Dit kan een ingrijpendere renovatie zijn, maar het resultaat is een vlakke vloer zonder verhoging, dit is vaak ook de de duurdere optie.

Het kiezen van de juiste afwerking voor je vloer bij vloerverwarming is hierbij ook een belangrijke stap. Niet alleen heeft dit invloed op het uiterlijk van je interieur, maar het kan ook de efficiëntie van het verwarmingssysteem beïnvloeden.

4. Extra opties

Wanneer je kiest voor traditionele vloerverwarming, heb je keuze uit verschillende opties:

 • Pompschakelaar: met vloerverwarming heb je een pomp nodig die het water door de leidingen pompt. Ondanks dat de verwarming niet altijd aan staat, blijft de pomp vaak wel aanstaan. Om dit te voorkomen kun je een pompschakelaar laten installeren. Dit scheelt uiteindelijk ook op je energierekening. Een pompschakelaar kost gemiddeld €65,- tot €100,-.
 • Aansluiting op stadsverwarming: wordt je woning verwarmt door stadsverwarming? Het aanleggen van vloerverwarming wordt hierdoor complexer. Ook moet je betalen voor de aansluiting op stadsverwarming. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €75,-.
 • Verwijderen van radiatoren: wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gaat gebruiken, kunnen alle radiatoren uit de woning worden verwijderd. Wanneer je dit niet zelf wilt doen, kun je dit ook uitbesteden aan de verwarmingsinstallateur. Dit kost gemiddeld €20,- tot €30,-.
 • Bypass-ventiel monteren: een bypass-ventiel zorgt ervoor dat de doorstroom naar de cv-ketel een stuk rustiger verloopt. Daarnaast zorgt het ventiel ervoor dat de pomp niet overbelast raakt. Voor een bypass-ventiel betaal je gemiddeld €45,- tot €70,-.
Extra optie Gemiddelde kosten*
Pompschakelaar €65,- tot €100,-
Aansluiting op stadsverwarming €75,-
Radiatoren verwijderen €20,- tot €30,-
Bypass-ventiel €45,- tot €70,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

vloerverwarming kosten

Hoeveel kost vloerverwarming installeren?

Het installeren van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen uit een nat systeem, een droogsysteem en infrezen. Een nat systeem is de goedkoopste optie: dit kost gemiddeld €30,- en €50,- per m². . Het installeren van een droog systeem kost gemiddeld €35,- tot €65,- per m².. Tot slot kun je de vloerverwarming laten infrezen: gemiddeld kost dit €30,- tot €45,- per m². . In de onderstaande kopjes lees je meer informatie.

Prijzen vloerverwarming nat systeem

Wanneer je kiest voor vloerverwarming in een nat systeem, wordt de vloerverwarming in chape geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat chape zorgt voor de beste warmtegeleiding. Daarnaast is het ook nog de goedkoopste methode voor het plaatsen van vloerverwarming: de gemiddelde prijs ligt tussen de €30,- en €50,- per m². Deze manier wordt vaak toegepast in nieuwbouwwoningen, maar kan ook in bestaande woningen worden gedaan.

Prijs vloerverwarming droog systeem

Vloerverwarming op een droog systeem komt niet in contact met chape. Op het chape worden namelijk isolatieplaten gelegd, waarop de vloerverwarming komt te liggen. Dit wordt vaak gedaan bij een renovatie van een woning of wanneer er een beperkte opbouwhoogte in een woning is. Gemiddeld kost een droog systeem €35,- tot €65,- per m².

Kosten vloerverwarming infrezen

In bestaande woningen wordt er vaak voor gekozen om de vloerverwarming in te frezen. Dit kost gemiddeld €30,- tot €45,- per m². Na afloop van het infrezen wordt de vloer geëgaliseerd. Het voordelen van vloerverwarming infrezen is dat je geen ruimte hoeft in te leveren, wat er weer toe leidt dat deuren niet verhoogt hoeven te worden.

Vloerverwarming vs. radiatoren: kosten en besparing

De aanschafprijs van vloerverwarming en radiatoren verschilt niet heel veel meer. Er is veel concurrentie onderling, waardoor vloerverwarming inmiddels geen luxe meer is.

Met vloerverwarming bespaar je op de energiekosten. Maar hoeveel precies? In tegenstelling tot radiatoren bespaar je met vloerverwarming gemiddeld 20%. Dit komt omdat de temperatuur van het water wat door de buizen stroomt een stuk lager ligt dan het water van de radiatoren. Het verschil is maar liefst 30 graden! Een gemiddeld huishouden in Nederland betaald jaarlijks €1.610,- aan energie. Met vloerverwarming bespaar je 20%, dit komt neer op een besparing van €322,- per jaar.

De cv-ketel hoeft dus niet zo hard meer te stoken voor de juiste watertemperatuur. Ook kun je met vloerverwarming de thermostaat gemiddeld 1 tot 2 graden lager zetten voor dezelfde gevoelstemperatuur. Dit komt omdat er dankzij de vloerverwarming geen koude luchtstroom meer is en de warmte geleidelijk wordt verdeeld.

Hoe bespaar je op de kosten van je vloerverwarming?

Een manier om kosten te besparen is door te kiezen voor een efficiënt verwarmingssysteem. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming beschikbaar, waaronder elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Watergedragen vloerverwarming, waarbij warm water door leidingen in de vloer circuleert, is over het algemeen energiezuiniger dan elektrische vloerverwarming. Het kan een goede investering zijn op de lange termijn, omdat het je energierekening kan verlagen.

Een andere manier om kosten te besparen is door een slimme regeling voor je vloerverwarmingssysteem te gebruiken. Met moderne thermostaten kun je de temperatuur eenvoudig regelen en programmeren op basis van je behoeften. Door de verwarming uit te schakelen wanneer je niet thuis bent of de temperatuur te verlagen tijdens de nacht, kun je energie besparen en je kosten verlagen.

Hoe kies ik voor de beste vloerverwarming?

Bij het kiezen van de beste vloerverwarming voor jouw woning zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Type vloerverwarming: zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten vloerverwarming beschikbaar, zoals elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de kenmerken van elk systeem te begrijpen voordat je een keuze maakt.
 • Efficiëntie: let op het energieverbruik en de efficiëntie van het vloerverwarmingssysteem. Kies een systeem dat energiezuinig is en helpt om je verwarmingskosten te verlagen.
 • Betrouwbaarheid: controleer de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het vloerverwarmingssysteem. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat lang meegaat en weinig onderhoud vereist.
 • Installateur: werk samen met een ervaren en betrouwbare installateur. Een professionele installatie is essentieel om ervoor te zorgen dat het vloerverwarmingssysteem correct wordt geïnstalleerd en optimaal functioneert.

prijs vloerverwarming

Vloerverwarming laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken via De 10 Beste!

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Het wordt aangeraden om hier een verwarmingsmonteur voor in te schakelen. Zo weet je zeker dat de vloerverwarming goed wordt geplaatst en je hebt garantie op het geleverde werk. Op zoek naar een verwarmingsinstallateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van verwarmingsmonteurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over vloerverwarming.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Een van de belangrijkste voordelen is de gelijkmatige warmteverdeling in de hele kamer. In tegenstelling tot radiatoren, die warmte in één richting afgeven, verspreidt vloerverwarming de warmte gelijkmatig over de vloer. Dit zorgt voor een aangename en constante temperatuur in de hele ruimte.

Daarnaast elimineert vloerverwarming koude plekken in de kamer. Radiatoren kunnen bijvoorbeeld zorgen voor warmteverschillen tussen de bovenste en onderste delen van de kamer. Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, zodat je overal in de kamer kunt genieten van dezelfde comfortabele temperatuur.

Kan ik vloerverwarming installeren in mijn bestaande woning?

Het goede nieuws is dat vloerverwarming zowel in nieuwe als bestaande woningen kan worden geïnstalleerd. Bij een bestaande woning zijn er echter enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Allereerst moet je controleren of de bestaande vloer geschikt is voor vloerverwarming. Vloerverwarming werkt het beste met goed geïsoleerde vloeren, zoals beton of tegels. Houten vloeren kunnen ook worden gebruikt, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer voldoende geïsoleerd is om warmteverlies te voorkomen.

Daarnaast moet je bepalen of er voldoende ruimte is voor het aanleggen van de verwarmingsleidingen in de vloer. Dit kan betekenen dat je de vloer moet verhogen, wat enige verstoring met zich mee kan brengen. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om de haalbaarheid van vloerverwarming in jouw specifieke situatie te beoordelen.

Zijn er subsidies of een verlaagd btw-tarief voor vloerverwarming?

Overheidsinstanties en energiebedrijven bieden soms subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Dit is helaas niet van toepassing op vloerverwarming, maar wel voor het plaatsen van vloerisolatie of een warmtepomp. Het is de moeite waard om na te gaan of er op dit moment subsidies beschikbaar zijn in jouw regio, gezien de combinatie van vloerverwarming met een energiebesparend maatregel een mooie subsidie kan opleveren.

Daarnaast kan het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerkzaamheden van toepassing zijn op de installatie van vloerverwarming in een bestaande woning. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de arbeidskosten van de installatie. Het is belangrijk om te vermelden dat subsidie- en belastingregelingen kunnen variëren en afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie en locatie. Raadpleeg daarom altijd de relevante instanties en deskundigen om de meest actuele informatie te verkrijgen.