Beste vloerverwarming laten installeren?

Op zoek naar een installateur voor vloerverwarming? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat is de beste vloerverwarming?

Je bent geïnteresseerd in vloerverwarming, maar weet niet welke soort het beste is? Geen probleem! We helpen je graag. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen droogbouw- en natbouwsystemen. Daarin heb je weer elektrische, infrarood of water vloerverwarming. Droogbouw is elektrisch of infrarood en zie je het meest bij bestaande woningen. Het zorgt voor snelle warmte, maar de warmte kan ook snel verdwijnen. Een natbouwsysteem, of water vloerverwarming, zie je meer bij nieuwbouw. Deze warmte blijft langer in het huis hangen, zo kan je langer genieten van de warmte en kan je sneller de verwarming lager zetten.

Dit is slechts één van de factoren die je moet overwegen bij het kiezen van de beste vloerverwarming. Op deze pagina helpen we je graag: we geven je factoren waar je op moet letten en geven enkele suggesties voor de beste elektrische, water en infrarood vloerverwarming.

Welke vloerverwarming is het beste?

Geen tijd om een hele pagina te lezen? Maak dan gebruik van onderstaande vragen om de beste vloerverwarming te bepalen:

 • Ligt er nog geen vloer? Dan kan je kiezen voor zowel een natbouw- als droogbouwsysteem. Een natbouwsysteem wordt vrijwel altijd aangeraden gezien dit netjes in de vloer kan worden verwerkt.
 • Wil je lang genieten van de warmte? Dan kies je voor water vloerverwarming.
 • Wil je snel genieten van de warmte? Dan kies je voor elektrische vloerverwarming.
 • Ga je een klein oppervlak verwarmen? Ook dan ga je het best voor elektrische vloerverwarming.
 • Wordt de vloerverwarming een bijverwarming? Dan kan je voor infrarood vloerverwarming.
 • Heb je een vloerconstructie die niet veel gewicht kan dragen? Dan kies je voor een droogbouwsysteem, dus elektrisch of infrarood.


Hoe kies je voor de beste vloerverwarming?

De beste vloerverwarming is afhankelijk van je wensen, daarom is er niet één duidelijk antwoord op de vraag ‘wat is de beste vloerverwarming’. Om te kijken welke vloerverwarming het beste in je situatie past, moet je enkele keuzes en factoren overwegen:

 • Kies je voor een natbouw- of droogbouwsysteem?
 • Wil je een vloerverwarming die werkt op elektriciteit, water of via infrarood?
 • Welke vloer heb je en past de vloerverwarming daar bij?
 • Moet de vloer worden verhoogd?

Geen zorgen, we snappen dat dit het niet makkelijker maakt om de beste vloerverwarming te kiezen. Hieronder leggen we per factor of keuze uit wat er precies wordt bedoeld en welke keuze het beste is in welke situatie.

Natbouw- of droogbouwsysteem

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: moet ik kiezen voor een natbouw- of droogbouwsysteem? Een natbouwsysteem heeft meer inbouwruimte nodig, namelijk gemiddeld 12 centimeter. Bij een droogbouwsysteem is dit een stuk lager, namelijk gemiddeld 6 centimeter.

Wat is een natbouwsysteem?

Een natbouwsysteem is een vloerverwarmingssysteem dat warm water door buizen onder de vloer laat stromen om de ruimte te verwarmen. Het biedt gelijkmatige en efficiënte verwarming, vooral in nieuwbouwhuizen, waar de buizen onder de vloer kunnen worden geïnstalleerd. Het systeem houdt warmte langer vast en kan energiezuiniger zijn dan sommige andere verwarmingssystemen. Let wel op dat de kosten van een natbouwsysteem hoger liggen en de warmte kan ontsnappen als het huis niet voldoende is geïsoleerd. Het is dus niet in alle gevallen energiezuiniger.

Een natbouwsysteem heeft een dikke opbouwlaag. Daarbij is het ook lastiger te plaatsen, het heeft namelijk een droogtijd van wel 2 weken nodig. De opwarmtijd bij een natbouwsysteem duurt langer dan een droogbouwsysteem, het blijft echter wel langer warm. Heb je een cv-ketel of hybride warmtepomp die ook via elektra werkt? Dan is dit in combinatie met een vloerverwarming op warm water een mooi antwoord op de stijgende gasprijzen.

Hoe zit het met een droogbouwsysteem?

Een droogbouwsysteem voor vloerverwarming plaatst verwarmingselementen bovenop de bestaande vloer, wat installatiegemak biedt zonder grote bouwwerkzaamheden. Dit systeem gebruikt meestal elektrische verwarmingselementen of luchtcirculatie voor verwarming en heeft een snelle reactietijd, maar houdt de warmte doorgaans minder lang vast dan natbouwsystemen. Het wordt vaak gebruikt bij renovaties of in situaties waarbij de bestaande vloer niet kan worden verwijderd. Een droogbouwsysteem is makkelijker en sneller te plaatsen. Het is minder zwaar, waardoor het mogelijk is om te plaatsen op verschillende soorten vloeren. Met een droogbouwsysteem geniet je sneller van warmte, maar de warmte neemt ook sneller af als je het systeem stopzet.

Over het algemeen worden natbouwsystemen voornamelijk gekozen bij nieuwbouwwoningen. Zo kan de vloerverwarming namelijk ingebouwd worden tijdens het cementeren van de vloer. Een droogbouwsysteem is dus vaak de meest logische keuze bij bestaande woningen.

beste vloerverwarming

Vloerverwarming type: elektriciteit, water of infrarood?

De tweede vraag die je jezelf moet stellen: wil ik vloerverwarming op basis van elektriciteit, water of infraroodpanelen? We maken de keuze graag makkelijker:

 • Gaat het om een kleine ruimte of een kleinere oppervlakte? Dan kies je het liefst voor elektrische vloerverwarming.. De opwarmtijd bij elektrisch is korter, wat ideaal is bij kleinere ruimtes. Het is daarbij ook makkelijker te installeren.
 • Gaat het om grotere ruimtes, grotere oppervlaktes of heb je het huis goed geïsoleerd? Kies dan voor een vloerverwarming met water. Deze vloerverwarming heeft langer nodig om de ruimte op te warmen, maar behoudt zijn warmte. Een bijkomend voordeel: water vloerverwarming is energiezuiniger.
 • Ga je de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming, wil je energiezuiniger leven en ga je kleine ruimtes verwarmen? Dan kies je voor infrarood vloerverwarming. Deze vorm van vloerverwarming heeft meer tijd nodig om een ruimte te verwarmen en blijft minder lang warm dan water vloerverwarming. Dit maakt het geschikt als bijverwarming. Voor kleine ruimtes zou je dit wel kunnen gebruiken als hoofdverwarming. Het is bovendien een enorm energiezuinige manier van verwarmen.

Beste vloer bij vloerverwarming

De keuze van vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder het type vloer en de specifieke situatie. Niet alle vloerverwarmingssystemen zijn geschikt voor elk type vloer, dus de keuze kan beperkt zijn. Over het algemeen zijn tegelvloeren, betonvloeren en gietvloeren geschikt voor verschillende soorten vloerverwarming. Als je laminaat, pvc of houten vloeren hebt, is elektrische vloerverwarming, zoals vloerverwarming folie of infrarood vloerverwarming, vaak een logische keuze. Voor dekvloeren kunnen zowel infrarood als elektrische vloerverwarming met verwarmingskabels een optie zijn.

Het is wel belangrijk om de specifieke vereisten van je situatie te overwegen en professioneel advies in te winnen om de beste vloerverwarmingsoptie te kiezen.

Ophogen van de vloer nodig?

Is het nodig, of zelfs mogelijk, om de vloer op te hogen? Het is wel belangrijk dat er genoeg ruimte is voor het installeren van de vloerverwarming.
h
Elektrische, of infrarood, vloerverwarming kan vaak worden gelegd via kabelmatten, folie of kabels. Dit wordt vaak boven op de ondervloer gelegd. Hierdoor krijg je een kleine verhoging van soms enkele centimeters.

Bij een watergedragen systeem moeten de verwarmingsbuizen worden ingefreesd. Dit betekent dat de vloerverwarming wordt weggewerkt in je ondervloer, hierdoor krijg je geen of nauwelijks verhoging van de vloer.


Wil je de beste vloerverwarming laten installeren door een specialist?

Krijg advies en bespaar tot wel 40% op de installatiekosten.
Vergelijk gratis offertes!


Beste elektrische vloerverwarming: welke merken zijn het best?

Ga je voor elektrische vloerverwarming? Ook daarin heb je nog enkele keuzes. Er zijn verschillende soorten en merken elektrische vloerverwarming. Elk met een eigen prijsklasse en voordelen. Een groot voordeel bij elektrische vloerverwarming is dat je een goed alternatief hebt voor de stijgende gasprijzen. Hieronder hebben we de top 5 elektrische vloerverwarming op een rijtje gezet.

Magnum Millimat

De Magnum Millimat is een van de beste soorten elektrische vloerverwarming. Het is namelijk makkelijk te installeren en verwarmt ruimtes snel. De vloersensor is enorm nauwkeurig en is makkelijk te bedienen met de makkelijk te gebruiken thermostaat. Magnum Millimat vloerverwarming kost €465,- voor 5 m².

Danfoss

De vloerverwarming van Danfoss kan een huis snel verwarmen. Ook deze vloerverwarming is makkelijk te bedienen en heeft een sensor van hoge kwaliteit. De Danfoss is makkelijk te installeren, maar heeft wel een hoog prijskaartje: €500,- voor 1,5 m².

e-Heat

Ook e-Heat vloerverwarming kan een huis bijzonder snel verwarmen. Dit is een waterdichte vloerverwarming die ook nog eens enorm betaalbaar is. Het heeft een intelligente digitale thermostaat die makkelijk te bedienen is. De vloerverwarming van e-Heat kost gemiddeld €309,- per 5 m².

Warmup

Wanneer je kiest voor een vloerverwarming van Warmup krijg je meteen alle onderdelen die je nodig hebt. Warmup staat beken dom hun dubbel-fluorpolymeer warmtekabels, die niet alleen stevig, maar ook erg dun zijn. De vloerverwarming van Warmup heeft een levenslange garantie en is zeer betaalbaar: €380,- voor 4 m².

Plieger heat

Als laatste hebben we ook nog Plieger Heat. Een elektrische vloerverwarming die veel warmte kan leveren en makkelijk is te installeren. De vloerverwarming van Plieger Heat heeft een prijs van €180,- voor 1 m².

Beste elektrische vloerverwarming 2024

In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals terugvinden. We hebben voor het gemak alle prijzen berekend per 5 m², zodat je een beter beeld krijgt van de exacte kosten.

Merk Voordelen Prijs*
Magnum Millimat Snel warmte, vloersensor is enorm nauwkeurig en thermostaat is makkelijk te bedienen €465,- voor 5 m²
Danfoss Verwarmt het huis snel, gemakkelijk te bedienen en de sensor is van hoge kwaliteit €1666,67 voor 5 m²
e-Heat Verwarmt het huis snel, waterdichte vloerverwarming en meest betaalbare optie €309,- per 5 m²
Warmup Levenslange garantie, handige bediening en hoogwaardige kwaliteit €475,- per 5 m²
Plieger heat Is makkelijk te installeren en brengt veel warmte op €900,- voor 5 m²

*Let op: gebaseerd op prijzen van 2024. De tarieven verschillen per aanbieder. Dit is exclusief de installatie.

water vloerverwarming

Welke buizen zijn het beste voor warmwater vloerverwarming?

Bij warmwater vloerverwarming hoef je alleen te kiezen voor welke buizen er worden ingefreesd in de vloer. Dit maakt de keuze een stuk makkelijker. We leggen toch graag uit welke buizen het meest geschikt zijn.

PE-RT buizen

PE-RT buizen zijn ook geschikt voor vloerverwarming. Ze kunnen temperaturen aan van 60 graden Celsius. Dit is genoeg voor vloerverwarming. De kwaliteit is vaak iets minder dan PEX buizen, ze zijn ook minder duurzaam. Hiermee bedoelen we dat de buizen op een minder duurzame methode, en minder duurzame materialen, is geproduceerd. Dit maakt ze een goedkopere optie, met gemiddeld €40,- per m².

PEX buizen

PEX buizen zijn de meest voorkomende keuzes. Deze buizen zijn te verkrijgen in diverse vormen. Ze kunnen temperaturen aan van 90 tot 110 graden celcius. Zo weet je dat het goed zit: dit zijn namelijk temperaturen die je vloerverwarming niet zal bereiken.

Deze buizen staan bekend om zowel hun hoogwaardige kwaliteit, maar ook omdat ze duurzaam zijn.  Deze buizen zijn in de middenklasse voor prijzen, namelijk €80,- per m².

Meerlagen- of compositie buizen

Als laatste hebben we nog de meerlagenbuizen. Deze staan ook bekend als multybuis, compositie buizen of aluminium kunststof buizen. Deze buizen hebben drie lagen: twee van kunststof en één van aluminium. Het voordeel van deze buizen is dat ze niet uitzetten bij temperatuurverschillen. Dit maakt ze de duurste optie, met gemiddeld €120,- per m².

Beste warmwater vloerverwarming 2024

Soort buis Prijs per m²
PE-RT €40,-
PEX €80,-
Meerlagen €120,-

*Let op: gebaseerd op prijzen van 2024. De tarieven verschillen per installateur.

Wat is de beste infrarood vloerverwarming?

Bij infrarood vloerverwarming heb je de keuze tussen vloerverwarmingsfolie, kabelmatten of verwarmingskabels. De keuze voor een infrarood vloerverwarming zit hem voornamelijk in het soort vloer dat je hebt:

 • Vloerverwarmingsfolie: kies je bij laminaat, pvc (of kunststof) en hout. Dit kost gemiddeld €48,- voor 1 m².
 • Kabelmatten: kies je bij tegels, of tegelvloeren, en kost gemiddeld €55,- per 1 m².
 • Verwarmingskabels: zijn de beste keuze bij een dekvloer. Dit kost gemiddeld €79,- voor 1,2 m².

Het verschil in de beste keuze per vloer zit hem voornamelijk in hoe de vloerverwarming geplaatst kan worden. Zo is folie de beste keuze bij laminaat omdat dit plat en waterdicht is.

Beste warmwater vloerverwarming 2024

Soort Beste vloerverwarming voor Kosten*
Vloerverwarmingsfolie Laminaat, pvc en hout €48,- voor 1 m²
Kabelmat Tegelvloer €55,- voor 1 m²
Verwarmingskabel Dekvloer €65,83 voor 1 m²

*Let op: De tarieven verschillen per winkel, dit zijn slechts de kozen voor het materiaal. 

Wat kost de installatie van de beste vloerverwarming?

Nu je weet wat de beste vloerverwarming is, ben je vast ook benieuwd naar de gemiddelde prijzen van vloerverwarming.

Wanneer je een nat systeem laat plaatsen betaal je gemiddeld €30,- tot €50,- per m². Bij een nat systeem zal dit ook nog moeten worden ingefreesd, dit kost €30,- tot €45,-. De warmwater vloerverwarming kost dan nog €35,- tot €120,- per m².  Bij een droog systeem liggen de prijzen iets hoger: €35,- tot €65,-, hier komen ook nog de kosten voor de elektrische vloerverwarming, €60,- tot €70,- per m², of infrarood vloerverwarming, €65,- tot €90,- per m², bovenop.

prijs vloerverwarming

Vloerverwarming kosten 2024

Type vloerverwarming Gemiddelde kosten vloerverwarming per m²*
Nat systeem €30,- tot €50,-
Droog systeem €35,- tot €65,-
Vloerverwarming infrezen €30,- tot €45,-
Elektrische vloerverwarming €60,- tot €70,-
Warmwater vloerverwarming €35,- tot €120,-
Infrarood vloerverwarming €65,- tot €90,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, inclusief plaatsing en btw.

Hulp nodig bij de keuze voor de beste vloerverwarming? Vergelijk gratis offertes!

Ben je nog steeds niet zeker welke vloerverwarming het beste voor je situatie is? Of laat je je liever adviseren door vloerverwarming specialisten in je regio? Dat kan! Bij De 10 Beste kan je gratis en zonder verplichtingen enkele offertes vergelijken.

Vul je wensen en gegevens in het offerteformulier in. Wij doen ons best om je zo snel mogelijk te koppelen aan de beste vloerverwarming installateurs in je regio.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over de beste vloerverwarming

Hieronder geven we nog antwoord op enkele veelgestelde vragen over de beste vloerverwarming.

Is vloerverwarming de beste keuze voor de verwarming van mijn huis?

Vloerverwarming kan een uitstekende keuze zijn voor het verwarmen van je huis, maar of het de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren.

Vloerverwarming biedt bijvoorbeeld gelijkmatige warmteverdeling, wat vaak als comfortabel wordt ervaren. Het is ook ruimtebesparend, omdat je geen radiatoren nodig hebt.

Het is wel belangrijk om de installatiekosten, het energieverbruik en de bouwstructuur van je huis te overwegen voordat je beslist. In sommige gevallen kunnen andere verwarmingssystemen geschikter zijn.

Is vloerverwarming altijd een goed idee?

Vloerverwarming is niet altijd de beste keuze, afhankelijk van je specifieke situatie. Het kan duur zijn om te installeren, vooral als je het achteraf in een bestaande woning wilt plaatsen. Ook kan het problemen veroorzaken als je niet goed isoleert, aangezien het efficiënter werkt in goed geïsoleerde huizen.

Het kan ook lastig zijn om toegang te krijgen tot de leidingen als er onderhoud nodig is. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van je huis, budget en behoeften voordat je besluit of vloerverwarming geschikt is.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Een groot voordeel is de gelijkmatige verwarming van de ruimte, verbeterd comfort en het beter benutten van de ruimte omdat er geen zichtbare radiatoren zijn. Bovendien hebben sommige soorten vloerverwarming de unieke mogelijkheid om te worden gebruikt voor koeling, wat zorgt voor een aangename temperatuur tijdens warme zomers. Dit maakt vloerverwarming een veelzijdige en energiezuinige keuze voor het reguleren van de temperatuur in huis.

Hoe haal ik het beste uit mijn vloerverwarming?

Om het beste uit je vloerverwarming te halen, zijn hier enkele tips:

 • Zorg voor een goede isolatie van de vloer om warmteverlies te minimaliseren.
 • Gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur te regelen en energie te besparen.
 • Laat de vloerverwarming langzaam opwarmen en afkoelen om thermische schokken te voorkomen.
 • Vermijd het plaatsen van zware voorwerpen of meubels direct op de vloer om de warmteverspreiding niet te belemmeren.
 • Onderhoud het systeem regelmatig en zorg ervoor dat de leidingen goed functioneren.
 • Leer hoe je het systeem kunt afstellen op de juiste temperatuur voor verschillende seizoenen en behoeften.
 • Regel het systeem in zodat het comfort en de energiezuinigheid van het verwarmingssysteem optimaal wordt benut.