Benieuwd naar de kosten van een asbest dak vervangen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 30-06-2023

Wat kost een asbest dak vervangen?

Een asbest dak vervangen is een gevaarlijke klus die je niet zelf uit kunt voeren. Gelukkig zijn er genoeg specialisten en vakmannen die dit voor jou kunnen aanpakken. Maar hier zit ook een prijskaartje aan. Wat kost een asbest dak vervangen eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is niet zo een-twee-drie te beantwoorden, doordat er verschillende factoren zijn die deze prijs beïnvloeden. Lees verder en ontdek welke kosten je kunt verwachten.

Belangrijke informatie over asbest dak verwijderen

  • Voor een asbestinventarisatie betaal je €300,- of €450,-. De daadwerkelijke prijs is afhankelijk van de waarneembaarheid van de asbest.
  • Afvoeren en storten asbest is in sommige gemeentes gratis, in gemeentes waar het niet gratis is, betaal je ongeveer €140,- per ton.
  • De prijs van asbestsanering wordt berekend per m². Voor een oppervlakte van 1 tot 10 m² betaal je bijvoorbeeld €600,- tot €800,-, maar voor een oppervlakte van 31 tot 40 m² betaal je €900,- tot €1.100,-.
  • Bij het plaatsen van een nieuw dak wordt de prijs bepaald door het type dak. Een nieuw plat dak kost gemiddeld €75,- tot €100,- per m² en een hellend dak €75,- tot €130,- per m².
  • Je kunt besparen op de kosten door offertes te vergelijken, meerdere werken uit te laten voeren, isolatie te laten leggen of door een dakdekker in de buurt in te schakelen.
  • Asbest golfplaten kun je herkennen aan de codering en het jaar waarin het gemaakt is.


Wat zijn de kosten voor vervangen van een asbest dak?

Een asbest dak kan ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid, daarom is het belangrijk dat wanneer je een asbest dak hebt, deze zo snel mogelijk laat vervangen doormiddel van een dakrenovatie. Het is een gevaarlijke klus die je door professionals moet laten uitvoeren. Maar daar zit natuurlijk ook een prijskaartje aan.

Hoeveel je betaald voor het vervangen van een asbest dak is afhankelijk van de werkzaamheden en de grootte. Bij deze klus komt daarnaast ook meer kijken dan alleen vervangen. Zo moet er eerst een asbestinventarisatie uitgevoerd worden om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van asbest, en zo ja, in hoe grote mate. Dit kost vanaf €300,- per inventarisatie. Daarnaast heb je ook te maken met het afvoeren en storten van het asbest. Dit kost zo’n €140,- per ton.

De prijs van het daadwerkelijk vervangen wordt berekend per m². Zo betaal je voor 1 tot 10 m² ongeveer €600,- tot €800,- en voor 21 tot 30 m² €800,- tot €900,-. Simpelweg gezegd: hoe groter het dak, hoe duurder de klus.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende werkzaamheden en afmetingen, met daarbij de gemiddelde prijzen.

Kosten asbest dak vervangen 2024

Werkzaamheden Prijzen*
Asbestinventarisatie Vanaf €300,-
Afvoeren en storten asbest €140,- per ton
Asbestsanering  
1 tot 10 m² €600,- tot €800,-
11 tot 20 m² €700,- tot €900,-
21 tot 30 m² €800,- tot €1.000,-
31 tot 40 m² €900,- tot €1.100,-
41 tot 50 m² €1000,- tot €1.200,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen.


Dakdekker inschakelen voor het verwijderen van je asbest dak?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Wat beïnvloedt de kosten voor een asbest dak vervangen?

Hoeveel je daadwerkelijk moet betalen voor een asbest dak vervangen staat niet honderd procent vast. Dit komt doordat er een aantal factoren zijn die de kosten beïnvloeden. Zo zal een asbestinventarisatie niet altijd nodig zijn, en betaal je voor een klein dak minder dan voor een groot dak. Ook de arbeidskosten, of het uurloon, van de vakmannen spelen een rol in de uiteindelijke eindprijs.

Hieronder lees je over asbestinventarisaties en de daarbij behorende prijzen, hoe de oppervlakte een rol speelt en over het afvoeren en storten van asbest materiaal. Als laatste wordt er nog kort verteld over het plaatsen van een nieuw dak.

TIP! Kies voor een vakman bij jou in de regio om te besparen op de voorrijkosten van €0,30 per kilometer!

Asbestinventarisatie

Bij een asbestinventarisatie wordt een gebouw onderzocht naar de aanwezigheid van asbest. Zo’n inventarisatie is verplicht wanneer je een gebouw, dat voor 1 januari 1994 gebouwd is, wil slopen of verbouwen. Naast het antwoord op de vraag ‘heeft het dak last van asbest’, krijg je door deze inventarisatie ook te weten om welke soorten asbest het gaat, waar het precies zit en wat de staat van het materiaal is.

Hoeveel je voor een asbestinventarisatie betaald is afhankelijk van het asbestinventarisatierapport. Wanneer de asbest direct waarneembaar is kost het onderzoek gemiddeld €300,-. Is dit niet het geval? Dan loopt de prijs al snel op tot €450,- of meer. In het onderstaande tabel staat dit beschreven.

Kosten inventarisatie voor asbest dak 2024

Omschrijving Prijzen* Uitleg
Asbestinventarisatierapport waarneembaar €300,- Is het direct waarneembaar dat er asbest is? Dan kost het onderzoek gemiddeld €300,-.
Asbestinventarisatierapport niet waarneembaar Vanaf €450,- Is de asbest niet direct waarneembaar? Dan is er nader onderzoek nodig, de prijs hiervan begint vanaf €450,-.

*Let op: de prijzen kunnen verschillen, dit zijn slechts gemiddelde prijzen.

Oppervlakte van het asbest dak

Één van de grootste factoren die de prijs voor het vervangen van een asbest dak beïnvloed is de oppervlakte van het asbest dak. Wanneer je te maken hebt met een groot dak, betekend dit ook meer werk, meer arbeidsuren en moeten er extra materialen gebruikt worden. Al deze onderdelen zorgen ervoor dat de prijs hoger uitvalt. Voor een groot dak van 41 tot 50 m² betaal je bijvoorbeeld al €1.000,- tot €1.200,-, terwijl je voor een klein oppervlak van ongeveer 1 tot 10 m² betaal je gemiddeld €600,- tot €800,-.

Afvoeren en storten asbest materiaal

Wanneer het asbest is verwijderd moet dit ook ergens naartoe gebracht worden. Het afvoeren en storten van asbest materiaal is dan ook een belangrijk onderdeel van het vervangen van een asbest dak. In sommige gemeentes wordt deze klus vergoed, maar niet in alle. Wanneer je moet betalen voor het afvoeren naar een speciale stortplaats kun je uitgaan van gemiddeld €140,- per ton.

Het plaatsen van een nieuw dak

Nadat het asbest dak verwijderd is zal er ook een nieuw dak moeten komen. De kosten hiervan komen er dus nog bovenop. Moet hoeveel kost het plaatsen van een nieuw dak?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type dak. Wanneer je een plat dak hebt en deze moet vervangen worden, ben je vaak tussen de €75,- en de €100,- per m² kwijt. Voor een hellend dak ligt de gemiddelde prijs een beetje hoger. Voor een nieuw hellend dak betaal je dan ook tussen de €75,- en de €130,-. Wat de uiteindelijk prijs zal zijn, ligt aan de grootte van het dak, maar ook aan het materiaal en de arbeidsuren.

Gemiddelde prijs nieuw dak 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Nieuw plat dak €75,- tot €100,- per m²
Nieuw hellend dak €75,- tot €130,- per m²
Betondakpannen €40,- tot €65,-
Kleidakpannen €55,- tot €95,-
Kunstleien €55,- tot €95,-
Natuurleien €100,- tot €145,-
Riet €85,- tot €100,-
Bitumen €45,- tot €55,-
EPDM €50,- tot €60,-
Pvc €55,- tot €65,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de exacte kosten kunnen afwijken.

Prijsvoorbeeld: asbest dak vervangen

Er zijn veel onderdelen waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de gemiddelde prijs, en dit kan verwarrend zijn. Daarom vind je hieronder een prijsvoorbeeld van een asbest dak vervangen.

Gemiddelde asbest dak vervangen prijs

Een gemiddeld Nederlands plat dak is 50 m². Het vervangen van zo’n dak is gemiddeld €90,- per m². Wanneer het hele dak vervangen moet worden, is de prijs €90,- X 50 = €4.500,-. Maar zoals al eerder werd beschreven zijn er een aantal andere onderdelen waar we rekening mee moeten houden. Het verwijderen van asbest op een dak van 50 m² kost ongeveer €1.100,- en voor de inventarisatie betaal je €300,-. Natuurlijk moet de verwijderde asbest dan ook nog afgevoerd en gestort worden. Dit kost voor twee keer een ton €280,-.

Als we al deze kosten bij elkaar optellen krijgen we de volgende rekensom: €4.500,- + €1.100,- + €300,- + €280,- = €6.180,- voor het vervangen van een plat asbest dak van 50 m².

Besparen op het vervangen van een asbest dak

Doordat er zoveel verschillende factoren zijn die allemaal een rol spelen in de opmaak van de kosten, zijn er ook veel manieren waarop je kunt besparen op het vervangen van een asbest dak. We geven je graag enkele tips om de procedure meer betaalbaar te maken:

  • Vergelijk: vul de gratis offerteaanvraag in en vergelijk tussen verschillende dakdekkers bij jou in de regio.
  • Meerdere werken: je kunt ook meerdere werken tegelijk laten uitvoeren. Op deze manier kun je besparen op het totaalplaatje. Denk hierbij aan isolatie aanleggen, of dakgoten vervangen.
  • Isolatie aanleggen: door isolatie aan te leggen vang je niet alleen twee vliegen in één klap, maar investeer je ook voor later. Ook heb je door isolatie aan te leggen kans op een subsidie, vanwege de verduurzaming van je woning.
  • Lokale dakdekkers: door te kiezen voor een dakdekker bij jou in de regio bespaar je op de voorrijkosten.

Asbest golfplaten: herkennen en kosten voor het vervangen

Er zijn golfplaten die gemaakt zijn van asbest, en deze zijn makkelijk te herkennen. Ze zijn namelijk te herkennen aan de codering die aan de zijkant van de golfplaten te vinden is. Met deze codering kom je erachter welk materiaal gebruikt is en in welk jaar de golfplaat gemaakt is. Tot 1994 werd asbest gebruikt bij het maken van deze golfplaten. Zijn jouw platen na 1994 gemaakt? Dan hoef je je geen zorgen te maken over asbest. Voor het vervangen van asbest golfplaten betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

asbest dak vervangen

Asbest dak vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Een asbest dak is schadelijk voor de gezondheid, en daarom is het belangrijk dat deze vervangen wordt. Dit doe je door een specialist in te schakelen die een inventarisatie doet en vervolgens de asbest verwijderd en afvoert. Hoeveel je hiervoor betaald je afhankelijk van het type asbestinventarisatie, de grootte, de afvoerkosten en de kosten van het plaatsen van een nieuw dak. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op een asbest dak vervangen. Zo kun je meerdere werken tegelijk laten uitvoeren, maar je kunt ook offertes vergelijken.

Door het vrijblijvende offerteformulier in te vullen kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Deze kun je vergelijken en zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over het vervangen van een asbest dak

Asbest is een indrukwekkend onderwerp met veel risico’s. Daarom is het logisch dat er veel dingen nog onduidelijk zijn. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het vervangen van een asbest dak, met daarbij een uitgebreid antwoord.

Hoe herken je een asbest dak?

We geven je graag tips om een asbest dak te herkennen, het is namelijk van groot belang om ze snel mogelijk te handelen.

Een van de eerste aanwijzingen dat een dak mogelijk asbest bevat, is de ouderdom van het gebouw. Asbest werd vaak gebruikt in de bouw tot de jaren ’90, voordat het gevaar voor de gezondheid werd erkend. Als het dak van het gebouw dateert van vóór die periode, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn en een asbestinspectie te overwegen.

Je kunt vaak al een eerste indicatie krijgen door een visuele inspectie van het dak uit te voeren. Asbesthoudende daken hebben meestal een golfplaatstructuur en zijn vaak grijs of blauw van kleur. Ze kunnen er verweerd en broos uitzien, met mogelijk zichtbare scheuren of beschadigingen.

Asbesthoudende daken hebben vaak een uniek golfpatroon. Het is belangrijk op te merken dat niet alle golfplaatdaken asbest bevatten, maar het is zeker een mogelijke indicatie.

Waarom is het verstandig een asbest dak te vervangen?

Waarom is het verstandig een asbest dak te vervangen? Het is verstandig om een asbest dak te vervangen omdat asbest erg schadelijk is voor de gezondheid. Als asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd, kunnen ze longziekten veroorzaken, waaronder longkanker. Door het dak te vervangen, verwijder je de bron van de asbestvezels en verminder je hiermee het risico op deze ziektes. In het kort zorgt het vervangen van een asbest dak dus voor een veiligere en gezondere omgeving.

Hoe wordt een asbest dak verwijderd?

Het verwijderen van een asbest dak gebeurt door professionele asbestverwijderaars. Ze dragen beschermende kleding en maskers om zichzelf te beschermen. Eerst wordt het dak vochtig gemaakt om de verspreiding van de asbestvezels te verminderen. Vervolgens worden de dakplaten voorzichtig verwijderd en in speciale verpakkingen geplaatst om deze vezels op te vangen. Na het verwijderen van het dak wordt het gebied grondig gereinigd om eventuele restanten te verwijderen. De verpakkingen met asbest worden veilig afgevoerd naar een speciale stortplaats. Het is belangrijk om altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de verwijdering van asbest.

Mag ik zelf een asbest dak vervangen?

Nee, het is niet toegestaan om zelf een asbest dak te vervangen. Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke taak vanwege de gezondheidsrisico’s. Het vereist gespecialiseerde kennis, ervaring en apparatuur om de klus veilig uit te voeren. Daarom moet je altijd een erkend asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Zij hebben de juiste training en beschermende uitrusting om de asbest op een veilige manier te verwijderen en te verwerken. Zelfs het kleinste foutje kunnen leiden tot blootstelling aan asbest, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.