Nokvorsten vervangen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 21-04-2023

Wat zijn de kosten van nokvorsten vervangen?

De kosten van het vervangen van nokvorsten kunnen verschillen afhankelijk van enkele factoren. Zo kost het aanschaffen van een nieuwe nokvorst vanaf € 8,50, maar deze prijs kan oplopen tot € 23,-. Dit heeft te maken met welke soort nokvorst je te maken hebt. Het laten vervangen van een nokvorst kost gemiddeld € 75,- per meter. Je kunt deze prijs beïnvloeden door een dakdekker bij je in de regio in te schakelen.

Ben jij benieuwd naar de kosten van het vervangen van nokvorsten, of wil je weten hoe deze prijs is opgemaakt? Lees dan verder.

Nokvorsten vervangen: samenvatting

 • Het aanschaffen van een nieuwe nokvorst kost tussen de €8,50 en de €23,-.
 • De goedkoopste nokvorst die je kunt aanschaffen is de zadelvorst. Deze kost tussen de €8,50 en €15,-. De duurste optie is de koperen nokvorst met een prijs van €18,- tot €23,-.
 • Het vervangen van een nokvorst kost €75,- per meter en het repareren van een nokvorst kost €40,- per meter.
 • Je kunt besparen op nokvorsten vervangen door te kiezen voor een goedkope nokvorst, een dakdekker in de buurt in te schakelen, offertes te vergelijken of zelf voorbereidend werk te verrichten.
 • Vervang een nokvorst wanneer deze beschadigd, versleten of verouderd is.


Wat kost het vervangen van nokvorsten?

De kosten van nokvorsten vervangen kun je op verschillende manieren uitdrukken. Zo kost een nokvorst per stuk ongeveer €8,50, maar kost nokvorsten vervangen vanaf €75,- per meter. Dat komt omdat bij deze prijs ook de arbeidskosten en materiaalkosten worden ingerekend. Voor het repareren van een nokvorst betaal je gemiddeld €40,- per meter.

 

Nokvorsten zijn de bovenste dakpannen die het topje van het dak, de nok, afdekken. Wanneer deze nokvorsten beschadigd zijn of simpelweg toe zijn aan vervanging kun je hiervoor een dakdekker inschakelen. Je kunt er ook voor kiezen zelf de nokvorsten te vervangen, maar houdt er rekening mee dat dit niet een ongevaarlijke klus is. Het is verstandig dit over te laten aan een vakman. Wel is het zelf uitvoeren van nokvorsten vervangen goedkoper, omdat je alleen de materialen hoeft te betalen. In de tabel hieronder staan de gemiddelde prijzen van nokvorsten vervangen op een rij.

Nokvorsten vervangen kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Nokvorsten per stuk Vanaf €8,50
Nokvorsten vervangen Vanaf €75,- per meter
Nokvorsten repareren Vanaf €40,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, de exacte kosten kunnen afwijken.


Nokvorsten laten vervangen?

Vind snel en eenvoudig de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren hebben invloed op de prijs van nokvorsten vervangen?

Hoeveel je moet betalen voor het vervangen van nokvorsten is afhankelijk van enkele factoren, zoals je hierboven al hebt kunnen zien. Zo kost een nokvorst per stuk minder dan een nokvorst vervangen per meter. Een ander voorbeeld hiervan is het soort nokvorst en de werkzaamheden. Bij de werkzaamheden gaat het over het verschil tussen nokvorsten vervangen en nokvorsten repareren. Hieronder vind je de verschillende soorten nokvorsten waaruit jij kunt kiezen met de bijbehorende prijs.

Het soort nokvorst

Er zijn verschillende soorten nokvorsten die allemaal een andere gemiddelde prijs hebben. Hieronder staan deze soorten beschreven.

 • Halfronde vorst. Een halfronde vorst, ook wel vorstenhoed genoemd, is een halve bol met een opening. Deze vorsten zijn de meest gekozen optie en kosten tussen de €12,- tot € 18,- per stuk.
 • Hoekkepervorst. Deze vorm van nokvorsten komt veel voor bij tentdaken en het ondersteunt de dakconstructie. Je betaalt voor deze nokvorsten tussen de €14,- en €20,- per stuk.
 • Ballonvorst. Dit is een vorst in een halfronde vorm met daarbij een ballonvormig deel. Deze vorst wordt vooral toegepast op daken met een grote golf, zoals de romaanse dakpan. De ballonvorst kost gemiddeld €15,- tot €22,- per stuk.
 • Zadelvorst. Een zadelvorst wordt ook wel een omloopvorst genoemd en dit sluit aan op de nok van het dak met holle dakpannen. Ze kosten gemiddeld €8,50 tot €15,- per stuk.
 • Ezelsrugvorst. Dit zijn bijzondere nokvorsten met scherpe details. Ze kosten gemiddeld €13,50 tot €18,- per stuk.
 • Koperen nokvorst. Het koperen onderdeel van een koperen onderdeel zorgt voor bescherming van het dak en houdt vogels op afstand. Je vindt dit vaak op rieten daken. De kosten zijn gemiddeld €18,- tot €23,- per stuk.
 • Schubvorst. Een schubvorst zorgt voor een mooie en effectieve afwerking van het dak. Deze versie van een nokvorst kost tussen de €12,- en de €17,- per stuk.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende nokvorsten met daarbij de gemiddelde prijs.

Nokvorsten prijs 2024

Soort nokvorst Gemiddelde prijzen*
Halfronde vorst € 12,- tot € 18,- per stuk
Hoekkepervorst €14,- tot €20,- per stuk
Ballonvorst €15,- tot €22,- per stuk
Zadelvorst € 8,50,- tot €15,- per stuk
Ezelsrugvorst €13,50 tot €18,- per stuk
Koperen nokvorst €18,- tot €23,- per stuk
Schubvorst €12,- tot €17,-

*Let op: deze prijzen verschillen per winkel. Dit gaat slechts om de gemiddelde prijzen.

nokvorsten vervangen

Nokvorsten vervangen of repareren

Een ander onderdeel wat duidelijk prijsverschil veroorzaakt is de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Wanneer je last hebt van een kapotte nokvorst dan kun je er voor kiezen deze te vervangen of repareren. Het vervangen van een nokvorst kost ongeveer €75,- en het repareren kost ongeveer €40,-. De reden waarom een reparatie minder kost komt doordat de nokvorst zelf niet meer gekocht te worden. Niet elke nokvorst kan gerepareerd worden, en vaak is een nokvorst vervangen voordeliger omdat deze langer mee gaat naar een gerepareerde nokvorst.

Bespaar op nokvorsten vervangen kosten met deze tips

Om te voorkomen dat je teveel betaald voor het vervangen van nokvorsten zijn er enkele tips waarmee je hierop kunt besparen.

 • Kies voor een goedkope nokvorst, zoals de zadelvorst. Deze kosten gemiddeld tussen de €8,50 en de €15,- en is hiermee de goedkoopste optie.
 • Kies voor een dakdekker bij je in de regio. Door een dakdekker die dicht bij woont in te schakelen hoef je minder te betalen voor de voorrijkosten. Deze kosten zijn vaak €0,30 per km.
 • Vergelijk tussen verschillende dakdekkers om zo achter de beste prijs te komen.
 • Doe zelf voorbereidend werk. Hierdoor bespaar je de dakdekker tijd en jezelf geld!

Nokvorst vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Voor nokvorsten vervangen betaal je gemiddeld €75,- per meter, maar er zijn manieren waarop je deze prijs op een positieve manier kan beïnvloeden. Zo kun je kiezen voor een goedkope soort nokvorst, maar je kunt er ook voor kiezen je kapotte nokvorst te laten repareren in plaats van vervangen. Hiermee bespaar je €25,- per meter. Een andere manier waarop je kunt besparen is door een dakdekker bij je in de regio te vinden en verschillende offertes te vergelijken.

Hoe doe ik dat? 

Dat doe je door de online offerteaanvraag te doen. Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende vakmannen bij je in de regio!

Start gratis offerteaanvraag!

Veelgestelde vragen over nokvorsten vervangen

Wil je je nokvorsten vervangen, maar zijn er nog enkele vragen waar je graag antwoord op wil? Neem dan een kijkje bij de onderstaande veel gevraagde vragen.

Wanneer moet je nokvorsten vervangen?

Het is belangrijk een nokvorst te vervangen wanneer deze beschadigd, versleten of verouderd is. Je herkent dit vaak aan scheuren, barsten of ontbrekende stukken. Ook wanneer je last hebt van waterschade kan dit een teken zijn dat de nokvorst aan vervanging toe is. Een jaarlijkse inspectie van het dak is daarom een belangrijk onderdeel van dakonderhoud. Op deze manier weet je meteen of er een probleem is of niet.

Wat kan er gebeuren als je de nokvorsten niet op tijd vervangt?

Wanneer je een nokvorst niet op tijd vervangt kan dit leiden tot verschillende problemen, zoals waterlekkage, windschade, schade aan de dakbedekking en verminderde energie-efficiëntie. Veel van deze problemen worden veroorzaakt wanneer de nokvorst water door laat. Het is daarom belangrijk om een nokvorst op tijd te vervangen of repareren.

Hoe wordt een nokvorst vervangen?

Het vervangen van een nokvorst wordt gedaan door het verwijderen van de oude nokvorst, het reinigen van het gebied waar de nieuwe nokvorst moet worden geplaatst en het plaatsen van de nieuwe nokvorst met cement. Vervolgens wordt de rand afgewerkt om te zorgen voor stabiliteit en waterdichtheid. Het is geen makkelijke klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een dakdekker. Het is belangrijk de nokvorst op tijd te vervangen om lekkages en andere problemen te voorkomen.