Dakpannen leggen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 12-07-2023

Hoe leg je zelf dakpannen?

Hoe leg je dakpannen? Je begint met het aanbrengen van het onderdak en de panlatten. Vervolgens plaats je de dakpannen van onder naar boven, zorg je voor overlapping en controleer je regelmatig of ze recht liggen. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar is het ook echt zo simpel?

Zelf dakpannen leggen: voor de één makkelijk, voor de andere nog een hele klus. Gelukkig is er voor die laatste groep mensen genoeg informatie te vinden, zodat ook zij zelf aan de slag kunnen. Lees verder en ontdek hoe je stap voor stap zelf dakpannen kunt leggen.

Zelf dakpannen leggen: korte samenvatting

 • Dakpannen leggen vereist een goede voorbereiding en aandacht voor veiligheid.
 • Begin met het aanbrengen van het onderdak en zorg voor een strakke en complete bedekking.
 • Plaats vervolgens de panlatten met de juiste afstand en overlapping.
 • Leg de dakpannen van onder naar boven, met de juiste overlap en uitlijning.
 • Controleer regelmatig of ze recht liggen en pas waar nodig aan.
 • Werk de nok en randen van het dak af met nokpannen of afwerkingsmaterialen.
 • Veranker de dakpannen stevig met panhaken of daknagels om verschuiving te voorkomen.
 • Let op de staat van het dakbeschot, gebruik onderdakfolie en repareer eventuele schade.
 • Controleer regelmatig op lekkages of beschadigingen en repareer indien nodig.
 • De duur van het leggen van dakpannen varieert afhankelijk van de omstandigheden, maar kan enkele dagen tot weken duren.


Stappenplan dakpannen leggen

Bij het leggen en vervangen van dakpannen komt meer kijken dan je misschien eerst denkt. Toch is het wel zeker mogelijk om het zelf aan te pakken. Maar als je daar een beetje hulp bij kunt gebruiken ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan waarin wordt uitgelegd waar je moet beginnen en waar je moet eindigen.

1. De voorbereiding

Dakpannen leggen is net als heel veel andere klussen, je kunt er niet zomaar mee beginnen. Het vergt voorbereiding. En best veel voorbereiding. Zo moet je eerst informeren bij de gemeente over de regels, moet je checken of het onderdak goed gelegd is en moeten de panlatten en tengellatten op de juiste plek liggen. Pas wanneer al deze dingen op orde zijn kun je beginnen met het daadwerkelijke leggen.

Het is ook belangrijk dat je stil staat bij de veiligheid. Zorg daarom voor valbescherming en beklim het dak met een goede ladder, of plaats een steiger. Gebruik je een ladder? Leg deze dan nooit tegen een dakgoot. En als laatste is het belangrijk dat je goede schoenen, het liefst antislip werkschoenen, draagt.

2. Aanbrengen van het onderdak

Wanneer je alles goed voorbereid hebt, nagedacht hebt over de veiligheidsmaatregelen en alles op een rijtje hebt, pas dan kun je beginnen met het aanbrengen van het onderdak. Het aanbrengen van een onderdak begint met het verzamelen van materialen.

Rol het onderdakmateriaal strak en glad uit vanaf de onderkant van het dak, bevestig het met daknagels of nietjes en zorg voor overlapping tussen de banen. Snijd het onderdakmateriaal op maat bij openingen zoals dakramen en schoorstenen. Bevestig de randen stevig en zorg ervoor dat het onderdak volledig bedekt is voordat je de dakbedekking aanbrengt. Het onderdak bevordert de regendichtheid, afvoer van water naar de goot, stormvastheid en thermische isolatie van het nieuwe dak.

3. Plaatsen van panlatten

Wanneer het onderdak geplaatst is, kun je door naar het volgende onderdeel: het plaatsen van panlatten. Deze latten zorgen voor een juiste afstand tussen de pannen en dragen bij aan de waterdichtheid en duurzaamheid van het dak. Maar hoe plaats je ze?

Panlatten worden horizontaal op het dakbeschot geplaatst, loodrecht op de dakrand. Ze moeten worden bevestigd met behulp van spijkers of schroeven, met een voldoende overlap tussen de latten. De afstand tussen de panlatten wordt bepaald door de grootte van de dakpannen en de vereisten van de fabrikant.

4. Het leggen van de dakpannen

Wanneer het onderdak én de panlatten op de juiste plek liggen en goed gemonteerd zijn kun je bezig met het daadwerkelijk leggen van de dakpannen. Maar hoe doe je dit?

 • Begin vanaf de onderkant van het dak en plaats de eerste rij dakpannen met de juiste overlap en uitlijning. Bevestig ze stevig op de panlatten.
 • Werk van onder naar boven en leg de volgende rijen dakpannen op dezelfde manier, waarbij je ervoor zorgt dat elke pan de rij eronder overlapt.
 • Bij dakramen, schoorstenen of andere openingen, snijd je de dakpannen op maat om ze goed te laten passen.
 • Tijdens het leggen van de dakpannen, controleer regelmatig of de dakpannen recht liggen en pas waar nodig aan.
 • Werk de nok en de randen van het dak af met nokpannen of speciale afwerkingsmaterialen

5. Verankeren van de dakpannen

De dakpannen liggen, maar je bent nog niet klaar! Het is namelijk belangrijk dat deze pannen ook daadwerkelijk blijven liggen. En dat doe je door ze vast te zetten, of verankeren. Dit wordt meestal gedaan met behulp van speciale panhaken of daknagels. Plaats de verankeringsmiddelen in de daarvoor bestemde gaten of nokken op de dakpannen en bevestig ze stevig aan het dakbeschot of de panlatten. Zorg ervoor dat de verankering gelijkmatig en stevig genoeg is om verschuiving of losraken van de dakpannen te voorkomen. Dit zou namelijk lekkages kunnen veroorzaken.

Waar let je op bij zelf dakpannen leggen?

Bij het zelf leggen van dakpannen zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Je bent er misschien al een paar tegengekomen in het stappenplan, maar hieronder staan er nog een aantal op een rij.

 • Controleer de staat van het dakbeschot en repareer eventuele schade voordat je de dakpannen plaatst. Anders kun je na een paar weken opnieuw.
 • Plaats een onderdakfolie over het dakbeschot om een extra beschermende laag tegen vocht te creëren. Het is belangrijk om dit soort dingen goed te doen zodat je schade kunt voorkomen.
 • Installeer panlatten op de juiste afstand en zorg voor voldoende overlapping tussen de rijen dakpannen. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor stabiliteit en waterdichtheid.
 • Bevestig de dakpannen stevig met behulp van panhaken of daknagels om verschuiving te voorkomen.
 • Werk van onder naar boven en zorg ervoor dat de dakpannen goed op elkaar aansluiten.
 • Controleer regelmatig op eventuele lekkages of beschadigingen en repareer ze indien nodig.

Hoelang duurt het leggen van dakpannen?

Hoelang het duurt om dakpannen te leggen is volledig afhankelijk van de omstandigheden. Denk hierbij aan de grootte en complexiteit van het dak, de ervaring die je hebt met dakpannen leggen, en natuurlijk de weersomstandigheden. Over het algemeen kan het leggen van dakpannen voor een gemiddeld huis enkele dagen tot enkele weken duren. Hierbij moet je ook rekening houden met het voorbereidende werk, zoals het aanbrengen van het onderdak en de panlatten.


Dakpannen laten leggen?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met de beste dakdekkers!
Gratis offertes vergelijken


Zelf dakpannen leggen of uitbesteden?

Je hebt nu kunnen lezen hoe je zelf een pannendak legt, met alle informatie die daarbij komt kijken. Maar vind je het zelf wel een beetje spannend, of vraag je jezelf af of je niet beter een dakdekker in kunt schakelen? Lees dan verder en ontdek de voordelen van het zelf leggen van dakpannen, én de voordelen van het uitbesteden.

Voordelen van zelf dakpannen leggen

Wanneer je ervoor kiest zelf dakpannen te leggen zitten hier een aantal voordelen aan. Één hiervan is bijvoorbeeld het feit dat het kosten bespaard. Het inhuren van een professional kan duur zijn, en door het werk zelf te doen, kun je dus makkelijk geld besparen. Ook, wanneer je ervoor kiest om zelf dakpannen te leggen, heb je volledige controle over het proces. Je kunt de materialen kiezen die je wilt gebruiken en werken op een tempo dat bij jou past. En als laatste kan het zelf leggen van dakpannen een leerervaring zijn. Je kunt nieuwe vaardigheden opdoen en meer leren over dakconstructie en installatietechnieken.

Al met al, veel voordelen. Maar zitten er ook voordelen aan het uitbesteden van dakpannen leggen?

Voordelen van dakpannen laten leggen

Het kan misschien leuk en goedkoper zijn om zelf de dakpannen te leggen, maar het uitbesteden heeft ook veel voordelen. Bijvoorbeeld de installatie zelf zal soepel verlopen. Door dakpannen door een professional te laten leggen, ben je verzekerd van een hoogwaardige installatie. Dakdekkers hebben ervaring en expertise op dit gebied en zullen ervoor zorgen dat de dakpannen correct worden geplaatst. En dit betekent ook goede kwaliteit en duurzaamheid.

Natuurlijk bespaart het jezelf ook veel tijd en moeite, maar er is nog een reden waarom het inschakelen van een dakdekker helemaal geen slecht idee is. En dat is de garantie. Veel professionele dakdekkers bieden garantie op hun werk. Dit betekent dat als er zich problemen voordoen na de installatie, ze deze kosteloos zullen verhelpen. Dit geeft je gemoedsrust en beschermt je tegen onverwachte kosten.

zelf dakpannen leggen

Dakpannen laten leggen? Vind een dakdekker via De 10 Beste!

Dakpannen leggen, je moet het maar net kunnen. Er zijn ontzettend veel dingen waar je rekening mee moet houden. Het onderdak moet goed liggen, de panlatten moeten op de juiste plek en hierbij moet je er ook nog om denken dat er geen lekkages kunnen ontstaan. De dakpannen zelf moeten ook op een specifieke manier geplaatst worden en kunnen niet zomaar op het dak gegooid worden. Daarom is het logisch dat niet iedereen staat te trappelen om zelf aan de slag te gaan met dakpannen leggen.

Ben jij iemand die zelf liever niet met een ladder het dak opgaat? Vind dan een dakdekker via de 10 beste! Vul het vrijblijvende offerte formulier in en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio.

Gratis offertes ontvangen!