Vind een schilder voor jouw project

Op zoek naar een goede schilder? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele schilders zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Op zoek naar specifieke informatie over schilders of schilderwerk? Kijk eens op onze schilder kennisbank.

Wat kost een schilder?

De kosten voor het schilderen van je huis zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Zo kost buitenschilderwerk gemiddeld €35,- tot €40,- per m² en betaal je voor binnenschilderwerk slechts gemiddeld €30,- tot €35,- per m². Dit komt omdat de eisen die gesteld worden aan het buitenschilderwerk een stuk hoger liggen.

Laat je de muren sausen of spuiten?

Sausen kost meer tijd, en is daarom iets duurder. De prijzen liggen gemiddeld rond de €10,- tot €15,- per m². Voor spuitwerk betaal je ongeveer €6,- tot €10,- per m². Deze methode is goedkoper, omdat de verf snel en efficiënt is aangebracht.

schilder

Kosten schilderwerk 2021

Schilderwerk Prijs per m²*
Buitenschilderwerk €35,- tot €40,-
Buitenschilderwerk door een winterschilder €25,- tot €35,-
Binnenschilderwerk €30,- tot €35,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor de exacte prijzen vergelijk je gratis offertes van De 10 Beste schilders!

Wat zijn de kosten van een binnenschilder?

De kosten van een binnenschilder liggen doorgaans lager dan de kosten voor een buitenschilder. Afhankelijk van de klus betaal je een vaste prijs per vierkante meter of per uur. Per vierkante meter liggen de prijzen voor het schilderwerk binnen rond de €30,- tot €35,-.

Brengt de schilder een uurtarief in rekening? Houd dan rekening met kosten rond de €35,- per uur. Meestal wordt er een uurtarief in rekening gebracht voor meer complexe klussen, zoals het verven van de trap of meubelstukken. Voor het schilderen van muren of plafonds gaat het meestal om een vaste prijs per vierkante meter.

Wat zijn de kosten van een buitenschilder?

De kosten van een buitenschilder liggen doorgaans hoger: rond de €35,- tot €40,- per m². Dit komt omdat er hoge eisen gesteld worden aan het buitenschilderwerk. Hierdoor blijft het hout buiten beschermd tegen neerslag en kou, waardoor het een stuk langer meegaat.

Je kunt er ook voor kiezen om een winterschilder in te schakelen voor het buitenschilderwerk. Dit betekent dat je een mooie korting krijgt op het tarief: je betaalt dan gemiddeld €25,- tot €35,- per m². Het werk uitbesteden in de wintermaanden is goedkoper, omdat de vakmannen ’s winters vaak minder klussen krijgen en juist dan een korting aanbieden.

Wat zijn de prijzen van verschillende soorten schilderwerk?

Veel schilders berekenen de kosten van hun schilderwerk per m². In de tabel hieronder zie je hoe dit vertaalt naar verschillende soorten schilderwerk. Zo betaal je voor het aflakken van een binnendeur gemiddeld €90,- en laat je de voordeur aflakken voor €100,-.

Het schilderwerk van de ramen is één van de klussen die het vaakst wordt uitbesteed aan een vakman. Voor een raamkozijn buiten van 1 vierkante meter betaal je gemiddeld €15,-. Wordt ook grondverf aangebracht, dan kun je rekening houden met een totaalprijs van €21,-. Kies je er voor om meerdere ramen door de schilder te laten aflakken, dan krijg je vaak een kwantumkorting. Hierdoor kan de prijs per raamkozijn dalen!

Schilderwerk kosten Aantal lagen Totaalprijs
Binnendeur 1x aflakken €90,-
Binnendeur 1x grondverf, 1x aflakken €105,-
Voordeur 2x aflakken €100,-
Voordeur 1x grondverf, 2x aflakken €120,-
Achterdeur 2x aflakken €45,-
Achterdeur 1x grondverf, 2x aflakken €60,-
Raamkozijn buiten (1×1) 2x aflakken €15,-
Raamkozijn buiten (1×1) 1x grondverf, 2x aflakken €21,-
Raamkozijn buiten (draairaam 1×1) 2x aflakken €22,-
Raamkozijn buiten (draairaam 1×1) 1x grondverf, 2x aflakken €35,-
Deurkozijn binnen 1x aflakken €25,-
Deurkozijn binnen 1x grondverf, 1x aflakken €40,-
Deurkozijn buiten 2x aflakken €30,-
Deurkozijn buiten 1x grondverf, 2x aflakken €42,-
Trap 1x aflakken €140,-
Trap 1x grondverf, 1x aflakken €210,-

Besparen op de kosten van een schilder?

Vergelijk gratis offertes en kies voor het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken


Waar bestaan de kosten van een schilder uit?

Hoe wordt de kostprijs van een schilder berekend? De totaalprijs is afhankelijk van drie belangrijke factoren: de voorrijkosten, het uurtarief en de materiaalkosten.

Hieronder lees je over de opbouw van de prijs. Wil je zeker weten wat je schilderwerk gaat kosten, twijfel dan niet en vraag snel gratis offertes aan!

prijsopbouw schilder

Voorrijkosten

Ongeveer 5% van de totaalprijs wordt bepaald door de voorrijkosten. Je kunt dit zien als een starttarief: kosten die je al betaalt nog voordat de schilder aan de slag is gegaan. De voorrijkosten verschillen per bedrijf. Door te kiezen voor een vakman bij jou in de buurt kun je deze zo laag mogelijk houden. Hoe kleiner de afstand tussen jou en je bedrijf, des te lager de voorrijkosten.

Uurtarief van de schilder

Daarnaast wordt 75% van het totaalbedrag bepaald door de arbeidskosten. Het uurtarief van de schilder heeft hier een directe invloed op. Het uurtarief verschilt per schilder, omdat elke vakman zijn of haar eigen tarief vaststelt. Door schilders te vergelijken ben je verzekerd van het beste aanbod.

Verf en ander materiaal

Tot slot wordt ongeveer 20% van het totaalbedrag bepaald door de materiaalkosten. Hoe groter het oppervlak des te hoger de materiaalkosten. Voor grondverf betaal je gemiddeld €20,- tot €40,- per liter en dat is voldoende voor 8 tot 12 m². Dekkende verf kost ongeveer €20,- tot €50,- per m² en dat is genoeg voor 3 tot 16 liter, afhankelijk van de ondergrond.

Verfsoort Prijs per liter incl. btw Aantal m² per liter Bijzonderheden
Grondverf €20,- tot €40,- 8 – 12 Onderlaag
Beits en lak €20,- tot €55,- 10 – 16 Beschermingslaag
Dekkende verf €20,- tot €50,- 3 – 16 Verf voor binnen en buiten
Latex €5,- tot €15,- 3 – 10 Verf voor sauswerk

kosten schilder

Kosten schilderwerk per m² of per uur

De kosten van een schilder worden op verschillende manieren berekend: per uur of per vierkante meter. Wat is het verschil?

Meestal gaat het om relatief eenvoudig schilderwerk als de vakman een prijs per vierkante meter hanteert. Het sauzen van de muren bijvoorbeeld, of het spuiten van het plafond. Dit is schilderwerk dat snel en eenvoudig uit te voeren is zonder al te veel problemen.

Andere klussen, zoals het verven van de ramen of het lakken van de trap, nemen meer tijd in beslag. Daarom wordt hiervoor vaak een prijs per uur in rekening gebracht.


Uurtarief schilder 2024

€30,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van schilders uit de de regio.)

Binnenschilder
€30,- tot €35,-

Buitenschilder
€40,- tot €45,-

Start gratis offerteaanvraag!

Bespaartips: zo worden de kosten van schilderwerk lager

Het is zeker mogelijk om met een klein budget toch een schilder in te schakelen. Hieronder geven we je een paar praktische tips om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Let wel op dat de kosten vaak ook worden meegenomen bij het kiezen van een schilder. Er zijn echter meerdere aandachtspunten. Op onze tips-pagina vind je enkele handige punten waar je op kan letten bij het kiezen van een schilder.

Doe het voorbereidende werk

Door zelf alle voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, bespaar je uiteindelijk op de totaalprijs. Hoe werkt dit? Als jij zelf de werken voorbereid, kan de schilder direct aan de slag. Zo is hij minder tijd kwijt en bespaar je op de arbeidskosten. Dit werkt alleen als je schilder de kosten per uur berekent.

Neem een onderhoudsabonnement

Door een onderhoudsabonnement af te sluiten weet je zeker dat je schilderwerk er het hele jaar netjes en verzorgd uitziet. Vaak is een onderhoudscontract uiteindelijk goedkoper dan sporadisch eenmalig onderhoud uit te voeren. Er zijn verschillende soorten contracten die je kunt afsluiten, van een basisabonnement tot een all-inclusive onderhoudscontract.

Profiteer van lagere btw

Is je huis ouder dan 2 jaar? Goed nieuws: je profiteert van een verlaagd btw-tarief op schilderwerk. Je betaalt slechts 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Een voorwaarde hiervan is dat je huis uitsluitend als privéwoning gebruikt wordt. Werk je vanuit huis dan moet het hierbij gaan om een bijkomstig gedeelte. Meer hierover lees je op belastingdienst.nl.

Laat het schilderwerk in de winter uivoeren

Door je klus uit te laten voeren in de winter bespaar je tot wel 30% op de kosten! In de winter hebben de meeste schilders maar weinig klussen. Om toch aan het werk te blijven, bieden zij hun werkzaamheden tegen een gereduceerd tarief. Schilderen in de winter levert geen problemen op, tenzij het hard regent.

prijs schilder

Schilder inhuren? Vergelijk gratis offertes

Liever niet zelf aan de slag met al het schilderwerk in huis? Met de hulp van een vakman weet je zeker dat het schilderwerk netjes en strak wordt aangebracht. Bovendien bespaar jij jezelf waardevolle tijd doordat je niet zelf het hele huis hoeft te schilderen. Benieuwd wat een schilder kost?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd, maximaal 5. Je kiest zo eenvoudig voor de schilder met het beste uurloon! Op deze manier bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs. Je hoeft je geen zorgen te maken, want je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste schilder bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met schilders bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandProvincie GroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland