Vind een elektricien voor jouw project

Op zoek naar een goede elektricien? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele elektriciens zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een elektricien?

Een elektricien rekent zijn prijzen vaak per uur. Maar het kan ook gebeuren dat er een totaalprijs voor de klus wordt gegeven. Hierdoor is het lastig om een kant en klaar antwoord te geven over de prijs van een elektricien.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor diverse klussen?

Elektriciens werken aan verschillende elektriciteitswerken. Van het aanleggen van elektriciteit tot het vervangen van een meterkast. Afhankelijk van de grootte en moeilijkheid van de klus is de prijs hoog of laag. Het aanleggen van een stopcontact kost gemiddeld €55,- tot €80,-. Dit is een relatief simpele klus voor een ervaring elektricien. Het aansluiten van een aardschakelaar kost ongeveer €115,- tot €165,-. Het vervangen van een meterkast met meer dan vier groepen kost ongeveer €485,- tot €660,-. Dit is een lastigere klus en neemt ook meer tijd in beslag. Het aanliggen van verlichting in een gehele woning kost gemiddeld €540,- tot €780,-.

Hoeveel kost het aanleggen van elektriciteit?

Ook deze vraag is lastig te beantwoorden. Gemiddeld kost het aanleggen van elektriciteit in je gehele woning €1.200,- tot €2.000,-. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van je huis. Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief materiaal, montage en btw.

In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals terugkijken. Wil je liever meteen weten wat de kosten zijn? Vergelijk gratis offertes en krijg exacte prijsindicaties van elektriciens in de regio.

elektricien kosten

Kosten elektricien 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Stopcontact aanleggen €55,- tot €80,-
Aardschakelaar aansluiten €115,- tot €165,-
Meterkast vervangen €485,- tot €660,-
Verlichting aanleggen €540,- tot €780,-
Elektriciteit aanleggen €1.200,- tot €2.000,-

*Let op: Dit zijn de kosten inclusief btw, montage en materiaal. Benieuwd naar de exacte prijs? Ontvang gratis offertes!

Hoe is de prijs van een elektricien opgebouwd?

De kosten van een elektricien zijn opgebouwd uit drie onderdelen: arbeidskosten, materiaal en overige kosten.

  • De arbeidskosten bestaan uit het uurtarief van de elektricien. De ervaring en het uurtarief van de elektricien die je inhuurt bepaalt hoeveel dit van de totaalprijs is.
  • De materiaalkosten bestaan uit alle materialen die gebruikt moeten worden om de klus tot een succes af te ronden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw stopcontact.
  • Als laatst zijn er overige kosten. Dit is bijvoorbeeld voor voorrijkosten.

Gemiddeld zijn de arbeidskosten 60% van het geheel. De materiaalkosten bestaan vaak uit 35% van het geheel. Als laatst de overige kosten, dit is gemiddeld 5% van de totaalprijs.

prijsopbouw elektricien

Wat kost een elektricien per uur?

Een elektricien geeft of een totaalprijs voor de hele klus of hanteert een uurtarief. Deze tarieven kunnen flink verschillen en zijn voornamelijk afhankelijk van certificaten en ervaring.

Een startende elektricien, vaak zonder certificaten maar wel met diploma, kost gemiddeld €15,- tot €25,- per uur. Een zzp’er, of klein bedrijf, kost gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur. Deze hebben vaak wel de certificaten. Als laatst is er de mkb’er, dit zijn grote bedrijven met meer personeel. Het uurtarief van dit soort elektriciens ligt tussen de €45,- en €70,-.


Uurtarief elektricien 2024

€25,- tot €70,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van elektriciens uit de de regio.)

Laag
€35,- tot €45,-

ZZP’ers

Hoog
€45,- tot €70,-

Mkb’ers

Start gratis offerteaanvraag!

Welke factoren hebben invloed op de prijzen van een elektricien?

Er zijn zoals eerder genoemd een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van een elektricien. Het soort klus, hoe de prijs wordt berekend en hoe ingewikkeld de klus is zijn de grootste factoren die invloed hebben op de kosten van een elektricien.

Hieronder gaan we dieper in op deze factoren.

elektricien prijs

De werkzaamheden die worden uitgevoerd

Er zijn uiteraard een hoop verschillende soorten projecten waar elektriciens aan werken. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van elektriciteit, verlichting of stopcontacten. De grootte van de klus en de hoeveelheid materiaal nodig heeft bepaald voor een groot gedeelte de prijs. Je bent natuurlijk meer kwijt als je elektriciteit aanlegt in een heel huis dan wanneer je een stopcontact laat aanleggen. Daarnaast zijn er ook extra opties mogelijk bij veel elektriciens.

Over het algemeen denken mensen dat elektriciens alleen werken met elektriciteit, maar ze moeten uiteraard ook bij de draden en snoeren komen. Zo moet de elektricien de muren frezen om bedrading weg te werken.

Wanneer je dit laat doen door een elektricien betaal je gemiddeld €10,- tot €15,- meer per onderdeel dat moet worden weggewerkt.

Prijs per uur of totaalprijs

Het uurtarief van elektriciens kunnen flink verschillen. Hierom is het een goed idee om bij grote projecten, zoals de aanleg van elektriciteit in huis, een totaalprijs af te spreken. Dit zou je kunnen bespreken met de elektricien.

Je zou dit eventueel ook kunnen doen voor kleine projecten, maar dan moet je zelf bepalen of dit voordeliger is. Het aanleggen van een stopcontact kost bijvoorbeeld €55,- tot €80,- per stopcontact, maar sommige elektriciens kunnen deze klus efficiënt uitvoeren waardoor het uurtarief lager is. Bespreek daarom altijd van tevoren met de elektricien wat de mogelijkheden zijn.

Hoe ingewikkeld de klus is

Alhoewel elektriciens vaak werken met een uurtarief, kan dit ook weer variëren per klus. Als een elektricien werkt aan een grote klus rekenen ze vaak een hoger uurtarief, dit doen ze omdat sommige projecten meer veiligheid en vakkundigheid vereisen.

Het is daarom ook aangeraden om altijd de prijzen goed te bespreken. Door gratis offertes aan te vragen op De 10 Beste krijg je snel en eenvoudig een exacte prijsindicatie aan de hand van de door jou ingevulde informatie.


Besparen op de kosten van een elektricien?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Zijn er keurmerken voor elektriciens?

Wanneer je een elektricien inschakelt zou je kunnen kijken of de elektricien een keurmerk heeft. Keurmerken geven aan hoe vakkundig de elektricien werkt, of ze garantie bieden op hun werk en of ze milieuvriendelijk werken.

Een voorbeeld van zo’n keurmerk is het Keurmerk Kwaliteitsvakman. Een elektricien met dit keurmerk moet tenminste een jaar garantie bieden, duidelijke voorwaarden hebben en leveren gegarandeerd kwaliteit. Op de website van Keurmerk Kwaliteitsvakman lees je meer informatie over het keurmerk.

Uiteraard betekent niet dat het verplicht is voor elektriciens om een keurmerk te hebben. Een elektricien zonder keurmerk betekent niet dat ze slecht werk leveren.

Hoe kan je besparen op de kosten van een elektricien?

Iedereen vindt het fijn om te besparen op zijn of haar uitgaven. Dit is uiteraard ook mogelijk bij elektriciens. Hieronder geven we een aantal tips over hoe je kan besparen op de kosten van een elektricien:

  • Voer voorbereidende taken zelf uit. Hiermee bedoelen we niet dat je zelf begint aan de elektriciteitswerken, maar dat je ruimte maakt voor de elektricien om efficiënt zijn werk te kunnen laten uitvoeren. Denk hierbij aan het verplaatsen van kasten die voor stopcontacten zitten. Zo besteed je minder tijd zodra de elektricien aanwezig is en houd je het uurtarief zo laag mogelijk.
  • Zoek een elektricien in je eigen regio. Door dit te doen bespaar je op eventuele voorrijkosten. Het is een stuk voordeliger om een elektricien in de buurt te vinden, dan worden er namelijk minder kilometers gemaakt en houd je voorrijkosten zo laag mogelijk.
  • Als laatst raden we je aan om gratis offertes te vergelijken op De 10 Beste. Hierdoor krijg je prijsopgaven van meerdere elektriciens. Je kiest dan zelf de specialist met het beste aanbod.

elektricien prijzen

Besparen op een elektricien? Vergelijk gratis offertes!

Een elektricien kan dus veel elektriciteitswerken voor je uitvoeren. Daarnaast kunnen ze ook de bedrading mooi wegwerken door de muren te frezen. Een elektricien inhuren is bovendien altijd verstandig zodra er iets moet gebeuren met de elektriciteit in huis. Als je dit zelf doet heb je de kans dat je je veiligheid in gevaar brengt. Elektricien inhuren?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes aan te vragen krijg je aanboden van meerdere elektriciens. Zo kies je zelf de vakman met het beste aanbod en die het best past bij de klus. Het aanvragen is trouwens geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste elektricien bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met elektriciens bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland