Dakkapel laten plaatsen?

Op zoek naar een specialist voor het plaatsen van dakkapellen? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele specialisten zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een dakkapel?

Een dakkapel kost gemiddeld €3.300,- tot €5.250,- afhankelijk van het gekozen materiaal. Zo kost een houten prefab dakkapel gemiddeld €3.300,- en een zinken dakkapel €5.250,-. Dit zijn enkel de kosten voor een gemiddelde dakkapel. Bij het plaatsen van een dakkapel verschillen de kosten afhankelijk van het materiaal, het gekozen type dakkapel, de afmeting, de keuze voor kozijnen en beglazing en het soort dak. Daarbij kan je er ook nog voor kiezen om een specialist in te schakelen, de dakkapel te isoleren en zijn er extra opties.

De prijzen kunnen dus verschillen. Ben je benieuwd naar de specifieke kosten van een dakkapel en waar je rekening mee moet houden? Lees dan snel verder. Op deze pagina lees je namelijk alles over de kosten van een dakkapel, keuzes die de prijs beïnvloeden en krijg je enkele prijsvoorbeelden. We sluiten af met handige bespaartips en veelgestelde vragen.

Dakkapel kosten: belangrijkste informatie

 • De kosten van een dakkapel worden beïnvloed door enkele factoren en keuzes: soort dakkapel, materiaal, afmeting, kozijnen, beglazing, uurtarief van dakkapelspecialist, isolatie en extra opties.
 • Kies je voor een prefab of een dakkapel op maat? Dit heeft een grote invloed op de kosten. Een kunststof prefab dakkapel kost bijvoorbeeld €3.800,-. Een op maat gemaakte kunststof dakkapel kost al gauw €4.800,-.
 • Er zijn vier soorten materialen: hout, kunststof, polyester en zinken dakkapel. Dit is ook het rijtje van goedkoopste tot duurste materialen. Een zinken dakkapel is gemiddeld het duurst.
 • De afmeting van de dakkapel speelt uiteraard een grote rol. Een houten dakkapel van 3 meter kost bijvoorbeeld €3.750,-, en van 5 meter gemiddeld €5.350,-.
 • Ook de kozijnen en de beglazing spelen een grote rol. Een vast raam, van 100 x 100 cm, is bijvoorbeeld gemiddeld €155,- tot €165,-. Een draaikiepraam van 100 x 100 cm is een stuk duurder: €235,- tot €250,-.
 • Een dakkapelspecialist inschakelen kost je gemiddeld €30,- tot €55,- per uur.
 • Het soort dak heeft ook invloed op de totale kosten. Kies je voor een dakkapel bij een schuin dak? Dan moet je rekening houden met €1.000,- tot €1.500,- extra gemaakte kosten.
 • Je hebt ook nog de keuze voor extra opties zoals isolatie, een hor tegen insecten of ventilatierooster.
 • Besparen op de dakkapel kosten doe je door te kiezen voor een prefab dakkapel van goedkoop materiaal. Laat je de dakkapel plaatsen? Dan kies je het liefst voor een lokale specialist.


dakkapel kosten

Hoeveel kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel verschillen afhankelijk of je kiest voor een prefab of maatwerk. Een prefab, een constructie die in een fabriek wordt gemaakt, is goedkoper dan het op maat laten maken van een dakkapel.

Kies je er bijvoorbeeld voor om een houten dakkapel te laten plaatsen, moet je rekening houden met €3.300,- voor een prefab en €4.100,- bij maatwerk. Voor een kunststof dakkapel liggen de prijzen iets hoger, namelijk €3.800,- voor een prefab en €4.800,- voor een op maat gemaakte dakkapel. Een polyester dakkapel kan je alleen krijgen als prefab, dit kost gemiddeld €5.000,-.

Dit gaat om gemiddelde kosten voor alleen de dakkapel, hierbij komen nog de kosten voor het plaatsen bovenop. In de onderstaande tabel vind je de prijzen nogmaals terug.

Dakkapel kosten

Materiaal Prefab kosten* Op maat gemaakt*
Hout €3.300,- €4.100,-
Kunststof €3.800,- €4.800,-
Polyester €5.000,- Niet mogelijk
Zink €5.250,- Niet mogelijk

*Let op: dit gaat om alleen de kosten van de dakkapel.

Wat kost een kunststof dakkapel?

Een kunststof dakkapel is de meest populaire keuze. De kosten van een kunststof dakkapel verschillen afhankelijk of je kiest voor een normale kunststof dakkapel of een kunststof dakkapel met een houtlook.

Laat je een dakkapel van 3 meter plaatsen? Dan kost dit bijvoorbeeld gemiddeld €4.250,- voor een normale kunststof dakkapel. Ga je voor de houtlook kunststof dakkapel? Dan is dit gemiddeld €4.400,-.

Hieronder vind je de prijzen van verschillende afmetingen terug in een handige prijstabel.

Kunststof dakkapel kosten

Breedte Prijs standaard kunststof* Prijs houtlook kunststof dakkapel*
2,5 meter Vanaf €4.200,- Vanaf €4.400,-
3 meter Vanaf €4.250,- Vanaf €4.400,-
4 meter Vanaf €4.800,- Vanaf €5.200,-
5 meter Vanaf €5.500,- Vanaf €6.000,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven, inclusief btw en plaatsen.

Dakkapel prijs: welke factoren hebben invloed?

Je hebt het hierboven al kunnen lezen: de prijs van je dakkapel wordt beïnvloed door een hoop factoren. Zo hebben onder andere de keuze voor materiaal en de afmeting een grote invloed. Daarbij moet je ook rekening houden met de arbeidskosten van de specialist, je type dak en of je kiest voor extra opties.

Al deze factoren maken de totaalprijs van je dakkapel. Hieronder lees je meer over deze verschillende factoren.

Prefab of op maat?

De keuze voor prefab of een op maat gemaakte dakkapel speelt een grote rol in de totaalprijs. Een houten prefab dakkapel kost gemiddeld €3.300,-. Laat je deze op maat maken? Dan is het gemiddeld €4.100,-.

Een prefab dakkapel is een vooraf gemaakte, vaak in de fabriek, dakkapel. Maatwerk betekent dat er rekening kan worden gehouden met specifieke wensen.

Materiaal

De keuze voor het materiaal heeft ook invloed op de totaalprijs. Je hebt hierboven al de prijzen van een kunststof dakkapel ontdekt, maar dit is niet de enige materiaalsoort:

 • Houten dakkapel: een houten dakkapel kost gemiddeld €3.300,- tot €4.100,-.
 • Kunststof: een kunststof dakkapel kost gemiddeld €3.800,- tot €4.800,-.
 • Polyester dakkapel: een polyester dakkapel kost gemiddeld €5.000,-.
 • Zinken dakkapel: een zinken dakkapel kost gemiddeld €5.250,-.

Dit gaat dan om de gemiddelde prijzen van alleen de dakkapel. Laat je de dakkapel plaatsen door een specialist, of kies je voor extra opties, komen hier nog kosten bij.

dakkapel prijs

Afmeting van de dakkapel

De afmeting van de dakkapel is ook een belangrijke prijsfactor. Hoe groter de dakkapel, hoe hoger de prijs. Laat je bijvoorbeeld een dakkapel van 2 meter plaatsen? Dan moet je rekening houden met gemiddeld €3.000,- tot €3.400,-. Bij een dakkapel van 2 meter heb je vaak 1 draaikiep raam en een raam dat je niet kan openen.

Laat je een dakkapel van 7 meter plaatsen? Dan moet je al gauw rekening houden met een prijs van €7.250,- tot €7.900,-. Een dakkapel van 7 meter heeft vaak 2 ramen en drie draaikiepramen.

In de onderstaande tabel vind je de prijzen nogmaals terug.

Aantal meters Prijzen kunststof* Prijzen hout* Type kozijnen
2  €3.000,-  €3.400,- –          1 draaikiep raam

–          1 raam

3  €3.750,-  €3.990,- –          1 draaikiep raam

–          1 raam

4  €4.800,-  €5.000,- –          2 ramen

–          3 draaikiepramen

5  €5.350,-  €5.700,- –          2 ramen

–          3 draaikiepramen

6  €6.150,-  €6.700,- –          2 ramen

–          3 draaikiepramen

7  €7.250,-  €7.900,- –          2 ramen

–          3 draaikiepramen

8  €8.550,-  € 9.300,- –          2 ramen

–          3 draaikiepramen

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten, inclusief btw.

De kozijnen en het glas

Zowel de kozijnen als het glas hebben een grote invloed op de totaalkosten van de dakkapel. Zo kost een draaikiepraam van 100 bij 100 cm gemiddeld €235,- en €250,-. Hierbij zit ook de kosten van de beglazing inbegrepen, dit is vaak dubbel of HR+ glas.

Soort kozijn Afmeting Kosten*
Vast raam 100 x 100 cm €155,- tot €165
Valraam 100 x 100 cm €200,- tot €235,-
Draaikiepraam 100 x 100 cm €235,- tot €250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Meer over de kosten van kozijnen vind je op de pagina over kunststof kozijnen. Meer over de kosten van glas lees je op onze glaszetter kosten pagina.

De arbeidskosten van de specialist

Laat je de dakkapel plaatsen door een specialist? Dan moet je uiteraard ook de arbeidskosten, dus het uurtarief, van de dakkapelspecialist meerekenen. Een specialist in dakkapellen rekent gemiddeld een uurtarief van €30,- tot €55,- per uur.

Een zzp’er, of klein bedrijf, rekent vaak een uurtarief van €30,- tot €40,-. Schakel je een groot of zeer ervaren bedrijf in moet je eerder rekening houden met €40,- tot €55,- per uur.


Uurtarief dakkapelspecialist 2024

€30,- tot €55,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakkapelspecialisten in de regio.)

Laag uurtarief
€30,- tot €40,-

Zzp’ers en kleine bedrijven

Hoog uurtarief
€40,- tot €55,-

Ervaren specialisten en grotere bedrijven

Start gratis offerteaanvraag!

Het soort dak

Met het soort dak bedoelen we je dakconstructie. Een dakkapel plaatsen op een plat dak is namelijk een stuk voordeliger dan een dakkapel plaatsen bij een hellend dak. Dit komt omdat werken op een plat dak een stuk makkelijker is.

Daarbij is de levensduur (en de kosten) van dakbedekking op een plat dak vaak op de lange termijn voordeliger. Dit betekent dat dit ook minder snel moet worden vernieuwd bij een dakkapel. Bij een dakkapel op een schuin dak liggen de kosten gemiddeld €1.000,- tot €1.500,- hoger.

dakkapel prijzen

Dakkapel isoleren

Bij het plaatsen van een dakkapel wordt er vaak ook meteen gekozen voor het isoleren van de dakkapel. Hierbij heb je twee keuzes: isoleren via de binnenkant en isoleren via de buitenkant:

 • Bij isoleren via de binnenkant kan er glas- of steenwol worden aangebracht tussen da dakbedekking en de dakplaat. Wil je het via de onderkant doen? Dan kan dit via een damp remmende folie. Een dakkapel via de binnenkant isoleren kost gemiddeld €20,- tot €50,- per m²
 • Isoleren via de buitenkant is makkelijker, dit wordt dan ook altijd aangeraden. Hierbij wordt de isolatie op het dakbeschot gelegd. Dit kost gemiddeld €40,- tot €100,- per vierkante meter

Extra keuzes

Bij het plaatsen van een dakkapel kan je ook nog kiezen voor een aantal extra opties. Zo zou je een ventilatierooster kunnen plaatsen, gemiddeld €7,- tot €13,- per decimeter, of een hor tegen insecten kunnen laten plaatsen, €70,- tot €110,- per raam.

De meest gekozen extra opties vind je hieronder in de prijstabel.

Omschrijving Kosten*
Ventilatierooster €7,- tot €13,- per decimeter
Extra draaikiepraam €120,- tot €250,-
Hor tegen insecten €70,- tot €110,-
Rolluiken of screen €400,- tot €1.200,-

*Let op: dit gaat om gemiddeld tarieven*.

Prijsvoorbeelden: dakkapel prijzen

Je hebt hierboven alles kunnen lezen over de prijzen van een dakkapel. Zo heb je gelezen dat er veel factoren en keuzes zijn die invloed hebben op de kosten. Hierdoor blijft het lastig om in te schatten wat een dakkapel voor jou gaat kosten.

Om je een beter beeld te geven hebben we twee prijsvoorbeelden voor je opgesteld.

Kosten dakkapel 3 meter inclusief montage

Je laat een houten dakkapel plaatsen van 3 meter. Hierbij kies je voor een draaikiepraam en een standaard raam dat niet open kan. Bij de kozijnen worden standaard HR++ glazen geleverd. De kosten voor deze combinatie zijn €3.995,-.

Je besluit hier een dakkapelspecialist voor in te schakelen. De specialist is twee volle werkdagen bezig met het volledige plaatsen. Het uurtarief van de specialist is €35,- per uur, dus de kosten voor de installatie zijn: €35,- per uur × 16 uren werk = €560,-.

Je besluit voor het raam ook nog een hor te plaatsen, de kosten hiervan bedragen €95,-.

De kosten voor een dakkapel van 3 meter inclusief montage zijn in dit geval: €3995,- + €560, + €95,- = €4.650,-.

Kosten dakkapel 5 meter

Je besluit een kunststof dakkapel met houtlook te plaatsen van vijf meter. Het dakkapel bestaat uit twee standaard ramen die niet open kunnen en drie draaikiepramen. De standaard beglazing hierbij is HR++. De totaalkosten van deze combinatie is €5.550,-.

Je schakelt een ervaren dakkapelspecialist in die een uurtarief van €45,- hanteert. De specialist is drie werkdagen bezig. De totaalkosten voor de montage zijn dan: €45,- × 24 uren werk = €1.080,-.

De kosten voor de dakkapel van 5 meter zijn in dit geval €5550,- + €1.080,- = €6.630,-.

Dakkapel plaatsen kosten: zo kun je besparen!

De kosten voor een dakkapel plaatsen kunnen dus enorm verschillen. Afhankelijk van je keuzes, en de benodigde oppervlak, kunnen de kosten vrij hoog uitvallen. Om je te helpen geven we je graag enkele bespaartips:

 • Kies voor een prefab dakkapel. Dit is een stuk goedkoper dan een dakkapel op maat laten maken.
 • Kies voor een goedkoper materiaal, zoals kunststof of hout.
 • Schakel een dakkapelspecialist in je eigen regio in. Zo kan je flink besparen op de voorrijkosten.
 • Kies voor een dakkapel die je zonder vergunning kan plaatsen.

Is er een subsidie of een verlaagd btw-tarief voor het plaatsen van een dakkapel?

Er is geen specifieke subsidie voor het plaatsen van een dakkapel. Het is echter wel mogelijk om een subsidie aan te vragen wanneer je een dakkapel laat plaatsen in combinatie met energiezuinige maatregelen. Denk hierbij aan isolatie of hoogrendementsglas, dit verschilt echter ook per maatregel en gemeente. Informeer je daarom goed.

Er is helaas ook geen verlaagd btw-tarief meer voor het plaatsen van een dakkapel.

dakkapel

Dakkapel kopen en plaatsen? Vergelijk offertes via De 10 Beste!

Ben je op zoek naar een specialist voor het plaatsen van een dakkapel? Laat De 10 Beste je helpen! Vraag gratis, en zonder verplichtingen, enkele offertes aan via de offertepagina. Zo ontvang je tot wel vijf offertes op maat van specialisten in je regio. Je kiest zelf voor het aanbod dat het beste bij je wensen aansluit!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakkapel plaatsen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over dakkapellen en het plaatsen van een dakkapel.

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Het plaatsen van een dakkapel gebeurt in verschillende stappen. Eerst wordt de locatie op het dak bepaald en eventueel een bouwvergunning aangevraagd. Vervolgens worden de dakpannen verwijderd op de plek waar de dakkapel komt. Daarna wordt er een uitsparing gemaakt in het dak, waarin de dakkapel wordt geplaatst en stevig aan de dakconstructie wordt bevestigd. Tot slot wordt de buitenkant van de dakkapel afgewerkt met het materiaal naar keuze en wordt de binnenkant geïsoleerd en afgewerkt.

Is een vergunning voor een dakkapel nodig?

In veel gevallen is een vergunning vereist, vooral als je een dakkapel met een schuin dak wilt plaatsen of als je deze aan de voorkant van je huis wilt installeren. Het aanvragen van een vergunning kan enige tijd in beslag nemen, dus zorg ervoor dat je hier op tijd mee begint. Gemiddeld duurt het proces ongeveer 18 weken voordat je kunt beginnen met bouwen.

Gelukkig zijn er uitzonderingen! Hoewel je in sommige gevallen vergunningplicht hebt voor het plaatsen van een dakkapel, zijn er situaties waarin je geen vergunning nodig hebt. Dit geldt met name als je de dakkapel aan de achterkant van je huis wilt plaatsen en je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor een vergunningsvrije dakkapel?

 • De hoogte van de dakkapel is maximaal 175 centimeter.
 • De onderkant van de dakkapel bevindt zich tussen 50 en 100 centimeter vanaf de dakvoet.
 • De bovenkant van de dakkapel zit minimaal 50 centimeter onder de nok.
 • Beide zijkanten van de dakkapel bevinden zich minimaal 50 centimeter van de zijkant van het dakvlak.
 • De dakkapel heeft een plat dak.

In de meeste gevallen is een vergunningsvrije dakkapel een prefab constructie, maar dit is niet altijd het geval.

Kan je een dakkapel isoleren?

Absoluut! Een goede isolatie van je dakkapel is essentieel om warmteverlies in de winter te voorkomen en de warmte buiten te houden in de zomer. Een goed geïsoleerde dakkapel zorgt niet alleen voor meer comfort in huis, maar kan ook flink besparen op je energierekening.

Kun je zonnepanelen op je dakkapel plaatsen?

Ja, dat is mogelijk! Als je al een dakkapel hebt of van plan bent er een te laten plaatsen, kun je deze ruimte slim benutten door er zonnepanelen op te laten installeren. Op die manier maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op je dak en wek je duurzame energie op voor je woning.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dakkapel?

Bij het kopen van een dakkapel zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • Materiaalkeuze: dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, kunststof, aluminium en zink. Kies het materiaal dat het beste past bij je wensen en budget.
 • Afmeting en vormgeving: dakkapellen zijn er in diverse afmetingen en vormen. Let op de juiste afmetingen en vormgeving die passen bij het uiterlijk van je huis en eventuele bouwvoorschriften.
 • Isolatie en energie-efficiëntie: let goed op de isolatiewaarde van de dakkapel om comfortabel te wonen en energie te besparen.
 • Budget: stel vooraf een budget vast en houd rekening met materiaalkeuze, afmetingen en extra opties zoals zonwering.

Kan je een dakkapel repareren?

Ja, een dakkapel is in de meeste gevallen te repareren. Als je merkt dat je dakkapel lekkages vertoont, dat de ramen niet goed sluiten of andere problemen hebt, is het verstandig om een professional in te schakelen voor een inspectie en mogelijke reparaties. Een tijdige reparatie kan verdere schade voorkomen en de levensduur van je dakkapel verlengen.