Vind de beste CV-installateur voor jouw project

Op zoek naar een goede CV-installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele CV-installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een cv installateur?

Het uurloon van een cv installateur is gemiddeld €55,- tot €75,-. De kosten verschillen echter afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Een eenmalig onderhoud kost gemiddeld €70,- tot €100,-. Het repareren van cv-installaties betekent dat er ook materialen moeten worden besteld, hier moet dus ook rekening mee worden gehouden met de totaalprijs. De kosten van een cv-installateur verschillen dus per klus.

Let op: het is sinds 1 april 2023 verplicht een erkende cv monteur in te schakelen voor alle werkzaamheden die te maken hebben met cv-installaties. De gasketelwet is in het leven geroepen om het risico op koolmonoxidevergiftiging drastisch te verminderen.

Tot 2026 is het nog mogelijk om een nieuwe cv-ketel te kopen en installeren. Daarna wil het kabinet overstappen op duurzamere installaties, zoals warmtepompen. Mocht je dus een nieuwe cv-installatie nodig hebben, of binnen enkele jaren, kan dat nu nog. Na 2026 is het niet meer mogelijk om een nieuwe cv-ketel te plaatsen.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een cv-installateur. Zo ontdek je de kosten van specifieke werkzaamheden en krijg je informatie over welke factoren de totaalprijs beïnvloeden. Je krijgt ook enkele prijsvoorbeelden en bespaartips. Zoek je specifieke informatie over cv-ketels? We hebben ook een handige kennisbank met al onze artikelen over cv-ketels.

Cv-installateur kosten: belangrijkste informatie

 • Voor cv-ketel reparaties betaal je doorgaans een uurtarief van €55,- tot €75,-, plus materiaalkosten. De installatie van een nieuwe cv-ketel kost gemiddeld €500,- tot €900,- exclusief de prijs van de nieuwe ketel. Cv-onderhoud kost ongeveer €70,- tot €100,- voor een eenmalige service, maar een onderhoudscontract varieert van €70,- tot €200,- per jaar, inclusief voorrijkosten en onderhoudskosten.
 • Het uurtarief van een cv-installateur varieert afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden. Voor reparaties ligt het uurloon meestal tussen de €55,- en €75,-. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er is €55,-, terwijl een cv-installateur bij een bedrijf doorgaans €75,- per uur rekent.
 • Bij het inhuren van een cv-installateur beïnvloeden factoren zoals het type werkzaamheden, gebruikte materialen, het type cv-ketel en de locatie van de ketel de totale kosten.
 • De materiaalkeuze heeft dus een grote invloed op de kosten; er zijn diverse merken en kwaliteitsniveaus voor cv-ketels, leidingen en componenten beschikbaar. Hoewel hoogwaardige materialen initieel duurder zijn, kunnen ze op de lange termijn kosteneffectief zijn door hun duurzaamheid en betrouwbaarheid.
 • Het gekozen type cv-ketel heeft eveneens directe invloed op de kosten. Met diverse opties, van standaard combiketels tot hoog rendement (HR) ketels, kunnen HR-ketels duurder zijn bij installatie maar bieden ze aanzienlijke energiezuinigheid. Deze besparing kan een aanzienlijke impact hebben op de totale kosten, dus het afwegen van kosten en voordelen is cruciaal bij het maken van een besluit.
 • Afgezien van de gebruikelijke taken, zijn er vaak extra keuzes die invloed kunnen hebben op de kosten, zoals geavanceerde thermostaten, slimme thermostaatinstallaties of extra radiatoren. Het vervangen of plaatsen van radiatoren kan gemiddeld variëren van €225,- tot €300,- per stuk, terwijl de installatie van een slimme thermostaat doorgaans tussen de €200,- en €300,- ligt.
 • Besparen op de kosten van een cv-installateur doe je door in de zomer bepaalde werkzaamheden te verrichten, zoals het vervangen van een cv-installatie, of door een onderhoudsabonnement te nemen.


Wat kosten de werkzaamheden van een cv monteur?

Voor het repareren van je cv-ketel, of de bijbehorende onderdelen, betaal je het gemiddelde uurtarief van €55,- tot €75,-. Hier komen dan nog de materiaalkosten bovenop. De installatie van een nieuwe cv-ketel kost gemiddeld €500,- tot €900,-, dit is de prijs exclusief een nieuwe cv-ketel.

Wat kost een cv-installateur voor onderhoud?

Eenmalig cv-ketel onderhoud kost gemiddeld €70,- tot €100,-. Vaak is het goedkoper om een onderhoudscontract af te sluiten. Je betaalt dan gemiddeld €70,- tot €200,- per jaar, en daar zijn de voorrijkosten en onderhoudskosten al inbegrepen.

cv-ketel

Kosten cv installateur 2024

Omschrijving Prijzen* Uitleg
Cv ketel reparatie €55,- tot €75,- per uur Exclusief materiaalkosten
Cv-ketel installeren €500,- tot €900,- Exclusief nieuwe cv-ketel
Eenmalig onderhoud €70,- tot €100,-
Onderhoudscontract €70,- tot €200,- Tweejaarlijks onderhoud, voorrijkosten en onderhoudskosten inbegrepen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de exacte kosten kunnen variëren.

Wat is het uurloon van een installateur?

Het uurtarief van een cv-installateur hangt onder meer af van de werkzaamheden die hij of zij uitvoert. Voor een reparatie, bijvoorbeeld, ligt het uurloon van de cv-installateur rond de €55,- tot €75,-.

Een zzp’er kost gemiddeld €55,- per uur en het uurloon van een cv-installateur werkzaam bij een bedrijf ligt rond de €75,-.


Uurtarief cv-installateurs 2024

€55,- tot €75,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van cv-installateurs in de regio.)

Laag
€55,-

ZZP’er

Hoog
€75,-

MKB’er

Start gratis offerteaanvraag!

Welke factoren hebben invloed op de kosten van de cv-installateur?

Wanneer je een cv-installateur inschakelt, zijn er enkele factoren die invloed hebben op de totale kosten. Zo spelen het soort werkzaamheden, de benodigde materialen, het type cv-ketel en de locatie van de cv-ketel een grote rol in de totaalprijs.

Hieronder lees je per factor hoe dit de totaalprijs voor de cv-installateur kan veranderen.

De werkzaamheden

De werkzaamheden die de cv-installateur moet uitvoeren spelen een grote rol bij het bepalen van de uiteindelijke kosten. Simpele taken zoals het uitvoeren van onderhoud of het ontluchten van de radiatoren kunnen minder duur zijn in vergelijking met complexere klussen zoals het vervangen van een volledige cv-ketel. Hoe intensiever en technischer het werk, hoe hoger de kosten over het algemeen zullen zijn.

Zo kost de installatie van een nieuwe cv-ketel gemiddeld €500,- tot €900,-. Een eenmalig onderhoud kan al vanaf €70,-.

De benodigde materialen en onderdelen

De keuze van materialen heeft uiteraard ook invloed op de totale kosten. Er zijn verschillende merken en kwaliteitsniveaus beschikbaar als het gaat om cv-ketels, leidingen en andere onderdelen. Hoewel hoogwaardige materialen duurder kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn voordeliger zijn vanwege hun duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Daarnaast zijn sommige onderdelen nu eenmaal duurder. Het vervangen van een warmtewisselaar kost bijvoorbeeld €700,-, terwijl het vervangen van een expansievat gemiddeld €150,- kost.

Onderdeel van cv-ketel Gemiddelde prijzen*
Expansievat €150,-
Driewegklep €60,-
Motor 3 weg klep €80,-
Circulatiepomp €300,-
Ventilator €250,-
Brander €160,-
Ontsteker €125,-
Warmtewisselaar €700,-
Waterdrukmeter €50,-
Overdrukventiel €50,-
Klokthermostaat €80,-
Slimme thermostaat €250,-

*Let op: de bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Type cv-ketel

Het type cv-ketel dat je kiest, heeft natuurlijk ook een directe invloed op de kosten. Er zijn verschillende soorten cv-ketels, variërend van standaard combiketels tot hoog rendement (HR) ketels. Hoewel HR-ketels duurder zijn om te installeren, zijn ze een stuk energiezuiniger. Deze besparing kan een groot verschil maken in de uiteindelijke kosten. Het is belangrijk om de kosten van de cv-ketel en voordelen van elk type ketel af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Type ketel Gemiddelde prijs*
Solo hr-ketel €1.500,- tot €2.800,-
Combi hr-ketel €2.300,- tot €3.900,-
Uhr-combiketel €1.800,- tot €3.500,-
Elektrische cv-ketel €4.000,- tot €6.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Locatie van de cv-ketel

Wanneer een cv-ketel zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt, kan dit extra kosten. Installateurs moeten mogelijk extra voorzorgsmaatregelen nemen of extra tijd besteden aan het bereiken van de cv-ketel, wat zich vertaalt naar hogere kosten.

Uurtarief van de installateur

Het uurtarief van de cv-installateur is een andere belangrijke factor die de kosten zal beïnvloeden. Installateurs hanteren verschillende tarieven, gebaseerd op factoren zoals ervaring, reputatie en locatie. Gemiddeld kost een installateur €55,- tot €75,- per uur.

Voorrijkosten

Bij het inschakelen van een cv-installateur moet je altijd rekening houden met voorrijkosten. Deze kosten variëren op basis van de afstand en de reistijd. Gemiddeld zijn de voorrijkosten €0,30 per kilometer. Bij een grote afstand, van minimaal 50 kilometer, wordt er ook nog een toeslag van €15,- bovenop de voorrijkosten berekend.

Extra opties

Naast de standaard werkzaamheden zijn er vaak extra opties beschikbaar die de kosten kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het plaatsen van thermostaten met geavanceerde functies, het installeren van een slimme thermostaat of het plaatsen van extra radiatoren.

Het plaatsen en vervangen van radiatoren kan gemiddeld vanaf €225,- tot €300,- per stuk. Het installeren van een slimme thermostaat kost gemiddeld €200,- tot €300,-.

Type Gemiddelde prijs*
Slimme thermostaat €200,- tot €300,-
Boiler €250,- tot €350,-
Radiator €225,- tot €300,- per stuk
Convectoren €130,- tot €450,- per stuk
Vloerverwarming €50,- per vierkante meter
Wandverwarming €50,- tot €100,- per vierkante meter

Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen.

kosten cv-ketel

Prijsvoorbeelden: cv-installateur

Om je een beter beeld te geven van de kosten van de cv-installateur hebben we enkele prijsvoorbeelden voor je opgesteld.

Nieuwe HR-ketel plaatsen

Je besluit een nieuwe HR-ketel te laten plaatsen in je huis. Je hebt gekozen voor een combi HRe ketel, die een prijs heeft van €2.800,-. De installatiekosten voor deze ketel zijn vastgesteld op €750,-. Dit omvat het arbeidsloon van de installateur, de benodigde gereedschappen en eventuele extra materialen die nodig zijn voor de installatie. Hiermee worden de basiswerkzaamheden gedekt, zoals het verwijderen van de oude ketel, het aansluiten van de nieuwe ketel op het bestaande leidingsysteem en het zorgen voor een correcte werking.

Je besluit om ook meteen een slimme thermostaat te plaatsen, de installatie en de thermostaat hebben een prijs van €240,-.

De totaalprijs voor de nieuwe HR-ketel, inclusief slimme thermostaat, is €2.800,- + €750,- + €240,- = €3.790,-.

Vervangen van een radiator

Je besluit om de radiatoren in je woonkamer te vervangen met lage temperatuur radiatoren om je alvast voor te bereiden op de verplichte installatie van een warmtepomp in de toekomst. De radiator die je hebt gekozen kost €230,-, de totaalprijs voor drie radiatoren is €690,-.

De monteur die je inschakelt, hanteert een uurtarief van €60,-, inclusief voorrijkosten, en is ongeveer drie uur bezig. De kosten voor de cv-monteur zijn €180,- voor de klus.

De totale kosten voor het vervangen van je radiatoren zijn dan €690,- + €180,- = €870,-.

Vervangen van rookgasafvoer

Je rookgasafvoer is bijna vijftien jaar oud en moet worden vervangen. De kosten voor de materialen van de rookgasafvoer bedragen €125,-. De cv-installateur is ongeveer twee uur bezig met het vervangen van de rookgasafvoer. Het uurtarief van de cv-installateur is €75,-, dus de arbeidskosten bedragen €150,-.

Het vervangen van de rookgasafvoer kost in dit prijsvoorbeeld €150,- + €125,- = €275,-.

Besparen op de kosten van de cv monteur? Zo doe je dat!

We begrijpen dat je het liefst niet te veel betaalt, zeker als je al een groot bedrag moet neerleggen voor bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel. Hieronder geven we je daarom een paar praktische tips om te besparen op de kostprijs. Zo kun je de beste cv-monteur kiezen in je regio.

Vervang je ketel in de zomer

Als je een nieuwe cv wilt laten aanleggen, dan is het slim om dit in de zomer te doen. Vaak zijn de kosten dan lager, omdat de meeste mensen een cv-monteur inhuren in de winter, wanneer ze merken dat hun cv-ketel niet meer helemaal naar behoren werkt. Doordat er minder klussen zijn in de zomer, ligt het uurtarief vaak iets lager.

Neem een onderhoudscontract

De kosten voor cv-ketel onderhoud kunnen aardig oplopen als je altijd kiest voor eenmalig onderhoud. Daarom is het slim om te kiezen voor een onderhoudscontract, zeker als je ketel al wat ouder is. De kosten voor een onderhoudscontract liggen rond de €70,- tot €200,- per jaar en vaak zijn daar al een deel van de kosten bij inbegrepen!

Vraag subsidie aan

Alhoewel er momenteel geen subsidie is voor alleen de installatie van een cv-ketel, zijn er wel mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een alternatief op een cv-ketel, zoals een warmtepomp of zonneboiler, heb je de kans dat je in aanmerking komt voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie).

Kies je toch voor een cv-ketel? Dan zou je gebruik kunnen maken van een gunstige lening, zoals De Energiebespaarlening.

prijs cv-ketel

Erkende cv-installateur inschakelen? Maak gebruik van De 10 Beste!

Heb je een erkende cv-installateur nodig voor het installeren van een nieuwe verwarmingsketel of het onderhouden van je cv? Met de hulp van een vakman weet je zeker dat je ketel veilig en zuinig werkt. Bovendien verklein je de kans op storingen! Op zoek naar een cv-monteur met een scherp uurtarief?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van de verschillende monteurs in jouw regio. Vergelijk de offertes en kies zo het bedrijf met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is helemaal gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over cv-installateurs

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over cv-installateurs en het werk dat ze verrichten.

Wat is de beste cv-ketel?

De zoektocht naar de ‘beste’ cv-ketel is als op zoek gaan naar de perfecte schoen – het hangt af van wat je nodig hebt en wat bij je past. CV-ketels komen in verschillende types: zoals combi ketels, solo ketels en systemen ketels. Belangrijke factoren om te overwegen zijn de grootte van je huis, het aantal kamers dat je wil verwarmen en de mate van warm water. Daarnaast is het energielabel van de ketel van belang, aangezien dit de efficiëntie aangeeft. Zoek naar een cv-ketel met minstens een A-label, wat betekent dat het een hoge efficiëntie heeft.

De beste cv-ketels op dit moment zijn bijvoorbeeld de Intergas Xtreme 36, Remeha Tzerra ACE28C of de Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24A.

Is een onderhoudscontract voordelig?

Een onderhoudscontract voor je cv-ketel is een slimme investering, vergelijkbaar met een verzekeringspolis. Deze contracten zorgen ervoor dat je cv-ketel regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden door professionals. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je ketel, maar zorgt er ook voor dat deze veilig en efficiënt blijft werken.

Stel je voor dat je cv-ketel midden in de winter uitvalt. Dan heb je geen warm water en geen verwarming. Met een onderhoudscontract kun je snel een expert oproepen om het probleem aan te pakken. Hoewel er kosten aan verbonden zijn, kan het op de lange termijn besparen op reparaties en vervangingen.

Is het verplicht een cv-installateur in te schakelen?

Het is sinds april 2023 verplicht een erkende cv-installateur in te schakelen. Dit om de kans op koolmonoxidevergiftiging drastisch te verminderen. Deze verplichting is voor alle werkzaamheden aan cv-ketels, dus zowel onderhoud, reparatie als de installatie van een nieuwe cv-ketel.

Gecertificeerde cv-installateurs hebben de kennis en ervaring om de juiste locatie voor de ketel te bepalen, de benodigde leidingen en aansluitingen correct aan te leggen en ervoor te zorgen dat alles aan de veiligheidsnormen voldoet.

Kan een cv-ketel overal worden geplaatst?

Hoewel cv-ketels flexibel zijn in termen van installatielocatie, zijn er bepaalde overwegingen die je moet maken. De ideale locatie is een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur met een constante temperatuur. Dit betekent dat een cv-ketel meestal niet in een afgesloten kast of onder een trap moet worden geplaatst.

Een cv-ketel heeft ook ruimte nodig voor onderhoud en eventuele reparaties. Het is dus verstandig om voldoende ruimte rondom de ketel vrij te houden. Plaats hem niet op plaatsen waar het lastig is om bij te komen, dit kan latere problemen veroorzaken.

Waar moet ik op letten bij het inschakelen van een verwarmingsmonteur?

Het inschakelen van een professionele verwarmingsmonteur is cruciaal voor de veiligheid en efficiëntie van je cv-ketel. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het selecteren van een monteur:

 • Certificering: controleer of de monteur gecertificeerd is en over de benodigde kwalificaties beschikt. Vraag naar bewijs van training en ervaring.
 • Reputatie: lees beoordelingen en vraag om aanbevelingen van vrienden of familie. Een goede reputatie is een indicatie van betrouwbare service.
 • Prijs: vergelijk prijzen van verschillende monteurs, maar laat je niet verleiden door te lage tarieven. Kwaliteit heeft vaak een redelijke prijs.
 • Garantie: vraag naar garanties op zowel het werk als de gebruikte materialen. Dit biedt gemoedstoestand en verzekert je van eventuele problemen.
 • Transparantie: een goede monteur zal je duidelijk uitleggen welke werkzaamheden ze gaan uitvoeren en welke kosten ermee gemoeid zijn.
 • Veiligheid: zorg ervoor dat de monteur op de hoogte is van veiligheidsnormen en procedures. Veiligheid staat voorop.

Nog meer tips nodig? Die vind je op onze pagina over de beste cv monteur kiezen en vergelijken.

Vind de beste CV-installateur bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met CV-installateurs bij jou in de buurt.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandProvincie GroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselProvincie UtrechtZeelandZuid-Holland