Dakbeschot vervangen?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 17-07-2023

Wat zijn de kosten van een dakbeschot vervangen?

Hoeveel je betaalt voor het vervangen van een dakbeschot is afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet je stil staan bij de grootte van het dak, het type dak, de arbeidskosten en het materiaal van het dakbeschot. Over het algemeen zal de prijs tussen de €85,- en de €150,- per m² vallen, maar dit is volledig afhankelijk van de situatie. Verder zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen op deze kosten, waardoor de prijs lager uit kan vallen.

Lees verder en ontdek wat een dakbeschot is, hoeveel het kost om deze te vervangen en vernieuwen en hoe je kunt besparen op de kosten.

Dakbeschot vervangen: korte samenvatting

 • Een dakbeschot is een basislaag die boven op de draagconstructie van het dak wordt geplaatst en dient als stevige ondergrond voor dakbedekking.
 • Zonder dakbeschot kan het dak minder stabiel zijn, lekkages veroorzaken en zorgen voor warmteverlies.
 • De kosten voor het vervangen van dakbeschot liggen tussen de €85,- en €150,- per m², afhankelijk van het type en materiaal.
 • Het type dakbeschot en materiaal hebben invloed op de prijs.
 • Het uurtarief van een dakdekker ligt tussen €35,- en €45,-.
 • Vervang dakbeschot bij ernstige schade, veroudering, slechte isolatie of bij verbouwingen.
 • Raadpleeg een professionele dakdekker voor beoordeling en advies over vervanging.


Wat kost een dakbeschot vervangen?

Hoeveel het kost om een dakbeschot te vernieuwen ligt tussen de €85,- en de €150,- per m².  Wil je een dakplaat voor dakbeschot? Dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van €20,- tot €30,- per m². Het verschil in prijs komt grotendeels door de complexiteit en grootte van de klus. Vandaar ook dat de prijzen per m² berekend worden. Hoe groter het dak, hoe hoger de prijs.

Daarnaast heb je nog te maken met het uurtarief van de vakman. Bij een dakdekker ligt deze prijs gemiddeld tussen de €40,- en de €50,- per uur. Wanneer je te maken hebt met een ervaren dakdekker of een dakdekker die bij een groot bedrijf werkt, kan deze hoger uitvallen. En aan de andere kant geldt hetzelfde. Is de vakman nog onervaren? Of werkt hij misschien als zzp’er? Dan zal de prijs hoogstwaarschijnlijk de goedkope kant opvallen.

In de tabel hieronder vind je deze prijzen terug. Onthoudt wel dat dit gemiddelde prijzen zijn en elke klus anders is.

Dakbeschot vervangen kosten 2024

Soort Gemiddelde prijs*
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,- per m²
Dakplaat voor dakbeschot €20,- tot €30,- per m²
Tarief vakman €40,- tot €50,- per uur

*Let op: dit gaat om een gemiddelde prijs.

Welke factoren hebben invloed op de kosten?

Zoals hierboven al werd genoemd zijn de prijzen een gemiddelde en verschilt de uiteindelijke eindprijs per klus en per situatie. Dit komt doordat er enkele factoren zijn die de kosten beïnvloeden. Welke dat zijn lees je hier.

Soort dakbeschot

Als eerste heeft het soort dakbeschot een grote invloed op de kosten. Welke soort jij nodig hebt, is volledig afhankelijk van het type dak. Voor een hellend dak wordt vaak gebruikgemaakt van planken of platen. Deze worden horizontaal gelegd, vanaf de dakrand tot aan de nok. Voor een liggend dak wordt meestal een ander soort dakbeschot gebruikt. Hierbij worden vaak dikke multiplex platen of speciale isolatieplaten gebruikt. Deze worden dan op de draagconstructie van het dak geplaatst.

Materiaal van het dakbeschot

Zo komen we ook op het volgende punt. Het materiaal van het dakbeschot speelt een grote rol in de eindprijs, doordat bepaalde materialen duurder zijn om aan te schaffen en te plaatsen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan het dakbeschot gemaakt zijn van verschillende materialen. Voor een hellend dak worden vaak houten planken of platen gebruikt. Bij een plat dak kunnen dikke multiplex platen of speciale isolatieplaten worden gebruikt. Andere materialen, zoals OSB-platen of vezelcementplaten, kunnen ook worden gebruikt, afhankelijk van het specifieke ontwerp en de vereisten van het dak.

Over het algemeen is het dakbeschot voor een hellend dak vaak goedkoper dan het dakbeschot voor een plat dak. Dit komt doordat het horizontale dakbeschot meestal bestaat uit houten planken of platen, die vaak goedkoper zijn dan de speciale isolatieplaten die vaak gebruikt worden voor een plat dak.

De isolerende waarde van het materiaal, of de keuze om extra te isoleren, spelen ook een rol in de totaalkosten. Ook de dakplaten spelen een belangrijke rol. Afhankelijk van het gekozen materiaal is er een specifieke dikte dakplaat nodig. Hieronder vind je per dikte dakplaat de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Kosten dakplaten 2024

Dikte dakplaat Gemiddelde kosten per m2
52 mm €18,-
60 mm €21,-
70 mm €23,-
80 mm €25,-
90 mm €27,-
100 mm €29,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

Uurtarief dakdekker

Zoals hierboven al werd genoemd speelt, naast het soort en het materiaal van het dakbeschot, het uurtarief van de dakdekker ook een grote rol. Wanneer het dakbeschot geplaatst wordt gaat hier namelijk tijd in zitten. Hoe langer een dakdekker bezig is, hoe hoger de eindprijs. Dit komt doordat vakmannen ook werken met arbeidskosten. De dakdekker kosten liggen gemiddeld tussen de €40,- en de €50,-.


Uurtarief dakdekker 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe kan je besparen op de kosten van dakbeschot vervangen?

Om te besparen op de kosten van het vervangen van dakbeschot, kun je de volgende tips gebruiken.

 • Vergelijk offertes: Vraag offertes op via de site en vergelijk verschillende dakdekkers of aannemers. Kies de meest redelijke en betrouwbare optie.
 • Kies het juiste materiaal: Bespreek met de dakdekker of aannemer welk materiaal het beste is qua prijs en kwaliteit voor het dakbeschot.
 • Onderhoud en reparatie: Als het dakbeschot nog gedeeltelijk in goede staat is, overweeg dan om alleen de beschadigde delen te vervangen in plaats van het volledige dakbeschot.
 • Planning en seizoensgebondenheid: Plan de vervanging van het dakbeschot in een rustige periode.
 • Vraag naar mogelijke kortingen of acties: Informeer bij dakdekkersbedrijven of er speciale kortingen, acties of financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn waarmee je kunt besparen op de kosten.

Zelf vervangen of laten doen door een dakdekker?

Voor sommige mensen is het appeltje-eitje om een dakbeschot te vervangen, en wanneer je hier ervaring mee hebt, is dit ook helemaal niet onmogelijk! Het is wel belangrijk, op het moment dat je daadwerkelijk zelf aan de slag gaat, om te onthouden dat het veel werk is en je de juiste voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Heb je geen verstand van dakwerken? Dan kun je er altijd voor kiezen een dakdekker in te schakelen. Hier zitten veel voordelen aan. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die het jouw scheelt en de garantie die erbij komt kijken. Uiteindelijk is het altijd belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen om de conditie van het dakbeschot te beoordelen en advies te krijgen over de noodzaak van vervanging.

dakbeschot vervangen

Dakbeschot vervangen? Laat je helpen door de beste dakdekkers!

Je betaalt gemiddeld tussen de €85,- en de €150,- per m² voor het vervangen van een dakbeschot. Dit is een relatief hoog bedrag, maar gelukkig wel eentje die je goed kunt beperken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere dakdekker, misschien een zzp’er, en je kunt er ook voor kiezen bepaalde handelingen zelf uit te voeren. Maar dit zijn niet de enige manieren waarop je een poging tot besparing kan doen.

Zo kun je ook via het gratis offerteformulier in contact komen met verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Je krijgt dan meerdere offertes waaruit je de voordeligste en geschiktste kunt kiezen. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakbeschot

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over dakbeschot.

Waarom is het dakbeschot belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom het dakbeschot belangrijk is. Wanneer een dak geen dakbeschot heeft, kunnen er namelijk verschillende problemen optreden. Zonder dakbeschot is er geen stevige basis voor het dak. Dit betekent dat het dak minder stabiel is en kan doorbuigen of verzakken. Ook kan er vocht doordringen in het dak, omdat er geen beschermende laag is. Hierdoor kan er lekkage optreden en kan het water in het huis terechtkomen. Daarnaast kan het ontbreken van een dakbeschot ook zorgen voor warmteverlies, omdat er geen isolatielaag is. Dit kan leiden tot hogere energiekosten om het huis warm te houden.

Wanneer moet je een dakbeschot vervangen?

Een dakbeschot moet meestal worden vervangen in de volgende situaties:

 1. Ernstige schade: Als het dakbeschot zwaar beschadigd is door waterlekkage, houtrot of termieten, is vervanging noodzakelijk.
 2. Veroudering: Na verloop van tijd kan het dakbeschot versleten raken en verzwakken. Als het oud en broos wordt, is vervanging verstandig om de stabiliteit van het dak te behouden.
 3. Slechte isolatie: Als het bestaande dakbeschot onvoldoende isoleert, kan vervanging nodig zijn voor betere energie-efficiëntie en comfort.
 4. Verbouwing: Bij een dakrenovatie of uitbreiding kan vervanging nodig zijn om aan de bouwvoorschriften te voldoen of de dakconstructie te versterken.

Wat is een dakbeschot eigenlijk?

Een dakbeschot is een belangrijk onderdeel van een dak en het is een soort basislaag die boven op de draagconstructie van het dak wordt geplaatst. Het dakbeschot bestaat meestal uit houten planken of platen. Het doel ervan is om het dak stevigheid te geven en te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en wind. Het dakbeschot vormt een stevige ondergrond waarop dakbedekking zoals dakpannen, leien of dakbedekkingsmateriaal kan worden aangebracht. Hierdoor blijft het dak waterdicht en zorgt het ervoor dat alles wat zich in het huis bevindt, droog blijft.