Pvc dakbedekking plaatsen?

Op zoek naar de beste dakdekker voor het plaatsen van dakbedekking op een plat dak? Maak gebruik van onze offerteservice. Vergelijk gratis voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 13-05-2023

Wat is en kost pvc dakbedekking?

Pvc dakbedekking is een populaire keuze geworden omdat het een duurzame en veelzijdige oplossing is voor het beschermen van daken tegen weersinvloeden en het vele voordelen biedt. Het plaatsen van pvc dakbedekking kost gemiddeld €55,- tot €95,- per m², afhankelijk van of de oude dakbedekking eerst wordt verwijderd of dat het over de oude dakbedekking wordt geplaatst.

Op deze pagina lees je alles over pvc dakbedekking. Zo lees je over de eigenschappen, soorten, voor- en nadelen, kosten en installatie van pvc dakbedekking.

Belangrijkste punten over pvc dakbedekking

 • Pvc dakbedekking is een duurzame en veelzijdige optie voor het beschermen van daken.
 • Pvc dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor er esthetische mogelijkheden zijn.
 • Pvc heeft uitstekende waterdichtheid, flexibiliteit en weerstand tegen weersinvloeden.
 • Pvc dakbedekking kan worden gebruikt voor zowel platte daken als daken met lichte hellingen.
 • Pvc dakbedekking is bestand tegen chemische stoffen en UV-straling, waardoor het geschikt is voor industriële en commerciële toepassingen.
 • Het installeren van pvc dakbedekking vereist professionele expertise en voorbereiding van het dakoppervlak.
 • Pvc is duurder dan bitumen, maar biedt een langere levensduur en minder onderhoud.
 • De kosten van pvc dakbedekking variëren afhankelijk van de dakoppervlakte, het type pvc en eventuele voorbereidende werkzaamheden. Het plaatsen kost gemiddeld €55,- tot €95,- per m².
 • Het regelmatig onderhouden en inspecteren van pvc dakbedekking kan de levensduur verlengen en toekomstige kosten verminderen.


Wat is pvc dakbedekking?

Pvc dakbedekking, ook wel polyvinylchloride dakbedekking genoemd, is een synthetisch materiaal dat wordt gebruikt om daken waterdicht te maken en te beschermen tegen de elementen. Het bestaat uit meerdere lagen pvc die zijn samengevoegd tot een sterke en flexibele membraan. Deze membraan is ontworpen om bestand te zijn tegen UV-straling, extreme temperaturen, chemicaliën en zware belasting.

Wat is de levensduur?

Pvc dakbedekking heeft over het algemeen een lange levensduur. Het kan tot wel 30 jaar meegaan, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de installatie en het onderhoud. Met regelmatig onderhoud en inspectie kan de levensduur van een pvc dak verder worden verlengd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de levensduur van pvc dakbedekking kan variëren, afhankelijk van verschillende omstandigheden en externe factoren. Blootstelling aan extreme weersomstandigheden, slecht onderhoud of schade kunnen de levensduur van het dak verkorten.

pvc dakbedekking

Waarom kiezen voor pvc dakbedekking?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor pvc dakbedekking. Ten eerste is pvc duurzaam en gaat het lang mee. Het is bestand tegen scheuren, barsten en corrosie, waardoor het een geschikte keuze is voor verschillende weersomstandigheden. Pvc dakbedekking biedt ook uitstekende waterdichtheid, waardoor lekkages worden voorkomen en de kans op waterschade aan het dak en de structuur van het gebouw wordt geminimaliseerd.

Daarnaast is pvc dakbedekking eenvoudig te installeren en te onderhouden. Het is licht van gewicht, wat de installatie vergemakkelijkt en de belasting op de dakconstructie vermindert. Bovendien vereist het weinig onderhoud, waardoor de kosten en inspanningen voor het onderhouden van het dak laag zijn.

Voordelen en nadelen

Net als elk ander materiaal heeft pvc dakbedekking zowel voordelen als nadelen. Hieronder lees je welke dat zijn.

Voordelen van pvc dakbedekking:

 • Duurzaamheid: pvc dakbedekking gaat lang mee en is bestand tegen weersinvloeden, waardoor het een duurzame keuze is.
 • Waterdichtheid: pvc biedt uitstekende waterdichtheid, waardoor lekkages worden voorkomen en waterschade wordt geminimaliseerd.
 • Flexibiliteit: pvc is flexibel en kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende dakvormen en contouren.
 • Onderhoudsgemak: pvc dakbedekking vereist weinig onderhoud, waardoor de kosten en inspanningen voor het onderhouden van het dak worden verminderd.

Nadelen van pvc dakbedekking:

 • Milieukwesties: pvc is een materiaal dat chemicaliën bevat en bij de productie ervan kunnen giftige stoffen vrijkomen. Dit kan een nadelige invloed hebben op het milieu.
 • Gevoeligheid voor hitte: pvc kan gevoelig zijn voor hoge temperaturen, waardoor het risico op vervorming of beschadiging bestaat.

Wat zijn de eigenschappen van pvc dakbedekking?

Pvc dakbedekking heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die het een aantrekkelijke optie maken. Ten eerste is het zeer flexibel en buigzaam, waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende dakvormen en contouren. Dit maakt het mogelijk om zelfs de meest complexe dakstructuren waterdicht te maken.

Daarnaast is pvc bestand tegen UV-straling, wat zorgt voor een langere levensduur van het dak. Het verkleurt niet en behoudt zijn oorspronkelijke uiterlijk gedurende vele jaren. Pvc dakbedekking heeft ook een hoge weerstand tegen chemicaliën, schimmels en micro-organismen, waardoor de groei van algen en mossen op het dak wordt beperkt.

Eigenschappen pvc

Eigenschap Beschrijving
Materiaal Polyvinylchloride (PVC)
Dikte 1,2 mm – 2,0 mm
Waterdichtheid Uitstekend
Weerbestendigheid Bestand tegen UV-straling, hoge en lage temperaturen
Flexibiliteit Hoge mate van flexibiliteit en rekbaarheid
Levensduur Gemiddeld 25-30 jaar
Onderhoud Periodiek reinigen en inspecteren
Installatiemethode Mechanische bevestiging of verlijming
Milieuvriendelijk Recyclebaar materiaal, lage emissies
Geluidsisolatie Goede demping van regen- en hagelgeluiden

Soorten pvc dakbedekking

Er zijn twee hoofdtypen pvc dakbedekking die veel worden gebruikt: pvc folie en pvc dakplaten.

Pvc folie

Pvc folie wordt vaak gebruikt voor platte daken. Het is verkrijgbaar in rollen en wordt op maat gesneden en aangebracht op het dakoppervlak. Pvc folie biedt een naadloze en waterdichte bescherming voor het dak. Het is ook zeer geschikt voor toepassingen waar flexibiliteit vereist is, zoals bij gebogen daken.

Pvc dakplaten

Pvc dakplaten zijn een andere vorm van pvc dakbedekking. Deze platen zijn stijver dan folie en worden vaak gebruikt voor hellende daken. Ze kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan de dakconstructie en bieden een solide en duurzame bescherming. Pvc dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze esthetisch aantrekkelijk zijn.

Wat kost pvc dakbedekking per m2?

De kosten van pvc dakbedekking kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking, de grootte van het dak en de complexiteit van de installatie.

De kosten voor pvc folie zijn gemiddeld €55,- tot €75,- per m². Voor pvc dakplaten moet je denken aan €70,- tot €95,- per m². Over het algemeen liggen de kosten voor pvc dakbedekking plaatsen per vierkante meter tussen de €55,- en €95,-.

Pvc dakbedekking kosten 2024

Omschrijving Kosten per m²* Kosten voor 50 m²
Pvc folie €50,- tot €60,- €2.500,- tot €3.000,-
Pvc dakplaten €60,- tot €85,- €3.000,- tot €4.250
Nieuwe pvc dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking €55,- tot €65,- €2.750,- tot €3.250,-
Oude dakbedekking verwijderen en pvc plaatsen €85,- tot €95,- €4.250,- tot €4.750,-

Let op: Dit zijn slechts richtprijzen en de daadwerkelijke kosten kunnen variëren. 


Dakdekker gezocht voor het plaatsen van pvc dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40%.
Gratis offertes vergelijken


Factoren die de kosten beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten van pvc dakbedekking. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Dakoppervlakte: de grootte van het dak is een cruciale factor bij het bepalen van de kosten. Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer materiaal er nodig is, wat de prijs zal beïnvloeden.
 • Type pvc dakbedekking: pvc dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals folie of dakplaten. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type dat wordt gekozen.
 • Het type dak: als het dak een complexe vorm heeft, zoals veel hoeken, randen of dakdoorvoeren, kan dit de installatie bemoeilijken en de kosten verhogen.
 • Voorbereidende werkzaamheden: als de oude dakbedekking moet worden verwijderd voordat de pvc dakbedekking kan worden geïnstalleerd, kunnen er extra kosten zijn voor het verwijderen en afvoeren van het oude materiaal.
 • Accessoires en afwerkingen: bepaalde accessoires, zoals daktrimmen, afvoerpijpen en ventilatieopeningen, kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Prijsvoorbeeld pvc dakbedekking

Je hebt een dak van 70 m² waarbij de oude dak bedekking moet worden verwijderd voordat de pvc dakbedekking kan worden geplaatst. Je oude dakbedekking bestaat uit bitumen en moet volledig worden verwijderd voordat de nieuwe pvc dakbedekking kan worden geïnstalleerd.

De kosten van pvc dakbedekking variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, de gekozen dakdekker en de specifieke kenmerken van het dak. Gemiddeld liggen de kosten voor pvc dakbedekking tussen de €55,- en €95,- per vierkante meter.

In het geval van ons voorbeeld, waarbij het dak een oppervlakte heeft van 70 m² en de oude dakbedekking moet worden verwijderd, kunnen we een prijsberekening maken. Laten we aannemen dat de gemiddelde prijs voor pvc dakbedekking €60,- per vierkante meter is.

De berekening ziet er er als volgt uit:

 • Dakoppervlakte: 70 m²
 • Prijs per vierkante meter: €60,-
 • Totale kosten voor de pvc dakbedekking: 70 m² x €60/m² = €4.200

Bereken de prijs van pvc dakbedekking plaatsen

Met de onderstaande rekentool kun je eenvoudig berekenen hoeveel het gaat kosten om pvc dakbedekking te plaatsen.

Hoe wordt pvc dakbedekking geplaatst?

Het plaatsen van pvc dakbedekking vereist vakmanschap en ervaring. Het is raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor de installatie. Het proces omvat over het algemeen de volgende stappen:

 • Voorbereiding van het dakoppervlak: het dakoppervlak moet schoon, vlak en vrij van vuil en puin zijn voordat de pvc dakbedekking wordt aangebracht. Eventuele reparaties aan het dak moeten ook worden uitgevoerd.
 • Onderlaag aanbrengen: een onderlaag, zoals isolatie of een dampremmende folie, kan worden aangebracht om extra bescherming en isolatie te bieden.
 • Bevestiging van de pvc dakbedekking: de pvc folie of dakplaten worden op maat gesneden en bevestigd aan het dakoppervlak. Dit kan worden gedaan met behulp van mechanische bevestigingen, lijm of lasapparatuur, afhankelijk van het specifieke type pvc dakbedekking.
 • Afwerking en randafwerking: randen en details worden zorgvuldig afgewerkt om ervoor te zorgen dat het dak volledig waterdicht is. Dit omvat het plaatsen van daktrimmen, het afdichten van naden en het controleren op eventuele lekken.

kunststof dakbedekking

Wat is het verschil tussen EPDM en pvc?

EPDM en pvc zijn beide populaire materialen voor dakbedekking, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen.

EPDM is een synthetisch rubbermateriaal dat zeer duurzaam en flexibel is. Het wordt vaak gebruikt voor platte daken. EPDM is bestand tegen UV-straling en extreme temperaturen, en het heeft een lange levensduur. Het wordt meestal geïnstalleerd in grote vellen die op het dak worden bevestigd.

Pvc daarentegen is een kunststofmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen pvc. Het is ook duurzaam en flexibel, maar het heeft extra eigenschappen zoals weerstand tegen chemicaliën. pvc dakbedekking is verkrijgbaar in folie- of plaatvorm en kan worden aangepast aan verschillende dakvormen.

Het belangrijkste verschil tussen EPDM en pvc is het materiaal zelf. EPDM is gemaakt van rubber, terwijl pvc een kunststof is. Beide materialen hebben hun eigen unieke voordelen en het is belangrijk om de specifieke behoeften van uw dak en gebouw in overweging te nemen bij het kiezen tussen EPDM en pvc.

Is pvc duurder dan bitumen?

Als het gaat om de kosten, is pvc normaal gesproken duurder dan bitumen dakbedekking.

Pvc dakbedekking heeft echter ook een aantal voordelen die de hogere kosten kunnen rechtvaardigen: pvc is duurzamer, flexibeler en heeft een langere levensduur in vergelijking met bitumen.

Bitumen dakbedekking is een traditionele en betaalbare optie. Het is een mengsel van verschillende materialen, waaronder bitumen en vezels. Bitumen dakbedekking is bestand tegen water en biedt goede bescherming, maar het kan vatbaarder zijn voor scheuren en barsten bij extreme temperaturen.

Bij het kiezen tussen pvc en bitumen dakbedekking is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van uw dak, de gewenste duurzaamheid en de levensduur. Hoewel pvc duurder kan zijn in aanschaf, kan het op de lange termijn kosteneffectiever zijn vanwege de langere levensduur en het lagere onderhoud.

Pvc dakbedekking laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Pvc dakbedekking is een duurzame, veelzijdige en betrouwbare keuze voor het beschermen van daken. Met een uitstekende waterdichtheid, flexibiliteit en langdurige prestaties is het een populaire optie geworden. Op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van pvc op je dak?

Via De 10 Beste kom je in contact met de beste dakdekkers in de regio. Ons netwerk bestaat uit dakdekkers in heel Nederland. Na je aanvraag ontvang je tot wel vijf offertes op maat. Je kiest zelf voor de beste dakdekker in de situatie. Het aanvragen is gratis en vrijblijvend.

Start nu je gratis aanvraag!