Roofing plaatsen?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 25-04-2023

Wat kost roofing?

Over het algemeen liggen de kosten voor het aanleggen van roofing tussen de €45,- en €85,- per m². Dit maakt het tot een van de meest betaalbare opties voor een plat dak. Wanneer je kiest voor het plaatsen van roofing op een dak van 50 m², zullen de kosten in het minimale geval ongeveer €2.250,- tot €2.750,- bedragen. Dit is de meest voordelige optie, waarbij de oude laag roofing blijft liggen en er een nieuwe laag bitumen overheen wordt geplaatst. Indien je besluit om de oude laag te laten verwijderen, dan liggen de kosten tussen €3.750,- tot €4.250,-.

Op deze pagina lees je alles over de dakbedekking roofing. Van kosten, tot voordelen en de werkwijze bij het plaatsen van roofing.

Roofing dakbedekking: samenvatting

 • Roofing is een flexibel en taai materiaal gemaakt van petroleumderivaten, dat al wordt gebruikt als dakbedekkingsmateriaal. Het biedt duurzaamheid, waterdichtheid, een relatief laag gewicht en een eenvoudige installatie, en kan worden gebruikt op verschillende soorten daken.
 • De kosten van roofing hangen af van factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de grootte van het dak, de complexiteit van de installatie en de locatie van het gebouw. Gemiddeld kost het plaatsen van nieuwe roofing over oude dakbedekking tussen de €45,- en €55,- per vierkante meter, terwijl het verwijderen van oude dakbedekking ongeveer €75,- tot €85,- per m² kost.
 • Roofing heeft als voordelen dat het duurzaam, waterbestendig, lichtgewicht, eenvoudig te installeren, kosteneffectief en energie-efficiënt is. Nadelen zijn de beperkte keuze in kleur en textuur, de gevoeligheid voor temperatuurveranderingen, de mogelijkheid van lekkages, de milieueffecten en de noodzaak van regelmatig onderhoud.
 • Er zijn twee soorten bitumineuze roofing: SBS en APP. SBS is flexibeler en elastischer, beter bestand tegen extreme temperaturen en scheurvorming, terwijl APP stijver is, beter bestand tegen uv-straling en hogere vuurbestendigheid heeft. SBS wordt gebruikt op daken met veel beweging, terwijl APP vooral op platte daken wordt gebruikt.
 • Roofing kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type materiaal en de situatie. Over het algemeen omvat het proces het voorbereiden van het dakoppervlak, het aanbrengen van een onderlaag, het plaatsen van de roofing en het aanbrengen van een afwerkingslaag voor extra bescherming.


Wat zijn de kosten van roofing dakbedekking?

De kosten van roofing kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, de grootte van het dak, de complexiteit van de installatie en de locatie van het gebouw.

Gemiddeld kost nieuwe bitumen plaatsen over oude dakbedekking tussen de €45,- en €55,- per vierkante meter. Wanneer je eerst oude dakbedekking laat verwijderen moet je denken aan €75,- tot €85,- per m².

Het gemiddelde Nederlandse dak is 50 vierkante meter. Wanneer je APP roofing plaatst, hierbij wordt de roofing geplaatst over de oude dakbedekking, kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €2.250,- tot €2.750,-. Voor SBS roofing, waarbij de oude dakbedekking eerst wordt verwijderd, kost gemiddeld €3.750,- tot €4.250,- voor 50 m².

Kosten bitumen 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs per m²
Nieuwe roofing plaatsen over oude dakbedekking €45,- tot €55,-
Oude dakbedekking verwijderen en dan roofing plaatsen €75,- tot €85,-
APP roofing voor 50 m² dakoppervlak €2.250,- tot €2.750,-
SBS roofing voor 50 m² dakoppervlak €3.750,- tot €4.250,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen variëren.

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

De prijs van roofing kan worden beïnvloed door enkele factoren. Los van het uurtarief van de dakdekker en de voorrijkosten, moet je ook rekening houden met het gekozen materiaal, de methode voor het plaatsen en het oppervlak van je dak. Hieronder lees je meer over deze onderdelen.

Soorten roofing: APP en SBS

Er zijn twee verschillende soorten bitumineuze roofing: op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).

SBS roofing is gemaakt van gemodificeerde bitumen met elastomere polymeren die zorgen voor meer flexibiliteit en elasticiteit. Hierdoor is het beter bestand tegen extreme temperaturen en scheurvorming. SBS roofing wordt vooral gebruikt op daken met veel beweging, zoals daken met een lichte helling of daken waar vaak op gelopen wordt. SBS roofing kost gemiddeld €75,- tot €85,- per m².

APP roofing is gemaakt van gemodificeerde bitumen met plastomeren, waardoor het stijver is dan SBS roofing. Het is beter bestand tegen uv-straling en heeft een hogere vuurbestendigheid. APP roofing wordt vooral gebruikt op daken met weinig beweging, zoals platte daken. APP roofing kost gemiddeld €45,- tot €55,- per m².

De methode van plaatsing

De installatiemethode heeft ook invloed op de totaalprijs. Als de oude dakbedekking nog in goede staat verkeert, kan de nieuwe laag direct op de oude worden aangebracht.

Dit kost gemiddeld €50,- per m². Maar als de oude laag beschadigd is, moet de dakwerker deze eerst verwijderen voordat de nieuwe laag kan worden aangebracht. Dit kost gemiddeld €80,- per m², omdat het meer tijd en werk vereist.

Totale dakoppervlak

De totale dakoppervlakte is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Hoe groter het dakoppervlak, hoe hoger de kosten. Maar hoe groter het totale aantal vierkante meters, hoe lager de prijs per vierkante meter. Daarom is het een goed idee om met de buren te overleggen of zij ook nieuwe dakbedekking nodig hebben.

Wat is roofing?

Roofing, ook wel bekend als dakleer of bitumen, is een dakbedekking gemaakt van petroleumderivaten en wordt al tientallen jaren gebruikt. Het is een flexibel en taai materiaal dat gemakkelijk aan te brengen is en bestand is tegen alle soorten weersomstandigheden. Roofing kan worden gebruikt op verschillende soorten daken, waaronder platte en licht hellende daken. Roofing staat voornamelijk bekend om duurzaamheid en waterdichtheid, maar roofing biedt ook andere voordelen, zoals een relatief laag gewicht en een eenvoudige installatie.

Hoe wordt bitumen geplaatst?

Bitumen kan op verschillende manieren worden geplaatst, afhankelijk van de specifieke situatie en het type dakbedekkingsmateriaal dat wordt gebruikt. Over het algemeen volgt het installatieproces echter de volgende stappen:

 1. Voorbereiding van het dakoppervlak: het dakoppervlak moet worden schoongemaakt en geëgaliseerd voordat het roofing-materiaal wordt geplaatst. Eventuele scheuren of gaten moeten worden gedicht en de ondergrond moet vlak en schoon zijn.
 2. Aanbrengen van een onderlaag: voordat de roofing wordt aangebracht, wordt meestal een onderlaag van dakbedekkingsmateriaal aangebracht om extra bescherming te bieden tegen water en vocht. Deze onderlaag kan bestaan uit een laag isolatiemateriaal, zoals polyurethaanschuim, of uit een laag van een ander type dakbedekkingsmateriaal, zoals dakleer.
 3. Plaatsing van de roofing: de roofing wordt op maat gesneden en op het dakoppervlak geplaatst. De banen roofing worden vervolgens aan elkaar gehecht met behulp van hete lucht of een brander om een naadloze afdichting te creëren. Er kan ook worden gekozen om de roofing te lijmen.
 4. Afwerking: de roofing wordt meestal afgewerkt met behulp van een afwerkingslaag om extra bescherming te bieden tegen UV-straling en andere weersinvloeden. Deze afwerkingslaag kan bestaan uit een laag grind, coating of verf.

Voordelen en nadelen van roofing

Roofing heeft verschillende voordelen en nadelen. Hieronder kan je uitgebreid lezen welke dat zijn:

Voordelen:

 • Duurzaamheid: roofing is zeer duurzaam en kan tientallen jaren meegaan, zelfs onder zware omstandigheden.
 • Waterbestendig: roofing is waterbestendig en kan voorkomen dat water binnendringt in het gebouw.
 • Lichtgewicht: roofing is lichtgewicht in vergelijking met andere soorten dakbedekkingsmaterialen zoals leien of dakpannen. Dit kan helpen om de belasting op het dak te verminderen.
 • Eenvoudige installatie: roofing kan eenvoudig en snel worden geïnstalleerd, waardoor de installatiekosten kunnen worden verlaagd.
 • Kosteneffectief: roofing is over het algemeen een van de meest kosteneffectieve opties voor dakbedekking.
 • Energie-efficiënt: roofing kan helpen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren door de warmteoverdracht te verminderen.

Nadelen:

 • Beperkte kleur- en textuurkeuzes: roofing is beperkt in kleur- en textuurkeuzes in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Gevoelig voor temperatuurveranderingen: roofing kan uitzetten en krimpen onder extreme temperaturen, wat kan leiden tot barsten en scheuren.
 • Mogelijkheid van lekkages: roofing kan lekkages veroorzaken als het niet goed is geïnstalleerd of als er schade optreedt.
 • Milieueffecten: roofing is een petroleumproduct en kan bijdragen aan de uitputting van fossiele brandstoffen. Bovendien kan het materiaal na gebruik moeilijk te recyclen zijn.
 • Onderhoud: roofing heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het blijft functioneren zoals het hoort.

Roofing laten plaatsen? Vind een dakdekker via De 10 Beste!

Wil je roofing laten plaatsen door de beste dakdekkers in je regio? De 10 Beste helpt je graag. Vraag gratis, en zonder verplichtingen, offertes aan. Je ontvangt dan enkele offertes op maat. Je kiest zelf voor het beste aanbod of de beste voorwaarden.

Start gratis offerteaanvraag!