Tuin mooi laten inrichten?

Op zoek naar een goede tuinman? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele tuinmannen zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Tuininrichting: alles voor de beste tuin

De tuininrichting, een manier om je tuin helemaal naar jezelf te maken en alles erin te plaatsen wat je altijd al had willen hebben. Er zijn zoveel opties, maar waar moet je nu aan beginnen? Nog belangrijker: welke kosten zijn hier aan verbonden?

Hieronder leggen we alles uit over het inrichten van je tuin, de kosten, krijg je tips en advies voor het inrichten van zowel kleine als grote tuinen en eindigen we met ideeën voor het inrichten van een tuin met een klein budget. Weet je al wat je wil hebben en zoek je een tuinman om het uit te voeren?

Start gratis offerteaanvraag!

Niet alleen gratis, maar ook vrijblijvend. Krijg hulp van de beste tuinmannen in de regio en zorg dat je de tuininrichting van je dromen gaat krijgen.tuininrichting

Wat kost een tuin inrichten?

Bij het inrichten van je tuin kan je aan een hoop onderdelen denken. Als eerst zou je een hovenier kunnen inschakelen voor het maken van een tuinontwerp. De prijs voor een tuinontwerp is gemiddeld €360,- tot €900,-.

En voor de onderdelen van de tuin?

Gras laten aanleggen kost €5,- tot €10,- per vierkante meter. Beplanting kost gemiddeld €5,- tot €30,- per m². Een vijver aanleggen kan tussen de €1.000,- en €40.000,- kosten, afhankelijk van de grootte en wat er in geplaatst wordt. Voor een simpele en kleine vijver betaal je €1.000,-, maar voor een grote vijver met waterfilter systeem kan je denken aan €20.000,- tot €40.000,-. Tuinverlichting kost tussen de €80,- en €100,- per vierkante meter. Hierbij gaat het wel om elektrische verlichting.

Een tuinhuisje, afhankelijk van hoe luxe, kan je tussen de €200,- en €10.000,- kosten. Een pergola kost tussen de €800,- en €5000,-. Een prieel heeft een gemiddelde prijs van €1.000,- tot €6.000,-. Wil je een houten terras laten plaatsen? Denk dan aan €70,- tot €200,- per m².

De laatste onderdelen zijn de afwerking. Een schutting plaatsen kost je tussen de €60,- en €200,- per strekkende meter. Dit is dan inclusief de kosten voor de tuinman, het materiaal en de btw. Straatwerk laten leggen kost tussen de €50,- en €150,- per m², afhankelijk van het materiaal.

Wil je het inrichten van je tuin liever uitbesteden? Heel begrijpelijk. Het kost namelijk veel tijd en energie om een tuin naar wens in te richten. In dat geval kan je het beste een tuinman inschakelen. Het uurtarief van een tuinman ligt tussen de €35,- en €55,- per uur. Niet alleen krijg je dan advies op maat, maar wordt het werk naar wens uitgevoerd. Vergelijk gratis offertes en kom zo in contact met een professionele tuinman.

Tuin inrichten kosten 2024

Product Gemiddelde prijzen*
Tuinontwerp € 360 tot € 900
Gras aanleggen € 5 tot € 10 per m2
Beplanting € 10 tot € 30 per m2
Vijver € 1.000 tot € 40.000
Verlichting € 80 –tot € 100 per m2
Tuinhuisje € 200 tot € 10.000
Pergola € 800 tot € 5.000
Prieel € 1.000 tot € 6.000
Houten terras € 70 tot € 200 per m2
Schutting € 60 tot € 200 per strekkende meter
Straatwerk € 50 tot € 150 per m2
Hovenier € 35 tot € 55 per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Voor een exacte prijsindicatie raden we je aan gratis offertes aan te vragen.

Tuininrichting: wat zijn je opties

Bij het inrichten van je tuin heb je een enorme keuze aan verschillende elementen die je tuin maken tot de droomtuin die jij graag wil hebben. Hierbij moet je denken aan beplanting, een vijver, verlichting, maar ook een tuinhuisje, pergola of terras.

Hieronder leggen we iets meer uit over de meest geplaatste elementen in de tuin. Wellicht helpt dit jou met de inspiratie voor je ideale tuin.Beplanting: voor kleur en sfeer

Beplanting bestaat uit bloemen, planten en alles wat erbij komt kijken. Beplanting is de ideale manier om wat leven toe te voegen in de tuin. Hierbij heb je ook een grote selectie aan kleuren bloemen. Zo kan je de tuin helemaal naar smaak inrichten. Kies voor uitbundige kleuren voor een vrolijke tuin, of een tuin in één of twee kleuren voor een moderne look. Niet alleen de bloemen, maar ook de planten kunnen hier aan bijdragen.

Schutting: voor privacy

Een belangrijk onderdeel van elke tuininrichting is de schutting. Deze zorgt namelijk voor privacy. Daarbij zijn extra voordelen: gedeeltes van je tuin krijgen de gehele dag door schaduw én het schrikt inbrekers vaak af.

Bij een schutting heb je een ruime keuze: je kan namelijk kant-en-klare schutting kopen, gaan voor een combinatie van gaas en hout of zelf een schutting laten maken.

Straatwerk: voor lopen en zitten

Een onderdeel wat vaak wordt vergeten is het straatwerk. Niet raar, want bij een tuin denk je toch vaker aan al het groene dan de bestrating. Vergis je toch niet dat mooi straatwerk een tuin helemaal af kan maken.

Het straatwerk is vaak het loop- en zitgedeelte. Mensen houden het snel bij simpele 30×30 tegels, maar weten niet dat er meer keuze is. Je kan het straatwerk op verschillende manieren laten leggen, daarbij heb je ook nog de keuze uit veel materiaal.

Vijver: voor ontspanning

Een vijver kan zorgen voor een ontspannen sfeer in de tuin. Vooral als je dit combineert met een kleine waterval, waar het geluid voor kalmte kan zorgen. Is een waterval een te grote stap? Dan zou je ook een fontein in het midden van de vijver kunnen plaatsen. Ook dan komt er beweging in het water.

Daarbij kan je ook nog gaan voor een siervijver, hierin zitten vissen en planten. Een siervijver kan een prachtige opvulling voor de tuin zijn. Als je gaat voor vissen is het wel belangrijk dat deze de planten niet eten, de planten die je kiest moeten ook tegen water kunnen.

Verlichting: voor de leuke avonden

Tuinverlichting is de ideale manier om sfeer te creëren voor in de avonden. Hierbij heb je de keuze tussen verschillende soorten lichten. Je kan kiezen voor elektrische belichting, die dus via het huis, of tuinhuis, stroom krijgen. Je kan ook kiezen voor lampen die op zonlicht werken, deze krijgen via de zon een lading energie en kunnen daarom zonder enige installatie zorgen voor een mooie verlichting in de tuin. Dit is natuurlijk alleen praktisch in de zomer.


Tuinman inschakelen voor je tuininrichting?

Vind snel en eenvoudig een tuinman en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Tuinhuisje: voor extra opslagruimte

Heb je extra ruimte nodig in te tuin? Dan zou je kunnen gaan voor een tuinhuis. Bij de tuininrichting is de tuinhuis een populaire keuze. Het geeft je namelijk opbergruimte en ziet er vaak ook mooi uit. Je zou kunnen gaan voor een kant-en-klaar tuinhuis, maar je zou ook zelf eentje kunnen ontwerpen.

Bij het zelf ontwerpen van je tuinhuis kies je zelf voor het materiaal, hoe de binnen- en buitenkant eruit gaat zien en alles wat erbij komt kijken.

Houten terras: voor de luxe

Wanneer je een terras laat plaatsen kan je genieten van een hele hoop voordelen. Als eerste hoef je minder het gras te maaien. Met een houten terras behoud je de natuurlijke look, maar je kan natuurlijk ook gaan voor een moderner materiaal. Bij een terras heb je meteen een mooie zitruimte, vaak is dit ook inclusief overkapping: zo kan je ook lekker in de schaduw zitten.

kleine tuinen inrichten

Pergola: voor schaduw in de tuin

Een pergola is een overkapping en zorgt er dus voor dat je in de schaduw kan zitten, zelfs op de sommige dagen. Bij een pergola is het mogelijk om dit te combineren met beplanting. Hierdoor kan je extra sfeer creëren door te gaan voor een hoog en snelgroeiende plant. Bij pergola’s kies je zelf voor de look: ga je voor een natuurlijke houtlook of voor een moderne uitstraling?

Prieel: voor de gezelligheid

Je zou ook kunnen gaan voor een prieel. Dit lijkt erg op een pergola, maar heeft een andere vorm. Een prieel is vaak rond of vierkant met daar bovenop een puntdak. Dit dak is vaak rond en licht opbollend. We raden je aan een prieel te bouwen in een hoek van je tuin: dit past vaak erg goed en zo maak je goed gebruik van de ruimte in je tuin. Een prieel geeft een gezellige uitstraling, hierdoor is het dan ook erg populair. Ook prielen kan je kant-en-klaar kopen of op maat laten maken.

Tuin inrichten tips

Alle bovenstaande elementen kunnen de tuin helemaal naar wens maken, maar waar moet je nou beginnen? Het inrichten van de tuin kan een flinke klus zijn, daarom doe je het liever in één keer goed. Met de volgende tips voor het inrichten van je tuin kom je al een heel eind:

  1. De eerste tip is vrij vanzelfsprekend, toch wordt het vaak vergeten: kijk goed naar je tuin. Kijk waar je kan genieten van de zon in de zomer en waar je kan schuilen in de schaduw. Houd rekening met de oppervlakte van je tuin, en maak alvast een ruwe schets van wat je er in wilt hebben.
  2. Wil je het gevoel geven dat je tuin groter is dan het daadwerkelijk is? Werk dan in de hoogte. Denk aan het planten van bomen, een tuinhuis of een hogere schutting.
  3. Als je groene vingers hebt en van verandering houdt zou je ook kunnen kiezen om elk seizoen nieuwe beplanting of bloemen te plaatsen. Zo heeft elk seizoen zijn eigen kleuren en sfeer.
  4. Je leest veel over dingen die in de tuin staan ter decoratie, maar denk ook goed aan dingen die je gebruikt. Je zou een vuurkorf kunnen plaatsen of een mooie barbecue kunnen aanschaffen. Niet alleen praktisch, maar het voegt ook een moderner element toe aan de tuin.
  5. Zoek je de rust? Overweeg dan een vijver of een beekje. Het geluid van bewegend water kan enorm rustgevend werken en voegt veel sfeer toe aan de tuin. Dit zou natuurlijk ook voor elkaar gekregen kunnen worden met een fontein.

Kleine tuinen inrichten

Ook in een kleine tuin is veel in te richten. Veel mensen kiezen er bewust voor om een kleinere tuin te ontwerpen met veel beplanting, het geeft een knus gevoel en maakt de leefbare ruimte extra bijzonder.

Als je al een kleinere tuin hebt kan je hier uiteraard nog heel veel uit halen. We raden je dan ook als eerste aan om een functie te bepalen voor de tuin. Moet het een plek zijn waar je in de zomer lekker een boek kan lezen of heb je liever een mooi uitzicht?

Als je gaat voor een leefbare ruimte moet je denken aan tuinmeubelen, tuinaccessoires en eventueel beplanting. Bij de tuinmeubelen is het belangrijk dat je gaat voor een niet te grote tuinset. Een picknicktafel of minimalistische set is hier dan ook niets voor niets erg populair. Qua verlichting zou je kunnen gaan voor solar lampen, deze nemen niet veel ruimte en zo hoeft er ook geen elektra te worden gelegd.

Goed om te weten: wil je het idee geven dat de tuin groter is? Werk dan met spiegels, paden die smal toelopen en dwarse haagjes. Zo krijg je een illusie van een grotere tuin.

Het voordeel van een kleine tuin is dat het weinig onderhoud vereist. Het gras maaien duurt minder lang, net als het schoonmaken van de tegels. In een kleine tuin plaats je ook niet gauw een boom, dus ook dit vereist geen onderhoud.

grote tuin inrichten

Grote tuin inrichten

Bij het inrichten van een grote tuin heb je natuurlijk veel meer keuze dan bij de inrichting van een kleine tuin. Je zou vijvers, tuinhuisjes en veel meer kunnen combineren. Vaak horen we dat mensen sneller bomen plaatsen in een grote tuin, het maakt de tuin namelijk grandiozer én de ruimte is er voor.

Een andere keuze die veel gemaakt wordt is het plaatsen van een vijver. Hierbij kan je denken aan een kleine vijver voor vissen, maar ook natuurlijke vijvers met veel groen of een moderne vijver met beekje zie je vaak terug.

De meest voorkomende trend is dat de tuin in delen wordt ingericht. Een zitgedeelte, een natuurgedeelte en een speelgedeelte voor kinderen of huisdieren. Hiermee heb je de kans om niet één maar meerdere tuinen in te richten. Je kan het zo gek maken als je het zelf wil.

Tuin ideeën klein budget

Hulp nodig bij de inrichting van je tuin met een klein budget? Geen probleem. Met de volgende ideeën kan je met een klein bedrag toch je tuin leuk inrichten:

  • Aan het einde van een seizoen kan je bij tuincentra vaak voor een spotprijs leuke teunmeubels en accessoires aanschaffen. De producten passen vaak dan niet bij het nieuwe seizoen, maar zijn nog steeds heel bruikbaar en klaar voor als het seizoen weer begint.
  • Maak gebruik van onderdelen die je al in huis hebt. Potten kan je maken van oude blikken, deze zou je eventueel kunnen ophangen. Zo heb je leuke zelfgemaakte plantenbakken.
  • Als je straatwerk of gras wil plaatsen kan je zelf al een hele hoop voorbereiden. Denk aan het leegtrekken van de hele tuin en het egaliseren. We raden je wel aan om een hovenier in te schakelen voor tips en advies – de tuinman helpt je hier natuurlijk ook bij. Een zelfstandige, of beginnende, tuinman is vaak goedkoper. Dus ook hierin kan je besparen.
  • Heb je nog pallets over? Deze zou je ook kunnen inzetten om je tuin te verfraaien. Denk aan het maken van een eigen picknicktafel.
  • Heb je grootste ideeën maar heb je hier een tuinman voor nodig? Dan kan je ook gratis offertes vergelijken op De10Beste. Je kan zo tot wel 40% besparen. Bovendien wordt je geholpen door een tuinman in je eigen regio, dus de voorrijkosten zullen ook laag zijn.

tuin ideeen klein budget

Besparen op het inrichten van je tuin? Vergelijk gratis offertes!

Het inrichten van een tuin kan een flinke kostenpost zijn. Er moet meubilair worden gekocht en nieuwe beplanting worden geplaatst. Daarbij wordt er ook vaak gekozen voor het vervangen van het straatwerk en het plaatsen van een tuinhuis. Op zoek naar een tuinman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door te vergelijken kan je tot wel 40% besparen. Zo houd je de kosten voor de tuinman zo laag mogelijkn en kan je meer investeren in meubilair en accessoires. De aanvraag is overigens ook geheel vrijblijvend.

Gratis offertes ontvangen!