Dakpannen laten repareren?

Vind de beste dakdekker via De 10 Beste! Zo kom je snel in contact met de beste uit je omgeving.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 08-03-2023

Dakpannen reparatie: hoe gaat dat in zijn werk?

Het repareren van dakpannen begint bijna altijd met een inspectie. Als het blijkt dat er dakpannen kapot zijn, moeten deze worden gerepareert. Met een speciale dakpanreparatiemortel kunnen scheuren en barsten worden dichtgemaakt.

Dakpannen zijn een onmisbaar onderdeel van een dak. Ze beschermen het huis tegen wind, regen en sneeuw, en zorgen ook voor de juiste isolatie. Helaas kan het dus voorkomen dat dakpannen beschadigd raken. Bijvoorbeeld door storm, hagel of gewoon door ouderdom. Het is dan zaak om snel actie te ondernemen en de beschadigde dakpannen te repareren. Maar hoe voer je deze dakreparatie uit?

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over dakpannen reparatie. Van inspectie tot afwerking, we leggen het stap voor stap uit. Zo kun je zelf aan de slag gaan en je dak weer in topconditie brengen.

Dakpannen reparatie: belangrijkste informatie

 • Je kan kapotte dakpannen herkennen aan scheuren, breuken of mos en algen. Als je last hebt van een pannendak lekkage in het dak is de kans ook groot dat je kapotte dakpannen hebt.
 • Het repareren van dakpannen doe je door een inspectie, je veiligheid te garanderen, de scheuren te herstellen, reinigen, afwerken en een laatste inspectie.
 • Dakpannen reparatie op een schuin dak betekent dat je goed rekening moet houden met de hellingshoek van het dak. Op een plat dak is de reparatie niet nodig, je vindt namelijk nauwelijks of nooit dakpannen op een plat dak.
 • Als je niet zeker weet of je de reparatie veilig kan uitvoeren kan je het beste een dakdekker inschakelen.


Hoe herken je beschadigde dakpannen?

Voordat je dakpannen kunt repareren, moet je eerst weten hoe je beschadigde dakpannen kunt herkennen. Enkele kenmerken van beschadigde dakpannen zijn:

 • Dakpannen die verschoven of gebroken zijn
 • Lekkages in het dak
 • Scheuren in de dakpannen
 • Mos of algen op de dakpannen

dakpannen reparatie

Hoe repareer je beschadigde dakpannen?

Als je merkt dat je dakpannen beschadigd zijn is het dus belangrijk om zo snel mogelijk te reageren. Met het onderstaande stappenplan kan jij je dakpannen repareren:

 1. Inspectie: voordat je begint met de reparatie van de dakpannen, is het belangrijk om eerst een inspectie uit te voeren van het dak. Zo kun je zien welke dakpannen er beschadigd zijn en wat de omvang van de schade is.
 2. Veiligheid: het werken op een dak kan gevaarlijk zijn. Zorg daarom dat je altijd veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van werkkleding en een veiligheidsharnas. Werk ook bij droog en stabiel weer en vraag eventueel iemand om je te helpen.
 3. Repareren kapotte dakpannen: zitten er scheuren en barsten in de dakpannen? Smeer dan dakpanreparatiemortel om de scheuren dicht te maken.
 4. Reinigen: maak dakpannen goed schoon. Verwijder al het vuil, zoals bladeren, takken en mos.
 5. Afwerking: werk de reparatie af door de dakpannen goed te laten aansluiten bij de omliggende dakpannen. Je kunt hiervoor eventueel nog wat cement gebruiken.
 6. Laatste inspectie: controleer na de reparatie nogmaals het dak op eventuele beschadigingen en zorg dat alles goed is afgedicht.

Let er wel goed op dat je dit alleen veilig en voorzichtig doet. Werken op het dak blijft een gevaarlijke taak. Mocht je geen mogelijkheid hebben om veilig op het dak te werken kan het toch verstandiger zijn om een dakdekker in te schakelen.

Het repareren van beschadigde dakpannen verschilt afhankelijk van de schade. Hieronder geven we nog enkele veelvoorkomende reparaties aan dakpannen.

Gebroken dakpannen vervangen

Als je dakpannen gebroken zijn, moeten deze vervangen worden. Je kunt gebroken dakpannen eenvoudig vervangen door de beschadigde dakpan voorzichtig te verwijderen en deze te vervangen door een nieuwe dakpan. Zorg ervoor dat je de dakpannen stevig vastzet zodat ze niet meer kunnen bewegen.

Dakpannen recht leggen

Dakpannen kunnen verschuiven en scheef komen te liggen. Hierdoor kunnen er lekkages ontstaan. Het is daarom belangrijk om de dakpannen recht te leggen. Dit kun je doen door de dakpan voorzichtig op te tillen en deze recht te leggen.

Scheuren in dakpannen repareren

Als er scheuren in je dakpannen zitten, kun je deze repareren met een speciale dakpanreparatiemortel. Dit is een mengsel van cement en kunsthars dat je in de scheur smeert. Hierdoor wordt de scheur gedicht en kan er geen water meer doorheen komen.

Mos en algen verwijderen

Mos en algen op dakpannen kunnen de dakpannen beschadigen en lekkages veroorzaken. Het is daarom belangrijk om mos en algen regelmatig te verwijderen. Dit kun je doen met een hogedrukreiniger of een speciale mosverwijderaar.

Dakpannen reparatie op een schuin dak

Bij het repareren van dakpannen op een schuin dak is het belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek van het dak. Hoe steiler het dak, hoe lastiger het kan zijn om op het dak te werken. Hierdoor is het vaak verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen voor het repareren van dakpannen op een schuin dak.

Het repareren van dakpannen op een schuin dak kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de schade. Bij kleine beschadigingen kunnen de dakpannen worden gerepareerd door deze terug te leggen op de juiste plek. Bij grotere beschadigingen kan het nodig zijn om dakpanmortel te gebruiken of zelfs nieuwe dakpannen te plaatsen.

Dakpannen reparatie op een plat dak

Het repareren van dakpannen op een plat dak is een andere klus dan op een schuin dak. Bij een plat dak worden er namelijk geen dakpannen gebruikt, maar dakbedekking zoals bitumen, EPDM of PVC. Hierdoor is het ook belangrijk om te weten welke soort dakbedekking er op je plat dak ligt voordat je deze gaat repareren.

Het repareren van dakbedekking op een plat dak kan op verschillende manieren worden gedaan. Als er bijvoorbeeld een scheur in de dakbedekking zit, kan deze worden dichtgebrand of worden afgedicht met speciale dakbedekkingslijm. Het is hierbij wel belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van geschikte werkkleding en veiligheidsharnassen.

Zelf uitvoeren of laten doen door een dakdekker?

Als je dakpannen beschadigd zijn, dan kun je ervoor kiezen om zelf de reparatie uit te voeren of om een dakdekker in te schakelen. Het voordeel van zelf repareren is dat het kostenbesparend kan zijn en dat je het op jouw eigen tempo kunt doen. Daarnaast geeft het een gevoel van voldoening om zelf jouw dak te repareren.

Echter, het repareren van dakpannen is niet altijd even makkelijk en het vergt de nodige kennis en vaardigheden. Als je hier niet over beschikt, kan het gevaarlijk zijn om zelf te proberen de reparatie uit te voeren. Bovendien bestaat het risico dat je het probleem niet goed aanpakt, waardoor de beschadiging kan verergeren en je uiteindelijk nog meer kosten hebt.

Als je niet zeker weet hoe je het moet aanpakken, raden we aan om een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker beschikt over de nodige kennis en ervaring om dakpannen reparaties snel en efficiënt uit te voeren. Bovendien zijn zij verzekerd, zodat eventuele fouten of ongevallen gedekt zijn.

Of je nu zelf wilt repareren of een dakdekker wilt inschakelen, het belangrijkste is dat de dakpannen op de juiste manier gerepareerd worden. Dit voorkomt verdere schade aan jouw huis en zorgt voor een veilige en comfortabele leefomgeving.

dakpannen repareren

Dakpannen laten repareren? De 10 Beste helpt je!

Dakpannen reparatie is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je dak. Door beschadigde dakpannen tijdig te repareren, voorkom je lekkages en andere problemen. Het repareren van dakpannen op een plat dak verschilt van het repareren van dakpannen op een schuin dak. Bij een plat dak wordt er immers gebruik gemaakt van dakbedekking in plaats van dakpannen. Bij het repareren van dakpannen op een schuin dak is het belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek van het dak. Bij twijfel is het altijd verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen om de reparatie uit te voeren.

Start gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is geheel gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes ontvangen!