Bitumen dak repareren?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 08-09-2023

Wat kost een bitumen dak repareren?

Een dak met bitumen dakbedekking, of dakleer, is in vele gevallen een plat dak gemaakt van een sterk en duurzaam materiaal. Maar zelfs sterk en duurzaam materiaal kan kapot gaan. Wanneer dit het geval is, zijn er verschillende manieren waarop een dakdekker dit kan repareren. Deze manieren beïnvloeden grotendeels de prijs.  Zo kan de vakman bij een lekkage een lekdetectie en reparatie uitvoeren voor een gemiddelde van €200,- en kost het herstellen van scheuren tussen de €50,- en de €200,-. Hoeveel je uiteindelijk daadwerkelijk moet betalen is afhankelijk van de grootte van de klus, de vakman die je inschakelt en de materialen die hij of zij gebruikt.

Voor meer informatie over de kosten van een bitumen dak repareren of wat deze kosten beïnvloed, ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles wat je wilt weten over bitumen daken repareren.

Bitumen dakbedekking repareren: belangrijkste informatie

 • De kosten variëren afhankelijk van de reparatiewerkzaamheden en de ernst van de schade. Voor kleine lekkages kunnen de kosten tussen €100,- en €300,- per vierkante meter liggen, maar voor onderhoud en coating betaal je gemiddeld €5,- tot €15,- per m².
 • De ernst van de schade beïnvloedt de kosten. Kleine reparaties zijn goedkoper, terwijl ernstige schade duurder kan zijn.
 • De kosten bevatten ook materialen zoals reparatiestroken en -pasta. Grotere projecten vereisen meer materiaal en kunnen duurder zijn.
 • Dakdekkers hanteren verschillende uurtarieven en berekenen voorrijkosten op basis van de afstand tot je locatie. Dit kan de totale kosten beïnvloeden.
 • Soms is vernieuwing voordeliger dan repareren, vooral als het dak erg oud is of grote schade heeft.
 • Je kunt geld besparen door kleine reparaties zelf uit te voeren, goedkoop materiaal te gebruiken, regelmatig onderhoud te plegen, garanties te controleren en offertes te vergelijken.
 • Het zelf repareren kan snel zijn, leerzaam, en is geschikt voor kleine problemen en kostenefficiënt.
 • Professionals hebben expertise, zorgen voor veiligheid, bieden garantie en geven gemoedsrust door hoogwaardig werk te leveren.


Wat is de prijs van een bitumen reparatie?

Wanneer je een bitumen, of roofing, dak hebt kan het zijn dat er na verloop van tijd schade ontstaat. Dit kan komen door ouderdom, maar ook door het weer of vallende takken. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat repareren. Maar hoeveel kost het laten repareren van een bitumen dak?

Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de type werkzaamheden die de dakdekker zal moeten uitvoeren, en dit op zijn beurt is weer afhankelijk van de specifieke schade. Zo kun je last hebben van een lek. In dit geval zal de dakdekker eerst een lekdetectie uit moeten voeren en vervolgens dit lek moeten repareren. Je kunt dan uitgaan van een bedrag van €100,- tot €300,- per m².

Wanneer er op het dakleer luchtbellen, of blazen, ontstaan, tijdens of na een installatie van het dak, kun je deze laten verwijderen voor €50,- tot €150,- per m².  Het herstellen van scheuren en randen en naden, bijvoorbeeld omdat deze beschadigd zijn geraakt door het uitzetten en samentrekken van de dakbedekking, kost vaak ook rond de €50,- tot €200,-. Wil je het dak alleen laten onderhouden of coaten? Dan betaal je tussen de €5,- en €15,- per m².

Voor een duidelijker overzicht van de verschillende reparatie mogelijkheden en de daarbij behorende gemiddelde kosten, kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Bitumen reparatiekosten 2024

Type werkzaamheid Gemiddelde kosten per m²
Lekdetectie en reparatie €100,- tot €300,-
Blazen verwijderen €50,- tot €150,-
Scheurherstel €50,- tot €200,-
Rand- en naadherstel €50,- tot €200,-
Onderhoud en coating €5,- tot €15,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van bitumen repareren?

De reparatiekosten van een bitumen dak verschillen per klus, maar is niet de enige factor die meespeelt. Zo moet je ook rekening houden met de ernst van de schade, de benodigde materialen en het uurtarief en de voorrijkosten van de dakdekker. Hieronder vertellen we je welke factoren invloed hebben op de kosten van bitumen repareren.

De ernst van de beschadiging

De eerste factor die de kosten van het repareren van dakleer beïnvloedt, is hoe erg het dak beschadigd is. Als er slechts kleine problemen zijn, zoals kleine scheurtjes of blazen, dan zijn reparaties meestal eenvoudig en niet zo duur. Maar wanneer het dak ernstig beschadigd is, met grote scheuren, grote bulten of zelfs problemen in de structuur van het dak, dan wordt het moeilijker en kost het meer geld om het te repareren. Het is belangrijk om de schade goed te onderzoeken om te begrijpen hoeveel het zal kosten om het te repareren.

Benodigde materialen: reparatiestrook en reparatiepasta

Een ander belangrijk punt wat je mee moet nemen in de berekening van de kosten, zijn de materialen die nodig zijn voor de reparatie, zoals reparatie stroken en reparatiepasta.

Voor kleine reparaties kunnen eenvoudige materialen voldoende zijn en zijn de kosten laag. Reparatiestroken zijn stukjes bitumenmateriaal die gebruikt worden om scheuren of gaten te bedekken, en reparatiepasta is een speciale pasta die wordt aangebracht om beschadigingen te dichten. Wanneer de schade groter is, zijn er mogelijk meer en duurdere materialen nodig. Dit kan het totale kostenplaatje aanzienlijk verhogen. Kortom kost een groter en moeilijker project automatisch ook meer geld.

Uurtarief en voorrijkosten van de dakdekker

Wanneer je een dakdekker inschakelt komen er nog een aantal belangrijke punten bij kijken. Zo moet je rekening houden met dingen zoals het uurtarief van de vakman, maar ook met de voorrijkosten.

Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €35,- en de €45,- en verschilt per bedrijf en per vakman. Zo kost een ervaren dakdekker meer dan een beginnende dakdekker.

Bij de voorrijkosten kun je uitgaan van een gemiddelde van €0,30 per kilometer. Dit betekent dat voor elke kilometer die een dakdekker moet rijden ze dit bedrag in rekening brengen. Kies je voor een dakdekker die 50 kilometer bij jou vandaan woont? Dan zullen de voorrijkosten zo’n €30,- zijn. (50 km heen en 50 km terug x 0,30).


Kosten dakreparatie voor plat en schuin dak 2024

€150,- tot €350,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Plat dak
€250 tot €300,- per m²

Repareren van een plat dak, inclusief arbeidskosten en btw

Schuin dak
€150 tot €350,- per m²

Repareren van een schuin dak, inclusief arbeidskosten en btw

Start gratis offerteaanvraag!

Vernieuwen of repareren?

Wanneer je schade hebt aan jouw bitumen dak heb je in principe twee keuzes: je kunt het dak laten repareren of vernieuwen. Je hebt nu al veel kunnen lezen over de verschillende mogelijkheden op het gebied van repareren, maar wanneer kun je beter kiezen voor vernieuwen?

Hieronder vind je een aantal punten waaraan je kunt zien dat jouw dak toe is aan vernieuwing:

 • Leeftijd van het dak: bitumen daken gaan niet eeuwig mee, helaas. De meeste daken in deze categorie hebben een levensduur van zo’n 20 tot 30 jaar. Hierna begint het dakleer in kwaliteit af te nemen.
 • Veel scheuren of blazen: Wanneer het dak veel scheurtjes en blazen heeft kan het zijn dat het met een reparatie te redden valt, maar in sommige gevallen is het voordeliger om het te vernieuwen. Dit is vooral het geval wanneer het dak al ouder is, of wanneer er te veel schade is om te repareren.
 • Grote lekkages: in veel gevallen kan een kleine lekkage makkelijk aangepakt worden, maar wanneer er grotere ontstaan is het verstandig om het dak te vernieuwen. Lekkages zijn ontzettend schadelijk voor het dak, en daarom is een grondige aanpak geen overgrote luxe.
 • Loslatende naden of branden: als je ziet dat de naden of randen van de dakbedekking beginnen los te laten, kan dit aangeven dat de dakbedekking zijn hechting verliest en vervangen moet worden.

Het vernieuwen van een dak in plaats van repareren kan ook een hele goede manier zijn om geld te besparen. Het verwijderen van oude dakleer en het plaatsen van nieuwe kost gemiddeld €5000,- voor een dak van 60 m², terwijl het repareren van 60 m² al snel meer dan dit kost. Ook kun je het zien als een investering. Wanneer je te maken hebt met oude dakbedekking, zullen beschadigingen sneller terugkomen. Door de dakbedekking te vernieuwen kun je dit voorkomen.

Bitumen herstellen: besparen op de kosten

Als je geld wilt besparen bij het herstellen van bitumen, zijn er een paar eenvoudige manieren om dat te doen. Hieronder geven we je een aantal tips die je hierbij kunt gebruiken.

 • Doe-het-zelf: heb je last van kleine beschadigingen die je makkelijk zelf kunt repareren? Dan is dat de ideale manier om geld te besparen.
 • Kleine reparaties: focus op kleine problemen voordat ze groter worden. Het is vaak goedkoper om kleine scheurtjes of lekken snel te repareren dan te wachten tot ze erger worden.
 • Goedkoop materiaal: zoek naar betaalbare materialen van goede kwaliteit. Je kunt besparen door slim in te kopen.
 • Onderhoud: voer regelmatig onderhoud uit om grote problemen te voorkomen. Reinig je dak en inspecteer het op scheuren en blaren.
 • Garantie checken: controleer of je nog garantie hebt op eerdere reparaties of installaties. Het kan zijn dat sommige reparaties onder garantie vallen.
 • Offertes vergelijken: als je toch een professional nodig hebt, vraag dan offertes bij verschillende dakdekkers en vergelijk prijzen. Dit kun je makkelijk doen via De 10 Beste.

Zelf dakleer repareren of laten doen door een dakdekker?

Een van de manieren waarop je geld kunt besparen is door zelf de reparatie uit te voeren, maar in hoeverre is dat mogelijk? En wanneer kun je het beter laten doen door een professional?

Voordelen zelf dakleer repareren:
 • Directe actie: als je snel moet handelen om een lek of ander probleem te verhelpen, kun je direct aan de slag gaan zonder te wachten op een afspraak met een professional.
 • Leerervaring: als je handig bent en wilt leren hoe je eenvoudige dak reparaties kunt uitvoeren, biedt het zelf doen je de kans om vaardigheden op te bouwen en te leren over dakonderhoud.
 • Kleine reparaties: voor kleine schade, zoals kleine scheurtjes of lekkages, is zelf reparatie vaak voldoende en effectief.
 • Kostenbesparing: en natuurlijk het belangrijkste voordeel, je bespaart op de kosten!
Voordelen dakleer repareren uitbesteden:
 • Vakkennis en ervaring: dakdekkers zijn opgeleid en hebben ruime ervaring in het repareren van daken.
 • Veiligheid: dakreparaties kunnen gevaarlijk zijn vanwege de hoogte en de risico’s van vallen. Professionele dakdekkers beschikken over de juiste veiligheidsuitrusting en -training om het werk veilig uit te voeren.
 • Garantie: veel professionele dakdekkers bieden garanties op hun werk, wat betekent dat als er na de reparatie problemen ontstaan, ze deze kosteloos zullen oplossen.
 • Gemoedsrust: door een professional in te schakelen, heb je gemoedsrust dat het werk correct is uitgevoerd en dat je dak in goede staat verkeert.

bitumen dakbedekking

Bitumen dak repareren? Vergelijk gratis offertes!

Een bitumen dak laten repareren is niet goedkoop. Vaak betaal je voor een reparatie al snel tussen de €50,- en de €150,- per m², afhankelijk van de hoeveelheid schade en de vakman die je inschakelt. En ondanks dat er genoeg manieren zijn om te besparen, kan dit toch zorgen voor veel keuzestress. Wil jij jouw dakleer laten repareren, maar weet je niet hoe je in contact kan komen met betaalbare dakdekkers bij jou in de regio? Dan ben je hier op het juiste adres.

Hieronder vind je een vrijblijvend offerte formulier. Wanneer je deze hebt ingevuld, wordt je in contact gebracht met verschillende vakmannen. Hieruit kun je een keuze maken gebaseerd op informatie die je krijgt en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over bitumen dakbedekking repareren

Voor meer informatie over bitumen dakbedekking reparaties vind je hieronder twee veelgestelde vragen uitgebreid beantwoord.

Hoelang duurt de gemiddelde reparatie?

De tijd die nodig is om een bitumen dak te repareren kan variëren, afhankelijk van de schade en de omvang ervan. Gemiddeld zien we dat een kleine reparatie enkele uren duren, terwijl grotere reparaties een hele dag of zelfs langer kunnen duren.

Waar moet ik op letten bij het repareren?

Bij het repareren van een bitumen dak is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Eerst moet je de schade goed inspecteren om te begrijpen wat er gerepareerd moet worden. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt voor de reparatie. Houd rekening met de weersomstandigheden, want het dak moet droog zijn voordat je begint. Veiligheid is essentieel, dus gebruik geschikte beschermende uitrusting. Als je twijfelt, roep dan de hulp in van een professionele dakdekker om ervoor te zorgen dat de reparatie correct wordt uitgevoerd.