Hulp nodig bij dakpannen vastzetten?

Op zoek naar een goede dakdekker? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Bas – 22-09-2023

Hoe zet je dakpannen vast?

Een dakpan vastzetten klinkt niet als een moeilijke klus, en in wezen is dit ook niet zo. Toch komen er een aantal dingen bij kijken waar je je misschien niet bewust van bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de windbelasting, of de manier waarop de dakpannen vastgemaakt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld volledige verankering of dambordverankering. Daarnaast zijn er ook nog verschillende panhaken waaruit je kunt kiezen en moet je rekening houden met de kosten die hieraan verbonden zijn.

Al met al is er waarschijnlijk veel wat je nog niet over dakpannen vastzetten weet. Gelukkig ben je hier op het juiste adres: we leggen je graag uit hoe je dakpannen vastzet.

Korte samenvatting over dakpannen vastzetten

 • Dakpannen bevestigen is belangrijk voor dakbouw en vraagt om overweging van windbelasting en verankering.
 • Een verankeringsberekening bepaalt windkracht op het dak voor stevige verankering.
 • Factoren voor de berekening zijn locatie, dakvorm, gebouwhoogte, dakbedekingsmateriaal en obstakels.
 • Er zijn twee veelvoorkomende verankeringsmethoden: volledige verankering en dambordverankering.
 • Soorten panhaken omvatten tikpanhaken, klikpanhaken en Twintikkers.
 • Tikpanhaken worden getikt in houten latten onder dakpannen voor stabiliteit. Klikpanhaken klikken dakpannen eenvoudig samen en bieden voordelen zoals tijdsbesparing en duurzaamheid. Twintikkers hebben twee haken voor extra stevigheid tegen wind.
 • Verankeren van dakpannen voorkomt schade, lekkages en voldoet aan Nederlandse bouwvoorschriften.
 • Het kost ongeveer €915,- om dakpannen op een gemiddeld dak van 50 m² te laten vastzetten.


Dakpannen bevestigen: hoe doe je dat?

Het bevestigen van dakpannen is een proces dat begint nadat het dakoppervlak is voorbereid en de dakbedekking wordt gelegd. Het bevestigen van dakpannen is een belangrijk onderdeel van het bouwen en onderhouden van een dak. Om dit goed te doen, moet je rekening houden met de windbelasting en de verankering van de dakpannen.

Zijn de dakpannen beschadigd? Dan zal je de dakpannen moeten repareren. Zijn de dakpannen kwijt? Dan zul je ze moeten vervangen.

Verankeringsberekening: bereken de windbelasting van het dak

Een verankeringsberekening voor de windbelasting van een dak is een manier om te bepalen hoe sterk de wind op het dak van een gebouw is. Dit is belangrijk om te weten, zodat de dakpannen en andere dakmaterialen stevig genoeg kunnen worden vastgemaakt om te voorkomen dat ze worden weggeblazen door sterke wind.

Om dit te kunnen berekenen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

 • Windzone: allereerst speelt de locatie van het gebouw een rol. Sommige gebieden hebben meer winderige omstandigheden dan andere, dus dit is een belangrijke factor.
 • Dakvorm: de vorm van het dak, zoals een plat dak, een zadeldak of een schilddak, heeft invloed op hoe de wind het dak beïnvloedt.
 • Hoogte van het gebouw: hoe hoger het gebouw, hoe groter de windbelasting meestal is.
 • De dakbedekking: net zoals de vorm van het dak, speelt de dakbedekking ook een grote rol. Betonnen dakpannen kunnen bijvoorbeeld over het algemeen goed tegen windbelasting.
 • Externe factoren: bepaalde externe factoren, zoals bomen, gebouwen of andere obstakels in de buurt van het gebouw, kunnen ook van invloed zijn op de windbelasting.

Verankering dakpannen: volledige verankering of dambordverankering

Er zijn twee veel voorkomende methoden om dakpannen te verankeren, namelijk volledige verankering en dambordverankering. De keuze tussen volledige verankering en dambordverankering hangt af van de specifieke eisen van het dak en de locatie.

Bij volledige verankering worden alle dakpannen op het dak vastgezet, meestal met panhaken of clips. Dit zorgt voor maximale stabiliteit en weerstand tegen windbelasting. Het is een goede methode die vooral veel wordt gebruikt in gebieden met veel wind.

Bij dambordverankering worden dakpannen om de beurt verankerd. Dit betekent dat elke tweede dakpan wordt vastgezet, terwijl de andere dakpannen er bovenop liggen. Deze methode wordt vaak gebruikt in gebieden met mildere windomstandigheden. Dit is ook een goedkopere optie, omdat je de helft minder panhaken nodig hebt en het sneller gedaan is.

Welke soorten panhaken zijn er?

Er zijn verschillende soorten panhaken, waaronder de tikpanhaak. Panhaken zijn metalen bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om dakpannen op hun plaats te houden op schuine daken. Een aantal voorbeelden van panhaken zijn tikpanhaken, klikpanhaken en Twintikkers. Hieronder worden deze soorten uitgebreid beschreven.

Tikpanhaak

De tikpanhaak is een veelvoorkomend type dat speciaal is ontworpen om dakpannen op een schuin dak veilig vast te zetten. Zo voorkom je dat ze bijvoorbeeld worden weggeblazen door harde wind.

De tikpanhaak heeft een slimme vorm. Je steekt hem eenvoudig in de houten lat die onder de dakpannen ligt. Door met een zachte tik (vandaar de naam) de haak goed vast te zetten, zorgt deze panhaak ervoor dat de dakpannen aan elkaar worden vastgeklikt. Hierdoor blijven ze stevig op hun plek zitten.

Wat de tikpanhaak anders maakt dan andere panhaken heeft dus volledig te maken met de manier waarop deze bevestigd wordt. Andere panhaken gebruiken mogelijk bevestigingsmethoden, zoals schroeven of klemmen. Het unieke ontwerp maakt de tikpanhaak anders en handig voor dakreparaties.

Klikpanhaak

Wederom kun je veel informatie over het gebruik uit de naam van deze panhaak halen. Wat de klikpanhaak namelijk bijzonder maakt, is hoe hij werkt. Je plaatst hem tussen twee dakpannen en klikt ze in elkaar, zoals legoblokjes. Hierdoor blijven de dakpannen stevig aan elkaar vastzitten. Hieronder vind je een aantal voordelen van dit type gebruik.

 • Eenvoudige installatie: klikpanhaken zijn makkelijk te gebruiken. Je hoeft ze alleen tussen twee dakpannen te plaatsen en ze klikken vast. Andere panhaken vereisen soms ingewikkeldere bevestigingsmethoden zoals schroeven.
 • Stevigheid: klikpanhaken houden dakpannen stevig op hun plek. Ze klikken de dakpannen namelijk letterlijk aan elkaar.
 • Tijdsbesparing: dankzij de eenvoudige installatie van klikpanhaken kun je dakreparaties sneller uitvoeren. Andere panhaken kunnen meer tijd en moeite kosten om te bevestigen.
 • Duurzaamheid: klikpanhaken worden vaak gemaakt van duurzame materialen, zoals metaal, waardoor ze lang meegaan. Dit betekent minder onderhoud en vervanging in de toekomst.

TwinTikker

Naast de tikpanhaak en de klikpanhaak is er nog een optie: de TwinTikker. Wat TwinTikker bijzonder maakt, is dat het twee haakvormige uiteinden heeft, die je eenvoudig tussen twee dakpannen kunt schuiven. Het grootste verschil tussen dit type en de hiervoor genoemde panhaken, is dus de hoeveelheid haken. Waar de meeste andere panhaken één haak hebben, heeft deze er twee. Dit maakt TwinTikker mogelijk sterker en beter bestand tegen harde wind en andere weersomstandigheden.

dakpannen vastzetten

Waarom is het belangrijk dakpannen te verankeren?

Dakpannen kunnen losraken door wind, regen of slijtage, waardoor lekkages kunnen ontstaan en schade aan de onderliggende dakstructuur van het huis kan optreden. Verankerde dakpannen blijven stevig op hun plaats, voorkomen deze lekkages en beschermen het huis tegen vocht en schimmel. Dit zorgt voor een droog en comfortabel huis. Bovendien voorkomt het verankeren van dakpannen ook dat ze wegwaaien en schade aan eigendommen of mensen veroorzaken tijdens stormachtig weer. We raden iedereen dus aan om dakpannen te verankeren, sterker nog: het is zelfs verplicht in Nederland.

Verplicht in Nederland

In Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren vanwege de bouw- en veiligheidsvoorschriften. Deze voorschriften zijn er om ervoor te zorgen dat gebouwen veilig en duurzaam zijn. Zoals hierboven staat beschreven zijn losliggende dakpannen namelijk niet alleen onveilig voor een woning of gebouw, maar ook voor omwonenden. En daarnaast zit niemand te wachten op een afgewaaide dakpan tegen het gezicht.

Zelf dakpannen vastzetten of een dakdekker inschakelen?

Op het moment dat er dakpannen vastgezet moeten worden, heb je twee keuzes. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken, of je kunt het uitbesteden aan een dakdekker. Maar welke optie is het beste? Lees hieronder de voordelen voor beide opties en maak deze keuze voor jezelf.

Zelf dakpannen vastzetten:

 • Kostenbesparing: het zelf vastzetten van dakpannen kan geld besparen omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen aan een dakdekker.
 • Daag jezelf uit: als je handig bent en geniet van doe-het-zelven, kan het vastzetten van dakpannen een leuk en uitdagend project zijn dat je zelf kunt voltooien.
 • Controle: je hebt volledige controle over het werk en kunt ervoor zorgen dat elke dakpan op de gewenste manier wordt bevestigd.

Dakdekker inschakelen:

 • Professionele ervaring: dakdekkers hebben ervaring en expertise om het werk snel en nauwkeurig uit te voeren, wat de duurzaamheid van je dak kan verbeteren.
 • Tijdsbesparing: een dakdekker kan het werk sneller doen dan de meeste mensen, wat handig is als je beperkte tijd hebt. Je houdt zelf ook tijd over voor andere dingen.
 • Veiligheid: dakpannen vastzetten kan een gevaarlijke klus zijn, en professionals hebben de juiste materialen en training om ongelukken te voorkomen.
 • Garantie: veel dakdekkers bieden garantie op hun werk, wat betekent dat als er problemen optreden, ze deze kosteloos zullen oplossen.

Dakpannen laten vastzetten?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Wat kost dakpannen vastzetten?

Wanneer je dakpannen wil vastzetten is het goed om te weten hoeveel dit gaat kosten. Wanneer je betonnen dakpannen wilt vastzetten op een gemiddeld dak van 50 m² heb je 12 dakpannen nodig per m², of in totaal 600. Deze 600 panelen kun je vastzetten door gebruik te maken van dambordsgewijze verankering, waarbij elke tweede dakpan met een panhaak wordt verankerd, en 300 panhaken.

Een panhaak kost gemiddeld €0,65 per stuk. Wanneer je dit vermenigvuldigt door 300 kom je uit op een bedrag van €195,-. Vervolgens moeten deze haken ook nog daadwerkelijk vastgemaakt worden. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen een dakdekker in te schakelen. Hier betaal je gemiddeld €45,- per uur voor. Het vastzetten van de dakpannen kost zo’n 16 uur voor een ervaren dakdekker, en kost dus al met al €720,- (45 keer 16).

Dus, in totaal zou het kostenplaatje voor het vastzetten van de dakpannen ongeveer €915,- zijn, exclusief eventuele voorrijkosten voor de dakdekker. Hoeveel je uiteindelijk daadwerkelijk zult moeten betalen van nog verschillen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Voor een duidelijker beeld van de genoemde prijzen, kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Kosten dakpannen vastzetten

Omschrijving Kosten*
Aantal benodigde panhaken (300 stuks) €195,-
Uurtarief dakdekker €45,- per uur
Tijd nodig voor het vastzetten van dakpannen (16 uur) €720,-
Totaal (exclusief voorrijkosten) €915,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven.

Dakpannen afgewaaid? Laat ze vastzetten door een dakdekker!

Een afgewaaide dakpan is niet alleen onhandig, het is ook nog eens gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat een dakpan altijd goed wordt vastgezet. Wanneer je dakpannen moet vervangen of vernieuwen is het dan ook verstandig om een dakdekker in te schakelen.

Hoe schakel ik een dakdekker in?

Wanneer je in contact wil komen met een dakdekker bij jou in de regio zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Één van deze manieren is door een vrijblijvende offerteaanvraag te doen bij De 10 Beste. Op deze manier krijg je verschillende offertes en kun je op basis hiervan een keuze maken.

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over dakpannen vastzetten

Voor meer informatie over het vastzetten van dakpannen ben je hier op het juiste adres. Lees hieronder onze antwoorden op een aantal veelgestelde vragen die hiermee te maken hebben.

Wat moet je doen als dakpannen wegwaaien?

Als dakpannen wegwaaien, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Bel een professional om de schade te beoordelen en reparaties uit te voeren. In de tussentijd probeer je de lege plekken af te dekken met plastic of zeilen om verdere schade door water te voorkomen. Wees voorzichtig en ga niet zelf het dak op als je niet de juiste ervaring hebt. Veiligheid staat altijd voorop.

Kan je dakpannen vastzetten met kit?

Nee, je kunt dakpannen meestal niet vastzetten met kit. Dakpannen worden over het algemeen vastgezet met speciale daknagels of haken om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven, vooral bij winderig weer. Kit is niet sterk genoeg en kan na verloop van tijd loslaten, wat kan zorgen voor lekkages en schade aan het dak.

Kan je dakpannen vastschroeven?

Je kunt dakpannen in sommige gevallen vastschroeven. Bij oudere daken kunnen dakpannen soms losraken, en in dat geval kunnen ze worden vastgezet met schroeven om lekkages te voorkomen. Het is echter belangrijk om dit met zorg te doen om verdere schade te vermijden. Het is meestal het beste om een professional in te schakelen om te beoordelen of vastschroeven een geschikte oplossing is voor jouw dakprobleem.