Lekkage opsporen en oplossen?

Vind de beste loodgieter? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele loodgieters zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Lekkage: opsporen en oplossen

Een lekkage in huis is erg vervelend, vooral als je niet weet waar het lek vandaan komt en hoe dit opgelost kan worden. Door een lekkage is er een grote kans op vochtproblemen, wat zowel schadelijk voor jou en het huis is. Belangrijk dus om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Loodgieter inschakelen voor lekkage?

Start gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Je kan tot wel 40% besparen. Wordt zo snel mogelijk geholpen door een loodgieter in je regio, hoe eerder de lekkage wordt gevonden en opgelost hoe beter.

Op deze pagina lees je over waar je vaak lekkages vindt, hoe een lekkage gevonden kan worden, hoe een lekkage kan worden opgelost en de kosten hiervan.lekkage

Lekkage in huis: waar moet je zoeken?

Een lekkage in huis, het kan ons allemaal overkomen. Bijvoorbeeld door een heftige regenval of kapot stuk loodslab. Lekkages komen in allerlei vormen en maten, hierdoor is het soms lastig de lekkage te vinden.

Een lekkage herken je natuurlijk aan ongewenst water in huis. In veel gevallen kan je zien waar het water vandaan komt: bijvoorbeeld uit het plafond, of onder een gootsteen vandaan. De locatie vinden is één ding, maar het opsporen van de oorzaak is een hele andere zaak.

Het begint allemaal eerst bij het vinden van de lekkage, de meest voorkomende plekken zijn in de badkamer, het toilet en plafond.

Badkamer en toilet

Veel lekkages vinden plaats in de badkamer of het toilet. In de meeste gevallen zie je dan ongewenst water liggen op de vloer. De oorzaken hiervan zit meestal in het sanitair, maar kan uiteraard via het dak.

Voor het vinden van een lekkage in de badkamer of het toilet raden we je dus aan om voornamelijk te kijken naar het sanitair. Kijk naar de gootsteen, bij een lekkage zie je vaak aan de onderkant druppeltjes vallen. Dit geldt ook voor de douchebak en het badafvoer.

Heb je last van een lekkage, maar ligt de oorzaak niet bij het sanitair? Dan is het toch verstandig het plafond goed te inspecteren.

Lekkage in de radiator

Ook bij de radiatoren kan een lekkage ontstaan, dit wordt vaak snel gevonden gezien er druppels water op de vloer bij de radiator ligt. Als de radiator niet goed is aangesloten of koppelingen scheef staan kan deze vorm van lekkage ontstaan.

Er wordt gekeken naar de thermostaatkraan, ontluchtingskraan, aftappunt en de afvoeraansluiting om te kijken waar het probleem zit.

Lekkage in de waterleiding

Veel lekkages vinden plaats in waterleidingen. Wanneer er tegen een leiding aangebotst wordt door een deur of stuk meubilair kan dit snel gebeuren, maar meestal ligt het aan de levensduur van de leidingen. Als het materiaal broos is heb je een grote kans op een lekkage in je waterleiding.

Een andere oorzaak is dat een buitenkraan niet goed is afgesloten in de koude periode. Door de kou kan de kraan vriezen, wat weer gevolgen heeft voor de waterleidingen.

Plafond of vloer

De meest voorkomende plek voor een lekkage is het plafond of de vloer. Dit is voornamelijk te zien in oudere huizen die slecht zijn onderhouden. De meest voorkomende oorzaak is een heftige regenval waar het water niet goed kan worden afgevoerd of door vochtproblematiek.

Alhoewel de lekkage makkelijk te vinden is, moet de oorzaak vaak worden gevonden door een loodgieter met gebruik van vochtdetectie.

Lekkende vloerverwarming

Veel mensen weten niet eens dat het kan gebeuren, maar toch zie je het best vaak: een lekkage in de vloerverwarming. Deze vorm van lekkage is enorm lastig te herkennen gezien de vochtproblemen pas later ontwikkelen.

Bij vloerverwarming kan je een lekkage herkennen aan verkleurde tegels of voegen. Wanneer een gedeelte van de vloerverwarming niet meer warm wordt kan dit ook een teken zijn van lekkage.


Lekkage laten opsporen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Welke vormen van lekdetectie zijn er?

Bij het opsporen van een lekkage kunnen enorm veel verschillende technieken van lekdetectie worden ingezet. Het is afhankelijk van de locatie van de lekkage en de ernst hiervan. De loodgieter gaat eerst kijken naar waar de lekkage zit, wanneer dit is vastgelegd wordt er een methode uitgekozen die kan helpen in je specifieke situatie. De loodgieter kiest uit de volgende vormen van lekdetectie:

  1. Druktest
  2. Endoscopie
  3. Thermografie
  4. Ultrasone techniek
  5. Rookproef
  6. Traceergas
  7. Vochtmeting
  8. Kleurstof test

Hieronder leggen we per methode uit wat er precies gebeurd en waar het voor wordt ingezet. Benieuwd naar een enkele methode? Door hierboven op de namen van de methodes te drukken spring je meteen naar de informatie.

Druktest

De druktest is een methode die wordt gebruikt om lekkages op te sporen in leidingwerk, bijvoorbeeld de centrale verwarming, afvoer of een lekkende waterleiding. De druk in de leiding wordt geleidelijk opgevoerd om te kijken of er een lek is. Als de druk gelijk blijft is er geen lek in de leiding en moet er een andere methode worden geprobeerd.

Endoscopie

Bij endoscopie wordt een kleine en flexibele camera ingezet om lastig te bereiken plekken goed te kunnen inspecteren. Hierdoor is het eenvoudig te zien of er beschadigingen zijn. Dit is ook een goede manier om houtrot te vinden. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een tracker, zo weet de loodgieter precies waar het lek te vinden is.

Thermografie

Bij thermografie wordt ook een camera gebruikt, maar dit is een speciale thermografische camera die hitte verschil kan meten. Als de leiding goed werken zijn de warmteverschillen ook duidelijk zichtbaar. Als er een lek is zijn deze verschillen minder goed te zien.

lekdetectie

Ultrasone meting

Met een ultrasone meting maakt de loodgieter gebruik van geluidsgolven. Als er een lekkage is krijgt de ontvanger een signaal, zo weet je zeker dat de lekkage zelfs in lastig te bereiken plekken voor camera’s te vinden is.

Rookproef

Bij de rookproef maakt de loodgieter gebruik van een rookgenerator. Deze rook wordt geblazen onder druk in een leiding, als de rook naar buiten gaat is er een lekkage. Deze techniek wordt gebruik op platte daken en lekkages in de afvoerleidingen.

Traceergas

De loodgieter gebruikt traceergas om lekkages te vinden bij kleine lekkages, bijvoorbeeld in de cv-ketel. Speciale meetapparatuur wordt ingezet om te kijken waar gas uit de leiding lekt. Deze techniek wordt niet veel ingezet, maar is wel een uitstekende laatste redmiddel bij kleinere lekkages.

Vochtmeting

Met een speciaal apparaat kan de loodgieter vochtproblemen in de muur vinden, daarbij wordt vaak ook een lekkage of andere oorzaak gevonden. Het apparaat kan het vochtgehalte in muren, vloeren en plafond meten om te kijken of het gaat om een lekkage.

Kleurstof test

Heb je een drukloze waterleiding? Dan wordt er gebruik gemaakt van de kleurstof test. Er wordt kleurstof in de leiding geplaatst, als deze ergens uitlekt is het makkelijk te vinden. De kleur helpt met het vinden van de lekkage.

Lekdetectie methodes

Soort lekdetectie Omschrijving Wordt ingezet bij
Druktest De druk in leidingen wordt tijdelijk opgevoerd om te kijken of er een lek is Lekkage in leidingwerk
Endoscopie Er wordt een flexibele camera ingezet om lastig te bereiken plekken te inspecteren Lekkage in lastig te bereiken leidingen, zoals daklekkage en in de muur
Thermografie Er wordt een camera ingezet die hitte kan meten, bij hitteverschil is een lekkage vaak de oorzaak Leidingwerk en verwarmingsinstallatie
Ultrasone meting Er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven, bij een lekkage krijgt de loodgieter een signaal Lastig te bereiken plekken
Rookproef Een rookgenerator wordt ingezet, deze wordt geblazen onder druk in leidingen. Leidingwerk en platte daken
Traceergas Traceergas wordt ingezet om kleine lekkages te vinden. Hierbij wordt speciale meetapparatuur ingezet Cv-installaties en kleinere lekkages
Vochtmeting Een speciaal apparaat wordt ingezet om vochtproblemen te meten, het vochtgehalte in muren, vloeren en plafond wordt gemeten Alle vormen van lekkage
Kleurstof test Kleurstof wordt in de leiding geplaatst, als de kleur er uit lekt is de lekkage makkelijk te vinden. Drukloze waterleidingen

lekkage opsporen

Wat kost het opsporen van een lekkage?

De kosten voor het opsporen van een lekkage zijn afhankelijk van waar de lekkage zich lijkt te bevinden en welke methode ingezet moet worden. Een gemiddelde opsporing kost €70,- tot €80,-, maar dit kan ook oplopen tot €100,-.

Hoe lang duurt het om een lekkage op te sporen?

Een lekkage opsporen kan meestal binnen een half uur tot een uur. Je betaalt dan één keer de kosten van de loodgieter, materiaalkosten, btw en voorrijkosten. In de meeste gevallen wordt de lekkage ook meteen verholpen.

In de onderstaande tabel zie je enkele gemiddelde prijsvoorbeeld. Als je liever een exacte prijsindicatie wil kan je ook gratis offertes vergelijken van loodgieters.

Lekkage opsporen kosten 2024

Soort lekkage Gemiddelde kosten* Hoe lang is de loodgieter bezig met opsporen?
Opsporen lekkage €70,- tot €80,- Anderhalf uur tot een uur
Lekkage verwarmingsbuizen opsporen €75,- Half uur tot een uur
Lekkage opsporen in waterleidingen €85,- Gemiddeld een uur
Lekkage opsporen in vloerverwarming €95,- Gemiddeld een uur
Lekkage opsporen in kleine leidingen, bijvoorbeeld bij cv-ketel €60,- Gemiddeld een halfuur

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten per project, inclusief materiaal, btw en voorrijkosten. Ontvang gratis offertes voor de exacte kosten.

Lekkage oplossen: wat moet er gebeuren?

Zodra de lekkage is gevonden kan het worden opgelost. De methode voor het oplossen is verschillend afhankelijk van waar de lekkage zich bevindt.

In de meeste gevallen worden lekkages verholpen door leidingen te vervangen en te vullen. In het geval van niet goed geïnstalleerd sanitair of radiatoren wordt er gekeken naar het materiaal en dit opgelost. Hier ligt het vaak aan niet goed sluitend materiaal of kapotte onderdelen.

Bij kleine lekkages kan het lek ook nog wel eens worden weggevijld en geschuurd, vervolgens wordt er dan hechtingsmateriaal geplaatst om de lekkage te stoppen. Als er meerdere lekkages in huis zijn is het van belang dat het plafond altijd als eerst wordt opgelost.

Een loodgieter is vaak binnen twee tot vier uur klaar met het oplossen van een lekkage.


Lekkage oplossen?

Ontvang gratis offertes en word geholpen door de beste loodgieters!
Gratis offertes ontvangen


Wat kost het oplossen van een lekkage?

Het oplossen van een lekkage kost €45,- tot €250,-. Ook hier zit het verschil in waar de lekkage zich heeft plaatsgevonden. In sommige gevallen is sloopwerk noodzakelijk, dit moet nauwkeurig worden gedaan en kost dus tijd.

Het oplossen van een lekkage in de verwarmingsbuizen kost €45,-. Bij het oplossen van een lekkage in waterleidingen moet je denken aan gemiddeld €155,-. Bij het oplossen van een lekkage in de vloerverwarming moet je rekening houden met €195,-. Voor het verhelpen van een lekkage in de badkamer en het vervangen van een douchebak moet je denken aan €250,-. Een loodgieter is een half uur tot vier uur bezig met het oplossen van een lekkage.

Hieronder zie je de prijzen nogmaals terug in een handige tabel. Liever meteen een loodgieter inschakelen zodat je de prijzen weet? Ontvang gratis offertes!

Lekkage verhelpen kosten 2024

Soort lekkage Gemiddelde kosten* Hoe lang is de loodgieter bezig met opsporen?
Oplossen lekkage €45,- tot €250,- Gemiddeld twee uur
Lekkage verwarmingsbuizen oplossen €45,- Halfuur tot een uur
Lekkage in waterleidingen oplossen €115,- Anderhalf uur tot een uur
Lekkage opsporen in vloerverwarming €195,- Twee tot vier uur
Badkamer lekkage verhelpen en vervangen douchebak (exclusief douchebak) €250,- Gemiddeld vier uur

*Let op: dit gaat om gemiddelde vanaf prijzen, de exacte kosten kunnen afwijken. Vergelijk gratis offertes en ontdek de specifieke prijzen voor je situatie.

Lekkage plafond repareren

De methode voor het repareren van lekkage op het plafond is erg verschillend. In sommige gevallen moet er op het dak worden gewerkt, maar het kan ook zo zijn dat de lekkage zich in de ruimte boven het plafond bevindt.

Zodra dit is opgelost, moet het plafond worden hersteld. Het gebeurt niet vaak, maar soms komt er sloopwerk bij kijken. De eerste stap is altijd wachten tot het plafond volledig droog is. Wanneer het droog is moet het plafond worden afgeborsteld met warm water en een ontvetter.

Hierna is het tijd om het plafond te verven, gaten te vullen en andere oneffenheden weg te werken.

Wanneer een loodgieter inschakelen voor lekkage?

We raden je aan altijd een loodgieter in te schakelen voor het opsporen en verhelpen van een lekkage. Kleine lekkages worden snel zelf opgelost, maar kunnen toch een grotere oorzaak hebben. Vaak wordt het ook niet netjes opgelost, waardoor de lekkage snel terugkeert.

Een loodgieter is gespecialiseerd in dit soort taken en weet precies wat er moet gebeuren. De verschillende methodes van lekkage opsporen zullen je helpen om het probleem te isoleren, vervolgens wordt het voor je opgelost.

Loodgieter gezocht? lees dan de tips voor het vinden en vergelijken.

lekkage oplossen

Lekkage laten opsporen en oplossen? Vergelijk gratis offertes!

Je weet nu alles over het opsporen en oplossen van lekkages. Goed om te weten, gezien lekkages overal kunnen ontstaan en het opsporen en oplossen in elke situatie anders is. Daarom wordt het ook sterk aangeraden een loodgieter in te schakelen. Dan ben je in ieder geval zeker dat de lekkage netjes wordt gevonden en gerepareerd. Loodgieter voor lekkage inschakelen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Laat je helpen door de beste loodgieters door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken. De loodgieters die we aan je koppelen zijn altijd werkzaam in je eigen regio, je kiest vervolgens zelf voor de loodgieter met het beste aanbod.

Gratis offertes vergelijken!