Wat te doen bij een dakraam lekkage?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 15-11-2023

Bij dakraamlekkage is professionele hulp nodig. Een dakdekker onderzoekt de dakbedekking, controleert de dakgoot, inspecteert het daklood en kan een watersproei-test uitvoeren om het lek te lokaliseren. De reparatie omvat veilig werken, inspectie, reiniging, vervanging van afdichting, herstel van beschadigingen, lekkagetest en afronding om het dakraam weer waterdicht te maken.

Lekkage dakraam: opsporen, repareren en vermijden

 • Een dakraam lekkage kan ontstaan door een slechte montage, schade door veroudering of schade door weersomstandigheden.
 • Om deze lekkage op te sporen controleert de dakdekker de dakbedekking, de dakgoot en het daklood. Er kan ook een watersproei-test gedaan worden om de locatie van het lek te achterhalen.
 • Een dakdekker repareert het lek door eerst de beschadiging te reinigen en vervolgens de oude afdichting te verwijderen. Daarna wordt de nieuwe afdichting geplaatst en deze opnieuw op lekkages getest.
 • Het inschakelen van een dakdekker kost gemiddeld €35,- tot €45,-. Wanneer je hier de materiaalkosten en voorrijkosten bij rekent ben je gemiddeld €50,- tot €60,- kwijt.
 • Wanneer er schade is ontstaan vanwege het lekkende dakraam ben je bijna altijd verzekerd, behalve wanneer de schade is ontstaan door eigen fout.

Een dakraam lekkage is een probleem wat je zo snel mogelijk moet zien op te lossen. Dit komt doordat water voor veel schade kan zorgen. Als eerste is het belangrijk om een dakdekker in te schakelen. Zij kunnen je helpen met het opsporen van het lek en het daadwerkelijk repareren. Nadat je de dakdekker hebt ingelicht is het slim om foto’s te maken en de verzekering in te lichten. Bij waterschade ben je bijna altijd verzekerd en het is goed om hier gebruik van te maken. Probeer als laatste de schade te beperken door zelf zoveel mogelijk te doen qua lekdetectie.

Het is dus een hele klus om een dakraam lekkage te laten repareren. Voor meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat en wat de dakdekker precies doet om het op te lossen, ben je hier op het juiste adres.Wat is de oorzaak van een lekkend dakraam?

Een lekkend dakraam kun je snel spotten, maar de oorzaak van een lekkend dakraam is niet altijd meteen zichtbaar. Er zijn namelijk een aantal problemen die de oorzaak kunnen zijn. Hieronder vind je de drie meest voorkomende oorzaken van lekkages, ook bij dakramen.

 • Montage. Wanneer de dakraam niet op de juiste manier geplaatst is, kan dit snel leiden tot lekkages en andere problemen. Zorg er dus voor dat je kiest voor een professional wanneer je dit laat doen. Controleer ook af en toe of alles er nog goed uitziet.
 • Veroudering. Het dak is een vatbare plek voor schade, en dit is ook het geval bij het dakraam. Elke dag wordt deze blootgesteld aan het weer en dit kan op den duur zorgen voor de aftakeling van het materiaal. Oftewel, veroudering. De dakraam zet uit en krimpt vanwege de zon of de kou en dit kan op een gegeven moment voor lekkages zorgen.
 • Stormschade. Niet alleen oude daken kunnen de dupe zijn van het weer, ook slecht getimede schade kan voor veel problemen zorgen. Takken kunnen tegen het dakraam slaan of dakpannen kunnen er van af waaien. Naast stormschade kunnen er ook nog andere omstandigheden van buitenaf het raam beschadigen.

Hoe wordt een lekkage bij het dakraam opgespoord?

Zoals je kunt lezen is het opsporen van een lekkage dus niet de makkelijkste taak. Daarom kun je dit het beste overlaten aan een professional. Deze pakt dit als volgt aan:

De dakdekker controleert de dakbedekking

Om erachter te komen waar het lek is ontstaan gaat de dakdekker op onderzoek uit. Eerst kijken ze naar de dakbedekking rondom het dakraam, zoals de dakshingles of dakpannen, om te achterhalen of hier beschadigingen en zwakke plekken zitten. Soms is het geen lekkage in een dakraam, maar bijvoorbeeld een pannendak lekkage.

De dakgoot wordt gecheckt

Na het nakijken van de dakbedekking gaat de dakdekker verder met het controleren van de dakgoot. Een kapotte dakgoot kan namelijk veel meer schade aanrichten dan je eerst misschien denkt. De dakdekker zal de dakgoot inspecteren op verstoppingen, scheuren, of andere problemen die waterafvoer kunnen belemmeren.

Het daklood nakijken

Het daklood is ontzettend belangrijk, omdat dit het dakraam waterdicht maakt. Het is dan ook logisch dat beschadigingen aan het daklood of slechte afdichtingen lekkages kunnen veroorzaken.

Een watersproei-test

In sommige gevallen kan de dakdekker een watersproei-test uitvoeren. Hierbij wordt water met lage druk op het dakraam gespoten terwijl een andere persoon aan de binnenkant van de woning kijkt of er waterdruppels of lekkages zichtbaar zijn. Dit kan helpen om de precieze locatie van het lek te achterhalen.

Dakraam reparatie: hoe gaat dat in zijn werk?

Het repareren van een dakraam gebeurt in verschillende stappen:

 • Veiligheid eerst: De dakdekker zorgt ervoor dat hij veilig werkt. Hij gebruikt een ladder of steiger en draagt beschermende uitrusting zoals een helm en handschoenen.
 • Inspectie: De dakdekker bekijkt eerst het dakraam en zoekt naar problemen. Zijn er scheuren, barsten of beschadigingen? Is de afdichting rond het raam in goede staat?
 • Reinigen: Het raam en het gebied eromheen worden schoongemaakt. Vuil, bladeren en ander puin worden verwijderd om de reparatie makkelijker te maken.
 • Verwijderen van oude afdichting: Als de afdichting rond het raam versleten is, snijdt de dakdekker deze voorzichtig weg met een mes of schraper.
 • Nieuwe afdichting aanbrengen: De dakdekker plaatst nieuwe afdichting rond het raam. Het is belangrijk om dit gelijkmatig te doen om lekkages te voorkomen.
 • Herstellen van beschadigingen: Als het raam beschadigd is, repareert de dakdekker de schade met geschikte materialen. Bijvoorbeeld, kleine scheuren kunnen worden gerepareerd met dak afdichtingspasta.
 • Controleren op lekkages: Nadat de reparatie is voltooid, test de dakdekker het raam op lekkages door voorzichtig water over het raam te gieten en te kijken of er ergens water binnenkomt.
 • Afronden: Als er geen lekkages meer zijn, zorgt de dakdekker ervoor dat alle gereedschappen worden opgeruimd en dat het gebied netjes wordt achtergelaten.

Wat kost een dakraam lekkage opsporen en repareren?

Het repareren van een dakraam is een hele klus. Eerst moet het lek namelijk opgespoord worden voordat de dakdekker ook maar de eerste stap kan zetten in het hersteltraject. Dit moet natuurlijk ook allemaal betaald worden. Maar hoeveel kost een dakraam lekkage laten opsporen en vervolgens repareren?

Om dit te kunnen berekenen moet je eerst weten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan het inschakelen van een dakdekker. In de meeste gevallen kun je uitgaan van een gemiddelde van €35,- tot €45,- per uur, maar het precieze bedrag zal afhangen van de dakdekker zelf. Een dakdekker met veel ervaring kan bijvoorbeeld meer vragen dan een dakdekker die nog niet zo lang geleden begonnen is. Om er achter te komen hoeveel je uiteindelijk moet betalen, is het goed om te weten hoe groot het lek is en hoeveel werk het is om deze te repareren.

Naast het uurtarief moet je ook rekening houden met de materiaalkosten en de voorrijkosten. Wanneer je deze twee punten bij het uurtarief rekent, kom je uit op een gemiddelde van €50,- tot €60,- per uur. Uiteindelijk hangt het eindbedrag volledig af van jouw situatie. Een grote klus kost automatisch ook meer, en vice versa.


Lekkage dakraam kosten 2024

€35,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakdekkers in de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Kleine dakwerken zoals reparaties

Hoog uurtarief
€40,- tot €45,-

Grote klussen zoals renovaties

Start gratis offerteaanvraag!

Kan schade door een dakraam lek worden vergoed door de verzekering?

In de meeste gevallen is het antwoord op de vraag ‘kan schade door een dakraam lek worden vergoed’ heel makkelijk; ja. Tenminste, dat is wanneer je te maken hebt met één van de onderstaande situaties.

 • De lekkage is ontstaan door een storm. Het kan dan bijvoorbeeld komen door afgewaaide dakpannen of dakbedekking.
 • Er is een lek ontstaan door harde regen of andere neerslag, zoals sneeuw of hagel.
 • Overige situaties wat je zelf niet in de hand hebt.

Situaties waarbij het lek vaak niet wordt vergoed hebben allemaal te maken met eigen risico. Wanneer je te lang hebt gewacht met het repareren van een dakpan, of de dakgoot die je niet goed hebt onderhouden, wordt vaak gezien als ‘eigen schuld, dikke bult’ situaties.

Lekkage bij dakraam laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Bij een dakraam lekkage komt de dakdekker snel in actie. Eerst gaan ze op zoek naar het lek, dit kan op verschillende manieren gedaan worden, en vervolgens kan het repareren beginnen. Eerst kijken ze naar de veiligheid en daarna maken ze de plek schoon. Nadat dit gedaan is kunnen ze beginnen met het daadwerkelijk repareren. Het is dus niet een klusje dat zomaar geklaard is. Heb jij last van een dakraam lekkage? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een professionele dakdekker.

Een manier waarop je dat kunt doen is door het onderstaande offerteformulier in te vullen. Op deze manier kom je makkelijk en snel in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over lekkage dakraam

Wil je meer informatie over dakraam lekkages, of over hoe deze worden opgelost en opgezocht? Lees dan verder en ontdek de antwoorden van de veelgestelde vragen op dit gebied.

Welke vorm van lekkage komt het meest voor bij Velux dakramen?

Bij Velux dakramen komt meestal condensatie voor als de meest voorkomende vorm van lekkage. Dit gebeurt wanneer vochtige lucht in de kamer in contact komt met het koude glas van het dakraam, waardoor waterdruppels ontstaan. Het is belangrijk om de kamer goed te ventileren om dit te voorkomen en eventuele vochtophoping te verminderen.

Hoelang duurt het oplossen van dakraam lekkage?

De tijd die nodig is om dakraam lekkage op te lossen, varieert afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. Kleine problemen, zoals afdichtingsproblemen, kunnen binnen enkele uren tot een dag worden verholpen. Ernstige problemen, zoals beschadigingen aan het raam of het dak, kunnen enkele dagen tot zelfs enkele weken in beslag nemen om volledig te herstellen, afhankelijk van de complexiteit.

Kan ik zelf de lekkage oplossen?

Soms kun je kleine lekkages zelf oplossen, zoals het aandraaien van bevestigingen of het aanbrengen van kit. Maar als het een groter probleem betreft, zoals beschadigingen aan het dakraam of het dak, is het beter om een professional in te schakelen. Zij hebben de juiste expertise en gereedschappen om de lekkage op een veilige en effectieve manier te verhelpen.

Hoe voorkom je dakraam lekkage?

Om dakraam lekkage te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Controleer het dakraam en de afdichtingen op tekenen van slijtage of beschadiging. Houd het dak schoon en verwijder bladeren en vuil. Zorg voor goede isolatie en ventilatie in de ruimte. Bij hevige regen of sneeuw, houd het raam gesloten en vermijd overmatig condensatie. Dit helpt om lekkage te voorkomen.