Wat te doen bij pannendak lekkage?

Heb je last van een lekkage op je pannendak? Dan zijn er een aantal stappen die je moet zetten. Als eerste is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om te voorkomen dat het dak verder wordt aangetast. Het is ook slim om foto’s te maken van de schade en de verzekering in te lichten. De dakdekker gaat als eerste het dak schoonmaken en vervolgens op zoek naar het lek. Pas dan kan het dak echt gerepareerd worden. Op zoek naar een dakdekker? Vul je postcode in en begin je gratis offerteaanvraag.

Gratis & Vrijblijvend


Lekkage pannendak: opsporen, repareren en vermijden

 • Oorzaken van een pannendak lekkage zijn voornamelijk kapotte dakgoten, schoorstenen, dakkapel of dakraam en lekkage in de ontluchtingspan.
 • Je kunt een lek herkennen aan vochtplekken, schimmels, houtrot en aan loslatend verf of behang.
 • Verschillende methodes van lekdetectie zijn ultrasoon detectie of een opsporing met behulp van een thermografische camera.
 • Het repareren van een pannendak wordt in verschillende stappen gedaan.
 • Stap één is het grondig schoonmaken van het dak. Vervolgens komt stap twee, waarin de dakdekker het lek opspoort en onderzoekt. Pas in de derde en laatste fase begint de eigenlijke reparatie van het dak.
 • Het kost gemiddeld tussen de €300,- en de €400,- om een lekkage op te sporen op zowel een hellend als een plat dak.
 • Het vervangen van de dakpannen kost tussen de €50,- en de €95,-, afhankelijk van het materiaal van de dakpannen.
 • Dakpannen gaan over het algemeen 40 jaar mee, en je kunt door op de dakpannen te tikken achterhalen of deze nog goed zijn. Een helder geluid is goed, een dof geluid betekent dat de pannen verouderd zijn.
 • Wanneer je een pannendak lekkage niet had kunnen voorkomen, ben je over het algemeen verzekerd voor een inboedelverzekering en een opstalverzekering.

Lees verder en leer meer over de stappen die de dakdekker zet, de kosten die hierbij komen kijken en ontdek wanneer een pannendak vernieuwd moet worden!Pannendak lekkage: wat zijn de oorzaken?

Een lekkage aan een pannendak kan verschillende oorzaken hebben, de ene net zo vervelend als de andere.  Het ligt ook niet altijd aan de dakpannen zelf. In sommige gevallen zijn onderdelen zoals een lekkende schoorsteen of een kapotte regenpijp het probleem.

De meest voorkomende problemen zijn verstopte of kapotte dakgoten, een erker lekkage, een verkeerde aansluiting van de dakkapel of het dakraam of een kapotte of verouderde schoorsteen. Ook een lekkage in de ontluchtingspan kan een lekkage aan het pannendak veroorzaken. Zoals je merkt ligt het dus vaak aan de onderdelen van het dak die aan het pannendak grenzen. Bij het onderhouden van het dak is het dus belangrijk om deze onderdelen ook mee te nemen.

Daklekkage opsporen in een pannendak

Wanneer je last hebt van een daklekkage op een pannendak kun je dit op meerdere manieren zien. Hieronder staan een aantal van deze herkenningspunten beschreven.

 • Waterschade aan plafonds, muren of bezittingen. Dit doet zich vaak voor in de vorm van natte, donkere plekken en kringen.
 • Schimmelvorming. Deze natte plekken kunnen uiteindelijk zorgen voor schimmelvorming. Wanneer je dit opmerkt is het goed om zo snel mogelijk aan de bel te trekken.
 • Houtrot. Ongewenst water in je woning kan uiteindelijk zorgen voor houtrot, maar ook voor structurele schade. Dit kan vaak minder makkelijk gespot worden.
 • Loslatende verf of behang. Wanneer het water langs de muren loopt kan het behang of de verf aangetast worden. Dit resulteert vaak in het loslaten van deze materialen.
 • Vochtige plekken op vloer of grond. In sommige gevallen doen vochtige plekken zich ook voor op de vloer of de grond.

Je kunt niet altijd zien of je ook daadwerkelijk last hebt van een lekkage. En ook het opsporen van het daadwerkelijke lek is niet zo makkelijk als het misschien klinkt. Gelukkig hebben dakdekkers verschillende methodes die ze kunnen inzetten. Een van deze methodes is bijvoorbeeld ultrasoon detectie. Hiermee bepalen ze de locatie van het lek door middel van het tijdsverschil tussen het zenden en ontvangen van ultrasone trillingen. Een andere manier van lekdetectie is met een thermografische camera. Hiermee kijken ze naar waar warmte ontsnapt uit de dakbedekking.

dakpannen reparatie

Pannendak reparatie: zo wordt de lekkage verholpen

Een pannendak reparatie wordt in een aantal stappen uitgevoerd. Eerst wordt het dak schoongemaakt, vervolgens analyseert de dakdekker het lek en als laatste gaat hij of zij het dak daadwerkelijk repareren. Lees hieronder precies hoe dit gaat.

1. Dak schoonmaken

Voordat de dakdekker aan de slag kan met het repareren van het pannendak, moet het dak schoongemaakt worden. Dat betekent dat al het vuil, stenen en bladeren eraf gehaald moeten worden. Dit is belangrijk omdat je hiermee kunt zien wat er mis is en omdat het dak  langer meegaat als het schoon is. Als alle troep weggehaald is, blijft het dak beter beschermd tegen slecht weer en blijven problemen weg.

2. Analyseren probleem

Pas wanneer het dak schoon is kan de dakdekker gaan kijken naar het lek. Dit wordt ook wel het analyseren van het probleem genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop de dakdekker dit aanpakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een visuele inspectie, een ultrasoon detectie of aan thermografische camera detectie. De keuze van de methode hangt af van de aard van het dak en de aard van het lek. Een ervaren dakdekker zal de meest geschikte methode selecteren om het probleem te analyseren en vervolgens de nodige reparaties uitvoeren.

3. Vervangen beschadigde dakpannen

Vervolgens kunnen de dakpannen daadwerkelijk vervangen worden. De beschadigde dakpannen worden voorzichtig verwijderd met behulp van gereedschap, want de dakdekker moet ervoor zorgen dat hij geen schade toebrengt aan omliggende dakpannen of het dak zelf. Nadat de beschadigde dakpannen zijn verwijderd, inspecteert de dakdekker het dakoppervlak. Eventuele beschadigingen aan het onderliggende dak worden hersteld. De nieuwe dakpannen worden op de juiste manier geplaatst, zodat ze goed op hun plaats blijven zitten en bescherming bieden tegen weersinvloeden. De dakdekker zorgt ervoor dat ze correct worden geplaatst en veilig worden vastgemaakt. Na het vervangen van de beschadigde dakpannen controleert de vakman of alles goed vastzit.


Hulp nodig bij een pannendak reparatie?

Vind snel en eenvoudig een dakdekker en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Wat kost het verhelpen en opsporen van een pannendak lekkage?

Een lekkage is nooit leuk, en een lekkage aan het dak kan veel extra problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat zo’n lek snel verholpen wordt. Dit doe je door een dakdekker in te schakelen en een lekdetectie en dakreparatie uit te laten voeren. Maar wat zijn de kosten die je hierbij kunt verwachten?

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden, en dan met name de type dakpannen. Het type dak zelf maakt vaak niet veel uit, sinds het opsporen van een lek in zowel een plat dak als een hellend dak tussen de €300,- en de €400,- kost. Het materiaal van de dakpannen daarentegen maakt wel een verschil.

Voor het vervangen van betonnen dakpannen betaal je namelijk tussen de €50,- en de €75,- per m². Dit is relatief goedkoop, vooral wanneer je dit vergelijkt met de kosten van het vervangen van keramische dakpannen. Dit bedraagt namelijk tussen de €70,- en de €95,- per m². De reden van het verschil in prijs is hierbij eigenlijk heel simpel. Keramische dakpannen zijn namelijk nou eenmaal duurder om aan te schaffen.

Bij het uitrekenen van de te verwachten kosten zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uurtarief van de dakdekker, of de hoeveelheid schade aan je dak. Voor een duidelijker beeld van de kosten van een pannendak lekkage opsporen en reparen kun je een kijkje nemen bij de onderstaande tabel.

Pannendak lekkage opsporen en repareren kosten 2023

Omschrijving Kosten*
Opsporen in een plat dak €300,- tot €400,-
Opsporen in een hellend dak €300,- tot €400,-
Betonnen dakpannen vervangen €50,- tot €75,- per m²
Keramische dakpannen vervangen €70,- tot €95,- per m²

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

Wanneer is het tijd om een pannendak te vernieuwen?

Je wilt weten wanneer het tijd is om een pannendak te vernieuwen, en het antwoord hierop klinkt heel simpel. Een hellend dak met dakpannen kan namelijk zo’n 40 jaar mee, voordat deze begint af te takelen. Helaas is het in het echt minder makkelijk dan dit. Sommige dakpannen gaan namelijk langer mee, maar ook kunnen ze eerder slecht worden door bijvoorbeeld stormschade of andere omstandigheden.

Maar wanneer moet je dakpannen nou vernieuwen? Je kunt ervoor kiezen om simpelweg oude dakpannen te vervangen, maar je kunt ook kijken naar de staat van deze dakbedekking. Wanneer ze poreus zijn of lekkages veroorzaken is het namelijk meteen wel duidelijk dat het einde in zicht is. Je kunt dit controleren door op de dakpannen te tikken. Hoor je een heldere klank? Dan is er nog niks aan de hand. Bij een doffe klank kan het zijn dat er vocht in de panelen zit en is het tijd om deze te vervangen. Een andere indicatie van verslechterde pannen zijn panschilfers.

Wordt waterschade door een pannendak lekkage vergoed door de verzekering?

Er zijn verschillende verzekeringen waarmee je in aanraking kunt komen wanneer je last hebt van waterschade door een pannendak lekkage, en elke verzekering zegt hetzelfde. Wanneer de lekkage niet voorkomen had kunnen worden, ben je over het algemeen verzekerd. Dit houdt in dat wanneer de waterschade is ontstaan door een storm, of een probleem met het dak van de buren, dan ben je in de meeste gevallen gewoon verzekerd. Zijn er voorheen dakpannen van het dak gewaaid, en heb je deze niet vervangen, dan zeggen verzekeringen eigen schuld dikke bult.

Voorbeelden van verzekeringen die je kunnen helpen is het geval van waterschade door een pannendak lekkage zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Pannendak lekkage laten repareren? Vergelijk via De 10 Beste!

Een pannendak lekkage kan voor veel last zorgen. Denk hierbij aan schimmelvorming, natte plekken aan het plafond, maar ook aan loslatend behang en in sommige gevallen zelfs structurele schade van het dak. Gelukkig is er een manier om dit tegen te gaan. En dat is door een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker kan jou helpen door het dak schoon te maken, het probleem te analyseren en de beschadigde dakpannen te vervangen. Over het algemeen kost dit tussen de €50,- en de €95,- per m², maar er is een manier waarop je deze prijs kunt verlagen of beïnvloeden. Dit doe je door de gratis offerteaanvraag te doen.

Bij een offerteaanvraag wordt je in contact gebracht met verschillende vakmannen bij jou in de regio. Jij hebt dan de mogelijkheid om de offertes van deze vakmannen te vergelijken en zo de beste keuze voor jou te maken!

Gratis offertes ontvangen!