Wat te doen bij een schoorsteen lekkage?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 15-11-2023

Bij een lekkage aan een schoorsteen zal de lekkage moeten worden gevonden en gerepareerd. Het is ook verstandig foto’s te maken, als dit lukt, en alle facturen te bewaren. Bij een schoorsteenlekkage zijn er verschillende opties voor reparatie. Je kunt de lekkage verhelpen door de loodslabben te vervangen, wat essentieel is om een waterdichte afdichting tussen de schoorsteen en het dak te herstellen. Daarnaast kunnen losse voegen eenvoudig worden gerepareerd door een dakwerker, waarbij zwakke voegen worden verwijderd en vervangen door nieuwe voegmortel. Het metselwerk kan ook hersteld worden door beschadigde stenen en voegen te vervangen of repareren om de waterdichtheid te herstellen. Ten slotte kun je de schoorsteen impregneren met een waterafstotende coating om vochtabsorptie te voorkomen, hoewel dit niet strikt gezien als reparatie wordt beschouwd maar eerder als preventieve maatregel tegen verdere lekkages.

Lekkage schoorsteen: opsporen, repareren en vermijden

 • Een schoorsteen lekkage kan ontstaan door kapotte loodslabben, poreus metselwerk, afgebrokkeld deksteen, een kapotte schoorsteenkap of condensatie problemen.
 • Je kunt er voor kiezen om loodslabben te vervangen of te herstellen met loodstickers.
 • Andere vormen van schoorsteen reparatie zijn het herstellen van voegen of metselwerk, het impregneren, het vervangen van het schoorsteenplateau met kunststof of de schoorsteenkap vervangen.
 • Het vervangen van loodslabben of schoorsteenkap kost tussen de €200,- en de €700,-.
 • Het impregneren van de schoorsteen of het repareren van metselwerk kost tussen de €7,- en de €12,50 per m². Het plaatsen van een kunststof plateau kost gemiddeld €500,-.
 • Tuberen kost zo’n €100,- en het repareren van voegen gemiddeld €40,-.

Schimmel, vochtplekken of schade aan de muren en plafond van je woning. Dit zijn allemaal voorbeelden van de gevolgen van een schoorsteen lekkage. Daarom is het ontzettend belangrijk dat een schoorsteen reparatie goed en snel gedaan wordt. De manier waarop is volledig afhankelijk van de situatie. Bij kapotte loodslabben moeten bijvoorbeeld de loodslabben vervangen worden. Dit kost gemiddeld €200,- tot €220,- per meter. Ook de prijs is afhankelijk van de schade.

Wil je meer weten over de verschillende oorzaken van een schoorsteen lekkage, de manieren waarop deze hersteld kunnen worden en de prijzen die hieraan verbonden zijn? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek al dit, en meer.Wat zijn de oorzaken van een schoorsteen lekkage?

Een lekkage in de schoorsteen kan verschillende oorzaken hebben, en voordat je kunt beginnen met repareren moet je weten wat deze oorzaak is. Hieronder vind je een lijst met mogelijkheden en daarbij beschreven waaraan je het kan herkennen.

 • Kapotte loodslabben. Als deze kapot of versleten zijn, kan er een lekkage ontstaan. Je herkent dit aan waterdruppels of vlekken op de zolder of rond de schoorsteen.
 • Poreus metselwerk. Dit kan leiden tot vochtplekken of schade aan het plafond en de muren rond de schoorsteen.
 • Afbrokkelend deksteen. De deksteen is de bovenste laag van de schoorsteen en beschermt gewoonweg tegen neerslag. Bij een lekkage kunnen er dus ontbrekende of beschadigde stukken van de deksteen het probleem zijn.
 • Kapotte schoorsteenkap. Als de schoorsteenkap beschadigd is, kunnen regen en dieren de schoorsteen binnendringen. Controleer zichtbare schade aan de kap.
 • Condensatie problemen. Condensatie kan zich vormen in de schoorsteen als de temperatuurverschillen tussen de binnen- en de buitenkant groot zijn. Dit kan leiden tot vochtophoping en lekkage. Zoek naar vocht- of schimmelvorming aan de binnenzijde van de schoorsteen.

Lekkage schoorsteen repareren: dit zijn de mogelijkheden

Verschillende oorzaken en variërende beschadigingen zorgen er ook voor dat het repareren van een schoorsteen op verschillende manieren kan worden aangepakt. Hieronder lees je hier meer over.

Loodslabben vervangen

Een loodslab bij een schoorsteen is een metalen strook of plaat die wordt gebruikt om de overgang tussen de schoorsteen en het dak waterdicht af te sluiten. Wanneer deze zijn werk niet meer goed verricht, betekent dit dus al snel een lekkage. Dit kan komen door zon, vorst, regen en wind. Om dit op te lossen kun je de loodslabben vervangen. Dit kun je laten doen door een dakdekker. Wil je de oude loodslabben liever herstellen? Dan kan dit gedaan worden met speciale loodstickers. Toch blijft vervangen die voordeligste optie.

Voegen herstellen

Op het moment dat de voegen van schoorsteen niet meer goed zijn, kan dit ervoor zorgen dat de schoorsteen instabiel wordt. Voegen herstellen is niet zo moeilijk. Als er voegen in de schoorsteen zijn die los zitten, kan een dakwerker dit makkelijk repareren. Eerst haalt de dakwerker voorzichtig de zwakke voegen weg zodat er een opening ontstaat. Daarna vullen ze die opening weer op met nieuwe voegmortel. Dit is een soort speciaal cement dat wordt gebruikt om de voegen te herstellen. Als er stenen zijn die niet goed vastzitten, kunnen ze die eruit halen en weer stevig in de constructie plaatsen. Op die manier wordt de schoorsteen weer stevig en veilig zonder dat er veel ingewikkeld werk nodig is.

Metselwerk herstellen

Om een lekkende schoorsteen te repareren, kunt u het metselwerk herstellen. Dit betekent dat beschadigde stenen of voegen worden vervangen of gerepareerd. Hierdoor wordt de schoorsteen weer waterdicht en voorkomt u lekkages.

Impregneren schoorsteen

Door de schoorsteen te impregneren breng je een waterafstotende coating aan waardoor de schoorsteen geen vocht meer opneemt. Het is dus niet zozeer zo dat impregneren een manier van repareren is, maar eerder een manier om de schoorsteen te beschermen en schade te voorkomen.

Schoorsteenplateau vervangen met kunststofplateau

Een andere optie is het vervangen van het bovenste deel van de schoorsteen, het plateau, door een kunststof plateau. Dit moderne materiaal is duurzaam en waterbestendig, waardoor je lekkages kunt voorkomen.

Schoorsteenkap vervangen

Een lekkende schoorsteenkap kan ook lekkages veroorzaken. Het vervangen van de kap door een nieuwe, waterdichte kap is een effectieve oplossing om lekkageproblemen te verhelpen.

Tuberen voor condensatievocht

In sommige gevallen kan condensatievocht de oorzaak zijn van lekkages in de schoorsteen. Tuberen, wat inhoudt dat er een voering wordt geïnstalleerd om de schoorsteen te isoleren, kan helpen bij het verminderen van condensatie en het voorkomen van lekkages.


Schoorsteen lekkage laten repareren

Ontvang gratis offertes en word geholpen door de beste dakdekkers!
Gratis offertes ontvangen


Reparatie schoorsteen: wat zijn de kosten?

Het repareren van een schoorsteen; een belangrijke taak die je niet te lang moet uitstellen. Maar wat voor kosten kun je verwachten wanneer jouw schoorsteen het begeeft? Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van schoorsteen reparaties, die allemaal een andere prijs met zich meebrengen.

Het vervangen van loodslabben of de schoorsteenkap is het duurste. Dit komt doordat dit vaak meer werk kost, en de materialen duurder zijn om aan te schaffen. Je kunt hierbij uitgaan van een prijs tussen de €200,- en de €700,-. Het impregneren van een schoorsteen is het tegenovergestelde hiervan, en kost het minst, namelijk gemiddeld €7,- per m². Snel daarna heb je herstellen van metselwerk wat €12,50 per m² kost.

Zoals je ziet zit er dus veel verschil tussen de kosten per werkzaamheid en weet je pas hoeveel je echt moet betalen op het moment zelf. Zo kost het plaatsen van een kunststof plateau €500,-, maar betaal je voor tuberen €100,- per m². Het herstellen van voegen is dan weer redelijk goedkoop, en kost €40,- per m².

Voor een duidelijker overzicht van de verschillende prijzen en werkzaamheden kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Kosten lekkage schoorsteen 2024

Omschrijving Kosten* Oplossing voor
Loodslabben vervangen €200,- tot €220,- per meter Kapotte loodslabben
Voegen herstellen €40,- per m² Poreus metselwerk
Metselwerk herstellen €12,50 per m² Poreus metselwerk
Schoorsteen impregneren €7,- per m² Poreus metselwerk
Kunststofplateau plaatsen Vanaf €500,- Afbrokkelende deksteen
Schoorsteenkap vervangen €200,- tot €700,-** Schoorsteenkap
Tuberen €100,- per m²** Condensatievocht

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die verschillen afhankelijk van de situatie.
**Dit gaat alleen om materiaalkosten.

Lekkage schoorsteen verzekering: wordt de schade gedekt?

Een schoorsteen lekkage is natuurlijk nooit leuk, maar het is al helemaal vervelend op het moment dat deze niet vergoed zou worden. Daarom is het een goede vraag om te stellen: wordt mijn schade gedekt?

Over het algemeen wordt waterschade door een lekkende schoorsteen vergoed door jouw verzekeraar. En het gaat hierbij dan ook niet alleen om de zichtbare schade. Ook de gevolgschade, zoals schade aan de muren en plafonds. Er zijn natuurlijk momenten en situaties waarbij de schade niet wordt verzekerd. Bij schade die ontstaan is door nalatigheid bijvoorbeeld. Dit betekent dat je de schoorsteen niet goed hebt onderhouden, of hebt verwaarloost.

Schoorsteen lekkage laten repareren? Vergelijk via De 10 Beste!

Een schoorsteen kan dus gaan lekken vanwege kapotte loodslabben, poreus metselwerk, afbrokkelend deksteen en nog veel meer. Maar dit is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is de manier waarop het hersteld kan worden en wie je daarvoor in kan schakelen. Het is slim om een dakdekker in te schakelen, zodat je zeker weet dat de reparatie goed verloopt. Dit doe je door de vrijblijvende offerteaanvraag te doen. Je komt dat snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio, en je kunt op deze manier meteen de prijzen vergelijken. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Gratis offertes ontvangen!