Wat te doen bij een dakkapel lekkage?

Laat je adviseren door de beste dakdekkers! Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakdekkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Bas – 15-11-2023

Bij een dakkapel die lekt raden we aan zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen. Daarnaast doe je er goed aan om foto’s te maken van de lekkage en eventuele beschadigingen, dit kan helpen bij een verzekeringsclaim.

Bij een lekkende dakkapel volgt een dakdekker deze stappen: inspectie van de lekplek, controle op dakbeschadigingen en dakgoten, en inspectie van de aansluitingen. Vervolgens repareert hij de oorzaak, zoals het vervangen van dakbedekking of dichten van scheuren. Methoden om lekkages op te sporen zijn visuele inspectie, lekdetector en rooktest. Bij een lekkende dakkapel zijn er verschillende aanpakken, afhankelijk van de schade. Kleine lekken kunnen gerepareerd worden. Grotere schade vereist renovatie, waarbij verschillende delen zoals dakbedekking en kozijnen worden verbeterd..

Lekkage dakkapel: opsporen, repareren en vermijden

 • De oorzaak van een dakkapel kan zowel verouderde dakbedekking zijn als een lekkende aansluiting. Ook de kozijnen kunnen de boeman zijn.
 • Dakdekkers kunnen lek opsporen door gewoonweg te kijken naar natte plekken, ze kunnen een lekdetector inzetten die de vocht kan meten, of ze kunnen rooktest doen waarbij rook door het lek naar buiten komt.
 • Een dakkapel lekkage kan opgelost worden door een reparatie, renovatie of vernieuwing.
 • Een daklekkage repareren gaat als volgt: na de lekdetectie maak de dakdekker het oppervlak schoon, worden de beschadigingen gerepareerd, wordt de dakkapel opnieuw afgedicht en controleert de dakdekker of alles goed zit.
 • Een lekdetectie kost zo’n €300,- tot €400,-.
 • Hoeveel je kwijt bent voor een dakkapel lekkage is afhankelijk van het uurtarief (€35,- tot €45,-) of het type reparatie.
 • Het vervangen van dakbedekking of zwakke gedeelten kost gemiddeld €45,- tot €200,- per m².
 • Een dakkapel renoveren kost tussen de €600,- en de €4000,-, terwijl een dakkapel vernieuwen €3000,- of meer kost.
 • In veel gevallen kunnen dakkapel reparaties vergoed worden, behalve wanneer het je eigen schuld is dat de schade is ontstaan.

Wil je meer weten over de oorzaken en reparaties van dakkapel lekkages? Lees dan verder en ontdek de prijzen die hieraan verbonden zijn!Oorzaken van een dakkapel lekkage

Een lekkage op het dak kan verschillende oorzaken hebben, en niks is minder waar bij dakkapellen. Zo kan het komen door de dakbedekking, de aansluiting of zelfs de kozijnen. Hieronder vind je meer informatie over deze verschillende mogelijkheden.

Dakbedekking op de dakkapel verouderd

Een dakkapel bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder dakbedekking. Ondanks dat dakbedekking lang mee gaat, kan dit de oorzaak zijn van een lekkage. Dakbedekking gaat namelijk op den duur verouderen, en wanneer dit gebeurt kan water er makkelijker doorheen breken, vooral bij heftige regen of sneeuw.

De dakbedekking is ook vatbaarder voor schade wanneer deze verouderd is, maar ook nieuwe dakbedekking kan beschadigd worden door bijvoorbeeld een storm of lage temperaturen. Het is dus goed om dit goed in de gaten te houden.

Dakbedekking kan 25 tot wel 80 jaar meegaan. Het is geheel afhankelijk van het soort dakbedekking dat je hebt. Een zinken dak staat erom bekend lang mee te gaan, wel zo’n 80 jaar, terwijl bitumen of pvc maximaal 40 jaar mee kan gaan.

Aansluiting die lekt

Een dakkapel moet op een bepaalde manier worden aangesloten, en wanneer dit niet op de juiste manier gedaan wordt, kan dit lekkages veroorzaken. Vaak betekent dit dat de dakkapel tijdens de montage al niet goed geplaatst is. Kies daarom voor een vakman met veel ervaring en check na de installatie goed of er geen losse randen zitten.

Kozijnen die lekken

Naast de dakbedekking en de aansluiting kunnen ook de kozijnen de oorzaak van de lekkage zijn. Wederom kan dit gebeuren vanwege een slechte montage. Als de afdichting tussen de muur en het kozijnen namelijk niet precies is, kan het regenwater gemakkelijk via de kleine openingen naar binnen komen. Ook kan het zijn dat de kozijnen oud en versleten zijn, waardoor ze niet meer goed bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.

Lekkage dakkapel opsporen: zo gaat een dakdekker te werk

Als een dakdekker lekkage in een dakkapel moet vinden, volgt hij een paar stappen. Ten eerste kijkt hij naar de plek waar het water binnenkomt. Hij controleert het dak op beschadigingen, zoals kapotte dakpannen of scheuren. Daarnaast inspecteert hij de dakgoten om te zien of die verstopt zijn. Soms kan water daar blijven hangen. Ook kijkt hij naar de aansluitingen rondom de dakkapel, zoals bij de dakramen. Als hij de oorzaak heeft gevonden, repareert hij het probleem. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om nieuwe dakbedekking te plaatsen of scheuren te dichten.

Dakdekkers gebruiken verschillende methodes om lekkages op te sporen. Een veelgebruikte methode is gewoon de visuele inspectie, waarbij ze simpelweg met hun ogen zoeken naar tekenen van schade, zoals natte plekken of kapotte dakbedekking. Een andere methode is het gebruik van een lekdetector, een apparaat dat vocht in materialen kan meten. Ten slotte wordt soms een rooktest gebruikt. Hierbij wordt rook onder het dak gespoten, en waar de rook ontsnapt, zit hoogstwaarschijnlijk een lek. Deze methodes helpen dakdekkers om lekkages op te sporen en ze vervolgens te repareren.

Wat kan je doen bij een dakkapel die lekt?

Een dakkapel die lekt kun je op verschillende manieren aanpakken. Vaak is de methode gebaseerd op het lek zelf. Een groot lek kan er namelijk voor zorgen dat de volledige dakkapel gerenoveerd, of zelfs vernieuwd moet worden. Bij een klein lek is een reparatie vaak voldoende. Lees hieronder meer over de verschillende opties.

Dakkapel repareren

Als je dakkapel lekt, is reparatie vaak de eerste stap. Dakdekkers kunnen beschadigde delen herstellen op het moment dat de schade beperkt is. Oftewel, deze aanpak is geschikt voor kleinere lekken en kan kosteneffectief zijn. Vaak wordt eerst de plaats van het lek schoongemaakt, en daarna kan de dakdekker aan de slag met het daadwerkelijk repareren.

Dakkapel renoveren

Bij grotere schade kan renovatie nodig zijn. Hierbij wordt de dakkapel grondig onderzocht en krijgen verschillende delen een update, zoals dakbedekking, isolatie en kozijnen. Renovatie verbetert niet alleen de waterdichtheid, maar kan ook de algehele duurzaamheid en uitstraling van de dakkapel verbeteren.

Dakkapel vernieuwen

Bij ernstige schade of veroudering kan het nodig zijn de volledige dakkapel te vernieuwen. Dit houdt in dat de oude wordt verwijderd en een nieuwe wordt geïnstalleerd, vaak met moderne materialen voor betere prestaties en duurzaamheid. Vernieuwing is geschikt voor gevallen waarin reparatie of renovatie niet voldoende is of wanneer de dakkapel te oud is om te repareren.

Lekkage dakkapel repareren: de werkwijze

Als een dakdekker een lekkage in een dakkapel moet repareren, volgt hij een stappenplan:

 • Inspectie: eerst bekijkt hij de dakkapel om de oorzaak van de lekkage te vinden. Dit kan zijn door beschadigingen aan het dak, de dakbedekking, of bij de aansluitingen.
 • Voorbereiding: na het vinden van de lekkage bereidt de dakdekker het gebied voor. Hij ruimt eventueel vuil op en maakt het oppervlak schoon.
 • Reparatie van beschadigingen: de dakdekker repareert eventuele beschadigingen, zoals kapotte dakbedekking, scheuren, of losse dakpannen.
 • Afdichting: hij brengt afdichtingsmaterialen aan rondom de dakkapel, zoals kit of speciale afdichtingsmiddelen, om te voorkomen dat water naar binnen sijpelt.
 • Controle: na de reparatie voert de dakdekker een controle uit om zeker te zijn dat de lekkage volledig verholpen is.

Deze stappen helpen bij het effectief opsporen en repareren van een lekkage in een dakkapel.


Dakkapel lekkage laten repareren

Ontvang gratis offertes en word geholpen door de beste dakdekkers!
Gratis offertes ontvangen


Wat kost het repareren van een dakkapel lekkage?

Een dakkapel lekkage is ontzettend vervelend, en kan voor veel problemen zorgen wanneer deze niet op tijd wordt gemaakt. Het is dus verstandig deze zo snel mogelijk te laten maken. Maar dan moet je wel rekening houden met de kosten. Deze verschillen per klus en per situatie.

Voordat een dakkapel gerepareerd kan worden moet er een lekdetectie worden gedaan. Dit houdt in dat de dakdekker op zoek gaat naar het probleem. Dit kost gemiddeld tussen de €300,- en de €400,-. Vaak betaal je voor een dakdekker zo’n €35,- tot €45,- per uur. Deze prijs is hier vaak al bij inbegrepen.

Wanneer het lek gevonden is kan de dakdekker beginnen met het daadwerkelijk repareren van de dakkapel. Er zijn verschillende manieren waarop hij of zij dit kan aanpakken. Zo moet in sommige gevallen de dakbedekking vervangen worden, wat zo’n €45,- tot €120,- per m² kost, en soms moeten de zwakke gedeelten van de dakkapel vervangen worden. Hier betaal je zo’n €200,- per m² voor.

Voor het renoveren van een dakkapel ben je iets meer kwijt, namelijk zo’n €600,- tot €4.000,-. Dit komt doordat dit een ingrijpende klus is waar de dakdekker meer tijd en materiaal aan kwijt is. Voor het vernieuwen van een dakkapel kun je dan ook uitgaan van een prijs van €3.000,- of hoger.

Voor een duidelijker overzicht van de gemiddelde kosten van de verschillende klussen kun je een kijkje nemen in de onderstaande kostentabel.

Dakkapel lekkage kosten 2024

Omschrijving Kosten*
Lekdetectie €300,- tot €400,-
Uurtarief dakdekker €35,- tot €45,-
Dakbedekking vervangen €45,- tot €120,- per m²
Zwakke gedeelten vervangen Vanaf €200,- per m²
Dakkapel renoveren €600,- tot €4.000,-
Dakkapel vernieuwen Vanaf €3.000,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven.

Lekkage dakkapel verzekering: wat wordt vergoed?

Als je lekkage aan je dakkapel hebt, is het belangrijk te weten wat je verzekering vergoedt. Meestal dekt een opstalverzekering schade aan de woning, inclusief lekkages door bijvoorbeeld storm of neerslag. Voorwaarden verschillen per verzekeraar, dus controleer dit van tevoren goed. Vaak worden de kosten voor reparatie vergoed, zoals het herstellen van het dak of beschadigde delen. Belangrijk is wel dat de schade niet ontstaan is door gebrekkig onderhoud. Oftewel, wanneer schade had kunnen voorkomen door de dakkapel beter te onderhouden, kan het zijn dat de verzekering het niet vergoed. Zorg ervoor dat je contact opneemt met je verzekeraar om de dekking en voorwaarden te bespreken.

Tips om een dakkapel lekkage te voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan voorkomen. Daarom vind je hieronder een aantal handige tips om een dakkapel lekkage te voorkomen.

 • Regelmatig Onderhoud: controleer je dakkapel regelmatig op beschadigingen, scheurtjes of andere tekenen van slijtage.
 • Kitnaden controleren: houd de kitnaden rondom de dakkapel in de gaten en vervang deze als ze versleten zijn.
 • Dakgoten reinigen: zorg ervoor dat de dakgoten schoon zijn, zodat water goed kan wegstromen en niet ophoopt.
 • Schoonhouden van het dak: verwijder bladeren en ander vuil van het dak om verstoppingen te voorkomen.
 • Tijdige reparaties: repareer eventuele schade direct om grotere problemen te voorkomen.

Door deze simpele stappen te volgen, kun je de kans op lekkages aan je dakkapel verminderen.

Lekkage dakkapel laten oplossen? Vergelijk offertes via De 10 Beste!

Wanneer je last hebt van een dakkapel lekkage kun je dit oplossen door een dakdekker in te schakelen. Zij gaan dan eerst op zoek naar het lek en zullen vervolgens er alles aan doen om deze te herstellen. De manier waarop ze dit doen is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen is een reparatie genoeg, maar soms kan het beter zijn om de dakkapel volledig te vernieuwen. Wat er ook moet gebeuren: het liefst schakel je een dakdekker in voor de reparatie. Met de gratis offertedienst van De 10 Beste kom je gratis en zonder verplichtingen in contact met enkele dakdekkers in je regio.

Gratis offertes ontvangen!