Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Laat je adviseren door de beste zonnepanelen installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren, vraag je je misschien af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het beschikbare dakoppervlak, je energieverbruik en het type zonnepaneel dat je kiest. Heb je bijvoorbeeld een huishouden van vier personen? Dan verbruik je gemiddeld 4.000 kWh. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is 300 Wp, dat betekent dus dat je 14 zonnepanelen ( 4000 / 300 = 13.3) nodig hebt om het gehele verbruik te dekken.

Op deze pagina lees je welke factoren bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoe je dit berekent en sluiten we af met enkele tips om het beste uit je zonnepanelen te halen.

Aantal zonnepanelen berekenen: belangrijkste informatie

 • De factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt zijn je energieverbruik, het beschikbare dakoppervlak en het type zonnepaneel dat je gaat kiezen.
 • Het energieverbruik is de belangrijkste factor: je wil namelijk zoveel mogelijk van je energieverbruik dekken.
 • Je dakoppervlakte, dus hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen, maar ook de hellingsgraad van het dak en de schaduwval op het dak spelen een grote rol.
 • Er zijn verschillende soorten zonnepanelen elk met een eigen vermogen en voordelen. Bij een kleiner dak kies je dus liever voor zonnepanelen met een hoger rendement.
 • Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt doe je door de energie die je wil dekken te delen met het vermogen van elke zonnepaneel.


Waarom is het goed om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Met de stijgende energieprijzen en de toenemende druk om de CO2-uitstoot te verminderen, worden zonnepanelen steeds populairder. Door het gebruik van zonne-energie kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een schoner milieu. Voordat je echter overgaat tot de installatie van zonnepanelen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen.

Bovendien zijn zonnepanelen een grote investering, het is dus verstandig om je te verdiepen in de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om niet teveel kosten te maken. Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Dat lees je op deze pagina.

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Factoren die het aantal zonnepanelen bepalen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt moet je rekening houden met drie factoren:

 • Energieverbruik
 • Het beschikbare dakoppervlak
 • Het type zonnepaneel dat je gaat kiezen

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren.

1. Energieverbruik

Het eerste wat je moet doen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is een idee krijgen van je energieverbruik. Je energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en kun je vinden op je energierekening. Als je nog geen idee hebt van je energieverbruik, kun je een schatting maken op basis van het aantal personen in je huishouden en het type woning dat je hebt.

2. Beschikbaar dakoppervlak

Na het berekenen van je energieverbruik is het tijd om te kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Dit hangt af van de grootte van je dak en de afmetingen van de zonnepanelen. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een afmeting van ongeveer 1 bij 1,65 meter en heeft een vermogen van 300 tot 400 Wp (Wattpiek).

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen kun je een schatting maken van het oppervlak van je dak. Het is belangrijk om rekening te houden met de eventuele schaduwval op je dak, bijvoorbeeld door bomen of gebouwen in de buurt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de oriëntatie en de hellingshoek van je dak. Zonnepanelen presteren het best als ze op het zuiden zijn gericht en onder een hoek van ongeveer 35 graden zijn geplaatst.

Als je dak niet voldoende ruimte biedt voor het gewenste aantal zonnepanelen, kun je overwegen om te investeren in zonnepanelen met een hoger vermogen.

3. Type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunnefilm zonnepanelen. Het type zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Er zijn dus verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Monokristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn echter ook duurder in aanschaf.
 • Polykristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen zijn iets minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen, maar ze zijn wel goedkoper in aanschaf.
 • Dunne film zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben een lagere efficiëntie dan de kristallijne zonnepanelen, maar ze zijn wel goedkoper in aanschaf. Ze zijn vooral geschikt voor grote oppervlakten, zoals op een plat dak.
 • Glas-glas zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben aan beide zijden glas, waardoor ze minder gevoelig zijn voor beschadigingen en langer meegaan dan traditionele zonnepanelen.

Bij het kiezen van de juiste zonnepanelen is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en het rendement van de panelen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de garantie die wordt geboden op de zonnepanelen. Kies bij voorkeur voor zonnepanelen met een lange garantieperiode, zodat je er zeker van bent dat ze gedurende een lange periode goed blijven werken.


Zonnepanelen laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Nu je een idee hebt van de factoren die het aantal zonnepanelen bepalen, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Stap 1: Bereken je energieverbruik

Het berekenen van je energieverbruik is de eerste stap om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Om je energieverbruik te berekenen kun je kijken naar je jaarafrekening van je energieleverancier. Hierop staat je totale energieverbruik van het afgelopen jaar vermeld.

Als je deze informatie niet hebt, kun je ook een schatting maken van je energieverbruik. Dit kun je doen door te kijken naar de grootte van je huishouden en je levensstijl.

Elk persoon in een huishouden verbruikt gemiddeld 1.000 kWh per jaar, Een gezin van vier personen heeft bijvoorbeeld gemiddeld een energieverbruik van 4.000 kWh per jaar. Als je veel thuis werkt en veel elektronische apparaten gebruikt, kan je energieverbruik hoger liggen.

Stap 2: Bepaal je gewenste energieopbrengst

Bepaal de hoeveelheid energie die je wilt opwekken met je zonnepanelen. Als je bijvoorbeeld een gemiddeld energieverbruik hebt van 3.500 kWh per jaar, en je wilt de helft van je energie opwekken met zonnepanelen, dan heb je 1.750 kWh aan zonne-energie nodig.

Stap 3: Bereken het aantal zonnepanelen

Bereken het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om de gewenste energieopbrengst te behalen. Het gemiddelde zonnepaneel heeft een vermogen van 300 Wp (Wattpiek). Als je 1.750 kWh aan zonne-energie wilt opwekken, dan heb je ongeveer 6 zonnepanelen nodig (6 x 300 Wp = 1.800 Wp).

Stap 4: Houd rekening met variabelen

Houd er rekening mee dat er variabelen zijn die de opbrengst van je zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Zo kan de oriëntatie en de hellingshoek van je dak invloed hebben op de opbrengst. Ook kan het weer van invloed zijn op de opbrengst van je zonnepanelen.

Stap 5: Laat je adviseren

Laat je adviseren door een specialist op het gebied van zonnepanelen. Een specialist kan je helpen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, rekening houdend met de factoren die voor je specifieke situatie van belang zijn.

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Maak gebruik van onderstaande calculator om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Tips: haal het beste uit je zonnepanelen

Je weet nu hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Maar hoe kun je het beste uit deze zonnepanelen halen? Hieronder geven we je twee tips.

Kies de juiste omvormer

De omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in wisselstroom, die gebruikt kan worden in huis. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen met voldoende vermogen voor het aantal zonnepanelen dat je hebt geïnstalleerd.

Er zijn twee soorten omvormers: stringomvormers en micro-omvormers. Een stringomvormer wordt gebruikt bij meerdere zonnepanelen die aan elkaar zijn geschakeld. Micro-omvormers worden per zonnepaneel geïnstalleerd. Het voordeel van micro-omvormers is dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden gemonitord en eventuele storingen snel kunnen worden opgespoord.

Haal het beste rendement uit je zonnepanelen

Om het beste rendement uit je zonnepanelen te halen is het belangrijk om rekening te houden met de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Het ideale dak voor zonnepanelen ligt op het zuiden en heeft een hellingshoek van ongeveer 35 graden.

Als je dak niet ideaal is georiënteerd of de juiste hellingshoek heeft, kun je gebruik maken van een systeem dat de zonnepanelen automatisch laat meedraaien met de zon. Dit wordt een zonvolgsysteem genoemd. Daarnaast is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, zodat ze zo goed mogelijk blijven presteren.

Met deze stappen kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoe je het beste rendement uit je zonnepanelen kunt halen. Zo kun je zo veel mogelijk profiteren van de voordelen van zonne-energie!

zonnepanelen berekenen

Liggen er nog geen zonnepanelen op je dak? De 10 Beste helpt je!

Het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, beschikbare dakoppervlak en het type zonnepaneel dat je kiest. Door je energieverbruik te berekenen en rekening te houden met de andere factoren, kun je een schatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Laat je echter altijd adviseren door een specialist om tot een nauwkeurige berekening te komen.

Gratis offertes ontvangen!