Zonnepanelen laten plaatsen?

Op zoek naar een goede zonnepanelen installateur? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren is een lastige klus. Je moet verstand hebben van elektra, daken en het maken van een legplan. Het legplan is enorm belangrijk, hierin staat hoe de zonnepanelen moeten worden geplaatst op basis van dakoriëntatie, hellingsgraad en je benodigde rendement. Zegt dit je allemaal niks en dit liever overlaten aan een installateur? Dat snappen we!

Start gratis offerteaanvraag!

Probeer het eens uit, het is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt enkele aanboden van installateurs in de regio. Zit er een mooi bod tussen? Ga dan akkoord! Je kan tot wel 40% besparen door gratis offertes te vergelijken, dus het is het altijd waard om uit te proberen.zonnepanelen installateur

Wat is de werkwijze bij zonnepanelen installeren?

Het installeren en plaatsen van zonnepanelen is een vrij ingewikkeld klus waarbij veel fout kan gaan als het niet goed gebeurt. Het installeren van zonnepanelen gebeurt normaliter in zes stappen: een inspectie, het opstellen van een legplan, het monteren van een draagconstructie, het installeren van de zonnepanelen, bekabeling plaatsen en uiteindelijk het plaatsen van de omvormer.

Hieronder leggen we elke stap uit zodat jij precies weet hoe zonnepanelen worden geplaatst. Wil je het liever zelf zien? Vergelijk gratis offertes en laat een installateur het werk voor je doen.Een inspectie van het dak

De eerste stap bestaat uit een inspectie van het dak. Er wordt gekeken hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden en op welke manier. Niet alle daken zijn even sterk, het is dus ook belangrijk dat de dakconstructie zorgvuldig wordt geïnspecteerd om te zien of deze geschikt is voor zonnepanelen. Is er andere grote schade aan het dak? Dan moet dit waarschijnlijk eerst worden gerepareerd.

Het opstellen van een legplan

De tweede is het opstellen van een legplan. Dit is van uiterst belang, hier wordt namelijk gekeken waar de zonnepanelen worden geplaatst voor een maximale opbrengst. Daarbij wordt er ook gekeken naar hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en welke soort het beste is voor je situatie.

Het legplan bestaat dus niet uit alleen de plaatsing van de zonnepanelen, maar ook welke en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van je stroomverbruik, de oriëntatie van je dak en de hellingsgraad.

Montage van de draagconstructie

Zodra het legplan is goedgekeurd kan de draagconstructie worden gemonteerd. Hiervoor worden dakhaken gebruikt, hier worden weer rails op bevestigd. Op basis van het legplan wordt de draagconstructie gemonteerd. Ook hierbij wordt rekening gehouden met zowel de hellingsgraad als de oriëntatie van je dak. Bij een plat dak is er meer materiaal nodig, dit komt omdat zonnepanelen die niet goed gemonteerd zijn er van af kunnen waaien.

Het installeren van de zonnepanelen

Het is nu eindelijk tijd voor stap vier, het installeren van de zonnepanelen. De zonnepanelen worden bevestigd op de draagconstructie. Dit moet zorgvuldig gebeuren, je kan namelijk de zonnecellen beschadigen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen een verminderde werking hebben of helemaal niet meer werken. De zonnepanelen worden vastgezet in eindklemmen en er wordt een koppeling gemaakt tussen de profielen van de zonnepanelen en de rails. De zonnepanelen worden ook aan elkaar verbonden.

Bekabeling leggen

Nu de zonnepanelen geplaatst zijn kan ook de bekabeling worden gedaan. Dit is een lastige en precieze klus. Als eerste moeten de DC-kabels vanuit het dak in je woning worden gebracht, deze kunnen dan worden aangesloten op de omvormer. Vaak wordt dit gedaan via een dakdoorvoer, maar in sommige gevallen kan er ook een gat worden geboord. De kabels moeten zo worden gelegd dat ze uitkomen bij de omvormer. De omvormer zelf heeft wel een kabel nodig om aangesloten te worden aan de elektriciteitskast, dit is een AC-kabel.

De laatste stap: het plaatsen van de omvormer

Als laatst wordt de omvormer geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de omgezette energie ook daadwerkelijk gebruikt kan worden of kan worden geleverd aan het elektriciteitsnet. De omvormer moet worden geplaatst in een goed geventileerde ruimte. De omvormer wordt opgehangen en de kabels worden aangesloten.


Zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Wat kost zonnepanelen laten aansluiten?

Het installeren van zonnepanelen brengt verschillende kosten met zich mee. Als je een installateur inschakelt betaal je het tarief voor de installatie. Daarbij moet je ook rekening houden met prijzen van de zonnepanelen, de draagstructuur, omvormer en bekabeling.

Wat kost dat het compleet laten installeren van zonnepanelen?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid panelen, soort zonnepanelen, welke draagstructuur je nodig hebt, welke omvormer je kast en hoeveel bekabeling er nodig is. De kosten voor de installatie beginnen al vanaf €500,- voor de gehele installatie. Hierbij moeten de zonnepanelen ook nog, die kost gemiddeld €140,- tot €320,- per paneel. Bij de kosten van de panelen moet je ook nog €25,- tot €100,- per paneel rekening voor de draagstructuur.

De kosten voor een omvormer zijn gemiddeld €750,- tot €1.200,- De bekabeling is ongeveer €2,- tot €5,- per meter. Let wel op dat dit gemiddelde prijsvoorbeelden zijn. De exacte kosten kunnen afwijken. Als je een exacte prijsindicatie wil hebben kan je het beste gratis offertes vergelijken.

Kosten installeren van zonnepanelen 2024

Onderdelen

Gemiddelde kosten*

Installateur

Vanaf €500,- voor de gehele installatie

Zonnepanelen

€140,- tot €320,- per paneel

Draagstructuur

€25,- tot €100,- per paneel

Omvormer

€750,- tot €1.200,-

Bekabeling

€2,- tot €5,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw. De exacte prijzen kunnen afwijken. Vergelijk gratis offertes en ontdek zo de kosten voor het laten installeren van zonnepanelen.

Hoeveel kost een zonnepanelen installateur?

Zonnepanelen rekenen vaak hun prijzen niet per uur, maar voor de gehele klus. Bij het laten installeren van drie tot zes zonnepanelen kost de installateur gemiddeld €500,-. Voor het plaatsen van 41 tot 50 zonnepanelen kan dit oplopen tot €2.500,-.

Besparen op het monteren van zonnepanelen? Gebruik deze tips!

Zonnepanelen zijn een flinke investering, het is daarom altijd gewenst om te besparen daar waar mogelijk. Met de onderstaande tips kom je hopelijk een heel eind:

 • Vind een zonnepanelen installateur in je eigen regio. Zo bespaar je flink op de voorrijkosten.
 • Kijk of je recht hebt op een subsidie voor zonnepanelen of kan profiteren van een andere regeling. Mocht je heel graag zonnepanelen willen zijn er ook enkele gunstige leningen.
 • Woon je in een rijtjeshuis of deel je een dak met buren? Wellicht kan je een afspraak maken waarbij jullie allebei zonnepanelen laten plaatsen. Elk huis moet zijn eigen zonnepanelen, maar zo kan je wellicht profiteren van een kwantumkorting.
 • Vergelijk gratis offertes op De 10 Beste. Je bespaart zo tot wel 40% op de kosten van de installateur. Het aanvragen is geheel gratis en vrijblijvend, je kiest zelf of je akkoord gaat.

 • Zonnepanelen monteren prijs per zonnepaneel 2024

  €500,- tot €2.500,-

  (Gebaseerd op gemiddelde tarieven van zonnepanelen installateurs uit de de regio.)

  Laag
  €500,-

  3 tot 6 zonnepanelen

  Hoog
  €2.500,-

  41 tot 50 zonnepanelen

  Start gratis offerteaanvraag!

  Zonnepanelen plaatsen: waarop letten?

  Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

  Als eerste moet je kijken hoeveel zonnepanelen je moet laten plaatsen om te besparen op je stroomkosten. De ideale hoeveelheid is helaas niet altijd mogelijk, maar het is toch verstandig je te laten adviseren. Enkele zonnepanelen kunnen al een heel verschil maken. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken wat de hellingsgraad en oriëntatie is. Je kan heel veel zonnepanelen plaatsen, maar als deze niet op de juiste plek worden geplaatst profiteer je niet optimaal.

  Het is ook belangrijk dat er een correcte verankering is op een hellend dak. Dit is essentieel, anders kunnen de zonnepanelen van het dak afwaaien bij bijvoorbeeld een storm. Bij een plat dak moet er een speciale draagstructuur worden gemaakt.

  Ook hoe de zonnepanelen worden geplaatst is van belang. Wanneer je zonnepanelen parallel laat plaatsen moeten alle panelen apart worden gekoppeld aan een omvormer. Bij een seriële schakeling zijn alle panelen aan elkaar verbonden, dit is vervolgens weer gekoppeld aan de omvormer.

  Als laatst is het ook belangrijk om te weten dat bij het plaatsen van zonnepanelen een elektriciteitskeuring verplicht is. De installatie moet ook worden geregistreerd bij je netbeheerder.

  zonnepanelen plaatsen

  Zonnepanelen laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

  Het installeren van zonnepanelen is een flinke klus. Dit moet zorgvuldig en netjes worden uitgevoerd. Hierbij is een legplan essentieel: dit bepaald namelijk hoe de zonnepanelen worden geplaatst op basis van je dak en je stroomverbruik. Als je hier niet veel van af weet kan je het beste een zonnepanelen installateur inschakelen. Op deze manier weet je dat het professioneel wordt uitgevoerd. Op zoek naar een installateur?

  Ja! Start mijn gratis offerteaanvraag!

  Het is goed om te weten dat deze aanvraag niet alleen gratis, maar ook vrijblijvend is. Je bepaalt zelf of je akkoord gaat met de aanboden van de installateurs in je regio. Door te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%.

  Gratis offertes ontvangen!