Vind de beste zonnepanelen installateur in Leeuwarden


Op zoek naar een zonnepanelen installateur in Leeuwarden? Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met professionals uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele zonnepanelen installateurs zonder enige verplichting.

Gratis – Vrijblijvend

De 10 beste zonnepanelen installateurs in Leeuwarden

In het onderstaande overzicht vind je de beste zonnepanelen installateurs uit Leeuwarden op rij. Vind snel en eenvoudig een zonnepanelen specialist voor jouw opdracht.

Wij doen er ons best voor om de 10 beste zonnepanelen experts in Leeuwarden voor jou te selecteren. Hierbij kijken we onder andere naar de werkervaring, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de bedrijfsvorm en reviews op internet.

Vergelijk gratis zonnepanelen offertes

Wij hebben het werk al voor je gedaan door de beste installateurs op een rijtje te zetten. We maken je het graag nog makkelijker:

Start nu je aanvraag en vergelijk gratis zonnepanelen offertes !

Nadat je de aanvraag hebt verzonden ontvang je maximaal 4 offertes op maat. Het is aan jou om het aanbod naast elkaar te leggen en te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je tot 30% op de kosten.

Zijn zonnepanelen in 2024 nog steeds de moeite waard als investering? Ja, absoluut! Hoewel subsidies beperkt zijn en de salderingsregeling geleidelijk wordt verminderd, blijft het plaatsen van zonnepanelen een voordelige keuze. De combinatie van energiebesparingen, een lange levensduur en garanties op zonnepanelen maakt het nog steeds een rendabele investering. Over het algemeen kun je verwachten dat je je investering in zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdient, waarna je alleen maar profiteert van de opbrengst.Wat kosten zonnepanelen in Leeuwarden?

De kosten van zonnepanelen in Leeuwarden zijn afhankelijk van het aantal panelen dat je laat installeren. En dat aantal wordt weer bepaald door het aantal personen in het huishouden en het gemiddelde energieverbruik per jaar.

Maar wat gaat het kosten en hoeveel kan je besparen?

Een eenpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 2.500 kWh per jaar. Om dit verbruik te dekken, heb je 2941 wattpiek per jaar nodig, de eenheid waarin zonnepanelen worden gemeten. En om dat te bereiken, heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig die in Nederland gemiddeld 270 wattpiek per jaar genereren. De totale kosten, inclusief installatie en btw, bedragen ongeveer €5.645,-. Maar dan bespaar je ook jaarlijks gemiddeld €650,-. Het is dus een investering waar je uiteindelijk flink mee gaat besparen.

Voor een huishouden van zes personen ligt het jaarlijkse energieverbruik ongeveer op 5.000 kWh. Hiervoor heb je ongeveer 22 zonnepanelen nodig die samen 5882 wattpiek per jaar genereren. De totale kosten hiervan bedragen €9.120,-, maar je bespaart wel zo’n €1.300,- per jaar.

En weet je wat het mooie is? Deze gemiddelde kosten zijn inclusief het materiaal en installatie. Je hoeft dus alleen maar achterover te leunen en te genieten van de zon die jouw energierekening verlaagt! Hieronder vind je een handige prijstabel met meer informatie.

zonnepanelen Leeuwarden

Kosten zonnepanelen in 2024

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 2.500 2941 11 €5.645,- €650,-
2 3.000 3529 13 €6.425,- €780,-
3 3.500 4118 15 €7.080,- €910,-
5 4.500 5294 20 €8.335,- €1.056
6 5.000 5882 22 €8.965,- €1.170,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen.

Factoren die de prijs van een zonnepanelen installatie beïnvloeden

De kosten voor de installatie van zonnepanelen verschillen enorm per klus. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs. Hieronder hebben we de grootste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Type zonnepaneel: er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijzen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen over het algemeen duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne panelen hebben vaak wel weer een hoger vermogen, waardoor er minder nodig zijn.
 • Merk van de zonnepanelen: bepaalde merken hebben een hogere prijs dan andere merken. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk dat goede kwaliteit levert. Merken zoals Panasonic zijn over het algemeen wat duurder, maar maken dit weer goed met hun hoogrendement zonnepanelen.
 • Installatiekosten: naast de kosten van de zonnepanelen zelf zijn er ook kosten verbonden aan de installatie. Deze kosten verschillen per installateur en zijn afhankelijk van hoe moeilijk de installatie is.
 • Locatie: de locatie waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd kan ook invloed hebben op de prijs. In sommige gevallen zijn er extra maatregelen nodig om de zonnepanelen te beschermen tegen weersomstandigheden.
 • Subsidies: subsidies kunnen de kosten van zonnepanelen verlagen. Helaas is er op dit moment geen landelijke subsidie, er zijn wel drie regelingen die de aanschaf van zonnepanelen toegankelijker maken: de salderingsregel, btw-teruggave als je je aanmeld als ondernemer en De Energiebespaarlening.

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen installeren?

Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren. Maar de overheid blijft het aantrekkelijk maken om te investeren in zonnepanelen. Voor particulieren zijn er drie regelingen beschikbaar:

 • Energiebespaarlening: deze lening is voordelig en kan alleen worden afgesloten in combinatie met andere energiebesparende maatregelen. Bovendien kan tot 75% van de lening worden gebruikt om de kosten van de zonnepanelen te dekken.
 • Btw-teruggave: na aanschaf van de zonnepanelen kunnen particulieren de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst als ze zich aanmelden als ondernemer.
 • Salderingsregeling: als je eenmaal zonnepanelen hebt, kun je de opgewekte energie die niet wordt gerbruikt terugleveren in ruil voor geld. De salderingsregeling loopt tot ten minste 1 januari 2025 en wordt daarna afgebouwd.

Voor bedrijven en ondernemers zijn er meer mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen:

 • SDE++: de Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. Deze subsidie wordt verstrekt gedurende een periode van 12 of 15 jaar, afhankelijk van de investering. De subsidie is beperkt beschikbaar en kan worden aangevraagd in specifieke aanvraagrondes. Voor 2023 is dit 6 juni tot en met 6 juli.
 • MIA: de Milieu Investeringsaftrek. Deze subsidie loopt op tot wel 45% van het investeringsbedrag.
 • VAMIL: de Willekeurige Afschrijving Milieuinvesteringen. Hiermee kan je tot 75% van de investeringskosten terugkrijgen via een teruggave.
 • KIA: de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een aftrek op de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen. De investering moet liggen tussen € 2.401 en € 332.994.
 • EIA: de Energie-investeringsaftrek. Een aftrek waarmee je tot 45,5% van de investeringskosten terug kan vragen van de winst.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen in Leeuwarden?

Zonnepanelen in Leeuwarden verdienen zichzelf gemiddeld binnen zeven jaar terug. Natuurlijk is dit afhankelijk van het aantal panelen dat je laat plaatsen en het aantal personen in het huishouden. Voor een eenpersoonshuishouden zijn ongeveer acht zonnepanelen nodig. Hiermee bespaar je jaarlijks €497,- en verdien je de panelen binnen zeven jaar terug.

Voor een gezin van drie personen zijn 14 zonnepanelen nodig, gebaseerd op een vereiste van 4.000 wattpiek. Hiermee bespaar je €896,- per jaar bij een gemiddeld energieverbruik van 3.400 kWh.

Een gezin van vijf personen verbruikt gemiddeld 4.180 kWh aan stroom per jaar, waarvoor 4.918 wattpiek nodig is. Dit bereik je gemiddeld met 17 zonnepanelen, wat leidt tot een besparing van €1056,- per jaar. En ook deze investering verdient zichzelf terug binnen ongeveer zeven jaar.

Zie je het al voor je? Binnen zeven jaar verdien je jezelf letterlijk terug met de stroom die je eigen zonnepanelen opwekken. En niet alleen dat, je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Dus waar wacht je nog op? Laat die panelen maar schitteren!

 • Huishouden van één persoon
 • 1.825 energieverbruik in kWh
 • 2.147 benodigde wattpiek
 • 8 zonnepanelen nodig
 • €497,- besparing per jaar
 • Offertes vergelijken
 • Huishouden van drie personen
 • 3.400 energieverbruik in kWh
 • 4.000 benodigde wattpiek
 • 14 zonnepanelen nodig
 • €896,- besparing per jaar
 • Offertes ontvangen
 • Huishouden van vijf personen
 • 4.180 energieverbruik in kWh
 • 4.918 benodigde wattpiek
 • 17 zonnepanelen nodig
 • €1056,- besparing per jaar
 • Offertes aanvragen

 

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een zonnepanelen installateur uit Leeuwarden?

Via De 10 Beste hoef je niet meer te zoeken naar de beste zonnepanelen installateur in Leeuwarden. Je ontvangt namelijk meerdere offertes op maat. Jij kiest vervolgens zelf voor de installateur die het beste bij je past. We geven je graag wat tips om de keuze makkelijker te maken:

 • Garanties en service: controleer de garanties die de installateur biedt op de zonnepanelen en omvormer. Kies een installateur die uitgebreide garanties biedt en goede service verleent.
 • Certificeringen en keurmerken: controleer of de installateur beschikt over de juiste certificeringen en keurmerken. Dit geeft aan dat de installateur voldoet aan de juiste kwaliteitsnormen en veiligheidsvoorschriften. Een voorbeeld van een keurmerk is het KOMO-keurmerk, dat veiligheid en kwaliteit waarborgt.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: vergelijk de prijzen en de kwaliteit van verschillende installateurs. Kies niet automatisch voor de goedkoopste installateur, maar kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding.
 • Afspraken en communicatie: maak duidelijke afspraken met de installateur en zorg voor een goede communicatie tijdens het proces. Kies een installateur die open en transparant communiceert en afspraken nakomt, wanneer er een afspraak wordt gemaakt voor het inspecteren van het dak zit het vaak goed.

subsidie zonnepanelen Leeuwarden

Zonnepanelen bedrijf in Leeuwarden nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wil je het beste zonnepanelen bedrijf in Leeuwarden inschakelen? Zoek niet verder, De 10 Beste helpt je. De zonnepanelen installateurs zullen de zonnepanelen met zorg installeren. Zo kan jij genieten van alle voordelen van zonnepanelen. Door zonnepanelen installateurs via De 10 Beste profiteer je van:

 • De beste prijzen. Je krijgt meerdere offertes op maat, dit kan soms oplopen tot een besparing van wel 40%.
 • De beste voorwaarden. Het aanvragen via De 10 Beste is gratis en zonder verplichtingen.
 • Alleen de beste zonnepanelen installateurs. Het zit hem al in de naam: je krijgt alleen offertes van de beste zonnepanelen installateurs in je regio.

Start nu je gratis aanvraag!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen met antwoorden over zonnepanelen.

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

Eerst wordt het dak geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat het sterk genoeg is om het extra gewicht van de panelen te dragen. Ook moet er worden gekeken of het elektriciteitsnetwerk geschikt is voor het aansluiten van de panelen. Vervolgens wordt de juiste locatie voor de zonnepanelen uitgekozen. Een plek waar de zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn en vrij zijn van obstakels die schaduw werpen is het best. Zo behaal je het beste rendement.

Dan kan het frame van de panelen op het dak worden gemonteerd. De panelen worden vervolgens op het frame geplaatst en veilig bevestigd. Dan is het tijd om de bedrading van de panelen aan te sluiten op de omvormer en de omvormer aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Als laatst worden de zonnepanelen getest om ervoor te zorgen dat ze goed werken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je wilt opwekken met behulp van zonne-energie. Een gemiddeld huishouden heeft bijvoorbeeld ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken voor het dagelijkse gebruik. Het is echter belangrijk om te overwegen dat factoren zoals de oriëntatie van het dak, de beschikbare oppervlakte en de schaduwval van invloed kunnen zijn.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Soms is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is afhankelijk van de specifieke situatie en de lokale regelgeving.

In de meeste gevallen hebben huiseigenaren geen vergunning nodig als de panelen worden geplaatst op een schuin dak en niet hoger zijn dan het dak zelf. Hetzelfde geldt voor platte daken, zolang de panelen niet hoger zijn dan 1,5 meter en niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Als de panelen echter hoger zijn dan het dak of als ze worden geplaatst op een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht, kan er wel een vergunning nodig zijn. Ook als het gebouw in een gebied staat met speciale voorschriften of als er sprake is van een rijksmonument, kan er een vergunning nodig zijn.

Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de installatie van de panelen bij de gemeente te informeren of er een vergunning nodig is. Het niet naleven van de regels kan leiden tot boetes of zelfs het verwijderen van de panelen.

Welke zonnepanelen zijn de beste?

De beste zonnepanelen zijn afhankelijk van je situatie. Zo speelt het oppervlak van je dak een grote rol. Toch zijn er enkele zonnepanelen die meer uitblinken dan andere:

 • De SunPower Maxeon X Series behalen een hoog rendement van 370 Watt en komen daarom vaak het beste uit de test.
 • De LG NeoN R Ace is een sterke koploper. Ze behalen een hoog rendement, met modellen die 380 Watt kunnen behalen, en raken bovendien niet oververhit bij hoge temperaturen.
 • De Panasonic Evervolt zijn ook een populaire keuze. Ze behalen een hoog rendement en raken ook niet oververhit.

Waarom je zonnepanelen aanmelden bij je energieleverancier?

Het is van belang dat je zonnepanelen aanmeldt bij je energieleverancier, zodat je de correcte terugleververgoeding ontvangt. Tevens kan de energiemaatschappij dan verifiëren of jouw meterkast geschikt is voor het terugleveren van energie. Wanneer dit niet het geval is, kun je een verzoek indienen voor een nieuwe meter.